Nyelvek és írások

Több
18 éve 6 hónapja #291232 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
oda vissza sinda-magyar magyar-sinda? mert hogyha igen akkor elküldhetnéd emailban ha csak sinda-magyar akkor nem kell mert megvan

"A mosoly a leger

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 6 hónapja #291226 Írta: Dorven
Dorven válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Nem tudná valaki megmondani, hogy hogy van tündéül az hogy "törhetetlen"?
Kerestem egy sinda szótárban de nem találkoztam vele, és különben is Sinda-Magyar volt:)

Nai tiruvantel ar variuyantel i valar tilyena nu vilya.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 6 hónapja #291225 Írta: Dorven
Dorven válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Igen és nem is beszélve az Amon Hen-ről, ami inkább dombnak mondható, mint hegynek. A látáshoz kötődik a Hen szó. Látó domb...vagy ilyesmik:)

Nai tiruvantel ar variuyantel i valar tilyena nu vilya.

Több
18 éve 6 hónapja #291214 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Noredhel (Voronwë) írta: Valamint: van arra szabály, hogy mikor orod a hegy és mikor amon?

Az amon inkább jelent dombot (többeszámban dombságot, pl. Emyn Muil), ill. magában álló hegyet vö. Amon S

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
18 éve 6 hónapja #291198 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Alcarcalimo írta:

Noredhel (Voronwë) írta: Amúgy a szótárak felett agyalva: a "gil"-nek nincs külön quenya megfelelője? (Hogy lenne a Gil-galad quenyául?)

Sil-Cala

azzal a kiegészítéssel, hogy S gîl ≠ Q sil, az előbbi a GIL- gyökből van (Etym)

csak mielőtt félreértés esne

love is the shadow that ripens the wine

Több
18 éve 6 hónapja #291189 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Noredhel (Voronwë) írta: Amúgy a szótárak felett agyalva: a "gil"-nek nincs külön quenya megfelelője? (Hogy lenne a Gil-galad quenyául?)

Sil-Cala

Több
18 éve 6 hónapja #291180 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Igaz is, Fela, az a Blájenes-Earendiles dolgot igazán felrakhatnátok a Fan Fictionbe... (meg a többi darabot is, ha még megvan a szövegük - finom célzás a szerzőknek, ugye Alyr... :P ) :twisted:

Amúgy a szótárak felett agyalva: a "gil"-nek nincs külön quenya megfelelője? (Hogy lenne a Gil-galad quenyául?) Valamint: van arra szabály, hogy mikor orod a hegy és mikor amon?

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
18 éve 6 hónapja #291003 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

_Neo írta:

Alyr Arkhon írta:

Belchír o Lorien írta: Sziasztok!

Kíváncsi lennék, hogy tudja-e valaki, hogy hol lehet quenya v sinda nyelvet tanulni tanfolyamszerűen? Nagyon érdekel a tündék nyelve, otthon is van már tananyagom, de egyik sem teljes és jó igazán.
Hogy lehet az, hogy a quenyában nincsen "g" betűvel kezdődő szó v csak az én szótáraim nem jók?

Legjobb tudomásom szerint a quenyában a g mint önálló hang nem létezik. Csak kettőshangzóként (vagy miaz) pl az Angband szóban.

sot, onallo "b" sincs Quenyaban ß)

Sőt!

"Mióta van a quenyában intervokális 'd'?!!!"
(én in the tábor :mrgreen: )
(már elnézést, hogy vagyok olyan pofátlan, hogy saját magamat idézem... :) )

Our knees do not bend easily

Több
18 éve 6 hónapja #290994 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Alyr Arkhon írta:

Kíváncsi lennék, hogy tudja-e valaki, hogy hol lehet quenya v sinda nyelvet tanulni tanfolyamszerűen? Nagyon érdekel a tündék nyelve, otthon is van már tananyagom, de egyik sem teljes és jó igazán.
Hogy lehet az, hogy a quenyában nincsen "g" betűvel kezdődő szó v csak az én szótáraim nem jók?

Legjobb tudomásom szerint a quenyában a g mint önálló hang nem létezik. Csak kettőshangzóként (vagy miaz) pl az Angband szóban.

sot, onallo "b" sincs Quenyaban ß)

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
18 éve 6 hónapja #290355 Írta: amanibhavam

Alyr Arkhon írta:

Ez tökéletesen így van, azzal a kiegészítéssel, hogy az _Angband_ nem quenya, hanem sindarin. Quenya megfelelője _Angamando_.

Több
18 éve 6 hónapja #290345 Írta: Alcarcalimo
Belchír: Alyr barátom jól mondja: a Quenya nyelvben nincsen önálló "g" hang.
Thereon: lusta vagyok mint az állat... okés, megérdemlem a rugdosást, nekiugrok újra, csak egy picit kedvem vesztettem:) (meg időm se volt)

Több
18 éve 6 hónapja #290344 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Belchír o Lorien: eldarion.tolkien.hu ra látogass el itt vannak a sarokban a honlapok címei.

Alcar: tudtál valamit előrehaladni szótárügyben? :)

Thereon, a vándorló varázsló

Több
18 éve 6 hónapja #290318 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 6 hónapja #290317 Írta: Belchír o Lorien
Belchír o Lorien válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Sziasztok!

Több
18 éve 6 hónapja #290225 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Ninniach írta: Ja. Ez mellesleg Gandalfot dicséri. Itt, az mtt honlpján hol található meg ez a lista?

(Btw az új Hammond-Scull nincs benne, Örülnék, ha Lamorak frissítené a listát...)

A lista a 2002-es évig bezáróan tudomásom szerint a legbővebb bibliográfia, ami számunkra elérhető. Természetesen azóta eltelt pár év, ami alatt a másodlagos források anyaga sokat bővült, valóban frissítésre szorul, ám nem tudom, elvállalán-e egyáltalán valaki, hogy összesezdje az elmúlt 4 év cikkeit, írásait, esszéit.
Tudtommal a bibliográfia itt nem található meg, de majd az illetékesek megcáfolnak, ha másképp van.

Több
18 éve 6 hónapja #290216 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Bögyös Fredegár írta:

Ninniach írta: Hm. És azt hol találom meg?

volgyzugoly.uw.hu/konyvtar/secbib.doc

Ja. Ez mellesleg Gandalfot dicséri. Itt, az mtt honlpján hol található meg ez a lista?

(Btw az új Hammond-Scull nincs benne, Örülnék, ha Lamorak frissítené a listát...)

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
18 éve 6 hónapja #290212 Írta: Bögyös Fredegár

Ninniach írta: Hm. És azt hol találom meg?

volgyzugoly.uw.hu/konyvtar/secbib.doc

Több
18 éve 6 hónapja #290210 Írta: Ninniach

Bögyös Fredegár írta:

Ninniach írta: Újabb esti olvasmány (valaki a társaságból igazán figyelhetné a szekunder irodalom megjelenését, még ha angolul is van, és még ha tavaly is jelent meg)

Lamorak szekunder bibliográfiája :arrow: minden, amit akarsz!

Hm. És azt hol találom meg?

Több
18 éve 6 hónapja #290209 Írta: Bögyös Fredegár

Ninniach írta: Újabb esti olvasmány (valaki a társaságból igazán figyelhetné a szekunder irodalom megjelenését, még ha angolul is van, és még ha tavaly is jelent meg)

Lamorak szekunder bibliográfiája :arrow: minden, amit akarsz!

Több
18 éve 6 hónapja #290158 Írta: Alcarcalimo
Hugi, imádlak:))) És nem csak a fotókért!!!
Írjál már, mi van...

Több
18 éve 6 hónapja #290141 Írta: Ninniach
Újabb esti olvasmány (valaki a társaságból igazán figyelhetné a szekunder irodalom megjelenését, még ha angolul is van, és még ha tavaly is jelent meg)

Több
18 éve 6 hónapja #290140 Írta: Ninniach
Csak úgy :)

Több
18 éve 7 hónapja #289877 Írta: Ninniach

Missy írta: Nekem se tetszik, azért szeretném valahogy összerakni.

Akkor hát nincs sok választásod. Vagy elfogadod a Turanneth nevet, vagy Amani nyomán használod a Beronig / Berenig változatot, vagy alkotsz egy teljesen újat.

Több
18 éve 7 hónapja #289862 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Cerebrum írta:

Missy írta: Igazság szerint névhez kéne, a Veronikát szeretném összerakni. Találtam egy olyat, hogy Faer de az sinda szerintem...

Ezt most nem egészen értem, lentebb még sindarinul kérted... :P

Jómagam amúgy még anno Turanneth-re fordítottam le a Veronika nevet (ez nagyjából annyit tesz, hogy "győzelmet adó"). :wink: (Nekem speciel nem tetszik a szó, mindig a Tourette-szindróma jut róla eszembe... :) )

Nekem se tetszik, azért szeretném valahogy összerakni.

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
18 éve 7 hónapja #289846 Írta: Alcarcalimo

amanibhavam írta: Csak morgok itten.

Csak morogjál:) Jól teszed!
Végül három lehetőség van a névválasztásra.
1) Választ/alkot magának valamilyen nevet.
2) A meglévőt alakítja át q/s nyelvre.
3) Lefordítja a jelentést

Elég jó szummari?

Több
18 éve 7 hónapja #289839 Írta: amanibhavam
A kérdés inkább költői volt, mintsem neked címeztem volna. Magam részéről továbbra is azt tartom, aki Eldarin nevet szeretne magának, a házikedvencének vagy a fanfic hősének, alkosson egyet, vagy legyen kreatív a meglévő nevével -- ha történetesen úgy érzi, valódi nevének jelentése jól fedi a jellemét, akkor persze nincs probléma.

Több
18 éve 7 hónapja #289837 Írta: Cerebrum
Ó, ez a keresztnévfordítás még a "WC illatosító hátán lévő feliratot is fordítsuk át sindarinra" korszakomban volt. :D Amúgy egyetértek. :wink:

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
18 éve 7 hónapja #289836 Írta: amanibhavam
Itt megint az a kérdés jön elő, hogy le kell-e (és minek?) a neveket fordítani? vajon ma hány szülő ad az alapján nevet a gyermekének, hogy a választott névnek mi az eredeti jelentése?

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem _lehet_ eljátszani a nevek fordításával, ugyanakkor figyelembe vehetjük azt is, hogy noha Tolkiennál a beszélő nevek gyakoriak, a névadaptáció ugyanilyen fontos -- ennek mentén pl. a Veronika simán quenyásítható Veronica, Verenice alakban, és sinda is lehetne, mint Beronig, Berenig (még egy kis kicsinyítőképzős játék is lenne benne); ennek szvsz ugyanannyi létjogosultsága lenne, mint az ógörög eredet lefordításának.

Csak morgok itten.

Több
18 éve 7 hónapja #289833 Írta: Cerebrum

Missy írta: Igazság szerint névhez kéne, a Veronikát szeretném összerakni. Találtam egy olyat, hogy Faer de az sinda szerintem...

Ezt most nem egészen értem, lentebb még sindarinul kérted... :P

Jómagam amúgy még anno Turanneth-re fordítottam le a Veronika nevet (ez nagyjából annyit tesz, hogy "győzelmet adó"). :wink: (Nekem speciel nem tetszik a szó, mindig a Tourette-szindróma jut róla eszembe... :) )

Több
18 éve 7 hónapja #289811 Írta: amanibhavam

A Veronika a Bereniké görög név eltorzult alakja, aminek írásmódját csak befolyásolta a latin "vera icon" "hű képmás" egyházi kifejezés. Eredeti jelentése: győzelmet hozó.

www.behindthename.com/php/view.php?name=veronica

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.405 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére