MTT Hírlevél (2008. december - 2009. március)

A Magyar Tolkien Társaság hivatalos Havi Hírlevele, V. ÉVFOLYAM 1.SZÁM

 

KÖSZÖNTŐ

 

 

 

Kedves Olvasóink!

 

            A fórum leállásából fakadó, a tervezettnél hosszabbra nyúlt szünet után, egy újabb összefoglalóval jelentkezünk! Hírlevelünkben a megszokott módon beszámolunk az elmúlt időszak tervezett programjairól és a lezajlott eseményekről, rendezvényekről. Olvashattok a vezetőség munkájáról, a legfontosabb döntésekről, az új honlapról és fórumról, továbbá a legfrissebb rajongói írások linkjeit is közöljük hírlevelünkben.

 

Ezen felül szeretnék néhány szóban beszámolni az InfoCsoport háza táján történt változásokról is. A tavalyi év őszén csatlakozott új tagjaink közül – Panni (Hajnal Anna) távozása miatt – ketten is rovatvezetővé léptek elő. Náda (Kurilla Nikolett) az Aktuális hírek, míg Snuffles (Krizsán Anna) a Rendezvények rovatot vette át Pannitól. A hivatalosan januárig tartó csoportkoordinátori megbízásom lejártával az InfoCsoport vezetése újfent Gandalf kézbe került, továbbá a közelgő távozásom miatt a főszerkesztői posztot pályázatban hirdetük meg a Tolkien.hu fórumán. Az új főszerkesztő személyével kapcsolatos döntés a jelentkezési határidő lejártával várható, a következő hírlevélben már az új főszerkesztő köszöntőjét olvashatjátok!

 

Végül, szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az InfoCsoport minden egykori, és jelenlegi tagjának az áldozatos munkájukért, az együtt töltött szép évekért, valamint – mind Panni, mind pedig a magam nevében – Sok sikert kívánok a Csoport további munkájához! Olvasóinknak pedig kellemes időtöltést a Hírlevélhez!

 

 

Gilg (Schlett Péter)

Leköszönő csoportkoordinátor és főszerkesztő

 

AKTUÁLIS HÍREINK

 

 

 

„Életünket és vérünket az MTT-ért”

 

A 2008-as Tavaszi Találkozó szerepjátékos napjai után az idei évben Celebrom (Doncsecz Zoltán), Morgana (Sándor Anna) és Brandír (Kaszás Péter) szervezésében egy sok játékkal, túrával, filmnézéssel és nosztalgiázással teljes 3 napot tudhattunk magunkénak. A találkozó a tavalyi helyszínen, azaz Várgesztesen került megrendezésre 2009. március 27. és 29. között. Szerencsésnek tudhatják magukat azok, akik a meghirdetett ”röhögjük ki magunkat” képvetítésre beküldtek 3 db képet, hisz ők kedvezményben részesültek. A következő hírlevelünkben részletes beszámolóval jelentkezünk a rendezvényről.

 

 

 

Egy hagyomány folytatódik

 

Mint azt ti is tudjátok immár 3. alkalommal került megrendezésre a TLV, ami mostanra a végéhez közeledik. Az előző évektől eltérően a döntő nem az Orczy-kertben, hanem a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban kerül majd megrendezésre 2009. április 25.-én. Kincső (Kiss Kincső) várja azon lelkes emberek jelentkezését, akik részt vennének a döntő megszervezésében, lebonyolításában. Jelentkezni a tlv kukac tolkien pont hu e-mail címen lehet. A versennyel kapcsolatos további információkat a TLV fórumában találjátok.

 

 

A Határ túloldalán

 

Mindenkit szeretettel vár az Osztrák Tolkien Társaság (Österreichischer Tolkiengesellschaft) 2009. április 30. és május 3. között megrendezésre kerülő Mereth Ethuil nevezetű rendezvényére. Az eseményre Ausztria egy meseszép fürdővárosában, Bad Kreuzenben kerül sor. Rengeteg programmal várják az odaérkező Tolkien-tisztelőket. További információkat a fórum oldalain találhattok.

 

 

 

És eljő a Homály…

 

Közeleg a nyár, a napsütés és ez nem jelenthet mást, mint hogy ismét itt az idő egy kiadós táborozásra. Idén 7. alkalommal élvezhetjük az MTT tábort, ami ebben az évben a Mornie Utúlie nevet viseli. A tábor 2009. július 9. és 19. között kerül megrendezésre egy meseszép falucskában: Szanticskán. Az elhelyezés gyönyörűen felújított parasztházakban lesz, de a sátorozni vágyóknak is biztotsítanak megfelelő helyszínt. A főszervezők személyében ickét (Reinicke Tamás), Ankalimont (Füzessy Tamás), dorwiniont (Bartalos Nikoletta), Alyrt (Tóth Gergely) és Leguanembert (Becze Ádám) tisztelhetjük. A keretjáték az I. Korban fog játszódni, amiben a tünde-birodalmaknak össze kell fogni, hogy legyőzzék a Sötét Ellenséget Középföldén. További információkat a főoldalon és a fórumon találtok!

 

 

 

 

Rovatvezető: Náda

 

VEZETŐSÉGI DÖNTÉSEK

 

 

 

A legfontosabb témákról dióhéjban:

 

Az elmúlt hónapokban az elnökségi döntések nagyrészt az éppen aktuális rendezvényeinkkel álltak kapcsolatban, de ezen kívül is voltak fontos témák:

  • az MTT – klubhelyiség felújítási folyamatai haladnak, a két szoba és a raktár szépül és gyarapszik
  • a könyvtárunkhoz szakszerű katalógus készül és megalapítottuk a médiatárat is, melyben a hivatalos DVD-ket és CD-ket tároljuk (itt kérnénk meg mindenkit, hogy ne keverjen egyéb lemezeket közéjük!)
  • a Lassikból igyekszünk tiszteletpéldányokat küldeni könyvtáraknak és megyeszékhelyeknek, de a pontos mennyiséget és a mikéntet még nem határoztuk meg
  • dolgozunk  új dokumentumokon, melyek egyszerűsítenék a tagsági forma váltását
  • keressük a módját annak, miként tudnánk az egyesületi telefonálást megoldani (saját telefon, flottakedvezmény és hasonló ötletek merültek fel eddig)
  • megszavaztuk, hogy mostantól fogva minden rendezvénynek a lezárását követő 30 nap áll rendelkezésre a költségelszámoláshoz, utána már az elnökség nem fogadja el azt
  • az MTT különböző díjainak a felelőse Kincső (Kiss Kincső) lett
  • továbbra is dolgozunk a külföldi kapcsolatrendszerünk kiépítésén
  • minden hónapban volt pénzügyi beszámoló is, idén megpróbálunk a korábbiaknál jóval több pénzt megpályázni

 

 

 

Eseménynaptár:

 

A 2009-es évre az alábbi rendezvényeket és programokat terveztük eddig (a változtatások jogát fenntartjuk):

  • április 17-18. - Táborszervezői hétvége Szanticskán
  • április 25. vagy 26. - a Tolkien Levelező Verseny döntője
  • április 30.- május 3. - Mereth Ethuil (az Osztrák Tolkien Társaság négy napos találkozója)
  • május 1. (szombat) - Beltaine
  • május 9. - MTT Tavaszi Közgyűlés
  • június 21. - Összevont MTT Születésnap és Líthas
  • július 9-19. -  Tolkien Kreatív-Közösségi Tábor 2009
  • szeptember 2. - Megemlékezés a Professzor haláláról
  • szeptember 19-20. - Oxonmoot (nagy, nemzetközi Tolkien-találkozó Oxfordban)
  • október 23-25. - Kreatív Őszi Találkozó

 

 

 

 

Rovatvezető: Gandalf


 

 

 

RENDEZVÉNYEK

 

 

 

Banyák, üstök, szellemek

 

Nagy vigadalommal örvendeztek a 2008-as Halloween éjszakáján az MTT-sek. A klubhelyiségben tartott összejövetel este 7-kor kezdődött és másnap délelőtt ért végett. A jelmezbe bújt, vagy csak egyszerű ruházatban megjelent népség játékokkal, finom étkekkel és jó italokkal múlatta el az időt. Másnap voltak olyanok, akik hazaballagtak, de voltak lelkes segítők, akik a fáradtság ellenére is segítettek pakolni.

 

 

 

Boldog Új Évet MTT!

 

Fergeteges összejövetellel ünnepelte meg az új évet az MTT csapata. A klubhelységben rendezett szilveszter 31-én este kezdődött és másnap délelőttig tartott. Aki ott volt nem maradt le a virslizésről, a pezsgőzésről, a hangulatos zenéről és az egyéb izgalmas játékokról.

 

 

 

Tolkien Születésnapi Kisrendezvények

 

            2009. január 3-án került megrendezésre az év első MTT-s programja. A korábbi években LEP-nek nevezett ünnepség Tolkien professzor születésnapja köré épül. Idén is jó hangulatban telt a rendezvény, amelyet Idhren (Kutassy Zsófia) szervezett.

 

Sok érdekes produkciót láthattak az érdeklődők. A néhány órás színpadi estet az Ilúvatar gyermekei - Fény és árnyék című kortárs kontakt táncjelenettel indították az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium dísztermében. Volt hobbitkocsma, ahol jókat lehetett mulatni és énekelni, valamint a Kincső (Kiss Kincső) által összefogott kórus és a szép dallamok. Beékelve a programok közé a Hobbit megyeőrök jó útra térnek címmel ír sztepptáncjelenetet láthatták a résztvevők. Akiket a mágusok érdekeltek, hallhattak róluk előadást, mások bábelőadással, táncjelenetekkel és a filmzene népszerűbb részleteivel múlathatták az időt. Elenieltől (Dr. Horváth Krisztina) az Into the Westet hallhatták a nézők, és végül Leguánember (Becze Ádám) énekelte el Sötét Úr (Kostyál Zsigmond) versét, Az utolsó tünde dalát megzenésítve.

Képek: ,  Metaflora

Videó: Metaflora

 

 

 

Farsang

 

A Rabyn (Kádár Anna) szervezésében zajló farsangi rendezvényen sok szép és érdekes táncot, színpadi produkciót láthattak az érdeklődők. A rendezvény fő motívuma a négy földi elem volt, amelyeket minden részlegben meg lehetett találni. Kiosztásra került a Mathom-díj, melyet munkájuk elismeréseként az olyan nem elnökségi tagok kaphatnak, akik kiemelkedően sokat segítenek a Társaságnak. Ugyancsak kiosztották a Csavardí(j)akat a háttérben nagyon sokat tevékenykedőknek. Az idei Mathom-díjasunk dorwinion (Bartalos Nikoletta), aki évek óta fáradhatatlanul tesz-vesz és adminisztrál az MTT-nek. Csavardí(j)at Sötét Úr (Kostyál Zsigmond), Nimdorc (Umann Dorottya) és Newra (Bihari Anikó) vehetett át.

 

A díjak kiosztása után keringő volt sok szép zenével, majd az a táncrend lépett érvénybe, amelyet a jegyekre is nyomtattak a szervezők, végül tombolahúzás volt. Érdekes dolgokat sorsoltak ki, a szerencsésebbek táncpartnereket is nyertek. A főnyeremény pedig finom édesség volt.

 

A király- és királynőválasztáshoz bizony sokat kellett keringőzni, melynek során királynőként idén is Narbeleth-t (Schuster Viktória), királyként Cueddót (Kovács Gábor) választották meg. Mindezek után hajnalig tartó buli volt, mindenki ropta, amíg meg nem fájdult a lába.

Képek: Sil, Metafora, Maglor,

Videó: Ryana, Sil: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

 

 

 

Ördögtől a Tündérig

 

Az év első kószatúráján vehettek rész azok, akik 2009. március 14-én a Kósza Kommandóval tartottak. A könnyed túra a Farkas völgytől (Ördög-szószék) indult – a Frankhegyi menedékházon át – Makkosmárián át –a Normafán át (érintőlegesen) – egészen a Tündérszikláig. Mindenki élvezte a túrát, és remélik, hogy a jövőben még többen csatlakoznak hozzájuk!

 

 

 

 

Rovatvezető: Snuffles


 

MÉDIA

 

 

Tolkien.HU

 

Majdnem két hónapig kellett türelemmel lennünk, hogy a régi szerver lekapcsolása után az új szerveren – immár a tulajdonos által kifogásolt veszélyes biztonsági rések kiiktatásával – elindulhasson az új honlap és az új fórum. Ez idő alatt nagyrészt a Völgyzugoly.hu Fórumán időzött a nép. Az új motor jelenleg még mindig csiszolgatás alatt áll, ezért biggyesztették a Fórum fejlécébe a „Béta” jelzőt is, és a régi fájlrendszer integrálása sem történt még meg teljes mértékben. Fontos dolog azonban hangsúlyoznunk, hogy ez az új rendszer sokkal korszerűbb, sokoldalúbb és praktikusabb – elkészülte után nyilván minden felhasználó tapasztalni is fogja ezt, mivel számos olyan új funkcióval rendelkezik, mely a réginek sokat szidott hiánya volt. Hogy miért volt szükség ennyire gyökeres változtatásokra? Sötét Úr összefoglalójából kiderül.

 

A hibák összegyűjtésére (természetesen a fejlesztők és a tesztelők részére fenntartott belső lista mellett) minden fórumozó számára van lehetőség: külön topikot nyitottuk erre a célra. Ez kizárólag a hibák összegyűjtésére szolgál, mindenkit arra kérünk, hogy az új honlappal vagy fórummal kapcsolatos véleményét ne ide írja, hanem az erre való topikba!

 

A fejlesztésért felelős elnökségi tag Ankalimon (Füzessy Tamás), a dizájn Seregim (Neufeld Tamás) munkája, Jacopo (Futó Péter) a programozó, sebcsaba (Sebestyén Csaba) pedig koordinálja a projektet.

 

Az új lapon máris sok új anyag jelent meg. Felkerült az idei Tolkien Születésnapi Színpadi Esten nagy sikerrel bemutatott bábfilmünk, a  Gondolin bukása visszavág 2.”. Snuffles Gollamról hozott nekünk két új anyagot, az egyik egy rajongói filmet mutat be, a „The Hunt for Gollam”-ot, a másik Andy Serkisről szól. Folytatódtak az elmaradhatatlan napló-sorozatok is, Arwen és Galadriel is hosszas olvasnivalóval ajándékozott meg minket. Radványi Balázs (Nimph) a Mallorn növénytani besorolását készítette el szakszerűen, Sárai Adrien a sárkányok természetrajzát ismertette, Váry Zsolt pedig a Palantírokról értekezett. Utóbbi két dolgozat az ELTE Tolkien-kurzusára íródott.

Lassi

 

2009. március 28-án, a Tavaszi Találkozón jelent meg a Lassi új, tavaszi száma. A jelenlegi elképzelések szerint a következőt majd az Őszi Találkozóra időzítik.

 

 

 

A Hobbit-filmek

 

Sajnos a várakozásokkal ellentétben az elmúlt hónapokban komolyabb bejelentések nem történtek. A forgatás 2010-ben kezdődik és körülbelül 370 napos forgatási idővel számolnak. Guillermo del Toro már elbeszélgetett négyszemközt Sir Ian McKellennel és Andy Serkissel is, hogy átbeszéljék Gandalf és Gollam alakját, továbbá kiderült, hogy jelenleg négy színészt tartanak esélyesnek a fiatal Bilbó szerepére. Több személlyel bővült a stáblista: Guillermo Navarro lesz az operatőr, Mike Mignola látványtervező, Gordon Paddison az internetes reklámba segít be. A forgatókönyvírás akadozik, és a tervezettnél jóval lassabban haladnak vele.

 

 

 

Kürtő úr

 

Hosszú szünet után új Tolkien-mese jelent meg karácsonyra: a Kürtő úr (Mr. Bliss) illusztrált fakszimile kiadását a Partvonal jelentette meg. Fordította Acsai Roland.

 

"Kürtő urat könnyű felismerni, hiszen nem sokan szaladgálnak olyan hatalmas kalapban, mint ő, és még kevesebben tartanak Nyuráfot a kertjükben. Mesénk hőse egy napsütéses reggelen úgy döntött, vásárol magának egy automobilt. De nem kellett volna... Első útja ugyanis sétakocsikázás helyett katasztrófák sorozata lett, és ez nem csak Kürtő úr kifogásolható vezetési stílusának volt köszönhető, hiszen ki gondolta volna, hogy Erős úr és Paprika asszony után még három útonálló medvébe is beleütközik?

 

Tolkien professzor gyermekei szórakoztatására írta és rajzolta ezt a mesekönyvet, amelyet most fakszimile kiadásban tarthat kezében a kedves Olvasó. A könyv páratlan oldalain megőriztük a mester saját kézírását és csodálatos rajzait, a páros oldalakon pedig az eredeti angol szöveg magyar fordítása olvasható."

 

 

 

 

 

Rovatvezető: Gandalf

 

A Magyar Tolkien Társaság Hivatalos Hírlevele

 

A Hírlevelet írja és kiadja az InfoCsoport

Elérhetőség: mtt.infocsport@gmail.com

 

Felelős kiadó: Gandalf gandalf@tolkien.hu

Főszerkesztő: Gilg gilgolwen@tolkien.hu

Terjesztés: Gandalf gandalf@tolkien.hu

 

Következő Hírlevelünk 2009. május elején jelenik meg.

 

2009. április 1.

 

Designed by Gilg

Magyar Tolkien Társaság © 2009.

 
 
 

 

 

 

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére