Szilmarilok

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26815 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Most olvasom, és királly! Bár elsőre nem sikerült átrágnom magam rajta.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26814 Írta: Anonymous
Ulom:<br> <br> ugyanakkor Númenór romlásában Szauron is nagy szerepet játszott.<br> Vajon mi lett volna, ha ő nem kerül a képbe?<br>

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26813 Írta: Anonymous
Nem csupán az Örök Élet utáni vágy vitte romlásba az embereket, hanem a Gonoszhoz való vonzódás iránti hajlam is.<br> <br> Lásd a NEGYEDKOR topikban az Új Homályról szóló részeket...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26812 Írta: Anonymous
Mivel az emberek nem születtek halhatatlannak, megkívánták volna az örök életet. Előbb-utóbb megpróbálták volna valahogy meghosszabbítani az életüket azon a földön. Talán féltékenységből még a valákat is hibáztatták volna a saját halandóságuk miatt. Utána pedig... emlékezzünk csak Númenor bukására.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26811 Írta: Anonymous
Igy van, valamint a valak is oriznek 'emberi' vonasokat, valaja valogatja, melyik milyet. <br> Peldaul a noldak lazadasa utani kozombossegukrol az is eszembe jutott, hogy ez szegeny emberekre is kihat.<br> Hisz nekik eselyuk sem volt megtapasztalni a regi 'tokeletes' vilagot, rogton kaptak a nyakukba Morgothot. Persze Eru eleve sziklaszilard buszkeseggel teremtette oket, igy valszeg ok sem alltak volna ki jobban a probat, de azert kivancsi lennek, vajon a mi fajtank mire lett volna kepes...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26810 Írta: Anonymous
ÉSzAH vígasztaljon a tudat hogy nem teljesen önmaguktól változtak a tündék emberibbé. Gondolj csak a Vanyákra, ők elutasították Melkort. Hiszen neki nagy szerepe volt a Noldák lázadásában s közvetetten minden későbbi tettében.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26809 Írta: Anonymous
nade ez is csak egy vélemény volt...<br> bár a könyveknek pont az a lényege, hogy elgondolkozzunk és vitázzunk róluk :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26808 Írta: Anonymous
Clovia: Tolkien ember volt, de bele tudta képzelni magát egy tünde lelkébe. Ugyanazok a tulajdonságok megvannak az embereknél és a tündéknél is, de mindkettőnél máshogy jelennek meg és más a mibenlétük. Szerintem a tündék annyival állnak magasabb szinten az embernél, mint amennyivel az ember a legértelmesebb állatoknál. És amennyire az állatoknak vannak emberi tulajdonságaik(vagyis olyanok, amik hasonlítanak az emberiekre), úgy a tündéknek is vannak. <br> <br> Néha eszembe jutnak unokatesóm ufo-s újságjai meg az egyik barátnőm ezoterikus magazinjai, és hogy azokban is írnak hasonlóról: magasabb szinten létező életformákról. A tündék is valami ilyesmik lehetnek, ha más szemmel nézzük őket. <br> (ezért most nyugodtan lehurroghattok, bár ez csak egy másfajta megközelítés :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26807 Írta: Anonymous
ÉSzAH:<br> Senkit nem akarok megbántani, de egy ember írta a Szil.-t. Természetes, hogy emberi tulajdonságokkal ruházta föl a tündéket. Sajnos. Éppen ezért jó a Szilmarillok (legalábbis nekem). Én is szívesen élnék egy olyan gyönyörű világban.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26806 Írta: Anonymous
Boreger, teljesen megértelek. Én is így vagyok. Nagyon tetszett, nagyon meghatott, nagyon letaglózott (a szó maximálisan pozitív értelmében), rengeteg kérdésem lenne, de azt sem tudom, hogy hol kezdjek neki, mit kérdezzek. A baj az - bár nem vagyok biztos benne, hogy baj - hogy válaszok nincsenek, csak vélemények vannak. Az pedig még nagyobb baj, hogy vannak, akik a véleményüket válaszként akarják beállítani (AKINEK NEM INGE ... !!!). Én már ezért nem kérdezek. :-) <br> Számomra kevésbé volt jó embernek látni a tündéket, a te megfogalmazásoddal élve. Nekem kissé illúzióromboló volt én szerettem hinni, hogy vannak ilyan fenséges, szellemileg az ember által csak kivételes esetben elérhető magasságokban létező lények. Az tény, hogy közelebb hozta őket a Szil, de egyben lejjebb is, ha érted mire gondolok. Ez csak egyéni megítélés szerint lehet jó vagy rossz, abszolút értéke nincsen. Én egy kicsit bánom, bár ez semmiképpen sem von le a mű értékéből, sem a tündék másságából. Mert azért még így is mások. Csak másképp mások. :-) ))<br> <br> Olórin: És hol van már a Telperion és a Laurelin fénye??? Ah ... Elbereth, Gilthoniel!<br> <br> ÉSzAH

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26805 Írta: Anonymous
hát igen... valami ilyesmi. Nekem mégsem támadt nosztalgiám, annyira ott éreztem magam, amikor olvastam. És jó volt látni, hogy a tündék is emberek, érted mire gondolok... vagyis hogy nemcsak fenségesek meg bölcsek, hanem minden tulajdonság megvan bennük, sőt még gonoszak is tudnak lenni szerintem. De még akkor is máshogy, mint az emberek.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26804 Írta: Anonymous
Hát igen.<br> <br> Amikor hirtelen közelre ugrik a kép és láthatóvá válnak a GYU-ban csak utalásokban létező Óidők... <br> Amikor még mindenhol tündék jártak...<br> <br> Az Óidők nagysága (fenségessége) elragadó. Amikor még minden NAGY volt. Az Ellenség nem maia, hanem a legnagyobb vala, nem egy balrog szerencsétlenkedik valami barlangban, hanem sok ezer balrog viharzik Hithlumtól Gondolinig, az erdőkben Berenek és Túrinok forgatják a kardokat, az egekben a Vingilot és Earendil vív Acalagonnal, a tisztásokon Lúthienek táncoltak, a világ szépségeit valák formálták...<br> <br> Haj-haj! Azok voltak az Igazi Idők... De hol van már Beleriand? Hol van a Meneltarma csúcsa? Hová veszett Tasarinan és a Sirion?<br> <br> Ilyenkor lehet megérteni a harmadkori, Eriadorban rekedt tündéket és a vágyakozásukat...<br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26803 Írta: Anonymous
fúúú... nagyon tetszett, jobban, mint A Gyűrűk Ura, (kivéve azt a fejezetet, ami az országokról meg a rokonsági viszonyokról szólt). A tündéket teljesen másnak éreztem, mint a GyU-ban és jobban is tetszettek így.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26802 Írta: Anonymous
Boreger:<br> <br> Hát akkor meséd el, mik a benyomásaid, mi tetszett, mi nem stb...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26801 Írta: Anonymous
Én most olvastam el a könyvet, de nem nagyon volt kivel beszélgetni róla. Pedig érdekelne... csak kérdezni nem tudok sajnos.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26800 Írta: Anonymous
Hmmm..<br> <br> Olórin újabb topikfelhúzó akcióba kezd, bár úgy veszi észre, hogy a Szilmarilok iráti érdeklődés erősen megcsappant :( <br> <br> Szomorú ez...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26797 Írta: Anonymous
Melyik?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26796 Írta: Anonymous
Köszönöm, megtaláltam. Így már tisztább a kép.<br> Igaz becsúszott egy durva hiba, de az a sor nyilván elgépelés.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26795 Írta: Anonymous
Völygzugolyban a Középfölde-rovatban megtalálhatjátok az Első Kor kronológiáját!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26794 Írta: Anonymous
Feanor és fiainak esküje és Melkor második legyőzése között eltelt idő kb 550-év. Ez fontos mert a napok számlálása is akkoriban kezdődött. Mármint az eskühöz közeli időben. Az elpusztított Fák utolsó gyümölcseiből alkották meg a napot és a holdat. Az előtt a mai értelemben vett napok nem voltak. A Valinor-i időszámításról pedig mit sem tudunk. Bizonyos esemének kapcsán Korokról olvashatunk. Pl. Melkor első fogságba vetése és szabadon bocsátása között 3 hosszú kornak kellett eltelnie. Melkort pedig a Szilmarilok elkészítése előtt szabadon bocsátották.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26793 Írta: Anonymous
A világ teremtésétől a Harmadkor végéig kb. 20 ezer év....

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26792 Írta: Anonymous
mindjárt előhalászom a könyvet és megnézem.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26791 Írta: Anonymous
Sajnálom, hogy ekkora vita alakukt ki az újrafordítások körül, remélem valami hasznos születik majd belőle a végén, s Mordor tervei meghiúsulnak.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26790 Írta: Anonymous
Én kivételesen egy kérdést tennék fel a Szlmarilokkal kapcsolatban, állítólag ez a topik erről szól. <br> :) ))<br> Vajon hány évet ölel fel a Szilmarillok története? Tudom, nehéz a válasz, hisz a tündék nem nagyon számlálták az éveket akkoriban, de érdekelne, hogy hány év telt el - mondjuk - Feanor fiainak esküje és Morgoth legyőzése közt. Valahol azt olvastam, hogy ez ötszáz emberév volt, de ezt egy kicsit keveslem.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26789 Írta: Anonymous
Batti<br> <br> Végül is van igazsága annak, amit mondasz. De pénzt nem szívesen adnék egy ilyen dologért...<br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26788 Írta: Anonymous
Az ellenséggel szembeszállni csak úgy lehet, ha ismered. Ne fordidsd hát el orcádat ellenedtől mig azt nem ismered. Mordor fekete mocskát lemossa arcunkról a fák tiszta fényének emléke. Nézz csak a tiszta csillagos égre. S ha feltűnik Vignilot tünik már a homály.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26787 Írta: Anonymous
<br> Batti:<br> <br> ha ugyanarról beszélünk, akkor szerintem orcátlanság ama hölgytől, hogy egyrészt Tolkien munkáját a sajátjaként állítja be, másrészt meg lenyúl egy korábbi fordítást.<br> <br> Nem hinném, hogy Gálvölgyi Judit ilyenre vetemedne.<br> <br> Akárkinek a ''munkája'' is, ez akkor is sötét gonoszság és én Mordor karmait látom benne...<br> <br> :( <br> <br> Egyet lehet tenni: nem megvenni és másokat is lebeszélni arról, hogy ilyen dolgokkal szennyezzék Ea tisztaságát...<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26786 Írta: Anonymous
Megvettem az ominózus könyvet és osztom Olórin véleményét amenyiben magyar és nő az elkövető ehhez még a szövegbe sem kell bele olvasni, ami nagyon hasonlít a GJ fordításra(lehet ,hogy ugyan az?).

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26785 Írta: Anonymous
Érdekes. Na rajta, lányok, melyikőtök volt? ;-)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 8 hónapja #26784 Írta: Anonymous
Gandalf:<br> <br> amennyire tudom, igaz. És ráadásul nő. :) )<br> <br>

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.701 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére