Könyvismertető - Michael Martinez: Középfölde életre kel

A Középfölde életre kel számos olyan esszét gyűjt egy kötetbe, amelyet Michael Martinez J.R.R. Tolkien Középföldéjével, vagy pedig A Gyűrűk Ura alapján készült filmekkel kapcsolatban írt.

 

 

"Az utóbbi években világossá vált számomra, hogy Középfölde immár nem egyszerűen az a világ, amelyet J. R. R. Tolkien megalkotott. Inkább egy óriási festővászon, amelyre sok művész felvázolta perspektíváját és interpretációját valaminek az időtlen szeretetéről, amely soha nem létezett és nem fog létezni, de mindig is bennünk volt. Középfölde történetei érthető módon beindítják a képzeletet. Ez egy hihetetlenül vibráló és fejlődő világ… Már közel járunk ahhoz, hogy kulturális örökségünk jogos részeként ismerhessük el, mert Középfölde csodájának élnie kell. És a lényeg, rajongótársaim az, hogy napjainkban már igazán köztünk él ez a csoda."
Michael Martinez


Tolkien eredetileg csak az általa kitalált nyelvekhez szeretett volna érdekes, romantikus, erkölcsi mondanivalóval rendelkező hátteret alkotni, mégis jóval többet tett ennél. Majdnem ötven év alatt megalkotott egy teljes kultúrát: nyelvekkel, földrajzzal, teremtéstörténettel, kozmológiával, sok ezer éves történelemmel, szívhez szóló regékkel, társadalmi, vallási és filozófiai háttérrel. A Gyűrűk Urát több mint 30 nyelven adták ki, és világszerte több mint 80 millió példány fogyott el belőle. Ma a filmek hatására még többen ismerik a történetet. Ha az utcán sétálva elkezdenénk azt kiáltozni, hogy „Hé, vannak köztetek hobbitok?”, szinte már senki sem lepődne meg a kérdésen.
Mindegyikünknek megvan a maga Középfölde-képe, s nincs két Tolkien-rajongó, akiben ugyanaz a kép élne Középföldéről. Emiatt rengeteg kérdés merül fel Tolkien káprázatos világának részleteiről…

Hol élt Aragorn népe? Kik a dúnadánok? Mi volt a nemestündék terve Középföldével? Milyen volt az élet Bríben? Milyen a mágia természete Középföldén? Tud-e repülni a balrog? Ismeri-e bárki a teljes igazságot a törpökkel kapcsolatban? Milyen az igaz szerelem középföldi módra? Milyen volt Aragor és Arwen kapcsolata? Tényleg az angolszász népek szolgáltak mintául a rohírok megformálásánál? Mik voltak a buckamanók? Vajon Középfölde alapvetően feudális jellegű világ? Meg lehet tanulni tündéül? Létezik-e folytatása a Gyűrűk Ura történetnek?

E tanulmánykötet két tucat írásban próbálja megválaszolni a leggyakrabban feltett kérdéseket.
A tanulmányok témái:
- Az Internet használata a Tolkien könyvek és mitológia jobb megértéséhez
- A tolkieni világ kommercializálódása
- A film helyszínei és szereplői
- Az orkok
- Az időjárás Középföldén
- Arwen és Aragorn részletes élettörténete
- Gandalf segít (tréfás elképzelt levélváltás Gandalf és Arthedain királya, Argaleb között)
- A gondori királyok származása
- A tolkieni világ kulturális mintái (miért nem középkori jellegű Középfölde)
- A Rohírok története, hagyományai
- Hogyan tanuljunk tündéül
- Középfölde gazdasági háttere
- Önéletrajzi vonulatok a mitológia történeteiben
- A törpök kultúrája, története (2 részletes elemzés)
- Bree és a környező területek történeti háttere
- A fontosabb hobbit családok
- Az északi királyság(ok) története, és a kószák
- Hobbit ünnepek
- A Gyűrűk Ura folytatása (mit tudunk a világ Negyedkoráról)
- Beorn és a beorningok
- Szerelem motívum Középfölde világában
- A tolkieni mitológia forrásai és adaptációi
- Van-e szárnya a balrognak? És tud repülni?
- Varázslat/varázslás Középföldén (a tolkieni mitológia filozófiai/teológiai háttere)



Michael Martinez egyike napjaink legismertebb, gyakran idézett elsősorban Interneten publikáló Tolkien szakértőinek, aki nem hagyományos értelemben vett, irodalmi jellegű Tolkien kutatást végez, hanem elsősorban a professzor által konstruált mitológia belső összefüggéseinek, történelmi, filozófiai hátterének elemzésével foglalkozik.
Eredeti foglalkozására nézve szoftverfejlesztő-mérnök, diplomáját és tudományos fokozatait informatikai területen szerezte. Azonban már régóta végez Tolkien kutatásokat és 1996-ban publikálta a „Parma Endorion: Essays on Middle-earth” című elektronikus könyvét az Interneten.
Az online Tolkien közösség egyik fontos szereplője, az egyik legelső web alapú Tolkien fórum alapítója (White Council 1997), és az első LOTR filmes web site készítője (1998. február).
Vezetője a Dragoncon Tolkien és Középfölde szekciójának, ami az Egyesült Államok legnagyobb Tolkiennel kapcsolatos rendezvénye.
1999. óta publikálja rendszeresen tanulmányait a Suite101 web site népszerű Tolkien szekciójában a tolkieni mitológia legkülönbözőbb aspektusairól. Ezen írások egy válogatása jelent meg 2000-ben „Visualizing Middle-earth” címmel.
2003-ban jelent meg a nagyobb formátumú, tematikusan szerkesztett, átfogó esszé gyűjteménye a tolkieni mitológiáról „Understanding Middle-earth” címmel.

A tanulmányok szövegének fordítását az MTT két tagja - Büki Gabriella (Vewilyaiel) , és Füzessy Tamás (Ankalimon) készítette.

A könyv külön érdekessége, hogy szerepel benne J.R.R. Tolkien híres elbeszélő költeményének, a Leythan Éneknek néhány részlete. Mivel ennek a műnek korábban nem volt magyar fordítása, a részletek az MTT egy másik tagjának, Ábrahám Zsófiának (Mau Rauser) fordításában kerülnek először a magyar olvasóközönség elé.

 

 

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 11 augusztus 2019 21:31

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére