Interjú Gandalffal

Mit tanulsz/tál és mi leszel, ha nagy leszel?

Idén végeztem történelem szakon és még egy évem van hátra kommunikáció szakon (ezen belül média-szakirányt végzek) a Károli Gáspár Református Egyetemen. Papír szerint már okleveles történelem szakos bölcsész és középiskolai tanár vagyok (hadtörténeti specializációval), de még nem vagyok biztos benne, szeretnék-e középiskolában tanítani. Inkább a tudományos pálya érdekelne, egy egyetemi állás, de ezek még nagyon messze vannak tőlem, és nem tudom, elég leszek-e az elérésükre. Mindenesetre az utolsó egyetemi évemet igyekszem maximálisan kihasználni majd: kutatás, ilyesmi. Meglátjuk, lesz-e ezekből egyáltalán valami.


Dolgozol-e mellette?

Nem, de szeptembertől szeretnék valamilyen félállást vállalni, ha találok. Egyrészt ösztöndíjat már nem kapok és kell a pénz; másrészt könnyebb lesz utána komolyabb állást találnom, ha van már némi gyakorlatom.


Mesélj pár szót a kamaszkorodról!

Nehéz volt, nem szerettem kamasz lenni. Egyedül éreztem magam, nem találtam a helyem, nem sikerült akkoriban semmiben sem komolyabb sikereket elérnem. Szerencsére egy baráti társaság és az egyetemi eredményeim segítettek túllépni ezen a korszakomon.


Hova jártál középiskolába, mi foglalkoztatott akkoriban?

A Baár-Madas Református Gimnáziumba, és az idő tájt is Tolkien bűvöletében éltem. Szerepjátékoztam sokat, no meg már régóta István, a király - rajongó voltam. Szerettem olvasni, és elmerülni egy másik világban a könyvek segítségével, ahol otthonosabban mozogtam, mint a magaméban.


Mikor olvastad először A Gyűrűk Urát? Hogy került a kezedbe?

Ha jól emlékszem, hetedikes általános iskolás lehettem, jó régen volt már. Egy barátomtól hallottam róla, és amikor először mentem a könyvtárba, kikölcsönöztem. Ez az első magyar kiadás volt. Négy nap alatt olvastam ki (függelék nélkül és a hosszabb költeményeket - bevallom férfiasan - felületesen átfutva). Már a második fejezetnél magával ragadott és nem tudtam letenni többé. Azóta is a kedvenc könyvem. De arra nem emlékszem már, hogy ezután A szilmarilokat vagy A babót olvastam-e, pár évvel később.


Miért Gandalf lett a neved?

Egyik gimnáziumi barátom adta nekem, a nagy Tolkien-mániámnak köszönhetően. Gondolom, ez volt az első név, amely beugrott neki a könyvről, amit egyébként nem olvasott. Ezt a becenevet a legtöbb barátom átvette, s amikor belekezdtem Völgyzugoly nevű honlapom megalkotásába, már ezt az álnevet használtam. Később ezért választottam fórumos névnek is.


Az MTT-t mikor és hogy fedezted fel?

Az első film megjelenése előtt kezdett el szerveződni eleinte Völgyzugoly, majd a Tolkien.HU és a JaMaN.HU fórumain is az élet. Kezdeteitől részese voltam a közösség születésének, formálódásának. Ott voltam az MTT megalapítását előkészítő megbeszéléseken, de az alakuló ülésre a vizsgáim miatt nem tudtam Szegedre utazni. Utólag mégis az MTT alapító tagjává lettem nyilvánítva, ami nagyon jólesett a társaságtól.


Milyen tisztségeid és díjaid vannak/voltak?

Tisztségeket nagyon sokáig nem mertem elvállalni, kevésnek éreztem magam hozzájuk. Az első éveim az MTT-ben meglehetősen passzívak is voltak emiatt, noha a Tolkien Születésnapokon (LEP) segédkeztem, felléptem, és elég sok rendezvényen vettem részt. Ebben az időben inkább Völgyzugolyt építgettem. 2004 vége fele jutott eszembe az InfoCsoport ötlete, az MTT-n belüli kommunikációs hibákat és hiányosságokat látva. Úgy éreztem, lépnem kell. Amikor belevágtam, még magam sem tudtam, hogy mit akarok pontosan csinálni, csak később körvonalazódtak a feladatok. 2005 januárjában megalakult az InfoCsoport, melynek koordinátora lettem. Nagyon jó kis csapat gyűlt össze, akikkel elég sokat letettünk az asztalra. Ekkoriban vett szárnyai alá Brisa, aki rábeszélt, hogy vállaljam el a felügyelő-bizottsági posztot. Ő már tudta, hogy gondoskodnia kell az elnökségen belüli utánpótlásáról, ezért kitanított mindenfélére, amire vezetőségi tagként szükségem lehet. A 2005-ös évem igen aktív volt. A Tolkien Születésnap PR- és sajtófelelőse lettem, több statisztaszerepet játszottam az Aldarion és Erendisben, beszerveztek hobbit-szakértőnek egy ismeretterjesztő előadásba.
Idén farsangkor nekem ítélték a Mathom-díjat, aminek nagyon örültem, noha szerintem még rajtam kívül több ember rászolgált volna.


Mi az a Mathom-díj? És ki kapja?

Minden évben kiosztják farsangkor a társaságért legtöbbet tett nem elnökségi tagnak. Ez általában valamilyen jelképes valami (a hobbit neve arra utal, hogy haszontalan tárgy), idén egy gyönyörű pipa volt, melyen egy gravírozott táblácska volt a nevemmel.


Miért vállaltad el ezeket a tisztségeket?

Ezek közül nagyon sokra nem volt más ember, márpedig valakinek muszáj volt megcsinálnia, és a lelkiismeretem legyűrte a lustaságomat. Több feladatot pedig személyre szabottnak éreztem.


Hogy jut időd a tanulás mellett ezeket a feladatokat ellátni?

Jó kérdés, máig sem tudom, hogyan sikerült eddig. De azt hiszem, az a titka, hogy ezen nem gondolkodom.


Új elnökségi tag: Barna Bálint (Gandalf) ez milyen konkrét feladattal jár?

Szeretném azt a munkát folytatni, amit Brisa elkezdett. A kommunikációs feladatokat látnám el, ez nagyban segítené az InfoCsoport munkáját is.


Milyen változásokat, újításokat szeretnél elérni?

Elsőként az elnökségen belüli, illetve az elnökség és a tagság közötti kommunikáción szeretnék javítani úgy érzem, bőven van mit!


Mivel foglalkozol még az InfoCsoporton és az elnökségi tagságon kívül?

Tagja vagyok a Tolkien.HU szerkesztőségének, az MTT-rovatot felügyelem Brisával együtt. A Tolkien Fogadó szervezésében is részt vállalok. Ezen kívül statiszta vagyok több készülő színdarabban. Néha jön egy-egy ideiglenes feladat is, de jelenleg más munkám nincsen.


Mit kaptál az MTT-től?

Ez az a kérdés, amelyre az ember vagy nem tud válaszolni, vagy egy-két szót mond, vagy regényeket ír. Majdnem öt éve meghatározza az életemet, új emberré tett. Nem akarok közhelyeket mondani, rengeteget kaptam, rengeteget adtam.


Szerinted az idősebbek idővel elmaradoznak a társaságból vagy sikerül mindenkinek időt szakítania az MTT-re?

Nem hinném, hogy az időhiány a fő oka. Vagy ők változtak meg nagyon, vagy a társaság oly irányban, ütemben, hogy azt nem tudják/akarják már követni és elfogadni. Nagyon sok ember hiányzik az MTT-ből. Komolyan. Ez most nem csak nosztalgiázás. Sokan közülük rengeteget letettek az asztalra és hiányzik a munkájuk most is.


5 év múlva milyennek képzeled el az MTT-t és a Te viszonyodat?


Négy évvel ezelőtt sem tudtuk, mi lesz ebből az egészből, most sem látjuk. Persze, sokan temetik már, de az az igazság, hogy 2004 óta folyamatosan ezt teszik, így a vészmadaraknak nem biztos, hogy igazuk lesz. A változások elkerülhetetlenek, igazából nem ezzel van a baj, hanem a társaság egyre nagyobb passzivitásával. Ez egy olyan probléma, amely minden másnál nagyobb kihívás lesz. Én szeretném, ha öt év múlva is lenne helyem itt, de akkorra már komoly állást, családot szeretnék; így jóval kevesebb időt és energiát áldozok majd rá, mint most, inkább csak hobbi-szinten marad meg.


Sok sikert és kitartást kívánunk neked ehhez a nem könnyű feladathoz!

Remzymama/Tünde

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére