Istarok

Több
20 éve 2 hónapja #214536 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Istarok

Max írta: Hello mindekinek!
Szerintetek mi történt a két kék mágussal?

Erről elég sokat beszéltünk, légyszi olvass vissza 2-3 oldalt!

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 2 hónapja #214442 Írta: Max
Max válaszolt a következő témában: Istarok
Hello mindekinek!
Szerintetek mi történt a két kék mágussal?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #208715 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Istarok
Ez természetes. Ez mindenképpen uralkodáshoz vezetne, nekik pedig szerénynek kellett maradniuk. Istárnak lenni nagy alázatot kívánt.

"Ma már minden út görbe."

Több
20 éve 4 hónapja #208673 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Istarok
"Nem vehettek részt a tényleges harcban"

A harcban úgy részt vehettek, mint Gandalf, tehát főleg karddal.
Úgy emlékszem tilos volt a nyílt felállás Szauron ellen (mint ahogy már mondtátok), továbbá országok és birodalmak vezetése.

Több
20 éve 4 hónapja #208088 Írta: A Szürke Zarándok
Elnézést, valóban igazad van, én nem gondolkoztam azon, hogy hogyan lesz a filmben, sőt, hirtelen azon sem, hogy a könyvben ez benne sincs. Csak azt próbáltam megmagyarázni, hogy az teljesen más, amikor Gandalf eltöri Szarumán botját, mintha harc közben törik el. Arra az egyszerű megoldásra nem is gondoltam, hogy ütéstől is eltörhet egy bot, csak az jutott eszembe, hogy elemi erővel harcoltak (mint az első részben a filmben Szarumánnal) és a nagy erőktől tört el. De valószínűleg nem így lesz, s ráadásul a könyvben tényleg benne snincs.
Az meg, hogy Gandalfnak nem lett volna esélye Szauron ellen, valószínű, de amit leírtam, akkor is igaz: még ha lett is volna esélye egymagával, egy akát többszázezer főt számláló sereggel szemben semmiképp.

Több
20 éve 4 hónapja #208085 Írta: Adan o Gondor
Adan o Gondor válaszolt a következő témában: Istarok

Anglachel írta: Nem azért küldték el Frodót Mordorba, mert Gandalf nem bírt volna el Szauronnal. (Egyébként megküzdött vele)
Félreérted az egészet.
És ha szerinted az egész lerágott csont, akkor mond meg mi a frankó.
Egyébként azt tudjuk szürkén kikkel és mennyivel bír el, de fehéren.
Az egy másik kérdés.
Gandalf pedig tudta, hogy nem mehet Mordorba Frodóval. Ennek több oka is van, amit most nincs kedvem részletezni

"Meglehet, hogy a kicsik hozzák a változást, míg a nagyok szeme másfelé tekint." (vagy valami ilyesmi.) De a lényegét érted...?

Ai na vedui, dúnadan! Mae govannen!

Több
20 éve 4 hónapja #208084 Írta: Adan o Gondor
Adan o Gondor válaszolt a következő témában: Istarok

Mornambar írta: A 3. rész bővített verziójában Gandalfnak is eltöretik a botja a Boszorkánykirály által... nem emlékszem, a könyvben is így volt-e

Ha jól konstatálom a jelenetet, a könyvben nem volt semmilyen összecsapás Gandalf és a Boszorkányúr között. Gandalf beállt a Bú. elé, az rászólt, hogy húzzon onnan (bocs, nem szó szerint idézek) aztán jött Pippin, hogy Denethor megőrült és Gandalfnak el kellett mennie ellenfele elől. Ezért volt kénytelen Trufa kinyomni.

Ai na vedui, dúnadan! Mae govannen!

Több
20 éve 4 hónapja #207879 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Istarok

A Szürke Zarándok írta: a Boszorkányúr és Gandalf között a boton keresztül olyan nagy erő közlekedett, hogy azt a bot már nem bírta, s eltört. Hasonlóan ahhoz, mintha egy készülékben túl nagy a feszültség, és azt nem bírja a készülék.

Bocs a kötekedésért, de ezt te honnan tudod? Bár én is csak hallomásból szereztem infokat, de azok szerint a Nazgúlok ura a buzogányával töri szét Gandalf botját. Nemsokára majd kiderül, hogy is van ez :roll:

A Szürke Zarándok írta: Szauron valóban erősebb volt Gandalfnál, de a Gyűrűháború idején Szauron már csa mintegy árnyéka volt korábbi önmagának. Többször elvesztette alakját (Númenor pusztulásakor és akkor, amikor a Gyűrűt levágták az ujjáról), s hatalma is meggyöngült ahhoz az időhöz képest, amikor még Morgoth hadnagya volt. A Fehér Gandalfnak még talán valamiféle esélye is lehetett volna Szauronnal szemben, de ne felejtsük el, hogy Szauronnak kilenc nazgul, több tízezer ork, számtalan haradi és keleti légió és trollok álltak rendelkezésére. Gandalf ugyan mit kezdhetett volna ekkora erővel szemben? Semmiképpen sem tudott volna "besétálni" Mordorba és elpusztítani a Gyűrűt, vagy megtörni Szauron hatalmát.

Az istároknak meg volt tiltva a direkt harc, és korábbi erejük nagy részét elvesztették, mikor megbízták őket a feladatukkal: összegyűjteni Szauron ellenfeleit, és szövetséget kovácsolni közöttük. Ehhez képest Szauront csak a Gyűrű elvesztése korlátozta, de így is óriási volt a hatalma. Ezért Gandalfnak soha semmilyen esélye nem lett volna, ha kiáll Szauronnal szemtől szemben.

Több
20 éve 4 hónapja #207875 Írta: A Szürke Zarándok
Nos hát, a botnak véleményem szerint nem volt különösebb varázshatalma, de mindenképpen a legfőbb megjelenítődése, eszköze volt erejüknek. Afféle adótorony, amely a mágusok erejének továbbítója. Természetesen bot nélkül is volt varázserejük, de nem tudták úgy átadni. És végül, a Boszorkányúr és Gandalf között a boton keresztül olyan nagy erő közlekedett, hogy azt a bot már nem bírta, s eltört. Hasonlóan ahhoz, mintha egy készülékben túl nagy a feszültség, és azt nem bírja a készülék. Ezzel ellentétben, amikor Szarumán botja töri el, az egyfajta jelképes tett is (mindamellett, hogy Szarumán sem fogja tudni már bot nélkül úgy használni erejét), mivel ez jelenti azt, hogy Szarumán kitagadtatott az istárok rendjéből.

Szauron valóban erősebb volt Gandalfnál, de a Gyűrűháború idején Szauron már csa mintegy árnyéka volt korábbi önmagának. Többször elvesztette alakját (Númenor pusztulásakor és akkor, amikor a Gyűrűt levágták az ujjáról), s hatalma is meggyöngült ahhoz az időhöz képest, amikor még Morgoth hadnagya volt. A Fehér Gandalfnak még talán valamiféle esélye is lehetett volna Szauronnal szemben, de ne felejtsük el, hogy Szauronnak kilenc nazgul, több tízezer ork, számtalan haradi és keleti légió és trollok álltak rendelkezésére. Gandalf ugyan mit kezdhetett volna ekkora erővel szemben? Semmiképpen sem tudott volna "besétálni" Mordorba és elpusztítani a Gyűrűt, vagy megtörni Szauron hatalmát.

Több
20 éve 4 hónapja #207847 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Istarok
A 3. rész bővített verziójában Gandalfnak is eltöretik a botja a Boszorkánykirály által... nem emlékszem, a könyvben is így volt-e

Több
20 éve 4 hónapja #207843 Írta: Kegyetlen Gorthaur
Kegyetlen Gorthaur válaszolt a következő témában: Istarok
Mivel volt különlegesebb a botjuk, mint egy átlag fadarab?

(haradi átírás)

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
20 éve 4 hónapja #207837 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Istarok

Alatar írta: A Botukban mi a különleges?

Igen, ezt én is szeretném tudni. Szóval, például, hogy Gandalf eltöri Szarumán botját és Szarumán hatalma megszűnik (kivéve a hangját). A hatalmuk benne volt a botban? 8O

Több
20 éve 4 hónapja #207830 Írta: Anglachel/Gurthang
Anglachel/Gurthang válaszolt a következő témában: Istarok

Nem azért küldték el Frodót Mordorba, mert Gandalf nem bírt volna el Szauronnal. (Egyébként megküzdött vele)
Félreérted az egészet.
És ha szerinted az egész lerágott csont, akkor mond meg mi a frankó.
Egyébként azt tudjuk szürkén kikkel és mennyivel bír el, de fehéren.
Az egy másik kérdés.
Gandalf pedig tudta, hogy nem mehet Mordorba Frodóval. Ennek több oka is van, amit most nincs kedvem részletezni

Gondolom Sauron erösebb volt Gandalfnál mert ha gyengébb lett volna én Gandalf helyében odamentem volna és leöltem volna Sauront. De erröl már volt egy vita hogy Gandalfnak szabad-e beavatkozni.

Fehéren szerintem, de már szürkén is, erősebb volt Galadrielnél.
Mert nyilván Gandalf maia,Galadriel nolda és Gadalf egy pár korral többet látta a fákat mint Galadriel+három korral később jött el Valainorbol.
De még fehéren sem volt erősebb 9 nazgulnál. Nyilván ha a Főnazgul volt a pellenori csatában a fő ellensége kb. ugyanolyan erősek lehettek. Szerintem.

AURE ENZULUVA!

Több
20 éve 4 hónapja #207032 Írta: A Szürke Zarándok
Nocsak. Erről még nem is hallottam. Egyébként szerintem nem lehet mindig pontosan témánál maradni, hiszen ide az istárokba is rengeteg vitatémához szükség van bizonyos tünde, ember, Tolkien, filozófia, vallás, egyéb témába tartozó háttéranyag felhozására, amiben esetleg nem mindenki ért egyet, s már kész is egy új vita, nem a topicba tartozóan. Úgyhogy visszavonom, nem baj, hogy egy kicsit eltértünk Glorfindel irányába, pláne, ha tényleg Gandalffal jött vissza.

Több
20 éve 4 hónapja #206801 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Istarok
A variálgatás nem igazán annak szólt, hogy a két Glorfindel ugyanaz a személy volt-e (ezt Tolkien elég határozottan eldöntötte), hanem annak, hogy mikor és hogyan jutott vissza Középföldére - hiszen újjászületett beleriandi tündeként Valinorban volna a helye...

Ebből a szempontból viszont mégsem térünk el olyan nagyon az eredeti topik témától: az egyik verzió szerint Gandalffal együtt érkezett vissza.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
20 éve 4 hónapja #206717 Írta: A Szürke Zarándok
Igen, s pont emiatt a sok variálgatás miatt, ha jól tudom, ezt nem lehet biztosan megmondani. De azért valószínű. Viszont az is valószínű, hogy csak egynéhány nolda maradhatott Középföldén, s közülük minden bizonnyal Galadriel volt a legnagyobb.

De eltértünk az istárok témától. Jaj, de nehéz mindig témánál maradni...

Több
20 éve 4 hónapja #206664 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Istarok

A Szürke Zarándok írta: Mert Glorfindel pl. nem biztos, hogy az a Glorfindel, aki még látta a Fák Fényét, de aztán meghalt. Lehet, hogy tényleg újjászületett, de nem biztos.

Én úgy tudom, hogy az a Glorfindel született újjá, méghozzá nemkevés szerzői variálgatás árán...

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 4 hónapja #206641 Írta: A Szürke Zarándok
Lehet.

Több
20 éve 4 hónapja #206639 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Istarok
Emlékeim szerint Gandalf a Tanácsban is mondta, hogy Szauron újra alakot öltött.
Völgyzugolyban valószínűleg maradt olyan tünde, Glorfindel azt mondta, hogy mindenki kilovagolt aki a Kilencekkel nyíltan szembeszállhat, és olyan azért nem sok van...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #206635 Írta: A Szürke Zarándok
Szóval, én (most nem néztem utána), de valószínűnek tartom, hogy a Gyűrű elvesztése után nem bírt alakot ölteni. Dol Goldurban nem hiszem, hogy konkrét fizikai alakban lett volna.
A másik, hogy Völgyzugolyban talán maradt néhány olyan tünde. Mert Glorfindel pl. nem biztos, hogy az a Glorfindel, aki még látta a Fák Fényét, de aztán meghalt. Lehet, hogy tényleg újjászületett, de nem biztos.
És végül, hogy ne csak OFF legyen, a botjuknak valamiféle minimális varázsereje talán lehet, de ez sem valószínű. A botjuk a saját varázserejüknek a közvetítője. Mint egy leadóeszköz. Szerintem.

Több
20 éve 4 hónapja #206621 Írta: Alatar
Alatar válaszolt a következő témában: Istarok
A Botukban mi a különleges?

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #206612 Írta: Alyr Arkhon

Alatar írta: A Babó is tesz említést A Mágusról. Mit kell ezalatt érteni? Szauron is felvett valami varázsló külsőt és színe volt? (Vagy csak az az öt mágusnál volt?)

Nem nem.
Csak hasonlóan fordították, de angolban Szauron "Necromancer" (nekromanta, fekete mágus, ilyesmi) míg Gandalfék legkevésbé sem. Tekintve hogy nem az istárokkal érkezett Középföldére, így nem volt tagja a rendüknek és színe sem volt, sem botja, sem fehér szakálla...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #206608 Írta: Alatar
A Babó is tesz említést A Mágusról. Mit kell ezalatt érteni? Szauron is felvett valami varázsló külsőt és színe volt? (Vagy csak az az öt mágusnál volt?)

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #206586 Írta: Alyr Arkhon

A Szürke Zarándok írta: Szauron ellen közvetlen harcban... hát ez nemhezen megítélhető. Ha Szauron birtokolta volna egész erejét és testét, akkor végképp semmi, így se sok, hogy nem bírt alakot ölteni. A balroggal való küzdelmében valószínűleg segítette a Narya is. És végül, lehet, hogy erősebb volt Galadrielnél, bár Galadriel sm "csak" tünde volt, ő volt az utolsó Középföldén, aki még látta Valinort. És nolda. Persze egy maia erősebb nála, de azért a GyU-ban Galadriel mindig nagyon hatalmasnak van beállítva.

Ne a filmből indulj ki.
Szauron igenis tudott alakot ölteni, és öltött is. Először a Mágus (Necromancer) volt, aki Dol Guldurban lakott, itt Gandalf bemerészkedett a műhelyébe és felismerte benne Szauront. Innen ugyan elűzték, ám Szarumánnak köszönhetően maximum a pótkulcsot hagyta el "menekülés" közben, a nazgulok és egyéb szolgái már előkészítették Mordort a fogadására és a Barad-dúr is felépült. Itt lehet, hogy új alakot öltött, lehet hogy nem, mindenesetre Szauron még Gyűrű nélkül is tudott alakot ölteni, bár ez az alak Númenor pusztulása óta csak olyan lehetett ami tükrözi lényegét: félelmetes és iszonytató.
Olórin amikor Gandalfként Középföldére érkezett, hatalma nagy részéről lemondott, az istárok feladata nem az volt, hogy szembeszálljanak Szauronnal hanem hogy összefogják Középfölde népeit ellene.

Galadriel valóban nem akárki: nolda aki látta a Fák Fényét, és ilyen nem sok maradt Középföldén a Harmadkor végére (egy páran még Völgyzugolyban) és Meliannal is sokat tanácskozott még az első korban.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #206554 Írta: Alatar
Ezt mindenki tudja hogy megmérkőzött, mivel nyíltan megmondja, hogy párbajozott a Nagy Szemmel.
Mellesleg amiben Galadriel lekörözheti Gandalfot az talán a bölcsesség, bölcsebb Gandalfnál szerintem.

SZIG

Több
20 éve 4 hónapja #206543 Írta: A Szürke Zarándok
Igazad lehet. De arról mindenesetre szerintem nem értrelmetlenség vitatkozni, hogy vajon melyik jó, mekkora gonoszt tudott volna legyőzni. Egyébként pedig jól értelmezed, Gandalf tényleg megmérkőzött Szauronnal.

Több
20 éve 4 hónapja #206534 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Istarok
Nem tudom, én a magam részéről úgy értelmezem, hogy mikor A Gyűrű szövetsége végén Frodó az Amon Hen csúcsán látja a Szemet és érzi parancsoló akaratát, akkor Gandalf az a Hang, az az idegen akarat, amely szembeszáll a másikkal, és azt ellensúlyozva lehetőséget ad Frodónak a szabad döntésre. Később, mikor találkozik Aragornékkal, utal is rá, hogy Frodó nagy kutyaszorítóba került, de azon már túl van, meg hogy kemény küzdelem volt... Szerintem ezt vehetjük az erejük összemérésének.
Amúgy meg kicsit értelmetlennek tartom ezt a méricskélést, hogy kinek kinél volt nagyobb a hatalma. Annyira más természetű erőkkel rendelkeztek, hogy ennyi erővel megkérdezhetnénk, hogy a fekete vagy a fehér a zöldebb.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 4 hónapja #206466 Írta: A Szürke Zarándok
Szauron ellen közvetlen harcban... hát ez nemhezen megítélhető. Ha Szauron birtokolta volna egész erejét és testét, akkor végképp semmi, így se sok, hogy nem bírt alakot ölteni. A balroggal való küzdelmében valószínűleg segítette a Narya is. És végül, lehet, hogy erősebb volt Galadrielnél, bár Galadriel sm "csak" tünde volt, ő volt az utolsó Középföldén, aki még látta Valinort. És nolda. Persze egy maia erősebb nála, de azért a GyU-ban Galadriel mindig nagyon hatalmasnak van beállítva.

Több
20 éve 4 hónapja #206358 Írta: Alyr Arkhon
Fehér Gandalfként erősebb volt Galadrielnél szvsz. Hiszen míg Galadriel tünde volt, addig Gandalf maia, és Fehérként a régi hatalmának nagyobb hányadát tudta használni.
A balrogot Szürkeként is le tudta győzni, bár éppenhogycsak, Szauron ellen közvetlen harcab nem sok esélye lett volna.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #206287 Írta: A Szürke Zarándok
A Fehér Gandalf természetesen nagyon erős. Szerintem kb. Galadriellel lehet egy szinten, vagy Szarumánnal, mielőtt még áruló lett volna. De hogy Szauronnál erősebb-e? Ezt nehéz megmondani. Szauronnak ott van a Gyűrű. Ott vannak a nazgulok, a számtalan ork meg minden egyéb. A balrognál például, mint Fehér Gandalf, már biztos erősebb lett volna.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.581 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére