MTT Hírmondó (2006/4.)


MTT Hírmondó
(2006. 3. szám)



Köszöntő

Kedves látogatónk! Megkésve bár, de törve nem, ismét elkészült a Magyar Tolkien Társaság híreit összefogaló Hírmondó számtalan érdekességgel, programajánlóval. Jó olvasást hozzá! Várjuk az észrevételeket, véleményeket az infocsoport@tolkien.hu címre!


Tolkien Fogadó

A Tolkien Fogadó második alkalmára április 22-én került sor, ismét összegyűlt egy lelkes társaság, hogy különféle programokkal és beszélgetésekkel kellemesen töltsenek el együtt egy délutánt. A Heren Nolmion Endórëo, a Középfölde Kutatók Rendje ezúttal a szerelem témáját járta körül, a kreatív asztaloknál üvegfestés folyt, A Gondolatok Munkacsoport (GOMUNCS) az álomról beszélgetett, közben volt társasjátékozás, teázás, kötetlen beszélgetés. Az eseményt rövid vetélkedő zárta. Képek: http://kep.tar.hu/brisa/50267829#2 Élménybeszámolók: http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=294

A következő Fogadó május 27-én délután lesz, szabadtéren, részleteket erről a Tolkien.HU főoldalán olvashatsz!


Tavaszi Találkozó

Fergetegesen telt az idei Tavaszi Találkozó, melynek helyszíne Csobánka volt, számos közösségi élménnyel gazdagítva a résztvevőket. Élménybeszámolók: http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=296. Képek:
http://kep.tar.hu/alcar/50256724#2 http://kep.tar.hu/aw/50255727#2
http://www.freeweb.hu/musicen/csobankai.htm


Nyári Tábor

Már folyik az idei nyári tábor (2006. július 14-23.) szervezése, melynek részleteit februári Hírmondónkban olvashattátok. Jelentkezni még május 31-ig lehet a jelentkezési lap kitöltésével, amit felnőtt esetén e-mailben, vagy postán, 18 éven aluli fiatal esetében postán, a gondviselővel aláíratva kell elküldeni a következő címre/e-mail címre: 1701, Budapest, Pf. 79. / mtttabor@tolkien.hu. Akik jelentkeztek, ne felejtsék el május 15-ig befizetni a költség első részletét (MTT-tagoknak faházban 9000 Ft/ sátorban 5000 Ft, többieknek 11000 Ft faházban/7000 Ft sátorban) banki átutalással!
További információk itt találhatók:
http://www.tolkien.hu/view.php?&c=1&a=1992.
Kedvcsinálónak képek az üdülőről:
http://www.kep.tar.hu/camp/50233119#2.


Hulladékgyűjtés és Beltaine

Április 29-én ismét hulladékgyűjtő akciót szerveztünk a Budai hegyekbe. A környezetmentő akció után egy tábortüzes este keretében ismételten megtartottuk Beltaine ünnepét, melyet két hét múlva egy újabb tábortüzes este követett.



Táncest

Nagy sikert aratott a Lux Ferri - Fényhozó című táncest az Óbudai Művelődési Központban, ahol mind a résztvevők, mind a nézők remekül érezték magukat, az emlékezetes estről DVD készül majd, amit meg lehet vásárolni.


A Hobbit - Bővített és illusztrált szövegkritikai kiadás

Megjelent a Ciceró Könyvstúdió gondozásában A Hobbit kritikai kiadása! Douglas A. Anderson közel 400 jegyzetet, függeléket készített a műhöz, melyek magyarázó jellegűek és szövegelemzést is tartalmaznak. Több kiegészítő fejezet, irodalomjegyzék, 150, részben Tolkien, részben más művészek illusztrációinak bemutatása gazdagítja A Hobbit 1937 óta megjelent mintegy 40 fordításának bemutatását.
Egy kis ízelítő: tartalmazza például a Gyűrű megszerzésének első változatát, mely a mű későbbi kiadásaiban át lett írva A Gyűrűk Ura miatt (Bilbó eredetileg elnyerte volna a Gyűrűt Gollamtól, ahogyan azt a Piros Könyvben is állította); illetve Az erebori kutatás című írást, melyet A Gyűrű keresése című könyv olvasói már részleteiben ismerhetnek.
Szobotka Tibor szöveg- és Tótfalusi István versfordítását át kellett dolgozni, hogy A Gyűrűk Ura magyar terminusaihoz idomuljon. Így a fordítás most már igazodik a magyar olvasótábor által elfogadott kifejezésekhez (pár helyen teljesen új terminológiát használ, hogy jobban visszaadja az angol eredeti hangulatát), valamint a szerkesztő jegyzeteit és kiegészítéseit is le kellett fordítani. A fordítás átdolgozásának egy része és a térképek feliratai Büki Gabriella (Vewy) munkáját dicsérik, az új részeket Ürmössy Zsuzsanna (Angwen) fordította le, lektorálta és a terminológia egységesítést irányította Füzessy Tamás (Ankalimon) - mindhárman a Magyar Tolkien Társaság tagjai. Tótfalusi István maga dolgozta át az új fordításnak megfelelően a verseit, a jegyzetekben szereplő verseket pedig Ábrahám Zsófia (Mau, szintén a Magyar Tolkien Társaság tagja) fordította le.
Április 21-én, pénteken volt a Könyvfesztivál keretein belül A Hobbit kritikai kiadásának könyvbemutató ja. A vetítéssel és kedvezményes könyvvásárlási lehetőséggel egybekötött beszélgetésen a Ciceró Könyvstúdió részéről Szamos Ivánné és Vaisz György, a Magyar Tolkien Társaság részéről Füzessy Tamás (Ankalimon), elnök vettek részt.
A könyv keményborítású és papír védőborítója is van, 384 oldal és bolti ára 4950 Ft.


Szavazás A Gyűrűk Ura javított és bővített kiadásáról

Megkérünk minden regisztrált fórumozót, hogy szavazzon a fórumon (http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=292) erről a kérdésről: Megvennéd-e A Gyűrűk Ura könyv javított és kicsit bővített kiadását, ha már megvan neked egy korábbi magyar kiadás? A tét: meggyőzni a kiadót, hogy érdemes megjelentetni A Gyűrűk Ura javított kiadását, amely tartalmaz olyan részeket, amelyek a korábbi magyar fordításokból valamiért kimaradtak.


Következő Hírmondónk június elején jelenik meg.

2006. május


Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére