- Köszönetek: 0
Nyelvek és írások
- Elenis
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Alcarcalimo írta: Kedves Elenis!!!
Megnézten az általad említett honlapot. Amit ott láttam a pofátlanséggal határos. Plagizálás, más suóval: lopás. Amani és az én (s meg ki tudja kinek) anyagaim engedély nélküli felhasználásáról van szó: a lap tulajdonosa neve alatt. Kell ehhez még kommentár???
Aha, láttam a beírásod és ott is válaszoltam!
Nem értem, milyen jogsértő dolgokat találtál ott, amikor a szerzők le is írták, hogy az anyagokat ők írták vagy az interneten fellelhető szabad oldalakról szedték össze!
Nem vagy kicsit hirtelen?
Elen síla lúmenn' omentielvo!
I calime eleni tírar andave!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Noredhel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Még vmi: van olyan oldal, ahol fent vannak a LotR és Szil szereplők neveinek a jelentései (mármint magyarul)?
Jó párat tudok, de nem eleget...
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Megnézten az általad említett honlapot. Amit ott láttam a pofátlanséggal határos. Plagizálás, más suóval: lopás. Amani és az én (s meg ki tudja kinek) anyagaim engedély nélküli felhasználásáról van szó: a lap tulajdonosa neve alatt. Kell ehhez még kommentár???
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Elenis írta:
Alcarcalimo írta: Apropó... nem akar valki gyakorlatokkal megítűzdelt Sindarin kurzust írni??? Csak egy ötlet...
Javaslom, hogy nézz be a ww.tunde-gyujtemeny.gportal.hu oldalra! Sinda Sorontar elképesztő mértékben beleásta magát a sindarinba, így elképzelhető, hogy akar. Amellett, hogy rengeteg feladatot csinált már... Szóval nézz ott körül!
hátööööö nahát köszönöm szépen a jótanácsot:)))
Nem tudod véletlenül honnan vannak a cuccok ott összegyűjtve? Úgy értem persze forrás, vagy ilyesmi...
Nahááááát! Mily meglepő... csak nem - többek között - a saját cuccaim vannak ott??? Mindenféle forrásmegjelölés nélkül??? De bizony!!! köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet...
Ahogy a többiek is írták: Egyik sem könnyű, de nem is ezért szeretjük. És mindenki a szívéhez közelebb állót javasolja neked is...ezért én a quenyára szavazok!Niéla Alondriel írta: Melyik tünde-nyelvet érdemes előbb megtanulni? Vagy párhuzamosan könnyebb?
- Elenis
- Nem elérhető
Alcarcalimo írta: Apropó... nem akar valki gyakorlatokkal megítűzdelt Sindarin kurzust írni??? Csak egy ötlet...
Javaslom, hogy nézz be a ww.tunde-gyujtemeny.gportal.hu oldalra! Sinda Sorontar elképesztő mértékben beleásta magát a sindarinba, így elképzelhető, hogy akar. Amellett, hogy rengeteg feladatot csinált már... Szóval nézz ott körül!
Ahogy a többiek is írták: Egyik sem könnyű, de nem is ezért szeretjük. És mindenki a szívéhez közelebb állót javasolja neked is...ezért én a quenyára szavazok!Niéla Alondriel írta: Melyik tünde-nyelvet érdemes előbb megtanulni? Vagy párhuzamosan könnyebb?
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Gandalf írta: Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de lehetséges, hogy jelent valamit akármilyen nyelven (legyen az kitalát, vagy használt/holt nyelv) az a szó, hogy NUBREL?
A szó a quenyában nem lehetséges, sindarinban igen, de én nem találtam... a gyökökkel se mentem sokrq, szóval majd valamelyik sindarin-ÁSZ...
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Brisa írta: Sziasztok!
Egy elég érdekes helyen bukkantam erre a kérdésre:
Dawe írta: Én csak annyit szeretnék megtudni hogy mondják Tündéül hogy "Flóra"és még azt hogy"Mindenki azt akarta hogy maradj" Fontos lenne!
A kérdést az illető a főoldal GYIK-jei közé akarta feltölteni...
Lehet, hogy priviben kellene válaszolni neki.
Ha meg netán a Quenya nyelvre gondolt:
FLORA (f.) - derivative from Latin 'flower' - 'flora'; maybe *olótie "flora, collection of flower" would be good, then Olótie itself
Szóval: olótie...
Ilquen merner nortielya! (mindenki akarta maradásodat - ilquen: mindenki, mer-: akar, tsz múlt idő, norta-: marad, ennek gerund alakja + birt e.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Szvsz a quenyához több anyag van.
Apropó... nem akar valki gyakorlatokkal megítűzdelt Sindarin kurzust írni??? Csak egy ötlet...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Egyébként szvsz sindarin, mivel az jobban az ember "fülében" van, abból az eccerű okból, hogy a könyvben/filmben többet használják, és az elnevezések többsége is sindarin ill. sindarin eredetű.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Cerebrum
- Nem elérhető
Niéla Alondriel írta: Melyik tünde-nyelvet érdemes előbb megtanulni?
Természetesen a sindarint...
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Niéla Alondriel írta: Üdv!
Engem az "foglalkoztat" , hogy mit jelent a női nevekben gyakori "iel" végződés? Lány, vagy vmi ilyesmi?
Valószínűleg van valami köze az 'iell' (am: leány) szóhoz
Niéla Alondriel írta: Másik: Melyik tünde-nyelvet érdemes előbb megtanulni? Vagy párhuzamosan könnyebb?
Ez abszolút egyéni dolog. Alcar quenyát tanult előbb, én sindarint, és mindkettőnkben megvan az elszánás, hogy megtanulja a másikat
A quenyának bonyolultabb (jobban kidolgozott) a nyelvtana, a sindarinban meg a mutációk őszítik meg a tanulókat, szóval egyik se könnyű
Our knees do not bend easily
- Noredhel
- Nem elérhető
Engem az "foglalkoztat" , hogy mit jelent a női nevekben gyakori "iel" végződés? Lány, vagy vmi ilyesmi?
Másik: Melyik tünde-nyelvet érdemes előbb megtanulni? Vagy párhuzamosan könnyebb?
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Cerebrum
- Nem elérhető
[size=9:19s7zmet]900. hozzászólás! [/size]
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Felagund
- Nem elérhető
(csak kérdés)
- Cerebrum
- Nem elérhető
Flórára a saját névalkotásom a Lothrin (loth virág + rîn királynő).
Edain bain anirner le darthad. (Mindenki azt akarta hogy maradj.)
- Brisa
- Nem elérhető
Egy elég érdekes helyen bukkantam erre a kérdésre:
Dawe írta: Én csak annyit szeretnék megtudni hogy mondják Tündéül hogy "Flóra"és még azt hogy"Mindenki azt akarta hogy maradj" Fontos lenne!
A kérdést az illető a főoldal GYIK-jei közé akarta feltölteni...
Lehet, hogy priviben kellene válaszolni neki.
Brisa
- Elenis
- Nem elérhető
Szóval köszönöm nagyon! Igazad van, így pontosabb a jelentése. A lelya-nál a go on-ra gondoltam, az eretildi meg csak elírás volt. Előfordul, ha sietek és már nincs időm visszanézni, mit írtam. Köszi mégegyszer!
Felagund: Tényleg aranyos!
- Felagund
- Nem elérhető
Cerebrum írta: Egyezzünk ki 80%-ban...
De legalább aranyos! Az is sokat nyom!
:cheers:
- Cerebrum
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
Cerebrum írta: Hmmm, van benne pár érdekes dolog...
Szvsz a 90%-a helyes...
- Cerebrum
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
www.cricketmag.com/activity_display.asp?id=566
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Elenis írta: Sziasztok!
Segítséget kérnék, hogy szerintetek a HAJRÁ EGYSZARVÚAK! buzdítást, hogyan lehetne quenyára lefordítani. Van egy változatunk, de hátha nem jó: Lelyara Eretildi!
Köszi a segítséget!
No...
Én így mondanám: veryave eretildor!
verya: bátor + -ve hat.képző (bátran). (ezt a "lelyara"-t nem értem igazán, a lelya az okés, de mi az a "-ra"?? Ha azt akartad mondani, hogy lelya - menni szóból, pl. menjetek, ez sztem kicsit hungarizmus, bár az angolok is hasonlóképpen fejezik ki a biztatást (come on!!!). De félreérthető szvsz. Á lelya a felszólítás amúgy.
eretildor: eretildo a szó, annak tsz-a + r s nem -i (amúgy a szó nem attested, de jó)
Remélem, megfelel:)))
- Elenis
- Nem elérhető
Amúgy nem kell félni, hogy végleg kihalnak! Szerencsére a különböző nemzetek még időben rájöttek, hogy a nyelvüket, kincset nem szabad veszni hagyni és őrzik. Szicíliában és Írországban is hiúak arra, ha vki tud és beszél(!) szicíliaiul ill. gaelül. Attól meg el vannak ájulva, ha egy túrista is tudja.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Elenis: holnap utánanézek a kérdésednek.
Varda: örülök, hogy újra itt vagy/leszel!!
Amani: tudom, hogy nem írsz: de nem örülök, hogy nem vagy itt:(((
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Most hallottam, hogy a Mester egyik kedvenc nyelve, a walesi, a kihalás szélére kerűlt, már kevesebb mint 100 an beszélik, és mind idős ember.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Elenis
- Nem elérhető
Segítséget kérnék, hogy szerintetek a HAJRÁ EGYSZARVÚAK! buzdítást, hogyan lehetne quenyára lefordítani. Van egy változatunk, de hátha nem jó: Lelyara Eretildi!
Köszi a segítséget!
- Varda Tintallë
- Nem elérhető
Namárie!
Varda Tintallë
I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
viszont a véleményem nem változott ... nagyon tecc
me elhitte volna így is quenyához sajnos még kicsit sem tudok hozzászólni