Nyomtatás

Meghalt a király, éljen a király?

“Nincs jogom ezt kérni bármelyikőtöktől... de követtek engem, még egyszer, utoljára?” – kérdezi társaitól az önmagával vívódó Tölgypajzsos Thorin a filmtrilógia záró epizódjában. S mintha csak Peter Jackson mondaná mindezt, amikor az előző két rész minősége által erősen megosztott rajongóit megszólítja, hogy magával hívjon minket egy utolsó útra az általa mozgóképre álmodott Középföldén. Az Öt Sereg Csatájának bővített extra változata (elvileg) az utolsó Jackson-kaland a tolkieni univerzumban. De vajon méltó búcsú lett?

 

A hobbit: Az Öt Sereg Csatája bővített extra változatáról

 

Nem csak A hobbit-filmek időszaka zárult most le, de A Gyűrűk Urával kezdődő hat filmes korszak is – amely a bővített változatokkal együtt már 12 film, ha a mozis verziótól különálló alkotásnak tekintjük őket. 2015 novemberében tehát nem pusztán egy újabb kiadás következett, hanem a végső búcsú, amely kapcsán joggal várja el az ember, hogy tisztességes színvonalú legyen. A Király visszatér bővített extra változata annak idején méltó megkoronázása volt a trilógiának, a mérce tehát igen magas volt. A hobbit: Az Öt Sereg Csatája még kibővítve sem ütötte meg ezt, azonban az extrákból ki is derül, hogy miért.

 

Mozivászonra szánva

A film 20 perccel lett hosszabb, mint a mozis vágás, és ebben alternatív, lecserélt jelenetek is vannak, nem csak újak. Tehát jóval kevesebb kibővítést kapunk a korábbi változathoz képest, mint a Smaug pusztaságánál. Ráadásul elsősorban akciójeleneteket és látványos gegeket – bővített változathoz talán még ennyi új CGI nem készülhetett eddig. Erre egyébként az a magyarázat, hogy nagyrészt olyan jeleneteket raktak vissza a filmbe, amelyeket eredetileg a mozis verzióba szántak, de nem volt már idejük befejezni a digitális utómunkák során. Most tehát körülbelül azt kaptuk meg, amit Jackson szeretett volna a premieren prezentálni, plusz még egy-két apróságot, amit korábban is csak a bővített változatba szánt. Ki is használta az alkalmat, hogy még több vért rakjon bele, így a kiadvány – egyedüliként a Középfölde-filmjeinek sorában – az Egyesült Államokban “R”-korhatárbesorolást kapott, ami nálunk nagyjából a 16 éven felülieknek ajánlottat jelent. Repülnek a végtagok, fröccsen a fekete ork-vér, és sokkal brutálisabbak a harcok. A Warner valószínűleg csak azért ment bele ebbe, mert úgyis házimozizásra szánt kiadványról van szó, bevétel-kieséstől tehát emiatt nem kell félniük. A rendező egyébként nem csak a csatában élte ki horror-rajongó énjét, hanem a fekete humorral átszőtt új jeleneteknél is. Ez néha pont a drámaiságot veti vissza, de legalább egy kicsivel több lehetőséget nyújt a karakterábrázolásra és az elvarratlan szálak lezárására, mint amennyi eddig ezekre megadatott.

Apropó, elvarratlan szálak: akárcsak a korábbi részek bővített változatainál, úgy ezúttal is elmondhatjuk néhány új jelenetről, hogy valójában ezek nélkül a mozis verzió történetszálai csonkák maradtak. És például Thorinék temetése és a koronás Dain király megmutatása kapcsán még csak a befejezetlen CGI-re sem lehetett mutogatni. Az hihetőbb magyarázat, hogy már így is megmutatták Thorin elbúcsúztatását többszörösen is. Igen ám, csakhogy ez a bővített rész egyben az Arkenkő körüli konfliktus lezárása is, amely központi kérdéssé vált a dramaturgiában, továbbá azt is be kellet mutatnia, ki lesz így a Hegymély Királya. És akkor azt még nem is említettem, hogy sok dolog még most sem lett elmesélve azoknak, akik a könyvet nem ismerik. Például az, hogy mi lett a kincs sorsa, amelyen tulajdonképpen összevesztek Középfölde szabad népei egymással. Vagy a csak filmben létező Lasgalen-nyaklánc történetének lezárása. Lekerekítettebb verziót kapunk tehát a bővített változattal, de még így is kissé csonkát, amely nyitva hagy lényeges kérdéseket.

A filmről magáról még érdemes megjegyeznünk, hogy szinte teljes egészében az utóforgatások alatt lett felvéve, és emiatt sok mindenre egyszerűen nem juthatott idő, ezért is maradhatott elnagyolt, kidolgozatlan egy-egy történetelem. Más szálak meg talán direkt lettek homályban hagyva – ezzel is jelezve, hogy a történetnek nem ez a film a vége, hiszen A Gyűrűk Urában folytatódik tovább.

 


Néhány új és kibővített jelenet a teljesség igénye nélkül:

  • Bard az égő Tóváros háztetőin hosszabb ideig ugrál, egyszer megcsúszik, és az utolsó pillanatban kapaszkodik meg egy nyílvessző segítségével.
  • Dol Guldurban a Gandalfot őrző gundabadi ork (Conan Stevens alakítja, aki eredetileg Azog, majd Bolg lett volna, de végül be kellett érnie ezzel a rövidke mellékszerepel, meg egy moriai statisztálással) a tündék Három Gyűrűjéről faggatja a mágust. Észreveszi a Tűz Gyűrűjét rabja ujján, és azért veszi ki a ketrecből, hogy levágja a kezéről. Ekkor ér oda Galadriel, aki pár mondatot mond neki, mielőtt megöli.
  • Hosszabb a Fehér Tanács küzdelme a gyűrűlidércekkel.
  • Radagast odaadja a botját Gandalfnak, mert neki nagyobb szüksége lesz rá, de figyelmezteti, hogy a belehelyezett kristály néha rakoncátlankodik. Ezt már Gandalf nem hallja meg.
  • Bilbó és Bofur párbeszéde Erebor kapujában a hobbit kiszökésekor.
  • Kicsit hosszabb a Thorin-Bard-Thranduil-Gandalf párbeszéd a kapuban való alkudozáskor.
  • A vasdombi törpök új belépőt kaptak, harci szekerekkel és harci kosokkal érkeznek.
  • Intenzív harc a tündék és a törpök között, levegőben és földön egyaránt.
  • Azog az ogrékat küldi a vasdombi törpök és harci szekereik ellen.
  • Rengeteg új közelharc-jelenet, főleg a fontos szereplőkhöz köthetően.
  • Az újravágott csatajeleneteknél sok a lecserélt CGI.
  • Bofur átveszi az irányítást egy megcsonkított troll felett.
  • A törpök harci szekeren mennek Thorin után a jégen, sok-sok üldözés és harc közepette.
  • Gandalf új botja akkor csődöl be, amikor egy troll támad rá. Szerencséjére Alfrid véletlenül éppen akkor katapultálja bele magát a troll szájába, amikor a mágus számára forróvá válna a helyzet.
  • Bifur harc közben megszabadul a fejébe kapott bárdtól, és végre ő is és Bombur is megkapják az egyetlen mondatukat az egész trilógiában.
  • Még több Legolas: repülés közben, ork-ölés közben, Bolggal való küzdelem közben.
  • Beorn pár másodperccel többet kap medve-alakban harcolva.
  • Thorin, Fili és Kili temetése, Dain király köszöntése (“Meghalt a király, éljen a király!”).

 

Amikor az alkotók rácsodálkoznak a végeredményre

Peter Jackson és Philippa Boyens audiokommentárjai ezúttal igen viccesre sikerültek. Philippa ugyanis ez alkalommal látta életében először a bővített változatot, és őszinte rácsodálkozással tekint minden újdonságra. Peter Jacksont pedig rendkívül szórakoztatja mindez. Ezúttal nem csak háttér-magyarázatokat kapunk a rendezői döntésekhez, hanem a korábbiaknál többet felfednek az egyes jelenetek születési körülményeiről is. Sokat emlegetik a búcsút is Középföldétől, ahogyan azt is, hogy ez az utolsó audiokommentárjuk. Ezzel érezhetően nem tudnak mit kezdeni: nem akarnak érzelgőssé válni, de elpoénkodni sem akarják, ezért inkább kerülgetik a kérdést. Amikor véget ér a film, a szintén kibővített stáblista alatt érdekes fordulatot vesz a beszélgetésük (érdemes végigülni): arról elmélkednek, mi is lehet a filmes Középfölde-franchise jövője. Jackson a maga részéről például nagyon szívesen látna akár A hobbit és A Gyűrűk Ura között játszódó spinoff-történeteket is (úgy tűnik, sem ő, sem Philippa nem ismeri a The Hunt for Gollum, azaz a Vadászat Gollamra című rajongói kisfilmet), de lelkesen beülne a moziba egyszer, hogy megnézzen egy remake-et, mert kíváncsi rá, más rendezők hová helyeznék a hangsúlyokat és mit szemléltetnének másként, mint ő.

