Istarok
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Endóre írta: Mert én úgy gondolom, hogy mindezek előtt nagyon is tisztelték Szarumánt, bölcs volt. Ezért nem tudom miért akart hatalmas lenni, vagy csak félt Szaurontól?
Persze hogy tisztelték.
Azért érkezett Középfölére, hogy összefogja a Szauron elleni erőket, és ezt el is kezdte, hiszen ő lett a Fehér Tanács feje. Csak elkezdte tanulmányozni az Ellenséget és eszközeit, nevezetesen a Gyűrűket, és addig-addig tanulmányozta amíg meg nem rontotta a hatalom ígérete...
Azért vágyott hatalomra, hogy legyen neki...
Esetleg eleinte Szauron ellen, de később már csak úgy, magának. Attól hogy valaki bölcs, még nem mentes a kísértéstől és a hatalomvágytól...
Gandalfot is megkísértette a Gyűrű, pedig ő jóval kevesebbet foglalkozott vele, mint Szarumán...
Igen, félt Szaurontól, mert Szauron még így, Gyűrű nélkül is roppant hatalommal rendelkezett, szvsz jóval erősebb volt, mint Szarumán, különösen miután annak lelkét megmérgezte a Gyűrű...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Endóre
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ulmo írta:
Endóre írta: Szarumán lelkét Szauron, Melkor, netalán a hatalomvágy fertőzte meg?
Én az utóbbira tippelek. Gandalf mondja is valahol a könyvben, hogy ez is a Gyűrű hatalmának tudható be. Szarumán már attól is gonosz lett, hogy vágyott a Gyűrűre.
A hatalomvágytól vezetve használta Orthanc palantírját, összeakadt Szauronnal, onnantól egyenes volt az út lefelé.
Igen, Szarumán a kezdetetktől fogva a Gyűrűkészítés fortélyait tanulmányozta, Gandalf még azt is kilátásba helyezte, hogy egykor megkovácsolta volna a maga Nagy Gyűrűjét, és már ez megrontotta őt.
A palantír hatalmas kísértés, hiszen segítségével a múltban is lehet kutatni... és ha az ember (istár) a Nagy Gyűrűk után érdeklődik, előbb utóbb arra kell néznie ahol azokat kovácsolták. Eregionnal még semmi baj, de Mordorba visszaköltözött Szauron, ráadásul Testetöltésnapi ajándékként a Boszorkányúrtól megkapta a morguli palantírt is...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ulmo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Endóre írta: Szarumán lelkét Szauron, Melkor, netalán a hatalomvágy fertőzte meg?
Én az utóbbira tippelek. Gandalf mondja is valahol a könyvben, hogy ez is a Gyűrű hatalmának tudható be. Szarumán már attól is gonosz lett, hogy vágyott a Gyűrűre.
A hatalomvágytól vezetve használta Orthanc palantírját, összeakadt Szauronnal, onnantól egyenes volt az út lefelé.
- Endóre
- Nem elérhető
- Ankalimon
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Gandalf írta: Nem hinném, hogy Szarumán lelkét visszafogadnák a Boldog Birodalomban... szerintem inkább otthontalanul lebeg Ardán a világ végezetéig.
Hát nem t'om...
Szerintem mindenképpen vissza kellett térnie a lelküknek Valinorba, ahonnan jöttek. Én mindig úgy gondoltam, hogy nekik is felelniük kell tetteikről a Végzet Gyűrűjében. Aztán eldöntik, hogy mi lesz a sorsuk.
Gondoljatok bele, első alkalommal Melkor is csak átmeneti bűntetéssel sújtották, aztán jogot kapott visszatérni a Valák és Maiák közé. És bármily gonosszá is vált Curumo, bizonyosan nem ért fel Melkor gonoszságával.
Spekulatív módon, a Valák itélkezési gyakorlata alapján (feltételezve, hogy angolszász jellegű "precedens-jog" dívik), én mondjuk 1-2 korszaknyi szigorított elzárást tippelnék Mandos valamelyik kevéssé komfortos csarnokában...
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Finwe
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
_Neo írta: mire utalt Ulmo a visszateressel?
Szaruman lelkevel mimlett a "halala" utan?
Pont erre gondoltam. Miután Szarumán teste elpusztult, véleményem szerint a szelleme visszatért Valinorba. Ezt Melian példájára alapoztam. Ő Thingol halála után hagyta el a testét, és visszatért Nyugatra.
Az való igaz, hogy nem tudjuk, mi történt a két Kékkel és a Barna Radagasttal. De mivel mindannyian konkrét feladattal érkeztek (harc Szauron ellen), ennek sikere/kudarca után szerintem vissza kell térniük. Nem kóborolhatnak céltalanul Középföldén.
Ez egy elvarratlan szál a mitológában.
- _Neo
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
Endóre írta: Én úgy gondolom, hogy a FEHÉR mágiával gyógyítínak, a FEKETÉVEL pedig ölnek.
Ez azert nem ennyire egyszeru...
Ha lesz egy keves idom, utanaolvasok majd, csak fakok az emlekeim es nem akarok marhasagokat begepelni.
"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"
- Endóre
- Nem elérhető
- _Neo
- Nem elérhető
Sil írta:
_Neo írta:
Ulmo írta: Az istárok igazi otthona egyébként mindenképpen Valinor. Onnan jöttek, oda is tértek vissza.
Olorinon kivul ki tert vissza?
Aiwendilrol nem tudunk (legalabbis en nem ß)), Alatar es Pallando keletre mentek, s tobbe nem hallottak feloluk (egyertelmuen nem derul ki)
Olórinon kívül senki... Hiszen "tudod a tant", nem?
Tolkien írta: Tudod-e a tant - titkok titka volt -
jöttek ők öten - ősi messzi tájról,
egy tért vissza csak - a többi soha többé,
Középfölde őket - nem keresi már,
míg Dagor Dagorath - nem jő és a Düh.
Hogy hallottad - az Amanföldi hős
Nyugati Urak - tanácsát, a titkost?
Eltűnt ezer út - erre vezető,
s Manwë hallgat hogyha - halandókra lel.
Hol hajdan Nyugat volt - onnan hozta szél,
alvó fülbe fújta - egy fekete éjjel
csöndjében a hírt, - hozta hűvösen
elfelejtett tájról - elsüllyedt időből
évek tengerén át - a töprengő észig.
Az Első Király - emlékében él még
Szauron, a végső - végzetes veszély...Wilt thou learn the lore - that was long secret
of the Five that came - from a far country?
One only returned. - Others never again
under Men's dominion - Middle-earth shall seek
until Dagor Dagorath - and the Doom cometh.
How hast thou heard it: - the hidden counsel
of the Lords of the West - in the land of Aman?
The long roads are lost - that led thither,
and to mortal Men - Manwë speaks not.
From the West-that-was - a wind bore it
to the sleeper's ear, - in the silences
under night-shadow - when news is brought
from lands forgotten - and lost ages
over seas of years - to the searching thought.
Not all are forgotten - by the Elder King.
Sauron he saw - as a slow menace...
Ez igy tirarira, de akkor mire utalt Ulmo a visszateressel?
Szaruman lelkevel mimlett a "halala" utan?
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
_Neo írta:
Ulmo írta: Az istárok igazi otthona egyébként mindenképpen Valinor. Onnan jöttek, oda is tértek vissza.
Aiwendilrol nem tudunk (legalabbis en nem ß)), Alatar es Pallando keletre mentek, s tobbe nem hallottak feloluk (egyertelmuen nem derul ki)
Olórinon kívül senki... Hiszen "tudod a tant", nem?
Tolkien írta: Tudod-e a tant - titkok titka volt -
jöttek ők öten - ősi messzi tájról,
egy tért vissza csak - a többi soha többé,
Középfölde őket - nem keresi már,
míg Dagor Dagorath - nem jő és a Düh.
Hogy hallottad - az Amanföldi hős
Nyugati Urak - tanácsát, a titkost?
Eltűnt ezer út - erre vezető,
s Manwë hallgat hogyha - halandókra lel.
Hol hajdan Nyugat volt - onnan hozta szél,
alvó fülbe fújta - egy fekete éjjel
csöndjében a hírt, - hozta hűvösen
elfelejtett tájról - elsüllyedt időből
évek tengerén át - a töprengő észig.
Az Első Király - emlékében él még
Szauron, a végső - végzetes veszély...
Wilt thou learn the lore - that was long secret
of the Five that came - from a far country?
One only returned. - Others never again
under Men's dominion - Middle-earth shall seek
until Dagor Dagorath - and the Doom cometh.
How hast thou heard it: - the hidden counsel
of the Lords of the West - in the land of Aman?
The long roads are lost - that led thither,
and to mortal Men - Manwë speaks not.
From the West-that-was - a wind bore it
to the sleeper's ear, - in the silences
under night-shadow - when news is brought
from lands forgotten - and lost ages
over seas of years - to the searching thought.
Not all are forgotten - by the Elder King.
Sauron he saw - as a slow menace...
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- _Neo
- Nem elérhető
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
- _Neo
- Nem elérhető
- Ellana
- Nem elérhető
Annatar írta:
VAN kulonbseg fekete es feher magia kozott?Endóre írta: Ha választanotok kéne akkor FEHÉR vagy FEKETE mágiát tanulnátok?
Na, látod, ez érdekes. Én hallottam már azt is, hogy van, de a nekem szimpatikusabb változat szerint a mágia mindig attól függően fekete vagy fehér, hogy mire használjuk.
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- Annatar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Endóre
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
PJ vszeg nem gondolt bele a dologba, ez így olyan jól hangzott... Szvsz így került bele. Vagy a fordítók? Nem tudom, nem láttam feliratosan...Felagund írta:
Sil írta:
Egy emberöltő alatt általában kb 30 évet szoktak érteni. Nagyon ritkán 50-et, de az téves... Valójában nem jelent egy teljes emberi élettartamot, hanem nagyjából az egyes generációk közötti távolságnak felel meg, ha jól tudom.Endóre írta: Egy emberöltő az hány év?(1)?
Én is így tudom, de akkor Gandalf filmbeli "háromszáz emberöltő óta járom Középföldét"-je eléggé túlzó (9000 év...)
(Gyk.: Gandalf valamivel több mint 2000 éve volt akkor Középföldén...)
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Sil írta:
Egy emberöltő alatt általában kb 30 évet szoktak érteni. Nagyon ritkán 50-et, de az téves... Valójában nem jelent egy teljes emberi élettartamot, hanem nagyjából az egyes generációk közötti távolságnak felel meg, ha jól tudom.Endóre írta: Egy emberöltő az hány év?(1)?
Én is így tudom, de akkor Gandalf filmbeli "háromszáz emberöltő óta járom Középföldét"-je eléggé túlzó (9000 év...)
(Gyk.: Gandalf valamivel több mint 2000 éve volt akkor Középföldén...)
Our knees do not bend easily
- Ulmo
- Nem elérhető
Elrond írta:
Aldarion írta: Egyébként Gandalfnak volt valahol otthona? :
Középföldén nem volt (állandóan vándorolt, Mithrandir=szürke Zarándok), a messzi Nyugaton élt, addig amíg a Valák át nem küldték, hogy ott volt-e otthona, azt majd a nagyokosok megmondják.
Egy általatok jól ismert könyv Függeléke a következőt írja:
Curunír sokat utazott keleten, végül Vasudvardon telepedett le. Mithrandir közelebbi barátságot tarott fenn az eldákkal; ő főleg nyugaton vándorolt, és sehol sem telepedett meg hosszabb időre
Az istárok igazi otthona egyébként mindenképpen Valinor. Onnan jöttek, oda is tértek vissza.
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Endóre
- Nem elérhető
- Elrond
- Nem elérhető
Egyébként Gandalfnak volt valahol otthona? : [/quot
Középföldén nem volt (állandóan vándorolt, Mithrandir=szürke Zarándok), a messzi Nyugaton élt, addig amíg a Valák át nem küldték, hogy ott volt-e otthona, azt majd a nagyokosok megmondják.
The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine
- Aldarion
- Nem elérhető
- Mya Leeroy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Endóre írta: Én a legjobban a varázslókat szeretem, csak az a gond, hogy nagyon kell koncentrálniuk és hogy nagyon kimerülnek egy varázslat során, s ezért egy kicsit lassúaknak tartom őket.
Azt hiszem nem lennének annyira fáradtak, ha már ismerték volna a kávét ) Meg különben, nem nagyon lehetett idejük és lehetőségük az alvásra...
...Much that once was is lost, for none now live who remember it...
- Endóre
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
A Gyűrű keresésében van róluk néhány mondat.Toma gazda írta: Én 3 Isárról tudok, de valahol az utóbbi 2 ről nincs valami említés?? valahol??
love is the shadow that ripens the wine
- Toma gazda
- Nem elérhető
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :