Hírlevél 2005. december

MTT Hírlevél
(2005. december)



RENDEZVÉNYEK

2005. december 16-18. között immár harmadszorra került megrendezésre a hagyományosnak mondható kismarosi karácsonyi összejövetel . Erre a rendezvényre is igaz volt a régi mondás, miszerint: "Rossz főpróba, jó premier!" A pénteki nap ezt igazolta, hiszen az előőrs zuhogó esőben érkezett, a csapat nagyobb részét pedig a Bp.-Vác vonalon bekövetkezett sorozatos műszaki hibák hátráltatták. Így ha nehezen is, de 41 mindenre elszánt MTT-s vehette újra birtokba a szállást.
A találkozó kivételesen sikeresnek volt mondható. Ez alkalommal ugyanis a szombati és vasárnapi étkezést nem önerőből, hanem központilag oldották meg, s az étel mennyisége és minősége ellen senkinek nem volt kifogása. Sőt, mindenki megelégedésére szolgált. Külön köszönet a "főszakácsnak" Esgalnak, és a lelkes konyhai személyzetnek.
A találkozó egyetlen hivatalos pontja az ajándékozás, amelyre szombat este került sor. Az ajándékozás után finom vacsora következett, amelyet a szintén kitűnő forralt bort koronázott meg.


EGY RÉG VÁRT ÜNNEPÉLY - TOLKIEN 114. SZÜLETÉSNAPJA

A Magyar Tolkien Társaság és az "Átjáró-nap" csapata 2006. január 8-án (vasárnap), J.R.R. Tolkien 114. születésnapján a Millenáris Parkban nagyszabású, egész napos rendezvényt szervez. A rendezvényünk mottója: "Nézz Körül és Játssz Középföldén! (Vizuális élmények és szórakozás a tolkieni világ ihletésére)"

A 2006-os Tolkien Születésnap esetében szeretnénk mindent megismételni, ami az elmúlt években sikeres volt, de szeretnénk, ha minden szebb, izgalmasabb, nagyszabásúbb lenne. Az esemény díszvendége TED NASMITH, világhírű Tolkien-illusztrátor és grafikus lesz.

A színházterem ben a délelőtti óráktól indulnak a programok, amik egészen zárásig tartanak. Ezek az alábbi pontokból állnak: az "Aldarion és Erendis" című színdarab előadása, Énekes, Táncos egyveleg az MTT kórusa és a "Tünc-Tánc" Csoport közreműködésével, Játékos Táncház, jelenetek vegyesen, élő Ted Nasmith-interjú, a napközben a Teátrum többi részében folyt ügyességi és gondolkodó játék döntője, eredményhirdetések és díjkiosztók, pohárköszöntő a Professzor születésnapjának tiszteletére, a Bran együttes koncertje táncházzal és mesével.

Ebben az évben az ismeretterjesztő előadások at a Beszélő Népek különböző fajainak bemutatására fordítjuk. Minden előadásban szó lesz Középfölde fajainak a mitológiai rendszerben betöltött helyéről, emellett, földrajzi, történelmi, nyelvi és kulturális összefoglalást szeretnénk nyújtani az érdeklődőknek. A következő témákat szeretnénk bemutatni: 1. Általános mitológiai összefoglaló 2. Valák és maiák 3. Tündék 4. Törpök 5. Emberek 6. Hobbitok 7. Orkok 8. Egyéb sötét lények (lidércek, balrogok, óriáspókok, trollok, váltott farkasok, sárkányok). Az előadások egész nap folynak a Teátrum 80 főt befogadó hajótermében.

A kreatív tevékenységek hez kapcsolódó előadások naponta többször is el fognak hangzani, párhuzamosan az aulában és az első emeleti társalgórészben folyó kreatív tevékenységekkel. Így bárki aki kedvet érez alkotni egy kicsit a témához kapcsolódó módon, tisztában lehet a középföldi kultúrák művészeti és egyéb stílusjegyeivel.

A fordítói szimpózium ot a régóta munkálkodó fordítói munkacsoport bevonásával szeretnénk megtartani, a magyar Tolkien fordítók közötti kommunikáció és a hitelesebb Tolkien-fordítások életre hívásának segítségére. A Tolkien-szövegek magyar fordításaival kapcsolatos nyilvános eszmecsere fő pontjai 1. Az egységes terminológia alapjai 2. A Hobbit új magyar szövegének ismertetése 3. Kerekasztal-beszélgetés a fordítók és a kiadók bevonásával.