 

A “Függelékek” is búcsúznak tőlünk...

...ezért nem csak a harmadik rész kulisszatitkairól rántják le a leplet, de az egész trilógia keletkezéséről is megtudunk egyet s mást. A struktúra természetesen az előző részek során megszokott: helyszínek, szereplők és kulcsjelenetek szerint vannak felosztva a werkfilmek. Ezek során végre eljutunk Dol Guldurba is, de például Gundabadról nem sok mindent tudunk meg. A szereplők bemutatásánál fájdalmasan hiányzik Bolg[1], pedig a Váratlan utazás bővített változatához tartozott egy egy érdekes extra Azogról, és valami hasonlót vártunk volna Bolg kapcsán is. Vaslábú Dain videójából pedig nem derül ki, hogy miért kellett a legtöbb helyen CGI-Dainra cserélni az eredetileg elmaszkírozott Billy Connolyt. Ami igazán érdekes, hogy rengeteg olyan elvetett, kivágott jelenetet ismerhetünk meg, amelyek még a bővített változatba sem kerültek bele. Ám ezek nem egy menüpontba vannak összeszedve, mint anno A Gyűrűk Ura esetében, hanem sajnos jól el vannak rejtve a werkfilmecskékben, ezért aki kíváncsi rájuk, végig kell néznie mind a kb. 9 órányi extrát.

A legérdekesebb része a “Függelékeknek” mégis az, amikor Peter Jackson őszintén vall a forgatási nehézségekről. Az egyik ilyen összeállításból[2] kiderül, hogy milyen nehéz “szülés” volt a filmtrilógia:

- Miután az eredetileg kiszemelt rendező, Guillermo del Toro elhagyta a projektet, és Jackson került a helyére, csak néhány hónapja maradt mindent újraterveztetni és újragondolni, holott A Gyűrűk Ura előkészítéséhez évek kellettek. Emiatt nagyon sok mindent a forgatásokkal párhuzamosan kellett elkészíteni.

- Sokszor érezték úgy, hogy nem teljesen urai a helyzetnek, és a forgatókönyv több részével elégedetlenek voltak.

- Nem mindenhez készült időben forgatókönyv vagy sztoribord, sok mindent a díszletek között kellett rögtönözni.

- Az Öt Sereg Csatáját úgy kezdték el forgatni, hogy nem volt kész elképzelésük a csata egészéről.

- Egyszer csak eljutottak odáig, hogy ott voltak az Erebor-díszletek közepette, és fogalmuk sem volt, hogy most most mit fognak forgatni.

- Kénytelenek voltak emiatt leállítani a harmadik film forgatását, és elhalasztani a következő évre, hogy legyen néhány hónapjuk átgondolni a koncepciót.

Ezeknek az őszinte kifakadásoknak köszönhetően lesznek nagyon-nagyon emberiek ezek a werkfilmek.

És természetesen a forgatás végi búcsúfelvételek sem maradhattak ki a Függelékekből, amelyek egyúttal nem csak A hobbit-trilógia lezárásának tekintik magukat, de mind a hat film lezárásának is egyben.

 

További extrák

A werkfiles részlegen túl is kapunk extrákat. Bár ezek csak fűszerek a Függelékek lemezein, színesebbé teszik a megszokott kínálatot. Az elmaradhatatlan új-zélandi reklámfilm harmadik része mellett előzeteseket is kapunk A hobbithoz. A film operatőre, Andrew Lesnie a bővített változat összeállítása során halt meg, így kaphatott egy emlékfilmet a kiadványon. A valamivel később elhunyt Christopher Lee (Fehér Saruman) kapcsán ilyesmire már nem jutott lehetőség, így róla csak a feliratokban emlékeznek meg. A humoros gegnek szánt Aranyfolyamok című rapszám és Az igazi Adam Brown című videó mellett megnézhetünk egy kisfilmet a 2011-es “Butt-Numb-A-Thon” filmmaraton kapcsán is. Rejtett extrát ezúttal sem találunk egyik lemezen sem – valamiért A hobbit kapcsán egyszer sem éltek ilyen lehetőséggel, pedig A Gyűrűk Ura bővített változatainak kiadványain megszokottak voltak az “easter egg”-ek.

 


 Egyéb tudnivalók:

  • A megszokott formátumok (DVD, BD, 3DBD) mellett ezúttal megjelent egy trilógia-kiadvány is a három bővített filmmel, extrástul-mindenestül, és nálunk is kapható!
  • Az animált menük ezúttal is a filmhelyszínekre kalauzolnak minket (pl. Suhatag, Hollóbérc), a Nyugatvégi Piros Könyv adja a keretet a Függelékekhez.
  • A film mellett ezúttal is van minden extrához magyar felirat. Az összes felirat és természetesen a szinkron is lektorálva lett a Magyar Tolkien Társaság által. Ezúton is köszönjük a fordítás lektorálásának a lehetőségét és a közös munkákat Pataricza Eszternek, a Forum Hungarynak, a Mafilm Audionak és a ProVideonak!
  • Külföldön több helyen is szerveztek hivatalos filmmaratont a bővített változatokkal – nálunk ez sajnos még várat magára.

 

Meghalt a franchise, éljen a franchise?

Az egész kiadványt áthatja a búcsú szelleme. Peter Jackson leszögezi, hogy most más projektekbe fogna, és szívesebben térne vissza csak egyszerű nézőként a filmes Középföldébe. A színészek sem hiszik, hogy adódna nekik még egy ilyen lehetőség. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy ez a csapat már nem készít több Tolkien-adaptációt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem láthatunk többet Középföldét a mozivásznon, vagy akár a tévében. Bár J. R. R. Tolkien élete során csak A hobbit és A Gyűrűk Ura megfilmesítési jogait adta el, e könyvek Függelékei, jegyzetanyagai, utalásai, valamint a filmes karakterek még számos folytatás lehetőségét nyitva hagyhatják. És az sem kizárt, hogy remake, reboot, spinoff, prequel vagy sequel formájában – hogy filmes szakkifejezésekkel éljek.

Azonban a franchise jövője nem csak azon áll vagy bukik, hogy milyen jogi kiskapukat találnak hozzá. Az igazság az, hogy A hobbit-filmekkel a stúdiók nem tudták megismételni A Gyűrűk Ura sikerét, és részről részre egyre kisebb bevételeket értek el. A kritikai siker is elmaradt, ezért a producereknek alaposan át kell gondolniuk, megéri-e neki, hogy visszatérjenek Tolkien univerzumába. Addig is, amíg ez eldől, mi visszatérhetünk a könyvek világához, és az újraolvasások során ismét megállapíthatjuk, hogy Tolkien volt az igazi király.

 

Kép forrása: xpress.hu

(Kép forrása: xpress.hu)

 


[1] A könyves kánonban Azog fia, aki az Öt Sereg Csatájába vezeti a koboldok és vargok egyesített seregét. A filmben Azog “ivadéka” (bármit is jelentsen ez), aki Gundabad seregét vezeti csatába, amíg Azog Dol Guldur hadait irányítja a Hollóbércről.

[2] Ebből kiszivárgott egy rövid, hat perces részlet: a videó körbejárta az internetet, és nagy port kavart. Végül a filmet gyártó Wingnut Films kénytelen volt hivatalosan is állást foglalni a témában. A közleményüket a TheOneRing.net-nek küldték el. Ebben leszögezik, hogy a kiszivárgott videó csupán egy kiragadott részlet a nagyjából 45 perces werkfilmből, és készítője pusztán a negatívumokat részletező szakaszt emelte ki. Arról viszont hallgat, hogy hogyan sikerült végül a problémákat megoldani, a nehézségeket felülkerekedni, s tartani a büdzsé és a határidők kereteit. A közlemény részletezi: Jackson sosem titkolta a nehézségeket, emiatt is őszintébbek sokkal ezek a forgatás alatt készült anyagok az átlag hollywoodi filmek extráinál, de mellé kell tenni, hogy büszke az eredményekre és boldoggá tette a munka.

 

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 augusztus 2019 10:52

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Kapcsolódó elemek