A rendek bemutatkozója

A 2018-as tábor rendjeinek bemutatkozása.

Az idei táborban a rendi alkotómunka különleges változatában vehettek részt, a rendeket tevékenységük és jellegük szerint kettesével úgynevezett ikerrendekbe párosítottuk, hogy így szélesebb, változatosabb élményt, a közös alkotás lehetőségét, a határterületekkel való ismerkedés, az egyedi szemlélet lehetőségét kínáljuk nektek. Az ikerrendek célja, hogy miközben elmélyültök egy általatok választott tevékenységben, annak nagyobb léptékű, átfogóbb élményét, a társterületekkel való együttműködést is megtapasztalhassátok, és megélhessétek, ti milyen új nézőpontot, segítséget, összhangot tudtok nyújtani más rendek tagjainak. Az ikerrendeket alkotó két-két rendek az egész tábor alatt összehangoltan dolgoznak közös témakör, közös célkitűzés szerint, vezetők szoros kapcsolatban állnak, és néhány alkalommal ténylegesen összevontan működnek, amikor a két rend tagjai egy nagy, közös alkotásban teljesednek ki - ennek a jellege és a közös alkalmak száma rendenként eltérő lehet, erről a rendi bemutatkozásokban olvashatsz bővebben. A jelentkezéskor az egyéni rendekbe tudsz jelentkezni, de dönthetsz úgy, hogy az egész ikerrendet megjelölöd, és azon belül bármelyik tevékenységet szívesen űzöd. Kérlek, tartsd szem előtt, hogy a közös alkalmak ugyanúgy a rendi foglalkozások részét képezik, és a rended ikerpárjával való együttműködés épp úgy a rendi tevékenység része, mint a saját rendedben való elmélyülés - nem tökéletes szakmai hozzáértést, hanem nyitottságot és érdeklődést kérünk, cserébe változatos közös munkát, új nézőpontokat, új élményeket ígérünk.

Bölcs-Író Ikerrend

Bölcs rend vezetője: Füzessy Tamás (Ankalimon)

Bölcs rend felső létszámkorlátja: 12 fő

Bölcs rend jelentkezési feltétele: 15 éves életkor, „A Gyűrűk Ura” és „A szilmarilok” alapos ismerete.

Író rend vezetője: Dalnoki Fanni (Momo)

Író rend felső létszámkorlátja: 12 fő

Író rend jelentkezési feltétele: 13 éves életkor.

Közös rendi alkalmak száma: 3

Hogyan válnak az egyszerű történetekből, mindennapi vérontásokból, mániákus uralkodókból mitikus csaták és legendás királyok? rendünk bölcsei megtanulják, hogyan kell visszafejteni egy mítosz fonalát, megismerni az eredetét, megtalálni a forrását, addig csupaszítani, amíg eljutunk annak igazság magváig. Mindezt a tolkieni világ keretei között, annak gazdag mondavilágában. Az írók nagyrészt azzal fognak foglalatoskodni, hogyan épül fel a mítosz maga, milyen fő elemei és szereplői vannak. Milyen irodalmi formákban és műfajokban jelenik meg a mítosz, és hogyan lehet ezeket adott esetben keresztezni egymással. Hogyan írjunk hexameterben verset egy fagyi hőstetteiről vagy 10 mondatos prózában hogyan jelenítünk meg egy eredetmondát. A két rend minden alkalmat közösen indít, majd jöhet az önálló munka. A közös munka végső célja pedig, hogy a két munkaformát egyesítve mindenki megalkothassa a maga tolkieni mítoszát saját kutatására támaszkodva.


Képzőművész-Iparművész Ikerrend

Képzőművész rend vezetője: Kovács Eszter (Esztur)

Képzőművész rend felső létszámkorlátja: 15 fő

Képzőművész rend jelentkezési feltétele: Nincs.

Iparművész rend vezetője: Papp Miklós Levente (Adanedhel)

Iparművész rend felső létszámkorlátja: 10 fő

Iparművész rend jelentkezési feltétele: Nincs.

