Tolkien Nap 2013: Turambar előadás

A Magyar Tolkien Társaság nagyszabású előadása a Tolkien Napon.

Leírás


„Van rémség, mi ellen kard mit sem ér,
Iszonyat, mit bátorság le nem bír.”
/Níniel/

A Turambar című színdarab története legalább olyan hányattatott, mint magáé a címszereplőé. A Magyar Tolkien Társaság négy évvel ezelőtt kezdte próbálni először Ürmössy Zsuzsanna (Angwen) által írt darabot, de az előadás valamiért mindig elmaradt. Talán a Végzet csak a megfelelő pillanatra várt, hogy színpadra engedje ezt a mesét…

Jegyvásárlás és foglalás a Művészeti Estre >>

Azok számára, akik nem ismerik a történetet, álljon itt egy rövid bemutató.
Turambar egy elátkozott vérvonal hősies sarja, akinek apját, Húrint, maga a Sötét Úr tartja fogva. Bár a nagy harcoson, vitéz orkölőn úgy látszik, nem fog ki a halál sem, Turambarnak, vagyis a Sors Urának, mégis menekülnie kell átka elől, az azonban mindig nyomában jár, bárhová is vetődjön...
De talán a kis faluban, Brethilben, ahol történetünk játszódik, végre megpihenhet.Meglelheti a sosem remélt nyugalmat és boldogságot, új népet, új családot találhat magának, akiket megvédelmezhet minden bajtól.
Segítségére vannak ebben a falu vitéz férfijai, és Haleth népének bölcs vezetője, Brandir. Bár Brandir sánta, harcra képtelen, mégis megfontoltságával, okos tanácsaival, kivívta népe tiszteletét. Brethil dolgos asszonyai sosem unatkoznak, mindig meleg étellel várják haza férjeiket, a lányok bármelyike pedig örömmel teremtene otthont a Hősnek.
Egy napon azonban Turambar egy sudár-szép lánnyal tér vissza az erdőből, aki nincs eszméletén... Erős karjaiban, köpenyével beborítva hozza haza az ájult testet. Ki lehet ez a lány? Honnan jött? Mi lelte őt, hogy meztelenül bolyong az erdőben? Mit kereshetett a Tünde Lány sírjánál, ahol Turambar rátalált? Meg fog gyógyulni valaha? S ha igen, kiderül-e majd, hogy mi szél fújta őt idáig?
Ami pedig Turambart illeti, az ő alakja sem mentes a kérdésektől. Vajon győzhet-e egy ember akarata a végzete fölött? Megóvhatja-e szeretteit önnön árnyékától?
Annyit már most elárulhatunk, hogy a lány meggyógyul... Arra azonban, hogy mi a válasz a többi kérdésre, 2013. január 5-én a 19 órától kezdődő színpadi est folyamán kerül sor, amikor a Magyar Tolkien Társaság, engedelmeskedvén Végzetének, végül színpadra állítja a Turambar című színdarabot.

Várunk szeretettel mindenkit, aki már ismeri a válaszokat, mert ők egy igazán jó darabot láthatnak. Azok pedig akik nem tudják, mit hozhat a jövő Turambarnak, reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődését, és eljönnek megnézni, hogy mi vár Húrin hős sarjára.


  Szereplők


Túrin Turambar - Szabadkai Bálint
Nienor Níniel - Rákos-Zichy Johanna
Brandir - Lőki Dániel

Ardaneth - Orthmayr Flóra
Dorlas - Kiss Gergely / Sági-Kiss Dániel
Emeldir - Ürmössy Zsuzsanna
Glaurung - Fábián Ágnes
Haldan - Dóra Ádám
Halmir - Jánoki Imre
Hareth - Várszegi Éva Alíz
Hunthor - Sági-Kiss Dániel / Kiss Gergely 
Leány - Fehér Viktória
Mablung - Molnár Gyula
A Végzet - Szalay Zsófia Diána

Jelmez - Spiegel Eszter és Zsidek Barbara
Koreográfia - Szalay Zsófia Diána

Rendező - Fábián Ágnes

Írta - Ürmössy Zsuzsanna

 

A Tolkien Nap részletes programja >>

Tolkien Nap >>
Ismeretterjesztő előadások >>
Művészeti est >>
Egy Rég Várt Utazás - 2013>>




Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére