Bombadil Toma

Kétségtelen, hogy Tolkien legrejtélyesebb és legvitatottabb figurája Bombadil Toma (ang.: Tom Bombadil). A tolkien.hu fórumának Bombadil topicja azért született, hogy az ez iránt a kérdés iránt érdeklődők válaszokat, vagy inkább érdekes gondolatmeneteket találjanak. Rengeteg teória született arról, hogy milyen lény is ő valójában. Mielőtt ezt meghatároznánk magunkban először is azt kell eldönteni, hogy minden áron be akarjuk-e sorolni Középfölde illetve Arda lényei közé, vagy kívülállóként tekintünk inkább rá.

Amennyiben kívülálló, kétfajta lehetőség lép fel: az egyik, hogy Toma egy teljesen különálló személyiség, aki olyan benyomást tett az íróra, hogy ő úgy érezte, nem hiányozhat a Gyűrű sorsának görgetegéből. Olyan feltételezések is napvilágot láttak, mik szerint ez a mókás alak maga Tolkien . Ez valóban érdekes és figyelemre méltó tény, hiszen bármennyire is titokzatos ennek a lénynek a múltja, a keletkezése, Tolkien leveleiből és egyéb írásaiból egyértelműen kiderül, hogy igencsak kedvelt figurája a professzornak. De ez azt jelentené, hogy ő maga az író? Nem feltétlen.
De nézzük csak milyen alakban testesül meg, ha tagja a széles teremtménylistának:
ember, tünde, maia, vala, egy szellem, vagy talán maga a teremtő Egy, Eru? Mindegyik állítás mellett és ellene is szólnak érvek.
Nézzük csak először az emberi lény felé irányuló felvetésünk. Toma külseje alapján az emberek és a törpök átmenetét képzi, hiszen szakállas, kissé tömzsi és bár alacsony is, de nem annyira, mint egy törp, vagy hobbit. Mégis a fórumban jól lezajlott vélemény cserék alapján ki kell zárnunk ezt az eshetőséget, ugyanis Tolkien nyíltan leírja, hogy Bombadil idősebb, mint bármelyik emberi lény Középföldén.
Lehet-e Toma tünde ? Nos én személy szerint a külsejéből kifolyólag ellenezném ezt az állítást, mégis ha a korát nézzük akár feltételezhetnénk, hogy a "szépek" népéből való. Ugyanakkor ismét csak felmerül az a bizonyos rész a Gy.U.-ból, miszerint ő előbb itt volt, mint az első magok, vagy az első esőcseppek. Ez pedig egyértelműen régebben volt, mint az első tündék felébredése.
Vagy esetleg maia ? Ez az állítás nyerte el eddig a legtöbb támogatást. Ennek okát több mellette szóló érv adja, így például:

- Bombadilra nem hatott az Egy Gyűrű, ugyanakkor Elrond szerint Szauron hatalma mégis halált hozott volna rá is. Ez arra utal, hogy kb.egyforma erővel rendelkezhettek.
- A világban való megjelenésének ideje és körülményei (melyek igencsak homályba vesznek) leginkább egy Középföldére érkező maiára utalnak.
- A Szilmarilok című könyvben van egy utalás, amelyben Yavanna a természet űrnője maiáit elküldte Középföldére, hogy őrizzák meg a fákat. Na most a Gy.U.-ból tudjuk, hogy a Fangornon kívül csak az Őregerdő rendelkezik különleges, tiszta, ősi erővel, amelyet akár maga Toma idézhetett elő azzal, hogy őrizte az erdőt.
- És itt van az a tény is, hogy Bombadilnak nagyobb ereje van, mint a varázslóknak, istaroknak. De mivel azt is tudjuk, hogy Gandalfék erejét visszafogták, hogy ne rémisszék meg a középföldei lényeket és könnyebben elfogadják őket, ezért nyugodtan feltételezhetjük, hogy egy fajból származnak, hiszen Bombadil, nem velük érkezett.
- És persze ne felejtsük el azt a különös nyelvet sem, amin szereplőnk a Sírbuckák között énekelt. Egy titokzatos ősi nyelv. Egy nyelv, ami akár a Valarin nyelve is lehetne, az ősök nyelve.
De Toma vajon vala ? Mondhatnánk, hogy ő Tulkas, aki ennek a lénynek a testében megjelenik Középföldén, de társa, Nessa nem azonosítható Aranymaggal. Akkor már inkább Yavannának felelne meg, de akkor viszont Tomának Aule-val kéne azonosnak lenni és ez semmi képpen sem passzol. És persze ott a tény, hogy Szauron hatalma által elbukhatna. Ha Toma vala lenne, nem tudná legyőzni Szauron, aki "csak" egy maia.
Bombadil Toma rejtélyességét tekintve akár szellem is lehetne, de ahhoz túlságosan is igazi.
És persze ott van az " Eru verzió" is. Ez hasonlóan a "vala" felfogáshoz nem lehetséges, mert akkor Szauron nem rendelkezhetett nála nagyobb hatalommal és így nem bukhatott volna el általa.

Így tehát azt kell megállapítanunk, hogy Bombadil Toma Tolkien azon alakja, ami megfelelő homályt terít a történetre. Bombadil mindenkinek mást jelent és karakterét nem lehet igazán keretek közé zárni. Ő maga a rejtély. Mondhatjuk talán, hogy Elrond téved, és akkor közelebb vihetjük az egyik teoriához, de igazából ez már erőltetés lenne. Mindenesetre érdemes elgondolkodni rajta. Ha valakinek esetleg új ötlete támad, azt a Bombadil topic szívesen várja.

Készült a Bombadil topic alapján.

Ranamarth (Endóriel)

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

1 hozzászólás

  • Endresz Mátyás

    Írta: Endresz Mátyás

    szombat, 07 március 2015 18:17

    Szia! Nagyon jó a cikk, elgondolkoztatott...
    Szerintem nem volt maia Bombadil, mert Gandalf is és Sarumán is az volt egykorron, és az egyértelműen kiderül, hogy a gyűrű varázsereje had mindkettejükre. Na most lehet, hogy az Öregerdőben nem hatott csak a gyűrű Bombadilra, máshol igen, de mégis szerintem furcsa lenne. Mármint gondoljunk bele hogy Sauron, aki kimondhatjuk a leghatalmasabb maia volt (ugyanúgy mint Melkorn a legerősebb vala) aki ellen 5 maiát küldenek - bár korlátozott erővel - de akkor is, ás aki kitanulta a noldáktól a gyűrűmesterséget, hogy lenne egy olyan hely ahol neki a mágiája nem hat... Meg a gyűrű aminek olyan erős vágyat ébreszt mindenkiben nem hat egy maiára... nekem nem stimmel, szerintem ő több annál.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére