Könyvismertető - Gregory Bassham és Eric Bronson: A Gyűrűk Ura filozófiája

Tolkien kitalált világa sokban különbözik a miénktől: Középföldén nincsenek forgalmi dugók, bosszantó TV Shopok vagy pocsék valóságshowk, nincsenek válások, rágalmazó politikai hadjáratok és sörnél erősebb tudatmódosító szerek sem. Mindezek ellenére Középfölde annyiban mégis hasonlít a mi világunkhoz, hogy hasznos összehasonlításokat végezhessünk, és komoly tanulságokat fedezhessünk fel.
Tolkien és a Gyűrűk Ura hatása felbecsülhetetlen. Bassham és Bronson professzorok egy Szövetséget hívtak életre olyan tudósokból, akik egyaránt képzettek a filozófia tudományában és behatóan ismerik Középfölde világát. Megannyi kérdés született Tolkien lenyűgöző hősi története nyomán, amelyek valójában az etika, illetve a morálfilozófia alapvető kérdései: Lehet az emberfeletti erőt jóra használni vagy a hatalom minden esetben rabul ejti az embert? Létezik-e a hatalom "jó" és "rossz" használata morális értelemben? Lehetségese-e összhangban élni a természettel és más népekkel? Nem tartanánk az örök életet unalmasnak és terhesnek? Vannak-e erkölcsi és etikai korlátai az uralkodási vágynak? Hogyan akadályozhatjuk meg a globális, minden "népet" érintő katasztrófákat?
Tolkien maga is remélte, hogy történetei segíthetik olvasóit a jobb emberré válásban, és tudatosan vetett fel néhányat a mitológia, a vallás és a filozófia legkomolyabb kérdéseiből. Még a legtapasztaltabb Tolkien-kutató is talál merengenivalót ebben a gyűjteményben, amely a Gyűrűk Ura történetét egy más, elgondolkodtató szemszögből láttatja. Mint egy darab lembas, minden egyes tanulmány elégedetté tesz egy napra.


A fordítást az MTT három tagja - Büki Gabriella (Vewilyaiel), Fazekas Gergely (Dínchamion) és Füzessy Tamás (Ankalimon) készítette. A lektorálási munkákat Nagy Gergely (Lamorak) végezte.



Utoljára frissítve: vasárnap, 11 augusztus 2019 21:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére