Interjú Rózsával

Hogy kerültél kapcsolatba az MTT-vel?
Nagyon nem akartam az MTT közelébe kerülni. Úgy történt az egész, hogy miután a 12 éves lányom, Kincső fölkattant a Fórumra, hamarosan előállt azzal, hogy valami TÁBORBA akar menni. Hmmm.. A normál irodalmi szülői válasz szerint "Nem mehetsz el fiam Péter, nem vagy még egy kilométer" .Én ehelyett elkezdtem olvasni a Fórumot, főként a GONDOLATOK topicot és elengedtem. Én mindenáron távol akartam magam tartani az MTT-től, azzal, hogy ezzel a fiataloknak kell megküzdeniük, én ezt már végigéltem az én fiatalkoromban. Sajnos nem sikerült, úgyhogy most már benne ülök nyakig a pácban, akarom mondani az MTT-ben.

Milyen feladatokat vállaltál?
Én azt gondolom, hogy az a jó, ha mindenki azzal segíti a közösséget, amihez ő ért igazán. Én, a szakmámnál fogva - könyvelő, adószakértő, könyvvizsgáló vagyok - rögtön az elején jelentkeztem, hogy az MTT könyvelésében, a pénz kezelésében, a tagdíjnyilvántartásoktól kezdve egészen a tábori pénzügyekig szívesen segítek.

Mik a konkrét feladataid és ez milyen "beosztással" "rangokkal" jár?
Hát amennyiben a pénzügyi-titkári posztot rangnak lehet tekinteni, én a 2005. évi közgyűlés óta rangos beosztásban vagyok. Tehát akkortól mondhatom igazán, hogy az MTT pénzügyeit teljes körűen átlátom és kezelem. Ez az egyes programok pénzügyi lebonyolításának, a szervezők pénzügyi tevékenységének segítését, ellenőrzését , a költségvetés kontrollját , valamint a teljes könyvelést, és az MTT pénzeinek kezelését jelenti. A nagyobb rendezvények, mint LEP, tábor esetében általában én vagyok a közvetlen pénzügyi felelős. Korábban elsősorban a könyvelést végeztem, a LEP pénzügyeit, az árusításokat tartottam kézben, majd a titkártól átvett tagdíjnyilvántartás tartozott hozzám. Be kell valljam, hogy a tagdíjnyilvántartás vezetésében mind a mai napig Kincsőnek vannak múlhatatlan érdemei, neki köszönhető a nyilvántartás naprakészsége, precizitása..

Milyen programokban veszel részt? Miket szoktál ezeken belül csinálni?
Kevés MTT-s rendezvényen veszek részt. Az időm felnőttként jóval kevesebb, mint a fiataloknak. A legmeghatározóbbakon, mint táborok, - az ős kő-hegyi tábortól a szorospataki táborig, az összes LEP-en és Farsangon át, mind olyan rendezvény volt, amik kihagyhatatlanok voltak számomra. Voltam MTT-s szülinapon , kismarosi karácsonyon és Várgesztesi talin.
Mit szoktam ezeken belül csinálni? Hát például elakadni az autómmal, és akkor néhány embernek ez már de ja vue- be lehet tolni - mármint a kocsimat. Ez először Kő-hegyen történt, bemutatkozás gyanánt, majd Várgesztesen, márciusban, éjszaka, a sokak által ismert, fagyos, meredek úton.
Egyébként pedig azt csinálom, amit mindannyian: jól szoktam érezni magamat, mert nem mint pénzügyes rangkórságban szenvedő veszek részt, hanem mint táborozó, farsangoló, kiránduló, a barátai közt lévő EMTÉTÉS. És előtte/közben meg - amennyire bírom - fújom a gumifotelt, hogy jól érezzük magunkat. Árusítom a könyveket, szedem a tagdíjat, bevágom magam a kocsiba, ha épp otthon maradt a táncfellépéshez szükséges CD, teszem azt, amit épp úgy érzem, tenni kell.

Nem tartják a gyerekek furcsának, hogy egy kicsit korosabb vagy náluk? Hogy illeszkedtél be a közösségbe, hogy viselkednek veled?
Ezt elsősorban persze tőlük kellene megkérdezni. Én úgy érzem, hogy teljesen elfogadtak, bár Jacopo az első velemi táborban még megkérdezte, hogy hogy: hogy tetszik magát-téged szólítani? Idén vele különösen jóba lettem, mivel egy csapatba kerültünk. A tavalyi csapatom a végére kinevezett "A csapat anyujának". Van fogadott fiam is. Én vállalom a koromat, és a korommal együtt fogadnak el, és tegeznek Sok személyes kötődésem van, Kisluthientől és tizenévesektől kezdve az "Öregekig" mint pl. Brisa, Kriszana. Azt hiszem azért, mert igyekszem, nem rangomnál fogva, hanem egyenrangúként részt venni a tevékenységekben. A táborban például én is mindig mezei táborozó csapattag vagyok. A számháborús fáramászástól kezdve a paprikás krumpli főzésen át a színdarabokig igyekszem mindenben ugyanúgy részt venni, és nem Felnőtt lenni. Én annyi névnapi jókívánságot, személyes köszöntést életemben nem kaptam, mint amióta MTT-s vagyok. Lehet, hogy vannak akik szeretnek?



Az MTT jövőjét milyennek látod rövid és hosszútávon? Van jövője? Lesznek még igazi vezéregyéniségek?
Az MTT jövőjét én mindenképp pozitívan látom. Az MTT-t pontosan az fogja tovább éltetni, ami most is a legnagyszerűbb benne: a közösségformáló ereje, az az értékrend, kulturális háttér és lehetőség, amit nyújt és nem csak a tagdíjfizető tagjainak- a kreatív önmegvalósítás, az egymásért való felelősség- és szeretetvállalás megtapasztalásának és megtanulásának során. Az MTT jóval több, mint a tagdíjfizető tagjainak az összessége, számomra egy XXI. századi csoda eben az elszemélytelenedett, egoista világban.
Olyan, mint a Nap: kisugárzása, éltető ereje van azokra is, akik öntudatlanul is élvezik . Olyan, mint a Nap: távolról ragyogó, közelről pulzál, forrong.
Olyan, mit a Nap: megperzseli, aki túl sokat akar tőle, felemészti, ha az egész életét neki szenteli.
Olyan, mint a Nap, mert - elméletileg - egyszer kihűlhet, fel is robbanhat.

Számomra hamis a vita: tolkien-i értékek vagy közösség. A tolkien-i értékek mentén született ez a közösség, és a közösség nagyon nagy érték, különösen a mai, XXI. századi világban.
Göncz Árpád azt írta a Gyűrűk Ura kapcsán: a mű főszereplője a morál. Mit ér bármilyen lexikális tudás Tolkienről, az ő világáról, ha nem emberi kapcsolatokban, az egymásért élő-éltető közösségben ölt testet az elsajátított morál?
A Hogyan tovább MTT vitában néha érzek egy alapvető félreértést: mintha az MTT egy rajtunk kívüli, felettünk lévő valami lenne, akihez elvárásokkal fordulhatunk. Emberek! Az MTT mi vagyunk, nem egy felsőbbségtől várhatjuk vágyaink megtestesülését!! Ha valaki valami többre, másra vágyik, ám tegyen érte!
Tolkien Gandalf által üzeni: "NEKÜNK ARRÓL KELL DÖNTENÜNK, MIRE HASZNÁLJUK AZ IDŐT, AMI MEGADATOTT" Magunkra, vagy másokra is fordítjuk?
Gyűrűhordozók leszünk, vagy csak kritizálunk?
Akkor fog szétesni, kihűlni, felrobbanni az MTT, ha nem tudtuk/tudjuk az éltető morált, a tolkien-i értékeket a közösség szolgálatába állítani, önmagunkat nevelni, formálni, és az önzés, veszekedés, kicsinyesség, széthúzás, az Egy gyűrű győz felettünk.

Épp ez a közösség neveli, formálja az új embereket, akik tizenévesen kezdték, és most már azok között vannak, akik úgy döntöttek: gyűrűhordozók lesznek.


Köszönöm szépen az interjút. 10 év múlva ugyanezen a padon reméljük találkozunk újra.


Szorospatak, 2006. 07. 16. valamikor ebéd előtt


Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére