- Köszönetek: 2
Pontatlanságok a Tolkien művek magyar fordításaiban
- Felagund
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Valóban, van különbség, de nem sok. Szerintem pont azért lett az Unfinished Tales Gyűrű keresése, hogy a Lost Tales-től meg lehessen különböztetni (meg hogy az egyszerű dolgozó sejtse, hogy valami GyU-val kapcsolatos könyvről van szó

Our knees do not bend easily
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Anduin
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 0
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 2
Our knees do not bend easily
- Anduin
-
- Nem elérhető
-
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
- Draug
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
Elsőre azt hittem, hogy az elveszett mesék könyvét látom, de aztán beleolvasva rájöttem, hogy ez a gyűrű keresése .([size=9:1ytks01t]érdekes fordítás[/size])
Nem tudná valaki megmondani. hogy az elveszett mesék könyvének mi az angol címe? Vagy ennek jó a magyak címfordítása?
"gondolkodj mielőtt beszélsz, mérlegelj mielőtt cselekszel..."
- Altaris
-
- Nem elérhető
-

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Ben
-
- Nem elérhető
-

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Altaris
-
- Nem elérhető
-

RoTK, A Végzet hegye (abban az újféle egyesített kiadásban)
- Szegény kezed - mondta. - S nincs mivel bekötöznöm, gyógyítgatnom. Nekiadtam volna az egész kezemet. De most már visszavonhatatlanul eltűnt, mindörökre.
- El - mondta Frodó. - De ne feledd Gandalf szavait: lehet, hogy még tollamra is vár valami tennivaló.
...

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Noredhel
-
- Nem elérhető
-
RoTK 259.
"amint a Morotvánál a a holtvízben gázolt Csűrös Zsolival, Tamással meg Nibbsszel meg a húgukkal, Rozival."
Samu-Rozi családfa: Rozi fivérei:
-Bendegúz (Bende)
-Zsombor (Ugri)
-Ijjas (Miki)-Kara(Piszke) Lehet, hogy ő lány...
Akkor most hogy is hívták Rozi fivéreit?

Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Gandalf
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
A lényeg, hogy az illető hobbit neve háromszor szerepel az angol GyU-ban, kétszer a törzsszövegben és egyszer a függelék családfájában.
A magyar fordításban két helyen szerpel csak: egyszer a törzsszövegben és egyszer a függelékben (egyszer kihagyták a nevét!), ráadásul két teljesen más néven szerepel (a két névfordítás még csak nem is hasonlít egymásra!). Ha véget ért a verseny, részletesen kifejtjük itt.
Csak azért írtam be ide, hogy el ne felejtsem.
- Danny
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-

Akkor viszont vegyük fel a szerkesztői/fordítói hibák közé.
"Ha Szauron akkor nem Gyűrűvel a kezén megy ki Isildur ellen, még ma is ő uralná Középföldét. Ezt el...szúrta."
- amanibhavam
-
- Nem elérhető
-
love is the shadow that ripens the wine
- Danny
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
Egy újabb hibára találtam a függelékben, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy fordítási eredetű, mivel nem látttam az eredeti szöveget, mert lehet, hogy Tolkien számította el magát, és nem Réz fordította (igen a függeléket ő fordította) rosszul.
Miről is van szó?
Itt van egy részlet az európás díszkiadás (2004) 1164. oldaláról: "Miután Ondóher és két fia meghalt, Arvedui északi király magának követelve Gondor koronáját, mint Isildur egyenes ági leszármazottjai ..." Ez történt ugye HK. 1944-ben, ezt onnan tudjuk, hogy Pelendur Helytartó nyomására a gondori tanács 1945-ben végül Earnilnak adja a koronát. Azonban itt jön a probléma!! Arvedui ugyanis csak 1966-ban lépett trónra Arnorban, tehát a kérdéses időben legfeljebb herceg lehetett. (Ezt támasztja alá az 1151. oldalon lévő dinasztiális táblázat, ami szerint Arvedui apja 1964-ben hal meg ,és kapja meg az északi koronát Arvedui, 20 évvel azután, hogy Earnil hatalomra kerül Gondorban. )
Hogy oldhatjuk meg a problémát az időutazás lehetősége

Szerintem feloldhatjuk így: "Miután Ondóher és két fia meghalt, Arvedui az északi király fia / arnori herceg (esetleg királyfi )magának követelve Gondor koronáját..." gondolom Elendil és fiai uralkodása lebegett szeme előtt, amikor apa és fia(i) uralkodtak a két dúnadán királyság felett.
Egy valami viszont nem hagy nyugodni, ha így is van az eredetiben (nem tudom), hogy tudta Réz a "prince"-t királynak (king) fordítani. Ez már túl blődli.
Tolkien számolta el magát? Ha így is van, szabad-e nekünk korrigálni? Lényegében nem nagy horderejú a "javítás". Szerintetek?
"Ha Szauron akkor nem Gyűrűvel a kezén megy ki Isildur ellen, még ma is ő uralná Középföldét. Ezt el...szúrta."
- Gandalf
-
- Nem elérhető
-
A Gyűrűk Ura, III. kötet, D Függelék: A megyei naptár
"Mikor aztán kezdtek letelepedni az eriadori nyugatföldeken, átvették a dúnadánok királyi időszámítását, amely végső soron eldar eredetű; de a megyei hobbitok néhány kisebb módosítást hajtottak végre rajta."
(Európa Könyvkiadó, Bp. 1995-ös, puhafedelű kiadás, 507. oldal)
Nem eldar, hanem elda. (Angol eredetiben "of Eldarin origin".)
- Grion
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-

A bánat, amely néma, addig suttog a szívhez, amíg az megszakad.
- amanibhavam
-
- Nem elérhető
-
- Namarie
-
- Nem elérhető
-
Liliom írta: Egyet ertek abban, hogy Elrond ur gyanu felett all, meg a feltetelezes is nevetseges.
Ehez a szemlegeltetos kifejezeshez pedig nem tarsul semmilyen ketertelmuseg a nyelvunkben, hacsak nem a kereskedelmi tvcsatornak delutani musorainak szinvonalat tekintjuk mercenek.
Kulonben sincs semmi rossz abban, ha egy ferfit boldogsaggal tolti el a nevelt fia latvanya.
Jááájjj... nem a paródianaplókra gondoltam, meg Elrondot gyanúsítom. (Normális eszem még nekem is van, valamennyi.)

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Altaris
-
- Nem elérhető
-
Liliom írta: Egyet ertek abban, hogy Elrond ur gyanu felett all, meg a feltetelezes is nevetseges.
Ehez a szemlegeltetos kifejezeshez pedig nem tarsul semmilyen ketertelmuseg a nyelvunkben, hacsak nem a kereskedelmi tvcsatornak delutani musorainak szinvonalat tekintjuk mercenek.
Kulonben sincs semmi rossz abban, ha egy ferfit boldogsaggal tolti el a nevelt fia latvanya.
teljességgel egyet értek abban a többiekkel, hogy Elrond minden gyanú felett áll. és ezt a mondatot nem önmagában kell nézni, hanem szövegkörnyezettel, történeti háttérrel. (és nem a kiparodizált naplók poénjait kell mércéül venni az eredti műben :!

- Liliom
-
- Nem elérhető
-
...
- Namarie
-
- Nem elérhető
-
- Gandalf
-
- Nem elérhető
-
"...and Elrond looked at him and was pleased, for he saw that he was fair a noble and was early come to manhodd, thought he would yet become greater in body and mind."
Réz Ádám írta:
"...Elrond pedig örömmel legeltette rajta a szemét, mert látta, hogy csinos és nemes, és korán férfivá serdült, habár idővel még ennél is nagyobb lesz testben-lélekben egyaránt."
- Noredhel
-
- Nem elérhető
-
Ha meg már az ilyeneknél tartunk, ennyi erővel mi a helyzet a Beleg és Thingol közötti beszélgetéssel arról, hogy mindketten erősen szeretik Túrint? Azt is át kéne írni? Ugyan... a Profnál nincs kétértelműség.

Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- cortez71
-
- Nem elérhető
-
- Nessa
-
- Nem elérhető
-
nekem eddig nem tűnt fel...
de ezen tényleg lenne mit javítani...

*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"
- Grion
-
- Nem elérhető
-

A bánat, amely néma, addig suttog a szívhez, amíg az megszakad.
- Sil
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 4
Rossz az, aki rosszra gondol...Phaedra/Namarie írta: Nme tudom, volt-e már, de a Függelékben az "Elrond örömmel legelette rajta (ti: Aragornon) a szemét" kezdetű mondat ezen részét csak át kéne javítani. Így kissé slashízű.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Namarie
-
- Nem elérhető
-
- Alyr Arkhon
-
- Nem elérhető
-
Bögyös Fredegár írta: Legelőször az OFF-ért elnézést, de ha már ide (is) bekerült az irodalmi pályázatra való figyelmeztetés, akkor itt kérdeznék rá.
Olvastam az irodalmi pályázat feltételeit, és a szövegfordításra vonatkozóan itt idéznék a leírásból egy mondatot: "Pályázni lehet olyan eredeti, J. R. R. Tolkien által írt szövegek (teljes vagy részleges) fordításával, melyek még nem jelentek meg magyarul, hivatalos fordításuk nem létezik."
Ez azt jelenti, hogy a HoME-kötetekből akkor nem lehet fordítani? Mivel azokat nem a professzor írta, hanem a fia.
Hogyne írta volna a Professzor.
Christopher csak jegyzeteket írt hozzá, de soha, sehol, semmilyen formában nem folytatta apja írásait.
Ilyen alapon akkor a Szilmarilokból sem lehetne, ha éppen nem volna fordítása.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Bögyös Fredegár
-
- Nem elérhető
-
Olvastam az irodalmi pályázat feltételeit, és a szövegfordításra vonatkozóan itt idéznék a leírásból egy mondatot: "Pályázni lehet olyan eredeti, J. R. R. Tolkien által írt szövegek (teljes vagy részleges) fordításával, melyek még nem jelentek meg magyarul, hivatalos fordításuk nem létezik."
Ez azt jelenti, hogy a HoME-kötetekből akkor nem lehet fordítani? Mivel azokat nem a professzor írta, hanem a fia.
- amanibhavam
-
- Nem elérhető
-