Nyelvek és írások
- Brannorion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-az "a" a három pont (én a gyűrűfeliratán lévő 3 levél(?!)formát szoktam használni, nekem jobban tetszik ) és a hosszú támaszon lesz az "á"
-én "sindarinosan" szoktam írni, a magánhangzó az utánna lévő mássalhangzóra kerül
-az "r" betűnél mind a két esetet használjuk: órét a szavak végén használjuk, a róment pedig a szavakon belül...
-magyar szöveget nem érdemes szerintem átírni, mert szerintem nem szép, hiszen nem ehhez lett kitalálva a tengwar....
Ha esetleg hülyeségeket írtam, akkor valaki javítson ki...
Egyépként ajánlom Neónak a "Tengwar írásmód a Sindarin nyelvhez, Gondori (tehta) mód" alkotását a Tolkien.HU-n lévő link sajnos már nem jó de ha kicsit kereskélsz megtalálhatod :itscool: szerintem az szépen összefoglalja és én aszerint szoktam írni
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Encsi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Alyr Arkhon írta: - A legfőbb szabály, hogy ha kialakítottál magadnak egy szabályrendszert akkor ahhoz légy hű, és akkor olvasható lesz amit írsz.
legalábbis magadnak
'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- A sindarin átírást szokás használni emberi nyelvekhez, így a magyarhoz is (így a sindarin betűkészletet)
- A betűátírásokhoz meg annyit tudok mondani, hogy légy kreatív. Én a j átírásához latin paleográfiai okokból i-t szoktam használni, de szvsz jó az y is. Gy=dj, c=tsz (vagy egy sindarinban nem használt tengwa) ésígytovább.
- Magánhangzó megnyújtásához emlékeim szerint hosszú-nagy (mi ennek a neve?) támaszra kell tenni a tehtákat.
- A legfőbb szabály, hogy ha kialakítottál magadnak egy szabályrendszert akkor ahhoz légy hű, és akkor olvasható lesz amit írsz.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- aeriel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Köszönetek: 0
Melyik tengwa jelöli a
c ( a kiejtett c hangra gondolok, nem a kiejtett k-ra),
cs (erre találtam elvileg a calmát),
gy (ungwe, alatta 2 pont?)
j (anna?),
ny ( elvileg erre találtam a noldot, de gyanús)
s ( erre pedig az ahát),
ty ( tinco, alatta 2 pont?),
zs (anca?) mássalhangzót?
A 3 pont az á-t, vagy az a-t jelöli?
Ha az á-t, akkor hogyan jelöljük az a-t, és fordítva?
Ugyanez a kérdésem az e- é esetében.
Az ö betűre nincs ötletem, nem találtam meg, hogy melyik megoldást választottátok.
Az ü betűnek megfelel az y jelölésére használt két pont a tengwa fölött?
A hosszú magánhangzókat hosszú támaszra írjuk, vagy született rá jobb variáció?
Melyik r használatában egyeztetek meg?
Megkülönböztetjük a j-t és az ly-t?
Ó, és "quenyásan", vagy "sindarinosan" írjuk a magánhangzókat? (Az utána, vagy az elötte álló mássalhangzóra biggyesszem rá a techtát?)
Nagy köszönet előre is az újabb válaszokért!
(Lassan lógni fogok nektek minimum 1-1 sörrel/borral/teával, ki mit szeret )
" Élj úgy, ahogy gondolkozol, mert másképp elöbb-utóbb úgy fogsz gondolkozni, ahogyan élsz!"
- aeriel
- Nem elérhető
Metaflora írta:
Csak két kérdés: igazi sátánisták? igazi feketebeszéd?Azt hallottátok, hogy a sátánisták állítólag előszeretettel használnak a feketebeszédből szavakat?
Remélem, hogy mindkét kérdésre "nem" a válasz
" Élj úgy, ahogy gondolkozol, mert másképp elöbb-utóbb úgy fogsz gondolkozni, ahogyan élsz!"
- Metaflora
- Nem elérhető
- Miau!
- Köszönetek: 19
Csak két kérdés: igazi sátánisták? igazi feketebeszéd?Azt hallottátok, hogy a sátánisták állítólag előszeretettel használnak a feketebeszédből szavakat?
- aeriel
- Nem elérhető
Felagund írta:
aeriel írta: Tudom, hogy OFF, de talán egy hozzászólás erejéig belefér: megosztanád velünk, hogy mi történt azzal az ivóedénnyel?
Ha jól emlékszem hamutartónak használta...
Azt hallottátok, hogy a sátánisták állítólag előszeretettel használnak a feketebeszédből szavakat?
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
aeriel írta: Tudom, hogy OFF, de talán egy hozzászólás erejéig belefér: megosztanád velünk, hogy mi történt azzal az ivóedénnyel?
Ha jól emlékszem hamutartónak használta...
Our knees do not bend easily
- aeriel
- Nem elérhető
Tudom, hogy OFF, de talán egy hozzászólás erejéig belefér: megosztanád velünk, hogy mi történt azzal az ivóedénnyel? Vagy volt már róla szó valahol, és olvassak vissza? (Egyébként elkezdtem töviről hegyire átrágni az egész fórumot, 2 témán már túl vagyok, és naggggyon ajánlom mindenkinek ugyanezt. Kezdek okosodni, és birtokába jutottam a hőn áhított, magyarul meg nem jelent Tolkien könyveknek is, hála az oroszok lazán értelmezett szerzői jogvédelmének )
- Brannorion
- Nem elérhető
köszi de én megmaradok a nevem felirásában, valamint még gondolkozok egy idézetben én Adrynak mondtam, hogyha csak csillogni akar a tetkóval akkor az elég jól néz ki(mert sztem jól néz ki de én nem tetováltatnám magamra )Alyr Arkhon írta: Brannorion:
- A Gyűrű feliratát én ugyan nem tetováltatnám magamra, tiszteletben tartva ezzel is a Prof véleményét (ld mi lett azzal az ivóedénnyel ami kapott és ezzel volt dísztve).
Egyébként megfelelően ügyes kézzel (vagy ha az nincs tengwar annatar betűtípussal) szinte bármilyen szöveg nagyon jól néz ki.
- Az ha egy név szép nem feltétlenül számít a nyelvhelyességnél (sőt)
- Ha már mindenáron fájintos "gyűrűkurás" feliratot akarsz ami aztán tényleg tolkinista, szvsz írd át tengwarba vmelyik a könyvben szereplő verset. Nem annyira nehéz. De ez csak ötlet.
Aeriel: Te választottad a neved, kockázatok és mellékhatások tekintetében...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- A Gyűrű feliratát én ugyan nem tetováltatnám magamra, tiszteletben tartva ezzel is a Prof véleményét (ld mi lett azzal az ivóedénnyel ami kapott és ezzel volt dísztve).
Egyébként megfelelően ügyes kézzel (vagy ha az nincs tengwar annatar betűtípussal) szinte bármilyen szöveg nagyon jól néz ki.
- Az ha egy név szép nem feltétlenül számít a nyelvhelyességnél (sőt)
- Ha már mindenáron fájintos "gyűrűkurás" feliratot akarsz ami aztán tényleg tolkinista, szvsz írd át tengwarba vmelyik a könyvben szereplő verset. Nem annyira nehéz. De ez csak ötlet.
Aeriel: Te választottad a neved, kockázatok és mellékhatások tekintetében...
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- aeriel
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- amanibhavam
- Nem elérhető
hogy mit?
- Brannorion
- Nem elérhető
az imént elolvastam lehet, hogy a jelentése nem pnotos vagy valami, de szerintem a Dolostielnek van az egyik legszebb hangzása :look:Cerebrum írta:
amanibhavam írta: Mondjuk ezt nem is értem teljesen, ha egyszer a név etimológiája az, hogy 'Hadria városából való személy', akkor tulajdonképpen mi értelme lefordítani? Adrienn ugyanúgy megfelelne.
Ezért is mondottam lentebb, hogy nem a legjobb névalkotásom, teljesen igazad van, hogy akár maradhatott volna Adrienn is, de akkoriban én mégis továbbléptem, és a (H)adriát is átfordítottam, ráadásul nem is a hagyományosan elfogadott jelentéséből kiindulva. Plussz ma már tudnám, hogy magánhangzó előtt maradna a dupla '-ll', ámbár ez esetben meg a *dollost kicsit vicces lenne, ugyanis ezt, mint NA szót széles körben használják, mint "üresfejű"-t, a camlost mintájára...
- Cerebrum
- Nem elérhető
amanibhavam írta: Mondjuk ezt nem is értem teljesen, ha egyszer a név etimológiája az, hogy 'Hadria városából való személy', akkor tulajdonképpen mi értelme lefordítani? Adrienn ugyanúgy megfelelne.
Ezért is mondottam lentebb, hogy nem a legjobb névalkotásom, teljesen igazad van, hogy akár maradhatott volna Adrienn is, de akkoriban én mégis továbbléptem, és a (H)adriát is átfordítottam, ráadásul nem is a hagyományosan elfogadott jelentéséből kiindulva. Plussz ma már tudnám, hogy magánhangzó előtt maradna a dupla '-ll', ámbár ez esetben meg a *dollost kicsit vicces lenne, ugyanis ezt, mint NA szót széles körben használják, mint "üresfejű"-t, a camlost mintájára...
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Brannorion
- Nem elérhető
én is jövőre csináltatok egy tetoválást a bal alkaromra,mégpedig a nevemet (Brannor) [a kedvenc focistám, Fernando Torres mintájára ],de azelőtt azért megmutatom pár hozzáértőnek [bár sztem jól szoktam írni...] biztos ami fixUi.: am a tetkómhoz kellett ez a név, csak ha érdekel, miért is "zaklattalak" titeket, még egyszer pussz icon_biggrin.gif
amugy csatlakozom Cerebhez, ha már valamit tetováltatsz magadra, mégha a talpadra is, akkor is érdemesebb valami értelmeset, mert még aki érti kinevethet amugy sztem is a Dolostiel az egyik legszebb női név...szóval gondolkodj el rajta, szerintem...szerintünk...
amugy meg ha csak azért kell, hogy csinosabban álljon vagy "villogásnak" akkor ajánlom a gyűrűfeliratott, szerintem az nagyon szép
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Cerebrum
- Nem elérhető
(Csak vicceltem.)
Egyébként nem akarunk még egy kicsit elmélkedni a név fölött, ha már egyszer huzamosabb ideig fogod magadon látni? (Hacsak persze nem a homlokodra tetováltatod.) Ugyanis nem mondanám, hogy a Dolostiel lett életem legjobb névalkotása... (Sajnos az Adrienn név etimológiája kicsit megnehezíti az ember dolgát.) Ellenben kitalálhatunk neked valami egyedit, mondjuk egy olyan nevet, ami olyan tulajdonságra utal, ami leginkább igaz rád. Hmmm?
Egyébként ha aztán mégsem egy név mellett döntesz, tudom ajánlani az alábbi szövegeket:
im braig 'than yrch (keményebb vagyok, mint egy ork)
geridh veleth nín Legolas (imádlak Legolas)
gurth an nGorthaur! (halál Szauronra!)
Haldir cuina! (Haldir él!)
muiiiiin (drágaszááááág)
(Na jó, abbahagytam a szívózást, viszont a fenti dolgot komolyan kérdem...)
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Adry
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Ui.: am a tetkómhoz kellett ez a név, csak ha érdekel, miért is "zaklattalak" titeket, még egyszer pussz
- Cerebrum
- Nem elérhető
Adry írta: oké, nem tom mit jelent, mármint persze sejtelmem van, mivel egy ilyen névgenerátor adta ki ezt a nevemre, de igazából nem is érdekel van-e más jelentése, csak szeretném ha vki leírná nekem egy pár tündebetűvel, elég fontos szerepe lenne ennek a szónak, ha van értelme, ha nincs. remélem segítetek, ha nem, majd megoldom másképp, de azért köszike
Nemhogy más jelentése nincs, de semmilyen jelentése nincs, merthogy az ilyen névgenerátorok csak hülyeségeket raknak össze... És ha egyszer valóban fontos, hogy át legyen a neved írva, akkor igenis legyél igényes, és érdekeljen hogy a "Veglínwen" totál értelmetlen. (Ráadásul egy név nem is kezdődhet sindarinban "v" betűvel, mert az legfeljebb a lágyult alak lehetne.)
Adry írta: Vagy ha vki lenne olyan jó fej, hogy az Adrienn átalakítja ilyen tündés névvé, hogy jó is legyen meg minden, és azt küldené el tündebetűkkel, azért még hálásabb lennék, de nem akarok túlterhelni senkit:P Köszke:D
Adrienn átalakítva tündés névvé, felül beleriandi, alul pedig hagyományos módban:
kepfeltolto.hu/i/?123538
Felagund írta: Ha még agykutató lenne, de neeeeem :tongue:
Azért még így is gyakran megyek mások agyára...
- Ulmo
- Nem elérhető
Adry írta: Vagy ha vki lenne olyan jó fej, hogy az Adrienn átalakítja ilyen tündés névvé, hogy jó is legyen meg minden, és azt küldené el tündebetűkkel, azért még hálásabb lennék, de nem akarok túlterhelni senkit:P Köszke:D
Ajánlom figyelmedbe ezt az írást: KLIKK IDE
Már az elején találsz valami érdekeset.
- Adry
- Nem elérhető
- Adry
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
amanibhavam írta:
aeriel írta:
Cerebrum írta: aeriel: Hogy lehet, hogy Amani hosszú nevét le tudod írni tök helyesen, de az olyan kvázi egyszerű szót, mint a Cerebrum, folyton l-el írod? Vagy ez olyan asszociáció a sindarin "ezüst" szóra?
Bocsánat!!!!!! Abszolut az ezüstre asszociáltam!!! Azt tudtam mihez kötni, a Cerebet nem
Hát igen, Cerebrum, kissé rátartian, "agy"nak nevezi magát:) (Na jó, csak azért, mert biológus:)
Ha még agykutató lenne, de neeeeem :tongue:
Our knees do not bend easily
- aeriel
- Nem elérhető
Cerebrum írta: aeriel: a "greenman" az egy díszítőelem, amire te gondolsz, az simán csak "green".
(Ez totál OFF, bocs:) greenmanként a többek között kelta kultúrkörben ismert " zöldemberre" gondoltam, akit pl. május elsején ünnepelnek
A kalapocskát köszi ♥ ô
- Cerebrum
- Nem elérhető
aeriel: a "greenman" az egy díszítőelem, amire te gondolsz, az simán csak "green".
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Adry az óhajsóhaj topicban írta: Hy. Megint én. Nem tom mmi lett az előző hozzászólásommal, de azt hiszem sejtem, na mindegy. Szóval akkor vki ide küldje el a Veglínwen nevet tünde betűkkel leírva, egy pár változatban. Légyszi, légyszi. Köszike újra. Pussz
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Ben
- Nem elérhető
'Alt Gr' + '3', majd nyomsz utána ez 'o' betűt, voilá: ô. (circumflex rulzik. egyúttal bocsánat az offért.)aeriel írta: Azt tudom, hogy van kalapja, csak azt nem, hogy azt hogyan tudom rátenni
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Ulmo
- Nem elérhető
Adry írta: Hello mindenki!!! Lenne egy nagy kérésem. Valaki elküldené nekem e-mailben vagy itt a Veglínwen nevet tünde betűkkel leírva. Mondjuk négy vagy öt féle változatban.(Mármint többféle betűvel leírva, ha vki nem értené) Az e-mail címem szultan3@freemail.hu előre is ezer köszönet. Pussz mindenkinek