Haditudományok Középföldén

Több
17 éve 6 hónapja #326972 Írta: Levedi
Levedi válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Szerintetek, hány kósza lehetett a Gyűrűháború idején Északon?

Lacho calad! Drego morn!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 6 hónapja #326884 Írta: Tulkas
Tulkas válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
A HoME-ben van olyan szöveg, amely törp sereg nagyságát nézva adatot is megad?(pl.:a az azanulbizari csatában v. a Nirnaethben mennyien lehettek?)Én csak a Hobbit kritikai kiadásában találtam ien infót, de mégegyszer megkérdem, a HoME-ben van vmi?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 6 hónapja #326786 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Felagund írta:

Randír írta: Nemtudom mien hajóik voltak a númenoriaknak,de ehhez rengeteg embert,több ezer embert kellett volna egy hajón áthozniuk.

A númenoriak uralmuk végén már _igen nagy_ hajókat építettek...

És kiterjedt gyarmatbirodalmuk volt Középföldén. (mi több, Martinez szerint a Hűségesek egy jórésze jóval Elendilék előtt már Lindon környékére költözött)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 6 hónapja #326764 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Randír írta: Nemtudom mien hajóik voltak a númenoriaknak,de ehhez rengeteg embert,több ezer embert kellett volna egy hajón áthozniuk.

A númenoriak uralmuk végén már _igen nagy_ hajókat építettek...

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 6 hónapja #326751 Írta: Randír
Randír válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Gondor szerintem is lehetett a HKban már akkora.

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
17 éve 6 hónapja #326748 Írta: Tulkas
Az a mondat, hogy az Utolsó Szövetség serege 100 ezer fő volt, inkább hagyjuk, hülyeség volt egyáltalán leírnom-a Hadviselés Középföldénből szedtem és ez a könyv nem egy megbízható forrás, ugyhogy tényleg hagyjuk. De, ha visszaolvastok egy kicsit a hozzászólásaimban, akkor megtaláljátok az Imrahil megjegyzését-erre hivatkozva hiszem, hogy a gondori sereg hatalma csúcsponján(ez a H.k. 1050. esztendeje, nem a M.k-ra gondoltam) elérhette a min. 40 ezer főt.
Különben ennél kisebb sereggel nehéz lett volna egy olyan hatalmas birodalom létrehozása és megtartása.

Több
17 éve 6 hónapja #326745 Írta: Randír

Ulmo írta: Miért ne? Gondor a harmadkor nagy részében elég jelentős birodalom volt, sok katonával. Itt nem a kószákról van szó, (akik északiak), hanem a gondoriakról.

Elendil és fiai 7 hajóval keltek át a tengeren,ehhez hozzájön még a Középföldén élő númenori lakosság,de szerintem akkor se volt akkora a népesség,hogy közel száz év alatt a lakosság legalább 100.000 fő legyen.
Nemtudom mien hajóik voltak a númenoriaknak,de ehhez rengeteg embert,több ezer embert kellett volna egy hajón áthozniuk.

Pheadra szerintem erre a sorra gondolt:
az Utolsó Szövetség serege 100 ezer fő lehetett-ebből a derék dúnadánok biztos kitettek 50-60 ezer főt.

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
17 éve 6 hónapja #326727 Írta: Tulkas
A HoME-ben van olyan szöveg, amely törp sereg nagyságát nézva adatot is megad?(pl.:a az azanulbizari csatában v. a Nirnaethben mennyien lehettek?)Én csak a Hobbit kritikai kiadásában találtam ien infót, de mégegyszer megkérdem, a HoME-ben van vmi?

Több
17 éve 6 hónapja #326657 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Phaedra/Namarie írta:

Tulkas írta: Na akkor a témához illő hozzászólás:
a Gy.U. 3. kötetében, mikor Aragornék a Mordor elleni támadást tervezik, jegyzi meg Imrahil,Dol Amroth fejedelme, hogy nevetséges dolog 7000 ember élén Mordor ellen támadni, hisz Gondornak a hatalma csúcsán az elővédje is nagyobb volt, mint 7000 fő.Eszerint elképzelhető, hogy Gondor annnak idején 50 ezer vagy ennél nagyobb számú haddal bírt?Szerintem igen, de azért a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok.(hisz a Gy.U-Fegyverek és hadviselés Középföldén című könyvben szerepel-ami csak egy harmadlagos mű, de ki tudja-hogy az Utolsó Szövetség serege 100 ezer fő lehetett-ebből a derék dúnadánok biztos kitettek 50-60 ezer főt)
Második kérdésem:azt tudjuk, hogy Turgon 10 ezer fős sereget vezetett a Nirnaeth Arnoediadban, de ez csak egy része volt az eldák seregének. A kérdés tehát, hogy a teljes elda sereg mekkora lehetett ebben a csatában?

50-60 ezer fő dúnadán? Szerintem lehetetlen, mert az már egy egész nép. Szvsz az összes kósza jó, ha van 2000 fő.

Miért ne? Gondor a harmadkor nagy részében elég jelentős birodalom volt, sok katonával. Itt nem a kószákról van szó, (akik északiak), hanem a gondoriakról.

Több
17 éve 6 hónapja #326636 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

a Gy.U. 3. kötetében, mikor Aragornék a Mordor elleni támadást tervezik, jegyzi meg Imrahil,Dol Amroth fejedelme, hogy nevetséges dolog 7000 ember élén Mordor ellen támadni, hisz Gondornak a hatalma csúcsán az elővédje is nagyobb volt, mint 7000 fő.Eszerint elképzelhető, hogy Gondor annnak idején 50 ezer vagy ennél nagyobb számú haddal bírt?Szerintem igen, de azért a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok.(hisz a Gy.U-Fegyverek és hadviselés Középföldén című könyvben szerepel-ami csak egy harmadlagos mű, de ki tudja-hogy az Utolsó Szövetség serege 100 ezer fő lehetett-ebből a derék dúnadánok biztos kitettek 50-60 ezer főt)
Második kérdésem:azt tudjuk, hogy Turgon 10 ezer fős sereget vezetett a Nirnaeth Arnoediadban, de ez csak egy része volt az eldák seregének. A kérdés tehát, hogy a teljes elda sereg mekkora lehetett ebben a csatában?

50-60 ezer fő dúnadán? Szerintem lehetetlen, mert az már egy egész nép. Szvsz az összes kósza jó, ha van 2000 fő.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 6 hónapja #326446 Írta: Tulkas
És a törpök? Ők mennyien lehettek?(gondolom nem sokan, de mégis)

Több
17 éve 6 hónapja #326445 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Tulkas írta: És mi van a Nirnaeth beli elda sereg létszámára tett kérdésemmel?

Turgon 10000-es serege elég jelentős haderőként van említve, tehát valószínűsítem, hogy az elda seregek létszáma is ebben a nagyságrendben mozgott. Én kb 40-50000-re becsülném...

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 6 hónapja #326441 Írta: Tulkas
És mi van a Nirnaeth beli elda sereg létszámára tett kérdésemmel?

Több
17 éve 6 hónapja #326328 Írta: Ulmo

Anduin írta: Én csak abból a megjegyzésből tudnék kiindulni, hogy az Utolsó Szövetség serege majdnem akkora volt, mint a végső csatában lévő.
Persze, ez nem jelent semmit, lévén ott tündék is voltak, nem is tudom, igazából miért írtam, le, csak most esett le, hogy hülyeség.... :D

Nem tudom, ismered-e a szólást: ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna.

Több
17 éve 6 hónapja #326325 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Én csak abból a megjegyzésből tudnék kiindulni, hogy az Utolsó Szövetség serege majdnem akkora volt, mint a végső csatában lévő.
Persze, ez nem jelent semmit, lévén ott tündék is voltak, nem is tudom, igazából miért írtam, le, csak most esett le, hogy hülyeség.... :D

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
17 éve 6 hónapja #326324 Írta: Ulmo

Nagyon is elképzeléhető.
Rohanban is elég nagy haderőt lehetett összegyűjteni. Théoden 6000 lovast vitt a pelennori csatába, és ez csak a fele volt a teljes hadra fogható népnek. Egy időben a teljes rohani haderő a 20000 főt is elérte. Ha a jóval kisebb Rohan kiállíthatott ekkora sereget, Gondornak ennél sokkal nagyobb serege is lehetett.
A "Fegyverek és hadviselés" könyvet meg ne vegyük készpénznek, az kizárólag a filmre épít (ezért vannak benne enyhén szólva érdekes dolgok...)

Több
17 éve 6 hónapja #326306 Írta: Tulkas
Na akkor a témához illő hozzászólás:

Több
17 éve 6 hónapja #326263 Írta: Ulmo
Most megint kekec leszek: mi köze van ennek dolognak a topic témájához??? Be kellene fejezni. :nono:

Több
17 éve 6 hónapja - 17 éve 6 hónapja #326258 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Missy írta:

dorwinion írta:

Tulkas írta: Nem is lesz soha rá lehetőség, hogy megjelenjenek anyanyelvünkön a HoME kötetek?

De. Ha majd kicsi országunk lakossága min. 50 millió körül lesz...

:D :D :D
És kb. 20 milko körül lesz a Tolkien-rajongók száma.

Nem, akkor sem.

Mit gondoltok, a világon hány nyelven jelent meg a HOME?

Kettőn: eredeti angol és egy spanyol fordítás. Majd biztos magyarul fog legközelebb megjelenni, na persze, mikor a világon egy országban sem vállalkoznak rá.

Olvassatok már néha Tolkien.HU főoldalt (gyengébbek kedvéért: GYIK legfelső kérdése) és ne offoljatok !

Több
17 éve 6 hónapja #326243 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

dorwinion írta:

Tulkas írta: Nem is lesz soha rá lehetőség, hogy megjelenjenek anyanyelvünkön a HoME kötetek?

:D :D :D
És kb. 20 milko körül lesz a Tolkien-rajongók száma.

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
17 éve 6 hónapja #326240 Írta: dorwinion
dorwinion válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén

Ha nevetek, boldog leszek. Ezért tovább nevetek... :-)

Több
17 éve 6 hónapja #326235 Írta: Tulkas
Nem is lesz soha rá lehetőség, hogy megjelenjenek anyanyelvünkön a HoME kötetek?

Több
17 éve 6 hónapja #326136 Írta: Tulkas
Hát az ember nagy igyekezetében elgépelhet ezt-azt és lehet, hogy utólag sem veszi észre, de igazad van, máskor jobban átnézem a szöveget. :D

Több
17 éve 6 hónapja #326135 Írta: Ulmo

Tulkas írta: Tudom,hogy nem ide való ez a kérdés, de ha már az előző 1-2 kérdéssel elkanyarodtunk egy kicsit a témától, már én is megkérdezném:tényleg nem sok újat lehet olvasni Középföldéről a HoME 6,7,8,9. kötetében, ami a Hirtory of Lord of the Rings alcímet viseli(mert a GyK utószavában a fodító szerint nem, csak Tolkien munkamódszeréről vannak újdonságok).

Ööö... én nem látok kérdőjelet ebben a szövegben, úgyhogy nem értem, mi a kérdés... (tényleg ennyire macerás átnézni egy hózzászólást elküldés előtt? :roll: )
A HoME azon kötetei, amelyek a GyU-ról szólnak, inkább a sztori kialakulását mutatják be. Pl érdekes, hogy Vándor eredetileg egy hobbit lett volna, a nazgúlok meg buckamanók lovon...

Több
17 éve 6 hónapja #326133 Írta: Tulkas
Tudom,hogy nem ide való ez a kérdés, de ha már az előző 1-2 kérdéssel elkanyarodtunk egy kicsit a témától, már én is megkérdezném:tényleg nem sok újat lehet olvasni Középföldéről a HoME 6,7,8,9. kötetében, ami a Hirtory of Lord of the Rings alcímet viseli(mert a GyK utószavában a fodító szerint nem, csak Tolkien munkamódszeréről vannak újdonságok).

Több
17 éve 6 hónapja #326062 Írta: Alyr Arkhon

Randír írta:

Anduin írta: Nem a Gondolin bukása volt az első GYK-val, és Középföldével kapcsolatos mű, amit Oxfordban, vagy hol olvasott fel, amikor, novellát kellett írnia?

Én úgy tudom hogy csak Tuor Gondolinba meneteléig tartott a történet,a bukást már nem írta le.

Írt egy korai verziót amit tudtommal felolvasott, mint ahogy az Elveszett Mesék nagyrészét is felolvasta részletekben.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 6 hónapja #325979 Írta: Randír

Anduin írta: Nem a Gondolin bukása volt az első GYK-val, és Középföldével kapcsolatos mű, amit Oxfordban, vagy hol olvasott fel, amikor, novellát kellett írnia?

Én úgy tudom hogy csak Tuor Gondolinba meneteléig tartott a történet,a bukást már nem írta le.

Több
17 éve 6 hónapja #325968 Írta: Tulkas
Én csak azt próbáltam leírni, hogy (szerintem) Morgothnak akár ilyen fémsárkányai is lehettek, függetlenül attól, hogy a Szilmarilokban nincsenek megemlítve. Mert nekem marhára tetszik ez a orkokat magában hordozni képes, fémsárkányos dolog.

Több
17 éve 6 hónapja #325964 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Haditudományok Középföldén
Nem a Gondolin bukása volt az első GYK-val, és Középföldével kapcsolatos mű, amit Oxfordban, vagy hol olvasott fel, amikor, novellát kellett írnia?

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
17 éve 6 hónapja #325883 Írta: Alyr Arkhon

Anduin írta: Ááá, sztem hadjuk a korai változatokat, érdekes meg minden, de mivel késöbb egyértelműen nem jelennek meg, sztem a fém-sárkány....mind1 kösz, erre nem is emléksztem, tök jó!

Nem tudhatjuk biztosan mit hogyan írt volna a végleges Szilmarilokban, hiszen az sosem készült el.
A Szilmarilok-béli és az Elveszett Mesék beli Gondolin bukása abban különbözik leginkább, hogy az utóbbit addig rövidítette míg az előbbi nem lett belőle.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.641 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére