- Köszönetek: 0
Király kéz, gyógyító kéz
- n8n
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
igen, akkor elviekben a királyokról kne beszélnünk(a legközelebbi pedig hozzánk maga Elessar )
de Faramir meg Éo nem, arra ott az Éo topic, és már rég kitárgyaltuk azt ott is, de nem vagyok moderátor, tehát bármiről ebszélhetünk, csak a atopoc szerint a királyokról, meg talán az Ispotályról( : ) kéne besztélnünk....
na, befejeztem a kilométeres, 4(3 és 1/4, csak h szőrszálat hasogassak ) soros mondatomat.
n8n returns
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Gandalf írta: Aragornnak van külön topicja, nem kötelező itt is csak róla beszélni...!
Végül is igaz, de én nem mondtam hogy Aragornról beszéljünk, én csak megjegyeztem, hogy ez a topic címe... Egyáltalán nem ellenzem, hogy visszatérjünk az előbbi témára (Faramir+Éowyn).
Cicafül: igazad van!
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
- Cicaful
- Nem elérhető
De Isildur utódaként, kötelességének érezte, hogy helyrehozza őse hibáját. Be akarta bizonyítani - és elsősorban nem is másnak, hanem magának, hogy ő nem gyenge, ellen tud állni az Egy hatalmának. És ez, ami csodálatraméltó benne! Isildur bukása, mintha öröksége lett volna - így gondolhatta, de ő küzdött ez ellen. És lehet, hogy nem is kellett volna, mert ahogy Arwen is mondta (a filmben): "Mondd, mért rémít meg a múlt, hisz te csak Isildur utóda vagy, nem Isildur maga"
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Kincső
- Nem elérhető
Telcontar_Leli írta: Viszont érdekelne valami: Szerintetek miért csatlakozik a Szövetséghez (illetve ajánlkozik 2.-ként kísérőnek?) :
Szerintem úgy érzi, erre kell továbbindulnia - hiszen ugye a háborúban való bizonyítás és a gondori trón elnyerése után nyerheti csak el Arwen kezét. Minas Tirith pedig Mordor mellett van, ahonnan várható a "front" előretörése. Úgy egyébként pedig ismeri és szereti a hobbitokat, és kicsit többet tud, mint az avatatlan olvasó, amikor ott tart a történet.
- n8n
- Nem elérhető
mert ő is tudta hogy itt készül valami..Melkor gonosz szelleme, Szauron készül valamire...jóbarátja volt Gandalfnak, a Szürkének, így pontosan tudta, hogy mi van az Eggyel...azt meg a saját bőrén tapasztalta,(kósza révén kószált, he-he, najó lehúzom magam a retyón) hogy magában a nagybetűs VILÁGBAN mi történik...tudta, hogy Középföldét, az otthonát veszély fenyegeti...hát persze, hogy megvédi!! Így előszöris azt kellett megvédenie, aki a Gyűrűt hordozza, vagyis Frodót...és el is érkeztük Bríbe...persze, hogy a Szövetség tagja lett így...és igazi otthonát is Minas Tirithet is védenie kellett...ez természetes
n8n returns
- Léli
- Nem elérhető
Szerintem is vissza kéne kanyarodni Aragorn-Elesszár kérdésére. Még lehet részletezni. Gandalf írta, hogy Elesszár közvetlen, mert végigjárt a sebesülteken. DE akkor Ő még nem hogy Aragorn, Vándor volt csupán. Hiszen ugye a koronázásig Ő be sem akart lépni Minas Thiritbe, nehogy valami konfliktus legyen belőle. Tehát végképp nem Királyként volt ott. És itt van a lényeg! Elesszár Királyt (lényegében) csak a Függelékben ismerjük meg. Azt írja, bölcs Király volt, és szerette a népe. És mondjuk nem is esik nehezünkre, hogy ezt elhiggyük. Ugye?
Viszont érdekelne valami: Szerintetek miért csatlakozik a Szövetséghez (illetve ajánlkozik 2.-ként kísérőnek?) :
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Kincső
- Nem elérhető
Boromir pedig eleve ilyen, ezért is ő Denethor "kedvence".
Egyébként pedig még "jó", hogy ez egy Király kéz, gyógyító kéz fórum...
- Dez
- Nem elérhető
Talán így is nevelték, hisz Boromirra számítottak Gondor új uraként. Így ő tehette, amire vágyott, és "mágustanonc" lehetett belőle.
Örömöm, mosolyom nekem már nincsen,
elárvultam nélküled, Drága Kincsem!
- Kincső
- Nem elérhető
Van valaki még, akinek ez a véleménye? :
- n8n
- Nem elérhető
Faramir nem királyi...."mágusnövendék"
Kincső írta:
Gandalf írta: Faramir az egyik kedvenc szereplőm... már az első pillanattól fogva megszerettem ezt a figurát, s az Éowyn iránt érzett szerelme csak még közelebb hozta hozzám. Azt mondjátok, királyi? Nekem inkább úgy tűnt, sokkal szerényebb és alázatosabb, mint a testvére, Boromir. Rendkívűl bölcs, és igen tisztán átlátja a dolgokat. Nála a "númenori" vér kifejezetten jót tesz! És talán alkatilag is egy kicsit közelebb érzem magamhoz, mint a többi szereplőt... nem tudom, miért, nem is hasonlítok rá... mégis, mintha valahogy a testvéremnek érezném... fura, de nem tudom megmagyarázni. Lehet, hogy valahol talán mégis rokonlelkek lennénk?
Egyetértek!!! Nekem is Faramir a kedvenc szereplőm.
: Először vagyok az oldalon, tudna valaki segíteni, mert nem értek mindent!
Kincső, menj el a Tolkien HU fórumo kon belül a Tolkien HU fórumba (tom, hülyén hangzik ) és azon is belül az "Óhaj Sóhaj Kérdés Panasz"ba...ott bizt segítenek!
de valamit akarsz kérdezni, írhatsz akárkinek, vagy nekem is a privbe!
n8n returns
- Kincső
- Nem elérhető
Astragan írta: Nos, elnézést, hogy csatlakozom a Faramir-Eowyn páros boncolgatásához.nehezen elképzelhető, hogy a rohír nő "rájött" kit szerethet igazán, kit érdemes. itt valami érdekházasság dolog bűzlik, s a csók csak arra jel, elfogadják a dolgot, meg egymást annyira, hogy utód legyen a kapcsolatból és egymás közötti béke.Arwen számomra is távoli...Hiába no, a tündék más világban élnek, emberi arcáról no info, azt nem nagyon fejtegette Tolkien
Nem értek egyet ezzel az érdekházasság-dologgal!!! Éowyn Aragornba nem volt szerelmes igazán, csak nagyon keveset tudott róla, szerintem csak egy ábránd volt számára, a nagy királyok utóda ragadta meg. Különben sem hiszek a "szerelem első látásrá"-ban, Faramirt pedig betegségük alatt tényleg megismerte.
- Kincső
- Nem elérhető
Gandalf írta: Faramir az egyik kedvenc szereplőm... már az első pillanattól fogva megszerettem ezt a figurát, s az Éowyn iránt érzett szerelme csak még közelebb hozta hozzám. Azt mondjátok, királyi? Nekem inkább úgy tűnt, sokkal szerényebb és alázatosabb, mint a testvére, Boromir. Rendkívűl bölcs, és igen tisztán átlátja a dolgokat. Nála a "númenori" vér kifejezetten jót tesz! És talán alkatilag is egy kicsit közelebb érzem magamhoz, mint a többi szereplőt... nem tudom, miért, nem is hasonlítok rá... mégis, mintha valahogy a testvéremnek érezném... fura, de nem tudom megmagyarázni. Lehet, hogy valahol talán mégis rokonlelkek lennénk?
Egyetértek!!! Nekem is Faramir a kedvenc szereplőm.
: Először vagyok az oldalon, tudna valaki segíteni, mert nem értek mindent!
- n8n
- Nem elérhető
talán mikor megjenik a vízen, az Arwen-szőtt zászlóval a harc kellős közepén...Telcontar_Leli írta: Héj! Hogy van már ez? A Király a legutolsó helyen? Ezt nem szabad hagyni! Ébresztő!
Mondjuk... Kinek mi a kedvenc része Aragornnal? Az egyész GyU-ban, nem csak a filmből.
Aragorn-><-Ellesar:
erről már beszélegettünk az Aragorn toipcban, de itt is leírom a véleményem:
nekem is közelibb Vándor, mint Elessar. sokkal jobbna kedveltem őt, a köszát,a dúnadánt, aki ott ült egy sötét sarokban, Bríben, és pipázott. nagyon kedveletem az alakját, önfeláldozó, vezető alakot. igen, sztem is arra várt, h elmondhassa, ki Ő és mit fog ő keresni a trónon. Elessar sokkal távolibb, Királyibb....mikor végig járja a beteg embereket, akkor sztem ő még Aragron, a kósza, aki már kezdi bontogatbi szárnyait.
Faramir-Éowyn:
erről is beszéltünk már az Éo topicban, de itt is leírom, scak h ismételjem magam:
ott is abba egyszetünk nagyjából meg, és én is azt gondolom, h Éo megtalálta ai igaz szerelmet, és igazán szerelmes volt Faramirba.Aragorn csak az ideál volt neki, csak egy elérhetetlen álomkép, mint nekünk....hmmm...Brad Pitt? (najó off, égek ) értitek?
talán mikor megjenik a vízen, az Arwen-szőtt zászlóval a harc kellős közepén...Telcontar_Leli írta: Héj! Hogy van már ez? A Király a legutolsó helyen? Ezt nem szabad hagyni! Ébresztő!
Mondjuk... Kinek mi a kedvenc része Aragornnal? Az egyész GyU-ban, nem csak a filmből.
Aragorn-><-Ellesar:
erről már beszélegettünk az Aragorn toipcban, de itt is leírom a véleményem:
nekem is közelibb Vándor, mint Elessar. sokkal jobbna kedveltem őt, a köszát,a dúnadánt, aki ott ült egy sötét sarokban, Bríben, és pipázott. nagyon kedveletem az alakját, önfeláldozó, vezető alakot. igen, sztem is arra várt, h elmondhassa, ki Ő és mit fog ő keresni a trónon. Elessar sokkal távolibb, Királyibb....mikor végig járja a beteg embereket, akkor sztem ő még Aragron, a kósza, aki már kezdi bontogatbi szárnyait.
Faramir-Éowyn:
erről is beszéltünk már az Éo topicban, de itt is leírom, scak h ismételjem magam:
ott is abba egyszetünk nagyjából meg, és én is azt gondolom, h Éo megtalálta ai igaz szerelmet, és igazán szerelmes volt Faramirba.Aragorn csak az ideál volt neki, csak egy elérhetetlen álomkép, mint nekünk....hmmm...Brad Pitt? (najó off, égek ) értitek?
n8n returns
- Gandalf
- Nem elérhető
- Astragan
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Morgana
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
S. P. Q. L.
"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."
- Cicaful
- Nem elérhető
De nekem olyan furcsa érzésem volt, mikor már Királyként köszöntötte Frodóékat. Mintha idegenek lettek volna!
Viszont Arwent sosem éreztem közelinek. Mindig valamiféle fal vette körül számomra. Egy ideig az apja védőburka, majd Aragorné. Faramir nem volt ilyen megközelíthetetlen, csak egyszerűen más jellem volt. De én nem mondanám tündésnek. Egyszerűen csak gondolkodóbb stílusú volt, mint mondjuk Boromir. De attól még megmaradtak az emeberi vonásai.
"A kihívás:
- Elanor
- Nem elérhető
Vándorként visszahúzódóbb volt, talán pont azért mert tudta, hogy egyszer eljön az ő ideje, amikor nem kell majd magyarázkodnia, hogy ki is ő valójában, és mindenki szeretni fogja, el fogják fogadni...
Sztem egyébként nem változott meg a személyisége abból a szempontból, hogy pl. végigjárta a betegeket. Mert sztem Vándorként is megtette volna, csak épp, akkor lehet, hogy furcsán néztek volna rá, hogy mit akar itt ez a kósza, de ha vkihez a királya megy oda, máris másképp fogadja, megtiszteltetésnek veszi. De királyként, mégiscsak vhogy kötelességének érezte, hogy végigjárja őket. Félre ne értsétek, nem úgy értem, hogy kényszuerből tette, hanme mégiscsak nagyobb felelőséget érzett azok iránt az emberek iránt, hiszen az az ő népe volt...
I feel complete when I feel sick inside
- Cicaful
- Nem elérhető
De az viszont jó kérdés, hogy honnan "számítjuk", hogy Elessar király? Ha onnan, amikor ténylegesen megkoránázzák, akkor nem kérdés, hisz végig azt az Aragornt ismertük, aki még nem volt király. De nézhetjük onnan is, hogy Elrondnál fényderül a titokra. Akkor meg Elessar a nyerő, hisz Vándort nem ismertük meg eléggé, szinte mellékszereplő lesz Elessar mellett. A legoptimálisabb megközelítés, ha Gondortól nézzük. És én nem azt mondanám, hogy Vándor és Elessar, hanem hogy Aragorn és Arathorn fia, Elessar király.
Ha ez utóbbit veszem figyelembe, akkor nálam Araforn nyert. De NEM azért mert Elessarként öntelt lenne. Hanem mert Aragorn emberibb, egy király, az király - nekem. A méltóság, a hatalom, a bátorság, az együttérzés megtestesítője. (Asszem Mátyás királlyal sem álltam volna le kvaterkázni )
"A kihívás:
- Gandalf
- Nem elérhető
- Undómiel
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Undómiel
- Nem elérhető
- Elanor
- Nem elérhető
Gandalf írta:
"egy kósza mégiscsak közvetlenebbül tud viselkedni, akár a barátaival, akár idegenekkel, mint egy király..."
Ez sem igaz. Vándorként jóval szótlanabb, visszahúzódóbb volt, mint Elesszárként... a Király jóval nyájasabb, mint a Kósza.
Persze, nyájasabb, de gondolj bele, egy király, (najó Király;)) nem bizalmaskodhta annyira az emberekkel, mint egy ''civil'', minden szavát meg kell gondolnia, hiszen király... nem tudhatja, ki akar éppen ármánykodni ellene, stb...
- Gandalf
- Nem elérhető
"Neki csak az a feladata, hogy élvezze az életet, és segítse azokat, akik megérdemlik, valamint a barátait."
No, ez nem igaz! Nem volt lehetősége élvezni az életet, s nem afféle erdei igazságosztóként dolgozott. Neki kellett megszerveznie a Megye védelmét, ő volt az eriadori kószák vezetője, s éberen kellett őrködnie, nehogy az Ellenség beszivárogjon Eriadorba!
"egy kósza mégiscsak közvetlenebbül tud viselkedni, akár a barátaival, akár idegenekkel, mint egy király..."
Ez sem igaz. Vándorként jóval szótlanabb, visszahúzódóbb volt, mint Elesszárként... a Király jóval nyájasabb, mint a Kósza.
- Elanor
- Nem elérhető
De sztem ez természetes, hiszen gondoljatok bele: egy kósza mégiscsak közvetlenebbül tud viselkedni, akár a barátaival, akár idegenekkel, mint egy király... a királyt kötik az illemszabályok, meg az, hogy a tetteivel az egész népét képviseli, és a tetteit egy nép figyeli.
Azért vált ennyire tartozkodóva, királyosabbá, mert megváltoztatak a körülmények körülötte... persze nem azt mondom, hogy ő maga nem változot, persze, hogy változott, de sztem ezt a változást nagyban befolyásolta a körülmények megváltozása.
- Léli
- Nem elérhető
Gandalf írta: Miben más Vándor, a kósza Elesszár Királyhoz képest? Mitől lesz Aragornb0ól király?
Abban egyetértek Morganával, hogy Vándor sokkal szabadabb. Ő, az Igazi Kósza. Neki csak az a feladata, hogy élvezze az életet, és segítse azokat, akik megérdemlik, valamint a barátait. Az a jellemrésze, hogy harcol Szauron ellen, már inkább Aragornos. Amikor még Pippin és Trufa megmentéséért fáradozik, akkor is még inkább Vándor, de szerintem ott van az átalakulás (és ezt a folyamatot talán Gandalf indította el, amikor Móriában megkérte, hogy vezesse a többieket). Mert Vándor inkább magányos, jellem (nem hiába "tette" Peter Jackson a filmben a csapat végére), Aragorn a vezető típus, Elesszár pedig egyértelműen a tökéletes király. Szerintem ez egy nagyon szép fejlődési út.
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Morgana
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
Nekem, személy szerint a kósza Vándor sokkal, sőt kifejezetten szimpatikus, míg Elessárt, sőt a királlyá váló Aragornt már nehezebben viselem. Vándor még annyira emberi! Független, szabad, bár teher és felelősség nyomja a vállát, mégis mintha a szellő elevenedne meg benne. Aragorn és később Elesszár már túl tündés. No, mondhatjátok, hogy Morgana ilyen ellentmondásba már régen keveredett önmagával...
A magyarázat? Valahogy én nem tudok megbékélni a númenori vérrel. Boromirt sokkal jobban szeretem, mint Faramirt, Éomer is kedvesebb nekem, mint akár Aragorn. Valahogy a tünde vér olyan idegenné teszi őket. Igen-igen, Elrond is féltünde, de ő a tünde életet választotta. Emberek, tünde vérrel? Van ebben valami nagyon nagy ellentmondás, valami túl távoli és idegen számomra. Ha féltündékről beszélünk, (pl. Rayan a Legolas-ban), szerintem az a kategória jóval inkább a fantasy félef fogalmához közelít. Tolkien tünde-embervérű hőseit valahogy szétfeszíti és számomra csöppet sem vonzóan ez a kettősség. És unszimpatikussá válnak. Mint Arwen, mint Elessar, mint Faramir Ithiliában.
S. P. Q. L.
"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."
- Gandalf
- Nem elérhető
Miben más Vándor, a kósza Elesszár Királyhoz képest? Mitől lesz Aragornból király?