Kis csoportoknak elméleti részt és gyakorlást is tartalmazó nyelvtanfolyam lesz külön Quenya és külön Sinda nyelvhez. Mindkét nyelvből 4-4 db 1-1 órás foglalkozást tartunk a középföldi nyelvek legkiemelkedőbb magyar művelőinek segítségével.

A Teátrumban A Gyűrűk Urát és Középfölde világát kedvelő fiatalok szórakozás át is szeretnénk biztosítani. A földszinten a Tolkien témában fellelhető könyveket, CD-ket, DVD-ket és VHS-eket, kártyajátékokat, relikviákat tekinthetik meg és vásárolhatják meg az érdeklődők. A helyszín több pontján érdekes játékokat találhatnak az arra vágyók. Lehet fényképezkedni hobbit-, vagy akár ork-bőrbe bújva, mindenki elkészítheti saját képregényét A Gyűrűk Ura jeleneteiből, rajzolhat véget nem érő módon a varázstáblán, vagy az ügyességi és logikai játékokban mérheti össze tudását a többi csapattal. A kreatív tevékenységeket nyújtó asztaloknál gyöngyfűzés, címerfestés, kalligráfia, üveg- és textilfestés, és még rengeteg egyéb alkotó tevékenységben engedhetik szabadon fantáziájukat a fiatalok. A Magyar Tolkien Társaság évről évre bővülő kardokból, ékszerekből és egyéb érdekes tárgyakból álló kiállítása egész nap megtekinthető lesz a Teátrum központi részében.

A rendezvény hivatalos programja reggel 10:00-kor indul és várhatóan este 22:00-ig tart. A belépő felnőtteknek 1200 Ft, diákoknak 900 Ft lesz, de a szervezők, szereplők, előadók és segítők számára ingyenes belépőket biztosítunk.


MÉDIA

A Nagy Könyv szavazatai alapján A Gyűrűk Ura 8. helyezést érte el. (A TOP 12: http://www.anagykonyv.hu/?action=staticSite&id=34)

A Tolkien Születésnap 2006. programja számos médiumban megjelent és megjelenik. A Kréta magazinban már megjelent egy keskeny reklámhasáb, a decemberi Galaktikában is lesz anyag róla, a rendezvény előtt két héttel pedig az Exit és a PestiEst műsorfüzeteiben is benne lesz. A Burger King és a Millenáris Park szórólapokat fog terjeszteni. Számos internetes portálon fent lesz a banner és a programajánló, a TolkienHU-n már elérhető a hivatalos honlapja is http://www.tolkien.hu/szuletesnap/ címen. A Cool-tévében december 27-én lesz egy élő műsor (Bolhapiac) 14.00-tól amiben egy egész nagy blokkot szánnának a társaságra.

December 6-án, a Para Rádióban egy 40 perces blokkban a Tolkien Születésnapról és az MTT-ről volt szó. A Para Rádió egy internetes rádió, többek között művészettel és fantasy-vel is foglalkoznak. A műsorvezető, Szélesi Sándor Pandával beszélgetett a Tolkien Születésnapok hagyományáról, a 2006-os rendezvény programjairól, míg a műsoridő másik felében az MTT tevékenységeiről esett szó.

Megrendelhető interneten keresztül a Lassi Laurië legújabb száma (4. évfolyam 2. szám) is a régiek mellett, mely beszámolókat, ismeretterjesztő cikkeket, interjúkat, verseket és humort is tartalmaz. A megrendelt példányokat a postaköltség felszámításával, postai utánvétellel küldjük. Részletes információk a TolkienHU főoldalán és a Lassi Laurië kategórián belül (http://www.tolkien.hu/category.php?m=218) olvashatók.

A TolkienHU oldalára nagyobb gyakorisággal és mennyiségben kerülnek fel cikkek, hírek, érdekességek. Az érdeklődők interjúkat, élménybeszámolókat, ismeretterjesztő- és tudományos igényű cikkeket olvashatnak a rendszeresen frissülő website-on.
A szerkesztőség továbbra is várja szorgalmas és lelkes cikkírók, riporterek, újságírójelöltek jelentkezést különböző feladatokra a tolkien.hu@tolkien.hu e-mail címen, illetve az alábbi topicban: http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=266.

Az MTT minden aktív (nem felfüggesztett) tagja továbbra is jogosult e-mail fiókot igényelni a TolkienHU levelezőrendszeréhez (@tolkien.hu), mely a következő címen érhető el: http://www.onlinemail.hu/src/login.php (egyszerűbben: www.onlinemail.hu). Akinek nincs még ilyen, írjon az ulmo@tolkien.hu címre az alábbi adatokat megadva: polgári név, fórumos nick-név, egy jelenleg is élő e-mail fiók címe!


AZ MTT HIVATALOS CSOPORTJAI

Az MTT új, hivatalos csoporttal gazdagodott: megalakult a Kósza Kommandó . A csoport céljai között szerepel, hogy az MTT köré szerveződött közösség számára kirándulások szervezzen, bemutassa a magyarországi természeti értékeket, erősítse a felelősségteljes környezeti gondolkodásmódot és a természetvédelmi szemléletet, az MTT természeti környezetben megtartott rendezvényein lebonyolítás, illetve segítségnyújtás, a sportesemények propagálása, szervezése, ill. a kapcsolattartás természetvédelemmel foglalkozó magyar és nemzetközi civil szervezetekkel. A TolkienHU fórumán topicot is kapott a csoport: http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=290.

A csoportokról topicban az alábbi kezdeményezések születtek:
Olosta (olosta@tolkien.hu) jelezte, hogy szeretne egy csoportot létrehozni szegediek és Szeged környékiek számára; Noredhel (feketemamba5@freemail.hu) pedig a Sopron és Szombathely környékieket tömörítené össze egy Nyugat-Dunántúli Szövetségbe. Jacopo (jacopo.belbo@freemail.hu) felvetette egy zeneszerző csoport alakulásának ötletét. Jelentkezni a fent említett topicban, illetve az e-mail címeken lehet.

Az eddig hivatalosan megalakult csoportok listája az új csoporttal együtt:
- Pályázatíró (logisztikai) Csoport
- Kreatív Művészeti Csoport
- HNE
- Verses Csoport
- InfoCsoport
- GOMUNCS
- MTT Színjátszókör
- Humor Csoport
- MTT Kórus
- Gyerekszoba
- Kósza Kommandó


PÁLYÁZATOK ÉS FELHÍVÁSOK

Az MTT meghívást kapott a prágai TolkienCon-ra. A rendezvény 2006. január 13-15. között kerül megrendezésre. Aki szeretne kimenni, Ankalimonnál jelentkezhet a következő címen: ankalimon@tolkien.hu .

Brisa várja e-mailben (brisa@tolkien.hu) mindenkinek a jelentkezését, aki szívesen foglalkozna a TolkienHU Lassi-részlegével. A feladat főképpen érdeklődést felkeltő cikkek írása lenne. Segítséget, anyagot biztosítanak.

Lezárult a Tolkien Vizuális Művészeti Pályázatra készült alkotások leadási határideje. Eredményhirdetés január 8-án, a Tolkien születésnapi rendezvényen várható.

Várjuk olyan angolul kommunikálni tudó emberek jelentkezését, akik szívesen foglalkoznának az MTT külföldi kapcsolattartásával. Jelentkezni Brisánál lehet a brisa@tolkien.hu címen.

A Gyűrűk Ura 50. évfordulója alkalmából megtartott rendezvény után egy fehér és egy fekete pár cipő gazdagította a talált tárgyak listáját. Aki saját tulajdonára ismer, keresse fel Ery-t!

Kérünk mindenkit, hogy akinek van üres befőttes/szószos üvege, mossa ki és gyűjtse össze őket, áztassa le róluk a címkét és még a LEP előtt, vagy a január 8-án reggel adja le Olostának, illetve a kreatív szekció valamelyik tagjának díszítés céljából!

Mindenki, aki szeretne segíteni a LEP-en, kérjük, jelentkezzen e-mailben a finduilas@tolkien.hu címen Finc-nél! Az e-mailben írd meg polgári és nick nevedet, elérhetőségeidet, és azt, hogy milyen munkát vállalnál szívesen, mi az, amit egyáltalán nem szeretnél vállalni, mettől meddig érnél rá, illetve, hogy előző nap tudnál-e menni dekorálni.


 
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk!


A hírlevél szerkesztősége


A következő hírlevél 2006. február 1-én jelenik meg.



2005. december 28.


A hírlevelet az InfoCsoport írja és szerkeszti, a terjesztéséért Sándor Éva (Brisa) felelős.
Elérhetőségek: infocsoport@tolkien.hu és brisa@tolkien.hu

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére