Arwen Undómiel, avagy egy neveletlen tündehercegnő naplója-7.rész

7. rész 410., Harmadkor Imladris Általános tévhit, hogy a tündék még a részegség szó jelentését sem ismerik. Arra, hogy ez nem így van, legjobb példa a tegnap tartott évközép-esti ünnepség. Minden évben ugyanúgy kezdődik: a palotában díszvacsora az imladrisi tünde-urakkal, majd Apa ünnepi beszéde, ami alatt mindenki úgy tesz, mintha feszülten figyelne, miközben a jónép gondolatai már egy teli borospohár körül forognak. Ezután táncbemutatónak titulált ugrándozás a főtéren gyújtott ünnepi tűz körül, a Tűztánc* című nolda népdalra. (A szöveget mellesleg idén én énekeltem, a máglyához legközelebb álló fáról. Érthető okokból úgy éreztem magam, mint egy grillcsirke.) Az ünnepség további menete nagyban függ az elmúlt évek szőlőtermésétől, és mivel az utóbbi 100 évben átlag felettien jó termés volt, el lehet képzelni, hogy éjjel 1 órára hová fokozódott a hangulat. Nos oda, hogy néhány igencsak felfokozott hangulatban lévő egyén át akarta ugrani az addigra nagyjából 2 méteres lángokat. Ilyen helyzetben jönnek jól a vizesvödrök, amiket bátyáimmal és Glorfindellel rendkívül előrelátóan odakészítünk már a délután folyamán, ugyanis mind a lángokat, mind a vállalkozó kedvűeket le lehet velük hűteni. Hajnali 3 órára általában az egyetlen józanul maradt férfi Glorfindel, aki (saját elmondása szerint) nem bírja az italt, úgyhogy inkább nem kísérletezik. Hát ebben hasonlítunk, mert én már egy pohár bor elfogyasztása után szédülni kezdek. Szóval ilyenkor rendszerint elvonulunk kettesben beszélgetni valamelyik lugasba (vele legalább lehet, nem hajt el, hogy „Hagyjál hugi, más dolgom van”.)

415., tizedik hó, 20. nap


Apa ma rendkívül komor képpel jött be a szobámba.
- Kedves gyermekem – na, ha így kezd valamit, abból jó nem lehet – ugye tudod, hogy anyád meg én se élünk örökké...
- Khm, Apa... – próbáltam közbeszólni, hogy tündéknél ez jó esetben nem érvényes, de leintett. Nyilván nagyon lírai akart lenni.
- ...tehát arra akarok kilyukadni, hogy...
Ezután olyan cirádás szóáradat következett, amit biztosan nem tudnék elismételni. A lényeg mindenesetre az volt, hogy mostantól ideje nagyobb hangsúlyt fektetnem hercegnői kötelességeimre, valamint elmélyíteni tudásomat olyan dolgokban, mint a gyógyítás, főzés, politizálás stb. Ráadásul meg kell tanulnom vívni és íjászkodni.
Na jó, egyrészt fogalmam sincs, mikor lesz szükségem az utóbbi kettőre, másrészt:
- a sebfertőtlenítés, sebvarrás, gyógyfüvek használta a kisujjamban van
- lembast sütni akkor is tudok, ha éjjel ébresztenek fel, a többit szakácskönyvből is megcsinálhatom (igaz, a legutóbbi kísérletem nem sikerült a legjobban, de arról nem én tehettem).
- eleget tanultam Középfölde politikai helyzetéről, eszemben sincs elölről kezdeni (életem legunalmasabb órai).


416., első hó, 5. nap


Apa ma megkezdte “gyógyító tudományom fejlesztését”. Az első lecke a seb szabályos összevarrása volt (avagy hogyan foltozzunk össze valakit úgy, hogy lehetőleg megérje a varratok kiszedését). Hiába magyaráztam neki, hogy ezt már régen megtanultam, Apa kijelentette: nem elég, ha tudom a gyakorlatot, az elméletet is meg kell tanulnom. Szóval a kezembe nyomott egy jó vastag könyvet, majd miután elolvastatta velem mind a 12 (!!!) fejezetet, körülnézett egy kísérleti alany után. A teremben tartózkodó néhány tünde sietve távozott az ajtón (illetve az ablakon) keresztül.


Másnap:
Hát a mai lecke már érdekesebb volt. Téma: a szájon át lélegeztetés. Megint hiába magyaráztam, hogy már ezt is tudom, sőt, alkalmaztam is (szép emlékek...). Úgyhogy jött a jól ismert könyv, valamint újabb 14 fejezet. Aztán:
- Glorfindel, gyere ide! – adta ki gyorsan az utasítást Apa, mielőtt a jelenlévők elhúzták volna a csíkot.
- Parancsol, Uram?
- Ájulj el!
- Mit csináljak, kérem?
- Feküdj le a földre és csukd be a szemedet, na!
- Vagy úgy...
Közben én kezdtem magam egyre kellemetlenebbül érezni.
- De Apa...
- Tehát kislányom, ahogy tanultuk...
Eljött a pillanat, hogy kereken kimondjam, amit gondolok:
- Apa, az ég áldjon meg, nem csókolhatom szájon Glorfindelt!
- Drága kislányom, ez nem csók, hanem szájon át lélegeztetés!
- De hát nincs semmi különbség!
- Kicsim, nem olvastad el figyelmesen a 6. fejezet 5. oldalának 2. bekezdését. Le van írva feketén-fehéren: “A szájon át lélegeztetés nem közöl semmiféle érzelmeket az alany megmenteni akarásán kívül, ezért nem összetévesztendő a csók néven ismert érzelemnyilvánítási formával...”
Már majdnem megmondtam Apának, mit csináljon a nyomorult 6. fejezet rühes 5. oldalának nyamvadt 2. bekezdésével, amikor valami más kötötte le a figyelmemet: Glorfindel nevetőgörcsben fetrengve fel-alá gurult a padlón. Mivel képtelen volt abbahagyni a hahotázást,a többi tünde pedig régen felszívódott, Apa végül nem keresett másik kísérleti alanyt.


Negyedik hó, 19. nap:
Kezdődnek a vívóleckéim. Mikor láttam, hogy Glorfindel lesz a tanárom, már meg sem lepődtem (úgy tűnik, Apa tanácsosából mindenessé lépett elő).


Ötödik hó, 10. nap:
Az egy dolog, hogy sosem tanulok meg vívni (a mai bénázásom se volt semmi. Elkalandoztam egy fél pillanatra, mire Glorfi kiütötte a kardot a kezemből, én meg ijedtemben még hanyatt is estem), de amit az íjászleckéimen műveltem eddig, azt már nem is mondom. Mindenesetre sikerült elérnem azt, hogyha megjelenek a céltábla előtt az íjászfelszerelésemmel, kétszáz méteres körzetből mindenki visítva elmenekül.
Egyébként Glorfi nagyon rendes, reggelente már azzal köszönt, hogy: “Ne aggódjon Úrnőm, fog az menni”. (Szerintem mindjárt jobban menne, ha hajlandó lenne végre Arwennek szólítani, ahogy arra már ezerszer megkértem.)


417., kilencedik hó, 3. nap:
Na, jól van, megy ez! Annak ellenére, hogy azt hittem, sosem tanulok meg vívni, ma egész szépen lefegyvereztem Glorfindelt, aki teljesen el volt ragadtatva velem. Hát azt azért nem kéne, de végül is tőlem ez nagy teljesítmény volt.


418., második hó, 8. nap:
Ma először végre sikerült íjászleckémen eltalálnom a céltábla közepét, mire a közeli bokrokban rejtőzködő kertészek tapsorkánban törtek ki (biztosan csak azt remélik, ezentúl máshol fogok gyakorolni, de azért jól esett). Glorfindel két centivel a föld felett lebegett örömében, majd közölte, hogyha ezt még párszor megcsinálom, akkor jöhet a lovasíjászat! Azt hiszem, kicsit elájultam...


*by NOX (érdemes meghallgatni, biztos Feanornak is tetszene )

Utoljára frissítve: csütörtök, 02 november 2023 22:41

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére