Nyomtatás

Sir Ian McKellen életrajza




Biográfia


1935. május 25-én született az Észak-Angliában található Brunley városában. Szülei Danis és Margery. Nővére Jean ekkor 5 évvel volt idősebb nála. Ian erős keresztény neveltetésben részesült, hiszen apja és nagyapja is lelkész volt. A Mckellen család néhány évvel később Wigan bányavárosába költözött. Itt vészelték át a II. világháborút. A kis Ian nagy tehetséget mutatott a színjátszás iránt és a szülei is támogatták, akik azt szerették volna, ha Ian felnőttként Shakespeare darabokban játszhasson. Így beíratták a helyi iskolai amatőr színjátszó körbe. Első színházélménye a Pán Péter volt. Azt nyilatkozta erről, hogy „Nem voltam elájulva. A krokodil nem volt igazi és láttam a drótokat is.” Igyekezett az összes színdarabban részt venni munkája meghozta gyümölcsét. Eljátszhatta Shakespeare Tizenkettedik éjszakájából Malvolio szerepét a Boltoni Gimnáziumban. Ezek után sokszor ellátogatott az író szülővárosában található Stratford-upon-Avonba ahol olyan nagy színészek játszották a nagy angol író darabjait, mint Olivier, Hiller, Gielgud és Richardson ami mint később nyilatkozta nagy hatással volt rá. Ezután átiratkozott a Cambridgei Egyetem angol irodalom szakára. Tanulmányait háttérbe szorította a színházi darabjai. Egyetemi évei alatt több mint 20 darabban játszott. 1961-ben diplomázott. Ugyanebben az évben ösztöndíjat is kapott. Néhány évvel később ő is része lett a Honi színházéletnek. Színházi karrierje csak ezután indult be igazán. Játszhatott a Scent of Flowers című darabban. Aminek alakításáért Clarence Derwent díjat kapott. Amit gyakran mondanak a „Színház Oscarjanak” is. Ezt a sikerét látva felkérte Őt az akkori National Theatre Campany (NTC) igazgatója Sir Laurence Olivier, hogy lépjen be és legyen tagja a társulatnak és szerepeljen velük, együtt az Old Vic Színházban. Ezután Shakespearetől és más íróktól is játszott, mint Csehoc vagy Shaw. Sőt sikerült Broadwayn az Amadeus című darabból Salieri szerepében is tündökölni. Később sikerült eljátszania Shakespearetől a Hamlet, dán királyfiból Hamlet karakterét. Amelyben olyan hitelesen alakított, hogy a londoni színházkedvelők kikiáltották őt „generációja legnagyobb klasszikus színészévé.” Ezután belépett a Royal Shakepeare Company-be ahol olyan fontos szerepeket kapott, mint például Rómeó, Machbet, Leonato, Jago…
Csak nagyon kevesen tudják, hogy Sir Ian Mckellen homoszexuális. Ez 1988-ban derült ki, amikor Margaret Thatcher angol miniszterelnök egy interjúban a homoszexuálisokról beszélt és azt nyilatkozta, hogy „a homoszexualitás nyilvános propagáltatása bűn”. Nem is kellett több neki, hogy kilépjen az ismeretlenek közül és a homoszexuális mozgalom élére álljon és küzdjön a jogaikért.
II. Erzsébet angol királynő 1990-ben lovaggá ütötte Őt ezzel elismerve a színházért tett kitartó munkáját. Azért az is egy jó pont lehetett a királynőnél, hogy közös szenvedélyük a Shakespeare darabok. Sokan Sir Laurence Olivire utódának tartják.

Legelső filmje az 1968-ban bemutatott The touch of love volt. Aminek hatására megkedvelte a filmekben való szereplést is. Jóval később 1995-ben a filmvásznon ő alakíthatta III. Richárd szerepét. Amiért megkapta 1996-ban a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden-Globe díjat. Valamint az Európai Filmakadémia legjobb férfi főszereplőjének járó díjat is. 1996-ban Raszputyinként láthattuk őt amiért Arany Glóbuszt kapott. 1998-ban szerepelt Stephen King: Az eminens című könyvéből készült filmben. Szintén ugyanebben az évben A Gods and Monstersben is fantasztikusat alakított. Ebbéli teljesítményéért jelölték a Legjobb férfifőszereplő Oscar-díjára. A Hoolywoodi rendezők látták, hogy Iantól nem állnak messze a gonosz szerepek sem így megkapta a főgonosz Magneto szerepét 2000-ben az X-men című filmben. És elérkeztünk a csúcsponthoz Peter Jackson Sir Ian Mckellennek adta oda Gandalf szerepét a J.R.R.Tolkien: A Gyűrűk Ura című könyvből készült adaptációban. Sokak szerint ebben nyújtotta a legnagyobb alakítását. Ezért a szerepéért jelölték 2002-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra, amit sajnos nem kapott meg. De nem állt meg, ezt követően 2006-ban eljátszotta Sir Leigh Teebing karakterét Dan Brown: A Da-Vinci kód című könyvéből készült műben. Ugyanebben az évben a Berlini Filmfesztiválon Arany-medve életmű díjat kapott. Legújabb filmje, ami idén fog kerülni a hazai mozikba a Magneto című film, ami kapcsolódik az X-men trilógia világához.

Autogramcíme : Sir Ian Mckellen
c/o ICM Limited
76 Oxford Street
London
W1N 0AX
England
Filmográfia

2007 - Magneto
2006 - Elvitte a víz,
X-men - Az ellenállás vége
A Da-Vinci kód
2005 - Neverwas
Asylum
A bűvös körhinta
2004 - Eighteen
2003 - A Gyűrűk Ura - A király visszatér
Emilie
X-men 2.
2002 - A Gyűrűk Ura - A két torony
2001 - A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége
2000 - X-men - A kívülállók
1998 - Az eminens
Gods and monsters
1997 - Érzelmek hullámain
Bent
1995 - Változások kora
III. Richárd
Jack és Sarah
1994 - To die for
Az árnyék
Bármit megteszek
1993 - 6szoros ölelés
Little Joe balladája
Az utolsó akcióhős
1989 - Scandal
1985 - Bőség
Zina
1983 - The keep
1981 - Priest of love
1969 - The promise
Alfred the great
A Touch of love

/Attila/

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 augusztus 2019 10:01

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Kapcsolódó elemek