Közös rendi alkalmak száma: 2

A képzőművész rend foglalkozásain különböző korok dekoratív művészetével ismerkedünk, a marokkói csempéktől kezdve a középkori kalligráfián át a szecessziós művészetig, és ezeket a mintákat fogjuk a saját képünkre formálva reprodukálni. Az iparművész rend a kézzel készített tárgyak szerelmeseit várja, akik maguk is kipróbálnák a foglalkozások témáit. Az összesen négy alkalom során betekintést nyerünk majd a keramikus, asztalos és kis mértékben az ékszerész szakmák szépségeibe. Mivel nincs profi felszereltségünk, ezért otthon is kis beruházással folytatható, kicsit DIY hangulatú munkákat fogunk készíteni. Ilyenek az agyagozás, az ónöntés és a fa intarzia készítése. Az utolsó két foglalkozáson a két rend tagjai együtt vesznek részt. Ezt a két alkalmat rézdrótos intarzia tervezésével és készítésével fogjuk tölteni, az addigi alkalmakon tanultakat inspirációként használva. A képzőművész rend foglalkozásaira mindenkit szeretettel várunk, aki alapszintű rajztudással rendelkezik. Ha nem vagy gyakorlott rajzoló, nem baj, de a rendben a már meglévő rajztudást használjuk, és nem rajzolni tanulunk. Az iparművész rend semmilyen alapképzést nem vár el, de az eszközök figyelmes, biztonságos használata elvárt.

Feláras ikerrend!


Kósza-Fotós Ikerrend

Kósza rend vezetője: Kaszab Zsuzsanna (Melian)

Kósza rend felső létszámkorlátja: Nincs

Kósza rend jelentkezési feltétele: A Kószarendbe olyanok jelentkezzenek, aki bírják az esetleges sorozatterhelést (túrák egymás követő napokon), és rendelkeznek megfelelő felszereléssel. A közös, fotózós alkalmak miatt lehetőleg a Kószák is hozzanak kis, kompakt fényképezőgépet vagy fotózásra alkalmas telefont.

Fotós rend vezetője: Császár Zsófia (Szofy)

Fotós rend felső létszámkorlátja: Nincs

Fotós rend jelentkezési feltétele: A Fotós rendbe jelentkezőknek legyen fotózásra alkalmas eszköze (fényképezőgép, NEM TELEFON!), valamint, ha nagyobb teljesítményű gépe van, legyen tisztában annak alapszintű használatával.

Közös rendi alkalmak száma: 2

Kedves Kószalelkűek! A Kószarend a tábor kihelyezett KószaKommandója, és aki ismer bennünket, az ebből nagyjából már tudja is, mire számíthat, aki pedig nem, annak eláruljuk, hogy bebarangoljuk a vidéket, járjuk az ösvényeket, fekszünk a fűben mezőkön, felkapaszkodunk magaslatokra, üldögélünk a szirteken, völgyek mélyére bújunk, gyönyörködünk a teremtett tájban, néha pedig a fákat is megölelgetjük. Kószálás közben megtudunk sok kultúrtörténeti, földrajzi, etimológiai érdekességet, és megismerkedünk a vidék helytörténetével, hagyományaival is. Segítségünkre lesznek nagyfelbontású térképszelvények, profi túraleírások, tanösvény-ismertetők és néhány szakértő túratárs. Nem sietünk, mert a szemlélődés mindig fontosabb, mint a hamariság. Ha kedvünk tartja, figyeljük az erdő csendjét, és együtt lélegzünk a fákkal. Ha kószáltál már velünk az elmúlt évek folyamán, azért csatlakozz hozzánk - ha még nem, de szereted az erdőt és a hegyeket, akkor azért! Ebben az évben két alkalomra társakat is kapunk: együtt fogunk dolgozni a Fotós rend élesen látó művészeivel, és két túrán közösen fedezzük fel az erdő látható és talán kevésbé észrevehető arcait is. Ha szereted látni, és nem csak nézni, sőt, észrevenni és megörökíteni a téged körülvevő világ kisebb-nagyobb részleteit, mozzanatait, de még nem vagy biztos, hogy hogyan, és milyen beállítással kattintsd el a fényképezőgép szürke gombját, akkor örömmel várunk körükbe. Mi a fényképezés alapjait is megnézzük, amellett pedig mindenkinek segítünk tökéletesíteni, vagy megtalálni a még észre nem vett, féltve rejtett egyéni látásmódját. Nem kell sok minden, csak az, hogy ne félj attól, hogy ott légy, ahol kell, hogy merj bátor lenni és persze mindehhez egy számodra alkalmas fotómasina.


Szakács-Cukrász Ikerrend

Szakács rend vezetője: Kiss Koppány

Szakács rend felső létszámkorlátja: 6 fő

Szakács rend jelentkezési feltétele: Ha a táborozó legalább két alkalommal részt vett már az előző években ilyen rendi munkában, akkor csak abban az esetben tudjuk fogadni, ha nem telik be a hat fő „újakból”.

Cukrász rend vezetője: Sás Benedetta Sára (Estelwen)

Cukrász rend felső létszámkorlátja: 6 fő

Cukrász rend jelentkezési feltétele: Ha a táborozó legalább két alkalommal részt vett már az előző években ilyen rendi munkában, akkor csak abban az esetben tudjuk fogadni, ha nem telik be a hat fő „újakból”.

Közös rendi alkalmak száma: 3

Minden olyan jelentkezőt sok szeretettel várunk a 2018-as Szakács-Cukrász Ikerrendbe, aki otthonosan mozog a konyhában, de az is jöhet, aki még egy fakanalat sem fogott meg. A nálunk megszokott közös munka továbbra is jelen lesz, de külön is fogunk sütni-főzni pár világkonyhát (francia, skandináv, közel-keleti), valamint a palacsinták és piték világát érintve. A közös alkalmakon pedig hasonló ételeket készítünk el szakács és cukrász szemszögből. A szokásos kulináris utazás várható!

Fakanalakat a kézbe!

Feláras ikerrend!


Zenész-Színjátszó Ikerrend

Zenész rend vezetője: dr. Becze Ádám

Zenész rend felső létszámkorlátja: 8 fő

Zenész rend jelentkezési feltétele: Bármely zenei előképzettség: kórus, szolfézs, hangszer, amely tudással, tapasztalattal a jelentkező legalább duóban előadóképes színpadon.

Színjátszó rend vezetője: Marosi Sarolta (Sisa)

Színjátszó rend felső létszámkorlátja: 10 fő

Színjátszó rend jelentkezési feltétele: A zenész renddel való közös alkalmaink szempontjából fontos, hogy legyél nyitott egy hangszer kipróbálására akkor is, ha nem játszol semmin.

Közös rendi alkalmak száma: 3

Rendünk célja egy inspiráló hangulatú zenés színház megvalósítása. A külön alkalmakon és a közös rendi időben is nagy hangsúlyt fog kapni az improvizáció és a kreatív ötletelés. A rendtagok elképzelései alapján szeretnénk összerakni a tábor végi előadásunkat is, hogy egy kész darab megtanulása helyett a közös alkotás élményében lehessen részetek. A rendi tevékenységünk során a tolkieni hagyomány köré csoportosuló feladatokkal/jelenetekkel éppúgy fogtok találkozni, mint modern alapszituációkkal és slágerekkel.

A zenész rend különálló három alkalmán lesznek ritmus- és stílusgyakorlatok, többszólamú énekgyakorlatok, hangfürdő, improvizáció, ének és hangszeres zene is. Kicsi zeneelmélet, ami ilyen "infocseppek a Klasszik rádióban" stílusú. Csendkirály!

A színjátszósok három egyéni alkalmán rengeteg improvizációs feladatra számíthattok, többek között a Beugróból jól ismertekre is, de sok újdonságot is be fogunk hozni. A célunk itt az lesz, hogy minél többet nevessetek, és minél inkább felgyorsuljon a gondolkodásotok a színpadi szerepléshez. Ezen kívül szeretnénk komolyabb alkotói munkával is foglalkozni – kisebb jeleneteken keresztül kipróbáljuk majd a drámaírást, betekintünk a színházak múltjába, illetve újragondolunk egy-egy keretjátékos jelenetet. Persze mielőtt mindebbe belevágunk, néhány bemelegítő feladattal indítunk majd – ezek elsősorban a légzéstechnikát, koncentrációt fejlesztő és egymásra hangolódó gyakorlatok lesznek. Ígérjük, ez is nagyon élvezetes lesz!

Azokon az alkalmakon, mikor a két rend tagjai együtt dolgoznak, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen arra nézve, hogyan ötvözzük a két műfajt. Lesz többféle stílusgyakorlat, zenés mesejáték, slágerek megjelenítése jelenetben. A zenészek a színpadra léphetnek, a színjátszósok kipróbálhatnak egy-egy új hangszert, vagy játszhatnak azon is, amin már esetleg tudnak.  Mindez valószínűleg nagy kihívást fog jelenteni, sokfelé kell majd figyelni, és még több féle dolgot csinálni felváltva vagy egyszerre.  Egy biztos, nem fogtok unatkozni!

Találkozzunk a táborban!


Harcos-Telepes Ikerrend

Harcos rend vezetője: Fejér Máté (Bellgaraf)

Harcos rend felső létszámkorlátja: 16 fő

Harcos rend jelentkezési feltétele: Átlagos testi erőnlét.

Telepes rend vezetője: Morandini Miklós

Telepes rend felső létszámkorlátja: 15 fő

Telepes rend jelentkezési feltétele: Betöltött 16. életév, legalább átlagos testi erőnlét. Erős allergiával küzdőknek a jelentkezés nem javasolt.

Közös rendi alkalmak száma: 2

Gondor azon leányait és fiait várjuk foglalkozásainkra, akik nem félnek íjat, kardot, ásóbotot, konzervdobozt ragadni hazájukért és önnön dicsőségükért, bátran szembenéznek a izzadság és a vízhólyagok vérmes seregével, és nem utolsó sorban szeretnek mozogni, csapatban játszani, és a természetben tevékenykedni!

Az Ikerrend Harcos fele a hosszúkardvívás, az íjászat és az önvédelem alapjait sajátíthatja el. Lesznek csaták, új és régi technikák, sok-sok párbaj és szórakozás, meg persze, ahogy azt sejteni lehet, rengeteg, de rengeteg gyakorlás is, hogy a tanult technikákat ne csak elméletben ismerjétek, hanem valóban elsajátítsátok. A rendünk telepes fele révén, pedig egy kicsit az elsősegély nyújtás rejtelmeibe és egy realisztikusabb hadijáték élményében is elmélyedhetünk.

A Telepesek foglalkozásain primitív és modern túlélési módszerekkel fogunk foglalkozni, közös csoportmunkában. Lesz szó improvizált tűzgyújtásról, menedék- és csapdaépítésről, eszközkészítésről, és térképhasználatról, -készítésről. Lesz szó táplálálék- és folyadékszerzésről, valamint a vadonban élő állatokkal kapcsolatos alapvető információkról. A rend időnként fárasztó, vagy koszos lesz, néhol bozótban mászásról, ezért a jelentkezők készüljenek erre alkalmas ruhával, lelkesedéssel.


Táncos-Musical Ikerrend

Táncos rend vezetője: Kaszás Péter (Brandir)

Táncos rend felső létszámkorlátja: 12 fő

Táncos rend jelentkezési feltétele: Mások előtt fogunk énekelni és táncolni, ezért fontos hogy ne félj (nagyon) ezektől, ha hozzánk jelentkezel.

Musical rend vezetője: Deák Adrienn (Pillangó)

Musical rend felső létszámkorlátja: 12 fő

Musical rend jelentkezési feltétele: Mások előtt fogunk énekelni és táncolni, ezért fontos hogy ne félj (nagyon) ezektől, ha hozzánk jelentkezel.

Közös rendi alkalmak száma: 4

Varázsolt már el egy musical a színházban, moziban vagy otthon a tv előtt? Érezted azt, hogy Te is ott szeretnél lenni a színpadon, vagy a barátaiddal üvöltötted bele az éjszakába az egyik dalt? A táncos-énekes műfaj, a modernkori színjátszás egyik legnehezebb, de valószínűleg a legszórakoztatóbb előadói módja is egyben. A rend keretein belül a színpadi tánc és a musicalek világában teheted próbára magad. A tánc közbeni énekléshez szükséges technikák, valamint musical stílusgyakorlatok mellett megismerkedünk majd a műfaj kialakulásával és történetével is.

Az ikerrend táncos részében elsősorban színházi tánccal és modern tánccal foglalkozunk, de némi klasszikus alap és izolációs gyakorlatok is helyet kapnak majd. Középpontban a csoportos táncok.

Az énekes részben teret kap majd az impulzuséneklés, hogy aztán az egyszerűbb daloktól a többszólamú vagy kánonműveken keresztül, saját egyveleget vagy mashup-ot hozzunk létre.

A táncnak és éneknek Középfölde történeteiben is fontos szerep jutott, segítségével bűvöltek el nemes tünde urakat, dicső embereket, és a világ fekete ellenségét. Hogy ezek a dalok és táncok milyenek is lehettek, talán soha nem tudjuk meg. A Gondor csarnokaiba illő muzsikához, a közösen kiválasztott dalokat átírva, átdolgozva fogjuk „színpadra” vinni és előadni.

Mindenkit várunk, aki táncolni vagy énekelni, avagy énekelni és táncolni szeret. Akár kezdő, akár haladó táncos vagy, ha rutinos énekes, vagy csak a zuhanytálcát örvendezteted meg a hangoddal, itt a helyed.

A 6 alkalom során lesznek külön tartott foglalkozások (2 db), lesznek részben közösek (2 db) és lesznek a közös bemutatóhoz szükséges teljesen közösek (2 db). Amelyik rendbe jelentkeztél az Ikerrendből, az lesz a hangsúlyos és elsődleges tevékenységed.

Utoljára frissítve: péntek, 13 április 2018 13:58

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére