MTT Hírlevél 2008 június - szeptember



2008. JÚNIUS - SZEPTEMBER
IV. ÉVFOLYAM 6.SZÁM




KÖSZÖNTŐ

Kedves Olvasóink!

A megszokott rovatainkkal, ám megújult külsővel jelentkezünk újfent, a hosszúra nyúlt nyári szünet után. Változások nem csupán hírlevél külsejében történtek: sokunk sajnálatára Gandalf lemondott a csoport koordinátori posztjáról. Átmenetileg Panni és Gilg közösen látták el a koordinátori teendőket, majd a hivatalos szavazást követően Gilg vette át a csoport vezetését. Öröm az ürömben, hogy a Vezetőségi döntések- és a Média rovatokat továbbra is Gandalf vezeti. Emelett szintén jó hír, hogy új tagokkal bővült az InfoCsoport. Név szerint Attilát, Nádát, Namariet és Snufflest tisztelhetjük az új tagjaink személyében. Az öszevont nyári és szeptemberi hírlevelünk elkészítésében már ők is részt vettek.
Jelen hírlevelünk négy hónap eseményeit foglalja össze, melyben szó esik a nyár főbb rendezvényeiről, így az MTT Születésnapjáról, a Nagy Nyári Táborról, a Szolvén Tolkien Társaság 10. születésnapján tett látogatásunkról. Olvashattok többek között az MTT közelmúltbeli pályázati eredményeiről, az elmúlt időszak vezetőségi döntéseiről, a Tolkien.hu szerkesztőségében történt változásokról, továbbá a legfrissebb rajongói írások linkjeit is közöljük hírlevelünkben.

InfoCsoport



AKTUÁLIS HÍREINK


Az MTT megalakulásától kezdve számos felejthetetlen pillanatot köszönhetünk a különböző rendezvényeknek, találkozóknak, ám hogy ezek az élmények ne csak az emlékezetünkben maradjanak meg, itt az idő, hogy a szekrény mélyéről előszedjük féltve őrzött kincseinket! Akinek birtokában vannak olyan fényképek vagy felvételek, amelyek eddig még nem jutottak el Rabynhoz (picitig @freemail .hu / 06 20 205 9666 ), kérjük küldje el azokat, hogy mihamarabb teljes pompájában tündökölhessen az MTT Galéria! A Magyar Tolkien Társaság topicjában megtalálható a felhívás teljes szövege.


Nagy örömünkre szolgált, amikor megtudtuk, hogy az MTT raktár a Csepel Plázába költözött. A lelkes segítők éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy a helyiséget az MTT ízlésére formálják. Majd ismételten egy költözésre került sor. Az új helyiség nem más, mint az Ajtósi Dürer sori volt ELTE épület, melynek pontos címe: Budapest, 1146 Ajtósi Dürer sor 19-21. "A" épület, I. emelet, 110. szoba. A költözködés és a berendezkedés fárasztó volt, de hála a segítőknek, egy kellemes MTT klubhelységet sikerült kialakítaniuk.


A Logisztikai Csoportnak köszönhetően Társaságunk 500.000 Ft működési támogatást, az NCA pályázatán 320.000,- Ft-ot nyert a Lassi kiadására, az 1%-os adó felajánlásokból pedig további 247.000,- Ft bevételt könyvelhetünk el. Ezúton is köszönjük mindenkinek a felajánlásokat, illetve a pályázati anyagok összeállításában való részvételt!


A tavasszal megválasztott elnökségi tagok közül Leguán/Ádám vállalta az MTT külföldi Tolkien társaságokkal történő kapcsolatfelvételt , melynek első állomásaként ellátogattunk a Szlovén Tolkien Társaság 10. születésnapi ünnepségére. A delegáció tagjai azon kívül, hogy remekül érezték magukat, kapcsolatépítő tevékenységet is folytattak, melynek köszönhetően meghívást kaptunk az Osztrák Tolkien Társaság Lasse Lanta nevű rendezvényére. Sajnos a szeptemberi évkezdet nem bizonyult jó időpontnak tagságunk számára, így ez a látogatás elmaradt, azonban reményeink szerint tavasszal alkalom nyílhat az elmaradt program pótlására. Az Spanyol Tolkien Társaságtól is érkezett egy meghívó, melyben a szokásos évi találkozójukra, a Mereth Aderthadra invitálnak bennünket Salamancába október 16-19 között, s bár eddig nem akadt jelentkező az utazásra, a lehetőség mindenki előtt nyitva áll.


Immáron harmadik alkalommal indul útjára a nagy sikernek örvendő Tolkien Levelező Verseny . A tavalyi évhez hasonlóan idén is három kategóriában mérhetik össze tudásukat a bátor versenyzők. A rendezvény főszervezője Kincső, a kategória felelősök személyében pedig a következő embereket tisztelhetjük: Sötét Úr - Hobbit kategória, Metaflora - Dúnadán kategória, Felagund - Nolda kategória. Ahhoz azonban, hogy a verseny minél gördülékenyebben kezdődhessen meg, szükség lesz lelkes segítők jelentkezésére is: aki úgy érzi, szívesen venne részt a TLV 2008-2009-es szezonjának lebonyolításában, segítő szándékát jelezze Kincsőnek (kincso @axelero .hu)!


A Magyar Tolkien Társaság pályázatot hirdetett a 2008. évi Kreatív Őszi Művészeti Találkozó megszervezésére. A pályázat leadási határideje 2008. július 10-én járt le, a főszervezői feladatokat Cueddo és Nimdorc vállalták el.
A találkozó 2008. október 23-26 között kerül megrendezésre a zebegényi Szőnyi István Művészeti Iskolában (2627 Zebegény, Petőfi tér 2/5.). A programok között idén is nagy hangsúlyt kapnak majd a rendi foglalkozások, a Gálaest és a Közösségi est, a harmadik este folyamán pedig a rendek mutathatják majd be a két nap alatt elkészített alkotásaikat. Jelentkezni október 12-ig lehet az alábbi formanyomtatvány kitöltésével: jelentkezési lap .
A rendezvénnyel kapcsolatos bővebb információkért érdemes folyamatosan a nyomon követni a fórumos fejleményeket.


A Magyar Tolkien Társaság pályázatot hirdetett a 2009. évi Nagy Nyári Tolkien Tábor koncepciójának és főszervezőinek kiválasztására. A tábor koncepcióját, és a szervezői csapat tagjainak bemutatását tartalmazó leírást szeptember 30-ig az info @tolkien .hu címre várta a bíráló testület.

Rovatvezető: Panni



RENDEZVÉNYEK


Június 21-22-i hétvégén került megrendezésre a Líthas-szal egybekötött MTT Születésnap . A rendezvényt kis híján elmosta az eső, de szerencsére sikerült találni egy alternatív helyszínt az utolsó pillanatban, amely mindenki számára elérhető volt. Az időjárás végül mégis kegyes volt a szervezőkhöz, s az Oroszlánszikla - vagy ahogy sokan hívják, a katlan - remek helyszínnek tűnt az éjszakai programokhoz. A húsz-huszonöt fős csapat a Kolosy térről indult fel a hegyre, ahol egy tábortűz szolgáltatta az alaphangulatot a beszélgetős hétvégéhez. Habár egy-két negatívuma is volt az akkor újonnan felfedezett helyszínnek, mint például a vízhiány, de a bográcsban főtt finomságok feledtették ezeket a társasággal. A vízhordók persze biztosan nem így gondolják... Mindent egybevetve a Társaság megalakulásának hatodik születésnapja összességében jó hangulatban telt, sok régi és új ismerőssel. A rendezvényen készült fényképek a következő linken tekinthetőek meg: Sil
Az MTT Születésnapon sor került a Magyar Tolkien Társaság első Csavardi(j) díjazottjainak kihirdetésére is. A díjat azok kapták, akiknek nem egy bizonyos, kiemelkedő, nagy teljesítmény köszönhető, mint a Mathom-díjasoknak, hanem folyamatos kreativitásukkal és háttérmunkájukkal szinte "észrevétlenül" segítik Társaságunk alapvető működését, fennmaradását. A díjazottak listája megtalálható a fórumon .


A 2008.év nyári nagytábora, ami július 13. és 21. napja közt zajlott, szó szoros értelmében emlékezetes lesz a MTT táborainak történetében. Az idei keretjáték szerint Eryn Vorn (Kácsárd, Károlyfalva) ősvadonjának titkos ligetébe minden emléküket, múltjukat elvesztett, titkos lelkifurdalástól gyötört vándorok érkeztek.
Az egymás közti konfliktusokkal és saját belső problémáikkal küzdő csapatok jelentős segítséget kaptak a Szellemektől, ám így sem ment minden zökkenőmentesen: a szinte állandóan szakadó eső, az állandó áramszünet és a környéken ólálkodó nazgúl a táborozókat és szervezőket egyaránt nehéz megpróbáltatások elé állították.
A természet azonban sokszor megjutalmazta a csapatokat a nehéz körülmények közepette is: az első irgalmatlan vihart arra használták fel, hogy esőtáncot járjanak, a többi után pedig csodálatos szivárványokban gyönyörködhettünk, a bátrabbak "iszapbirkózásban" vettek részt, vagy épp fociztak, röplabdáztak a vizes fűben.
Az idei év keretjátékának legfőbb feladata az elveszett emlékek megtalálása volt: a rendi foglalkozások és az Emlékőrök eme feladat elvégzéséhez nyújtottak segítséget az egyes csapatoknak. Kinek- kinek a saját útjára kellett térnie: volt, aki a sebesülteket kísérte Völgyzugolyba, volt, aki azért indult útnak, hogy csatlakozzon a Szövetséghez, amit Szauron ellen kötöttek, és volt, akit másfele vitt az útja. A Liget immáron csak emlékeinkben él tovább, de ha Eru Iluvatar is úgy akarja, találkozunk még jövőre, Veletek, ha nem is ugyanitt, de Középfölde egy másik szép részén.
Az emlékek felidézésének végeztével ez úton szeretnénk köszönetet mondani a szervezőknek: a Vizek Szellemének, (Dreamer_KF) a Levegő Szellemének (Gillz), a Fenyves Szellemének (Gandalf) és végül, de nem utolsósorban a Növénykék Szellemének (Dorwinion). Köszönet illeti a Csapatvezetőket és az Emlékőröket is, hogy összefogták és tudásukkal segítették a táborozókat.
A táborról készült képeket az alábbi linkeken lehet megtekinteni: Metaflora , Newra , Patiszon , Rana , Sötét Úr .


A kezdeti nehézségek ellenére idén sem maradtak kulturális élvezet nélkül a Kapolcsi Fesztivál látogatói. Bár a korábbi évektől eltérően, idén a rendezvény Bűvészetek Völgye néven futott, ez cseppet sem késztette otthonmaradásra a lelkes látogatókat, s noha az MTT sem a korábban megszokott népszerűsítő programjával képviseltette magát, érdeklődő tagjaink ezúttal csak szemlélőként használták ki a Völgy nyújtotta lehetőségeket.






A Slovensko Tolkienovo Društvo 10. születésnapjára utazott delegációnk a szlovéniai Sočába, az Isonzó partjára, hosszadalmas készülődés után augusztus 8-9-10-én, amely egy péntekkel egybekötött hétvége volt. A rendezvényre hivatalosak voltak rajtunk kívül még az osztrák, holland, horvát és olasz tokieniták követei is. Kis csapatunk nicknévsorrendben: Ankalimon, Ben, Celebrom, Ery, icke, Kincső, Lamy, Leguan, Morgana, Momo, Sil és Sötét Úr.
Az itthon maradottak kíváncsian várták a szlovéneknél töltött néhány nap élménybeszámolóit. Az elsőnek hazaérkezők fáradtan és kimerülten csak két momentumot említettek meg a kiadós alvás előtt: felejthetetlen élményekkel gazdagodtak és igencsak kacifántos az út Szlovéniába a Vršić-hágón át (voltak akik vonattal mentek, a merészebbek autóval indultak útnak). A külföldi tolkieniták barátságosak és vendégszeretők voltak, tetszett nekik a Leguan és Ryana által eszkábált videós bemutatkozásunk (bár a SÚ-féle "Er... Hi! We are the Hungarian Tolkien Society... er... well, just a part of that!" bemutatkozó is elég jellegzetes lett volna) és szívesen részt vennének a mi rendezvényeinken. A szlovének nagyon örültek az ajándékoknak és a videónak , amelyeket ezen alkalomból vitt kis csapatunk nekik.
A sočai tábor a Triglav Nemzeti Parkban volt, Sötét Úr szavaival élve egyszerű és nomád körülmények között, de ez nem befolyásolta az élményeket negatívan, épp ellenkezőleg. Rendkívül jó hangulatban teltek el a napok, mindenki talált a maga érdeklődésének megfelelő programot, amelyek igen sűrűn követték egymást. Voltak harcos kedvűeknek való feladatok és különféle fegyverek, táska- és zászlófestés, középkori tánc, kalligráfia és színpadi előadások. El lehetett sajátítani a pipázás művészetét is és láthattak patkókovácsolást is az érdeklődők.
Delegációnk tehát sikeresen vette fel a kapcsolatot így élő szóban is a Szlovén Tolkien Társasággal, és a további kapcsolatfelvételekhez is sok sikert kívánunk!
A rendezvényen készült fényképek a következő linkekn tekinthetőek meg: Ben , Lamy és Icke , Sötét Úr .


Szeptember 2-án Meliannak köszönhetően ismét megemlékeztünk szeretett professzorunk halálának évfordulójáról. A megemlékezés helyszínéül ismét a Potala Teapalota szolgált, a résztvevők pedig versekkel, idézetekkel tisztelegtek Tolkien emléke előtt.


Szeptember 6-án bográcsozás és szabadtéri sütögetés keretein belül gyűltek ismét össze a 2008-as MTT Nyári Tábor résztvevői, hogy együtt eleveníthessék fel az Eryn Vorn beli Szent Liget emlékét. Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét készült képes és videós DVD is, amelyek segítségével bármikor könnyedén feleleveníthetjük a lassanként homályba burkolódzó emlékeinket.
Elkészült a hagyományosnak mondható Tábori kérdőív is. Ha valaki esetleg elmulasztotta volna kitölteni, kérjük haladéktalanul pótolja hiányosságait!

Rovatvezető: Panni, Snuffles



MÉDIA


A Tolkien.HU új főszerkesztője, Aeglos a nyár folyamán megtartotta első szerkesztőségi megbeszélését, és módosult néhány esetben a rovatvezetők személye is. A jelenlegi szerkesztőségi tagok: MTT: Gandalf, Kreatív Szekció: Nellas, Nyelvek és írások: Felagund, Galéria: Rabyn, Lassi: Nimdorc és Orsie, Filmek: Snuffles, a Középfölde-rovat pedig Lau.


A cikkeknél is érezhető volt a felpezsdülés, a nyár során rendkívül sok új írás született a honlapon. Felkerültek a TLV -s versek és néhány részlet egy Christopher Lee-interjúból . Ireth Silirvien folytatta Arwen Undómiel, a neveletlen tünde hercegnő humoros naplóját:
5. rész , 6. rész , 7. rész , 8. rész . Sötét Úr Az utolsó tünde dalával örvendeztetett meg minket, Namarie folytatta Galadriel titkos naplóját , viator pedig Fingon ról írt novellát. Ardenis is folytatta novelláját, A két vándort , Laemunh pedig két fotóval örvendeztetett meg minket: az egyik egy ceruzarajzról készült: Frodó, Gandalf és Aragorn , a másik a "Nyugati földön, a nagy Nap alatt..." című Tolkien-vers szép és igényes tengwar-átirata . Gelmir Tolkien-verseket fordított magyarra: Aotrou és Itroun balladája , Bagme Bloma , egyéb versek ), Snuffles pedig egy régi humoros írást töltött fel: Egy mai hobbit meséje .


A nyár folyamán befejeződött A Gyűrűk Ura magyar fordításának felülvizsgálata és terminológiai egységesítése az MTT közreműködésével. Az Európa Könyvkiadó novemberre tervezi a javított kiadást, részleteket erről a következő Hírlevelünkben olvashatsz.


Elkezdődött A Hobbit-filmnek és tervezett folytatásának a forgatókönyv-írása, a forgatás megkezdését jövő év végére tervezik jelenleg.

Rovatvezető: Gandalf


_____________________________________________

A Magyar Tolkien Társaság Hivatalos Hírlevele

A Hírlevelet írja és kiadja az InfoCsoport
Elérhetőség:
mtt. infocsoport @gmail .com

Felelős kiadó: Gilg gilgolwen @tolkien .hu
Főszerkesztő: Gilg gilgolwen @tolkien .hu
Terjesztés: Gandalf gandalf @tolkien .hu

Következő Hírlevelünk 2008. november elején jelenik meg.

2008. október 1.

Magyar Tolkien Társaság (c) 2008.
www.tolkien.hu

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére