Nyelvek és írások

Több
19 éve 11 hónapja #232028 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
pedo i lam

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 11 hónapja #232022 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
közben eszembe jutott, hogy ez azért talán megy:)

pedo i falathren

ped- beszél, i - a, az, falathren - nyelv

Ha jól tudom, az f nem lágyul.

Bocs MÁB, az előbb hirtelen voltam... (de azért nem árt, ha Amani vagy Felagund mellyn kimondják rá az áment...)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 11 hónapja #232020 Írta: Máb
Máb válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Amanibhavam vagy Felagund vagy Valaki!
Sürgős segítség kell.

Hogy írják sinarin nyelven:

"Beszéld a nyelvet" ?

Köszi. Máb

Több
19 éve 11 hónapja #231922 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Toma: privi ment!

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 11 hónapja #231876 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Kedves Nyelvek és Írások topic

az lenne a nagy kérésem hogy valamelyőtök esteleg ha le tudná nekem ezeket a szavakat fordítani Sindarinra és word dokumentumba tengwarral álcázva a fonttal átküldeni hétvégéig a toma_gazda@yahoo.co.uk e-mail címre, annak nagyon hálás lennék

ím a szavak:
Elrond tanácsterme
Elrond trónterma
Tűz csarnoka
Elrond háznk nagyterma
Csengettyű torony
Brúinen gázló

ja és LEP re kellene :roll: ugye én mukkot nem értek hozzá :roll:

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
19 éve 11 hónapja #230824 Írta: amanibhavam
Lendüljön a topik, ez a duplahaiku tegnap íródott, kicsit geil, dehát istenem.

Miste lanta sí
Menelo rusce níri
Lá poitar i cém

Á etelehta
Laurea lálienen
Ni ossenyallo

Több
19 éve 11 hónapja #230215 Írta: meldir
meldir válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Cerebrum írta:

meldir írta: Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogy azt a sindarin nyelvtani összefoglalót, ami pár hete még kint volt a főoldalon (ha jól emlékszem egy Word dokumentum volt), azt hogyan tudnám megszerezni? Megnéztem az írások szekcióban, de ott nem találtam.

Előre is köszi a segítséget.

üdv: Meldir

Ha az én összefoglalómra gondolsz, akkor a főoldalon, a keresés menüpontban rá tudsz keresni (másképpen én sem tudom lokalizálni :roll: ), de sokkal egyszerűbb, ha az oldalamról töltöd le... (klikk lentebb) :wink:

Köszi szépen, erre gondoltam!

Több
19 éve 11 hónapja #229862 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Meg tudná mondani valaki, hogy azt a sindarin nyelvtani összefoglalót, ami pár hete még kint volt a főoldalon (ha jól emlékszem egy Word dokumentum volt), azt hogyan tudnám megszerezni? Megnéztem az írások szekcióban, de ott nem találtam.

Ha az én összefoglalómra gondolsz, akkor a főoldalon, a keresés menüpontban rá tudsz keresni (másképpen én sem tudom lokalizálni :roll: ), de sokkal egyszerűbb, ha az oldalamról töltöd le... (klikk lentebb) :wink:

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
19 éve 11 hónapja #229791 Írta: Gil-Celeb
Gil-Celeb válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
KÖSZÖNÖM!!! :wink:

"My fall will be for you,my love will be in you,
if you be the one to cut me,I'll bleed forever"

Több
19 éve 11 hónapja #229746 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Gil-Celeb írta: Van egy barátnőm,aki szeretne tündéül tanulni/verset"fejtegetni"és engem kérdezett hogy mivel kezdje....nos,én nem tudok biztosan jó választ adni a kérdésére :oops: :cry:
Nem tudnátok segíteni????Előre is köszönöm!!!

Namárië ß)))

eldaryon.tolkien.hu

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
19 éve 11 hónapja #229715 Írta: Gil-Celeb
Gil-Celeb válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Van egy barátnőm,aki szeretne tündéül tanulni/verset"fejtegetni"és engem kérdezett hogy mivel kezdje....nos,én nem tudok biztosan jó választ adni a kérdésére :oops: :cry:
Nem tudnátok segíteni????Előre is köszönöm!!!

"My fall will be for you,my love will be in you,
if you be the one to cut me,I'll bleed forever"

Több
19 éve 11 hónapja #229242 Írta: Felagund
Szvsz Cerebruméra gondolt, de azt most hirtelen én se találom... :?

Több
19 éve 11 hónapja #229227 Írta: Alcarcalimo

Azt hiszem erre gondolsz...
www.tolkien.hu/view.php?m=43&c=1&a=825

Amúgy kint van minden írás. A főoldalon, bal oldalt a Nyelvek/írások szekcióba mész bele, ott kiválasztod a nyelvet (pl.: Sindarin), majd fent az írások-ra kattintasz, és keresgetsz... ha nem találod, akkor lapozz vissza a "következő" gombbal (alul van), így előbb-utóbb ráakadsz.
Jó szórakozást!

Több
19 éve 11 hónapja #229225 Írta: meldir
meldir válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Sziasztok!

Több
19 éve 11 hónapja #229214 Írta: Alcarcalimo
Amani: köszi, nagyon sokat segítettél! Különösen a pen-, penya-...
* a verie-vel semmi bajom nincs:) csak átfogalmazom azt a sort is.
* ez a kell valóban kemény dió... ora-, meg mauya- mind csak igével attaested, ha jol tudom/látom... hát ezen még lesz mit gondolkodnunk:)

Köszi még egyszer!

Több
19 éve 11 hónapja #229026 Írta: Milendoria
Milendoria válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Meg tudnátok adni, hogy merrefelé találom? Tulajdonképpen megnézném mind2őt.

In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.

Több
20 éve 54 perce #228997 Írta: Felagund
Az az alapja, de a változtatásokat nem nevezném "minimális"-nak ;)

Több
20 éve 1 órája #228995 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Felagund írta:

Milendoria/Macskaszem írta: Bocsi, hogy itt belepofátlankodok, és nem olvasok vissza, de nagyon-nagyon kérek minden olyan embert, aki valamennyire birja a tengwák ismeretét, hogy küldjön el nekem péntekig egy valami magyar nyelvre átirt tengwa rendszert , amit ténylegesen használhatok magyar nyelvre! Előre is köszönöm, és tényleg légyszives legkésőbb csütörtökön küldjétek el, vagy adjátok meg a cimet! (most már abbahagyom, tényleg :twisted: )
Üdv és köszönet: Milendoria

Egyrészt Ancalimonnak is van egy, másrészt a közelmúltban én is írtam egy ilyet. Melyik érdekel? (a két mód között minimális eltérések vannak)

Nekem _Neo küldött el egy gondori tehtar módos tanulmányt amit minimális változtatással lehet használni magyarra is.
(glom kb egyezik a fentebb említettekkel)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 órája #228994 Írta: Felagund

Milendoria/Macskaszem írta: Bocsi, hogy itt belepofátlankodok, és nem olvasok vissza, de nagyon-nagyon kérek minden olyan embert, aki valamennyire birja a tengwák ismeretét, hogy küldjön el nekem péntekig egy valami magyar nyelvre átirt tengwa rendszert , amit ténylegesen használhatok magyar nyelvre! Előre is köszönöm, és tényleg légyszives legkésőbb csütörtökön küldjétek el, vagy adjátok meg a cimet! (most már abbahagyom, tényleg :twisted: )

Egyrészt Ancalimonnak is van egy, másrészt a közelmúltban én is írtam egy ilyet. Melyik érdekel? (a két mód között minimális eltérések vannak)

Több
20 éve 1 órája #228992 Írta: Milendoria
Milendoria válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Bocsi, hogy itt belepofátlankodok, és nem olvasok vissza, de nagyon-nagyon kérek minden olyan embert, aki valamennyire birja a tengwák ismeretét, hogy küldjön el nekem péntekig egy valami magyar nyelvre átirt tengwa rendszert , amit ténylegesen használhatok magyar nyelvre! Előre is köszönöm, és tényleg légyszives legkésőbb csütörtökön küldjétek el, vagy adjátok meg a cimet! (most már abbahagyom, tényleg :twisted: )

In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.

Több
20 éve 5 órája #228942 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Mondja meg nekem valaki honnan jön az Emyn Muil név... mármint hogy miért pont így nevezték el, történt-e valami, ami miatt, vagy hogy is van ez?

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
20 éve 6 órája #228933 Írta: amanibhavam

Alcar írta: Idézet:

Hm. Parma Penyane Quettaron (azért a _saca-_ nem rossz, esetleg cf. _Minathúrie_ "enquiry")

kösz... nem hangzik rosszul... szal: érdeklődök utánad? javaslatod: sima tárgyeset?

Lehet, nem voltam eléggé ráutaló. Bár neologizmus, a *pen- vagy penya- ige sztem használható "hiányzik" értelemben; a PEN- tő legalábbis attested, valamint a penya tengwi kifejezés. És ott van persze Iarwain Ben-Adar is.

Több
20 éve 6 órája #228932 Írta: amanibhavam

Alcarcalimo írta:
Ugyan már, legyél kicsit rugalmasabb!!! :mrgreen: nem találtam jobbat... amúgy a _verie_ helyett szívesen várnék már javaslatot...
Amúgy: sztem van, :D

Mi a gond a verie-vel?
BER- valiant. *bérya-: Q verya- to dare; verya bold; verie boldness. ON berina bold, brave; bértha- to be bold; EN beren bold, bertho dare; cf. proper name Beren. Ilk. ber valiant man, warrior (*berō); bereth valor; [struck out: cf. Ilk. name El-bereth.] Danian beorn man; this is probably blended with *besnō: see BES.

Etymologies

Több
20 éve 6 órája #228928 Írta: amanibhavam
Igen, a kell, szükséges, szabad típusú kifejezések problémát okoznak, csakúgy, mint a birtoklást kifejezők. Ha valahol, valaha láttam volna olyat leírva Tolkiennál, hogy pl. *ea nin hín "van nekem egy gyerekem", akkor nyugodt lennék. De fogalmam sincs, hogy JRRT ezt milyen alakkal oldotta volna meg.

A "kell, szükséges" legalább ilyen kemény dió. D. Salo letette voksát sindában a boe anim (Q mauya nin) típusú szerkezet mellett, és szól is mellette érv, elsősorban az Etym megfelelő bejegyzése. Ez lefedné a "kell, muszáj" részét a dolognak. Ami a "szükséges" részt illeti, ne feledkezzünk meg az ora- igéről! Meg is keresem az idevágó forrást:
Common Eldarin √HOR = 'urge, impel, move" but only of "mental" impulse; it differs from √NID in having no reference to physical action or force. 
(h)ore nin karitas = "I feel an urge/wish/desire to do it". 
ore nin karitas nō (but) namin alasaila = "I would like / feel moved to do so but judge it unwise". 
ōrenya quēta nin = "my heart is saying to me". 
ōre n., ora, ōrea, orane (orne), oruv-, [deleted: orórie] orie, [deleted: ohóre]. 

VT 41 Notes on Óre

Tehát van létjogosultsága egy ilyen mondatnak: *Ore nin minna i osto. "Szükségét érzem/kell nekem/szükséges, hogy bemenjek a városba."

Hogy aztán egy "Kell/szükséges nekem egy kis pénz." típusú mondatot hogy fejeznénk ki, azon még töprengenem kell.

Több
20 éve 17 órája #228895 Írta: Alcarcalimo

"for what, for whom" értelemben szerintem a _manan_ simán használható
ellenben rendkívűl ókvördnek találom a "kinek van szüksége" tükörfordítását quenyára; erősen kétlem, hogy ezt Tolkien így képzelte volna. Véleményem szerint vagy a _mauya-_ ige személytelen formáját használná (vmi olyasmi, hogy *manan mauya "kinek kell" "for whom [it is] necessary"), vagy kerülné a szenvedő dolgokat, és "who wants it" alakot használna
sokszínű: sztem a _lillótea, lillassea_ szavak mintájára a *lilquílea járható út
a "híd" az _yanta_, sztem (cf. King's Letter: _Varanduin iant _ sindául)

Ez a mauya... sok fejtörést okozott, de ez nekem nagyon "kell, kötelező, kényszerít" ízű szó... ezért vettem alapul a "nekem van egy gyerekem" c. mondatot. Tudom, gyenge analógia, de mégis a kell-t mint szükséget érzem itt közelebbnek. Mit szólsz ehhez? Csak kérdés!
Sokszínű: okés, a _lilquilea_ szón vacilláltam... elfogadtam, jogos, thx!
* van a _yalte_ szó, de valóban, inkább: yanta, igazad van...

"verie antala siule" - egyszerűen nem értem az elgondolást mögötte. A _siule_ ugye azt jelenti: "ösztönzés, bátorítás, felbujtás"; mármost milyen az a "bátorságot adó bátorítás"? Nem elég a _siule_? Van olyan vigasz, amelyik nem bátorít is egyben?

Ugyan már, legyél kicsit rugalmasabb!!! :mrgreen: nem találtam jobbat... amúgy a _verie_ helyett szívesen várnék már javaslatot...
Amúgy: sztem van, :D

umuva? nem _úva_?
consider this: _etelehta_ "deliver, set free" _ete-_ "forth, out, away"; *eteroita?? de a _roita_ igével az a gondom, hogy annak "üldöz" a jelentése, míg aki eltaszít magától, az aligha kerget utána...; esetleg a *sahta- "induce" használható? vö. _úsahtie_; vagy esetleg _nir-_ "press, thrust, force (in a given direction" *etenir- talán ez tetszik a legjobban
tambe miért nem síve?

de, úva... :oops:
az _etenir_ nekem is tetszik, ezért is volt kérdéses a roroita- ige... hantale!!!

Hm. Parma Penyane Quettaron (azért a _saca-_ nem rossz, esetleg cf. _Minathúrie_ "enquiry")

kösz... nem hangzik rosszul... szal: érdeklődök utánad? javaslatod: sima tárgyeset?

Amani, tényleg nagyon kösz!!! A Kell-el kapcsolatban azért kéne még "discussolnunk" sztem, mert biz' ott vannak azért tisztázandó kérdések...

Több
20 éve 1 napja #228710 Írta: Felagund

Alcarcalimo írta:

Gil-Celeb írta: Bocsi hogy nem illik a témához de nem tudjátok hol lehet olyan tünde s
zótár CD-t venni,ami leírja+kimondja a szavak jelentését???

A témához illik, elvégre ez a Nyelvek/írások topic, ahol ezeket is meg lehet kérdezni, de sajna el kell, hogy keserítselek: ilyet sehol. Ryszard Dzerdzynszky-től (mindig elírom a nevét, na vajon miért...) lehet rendelni egy CD-t, rajta egy Sindarin-angol szótárral, de hangos kiejtés ezen sincs. A kiejtési útmutatók azonban sokat segítenek. A eldaryon.tolkien.hu oldalról tölthetsz le jó szótárakat.

Megjegyzem a www.elvish.org/gwaith -on a Movies szekciót, ott a filmből elhangzott párbeszédek hangfájljai is fent vannak, talán az segít.

Több
20 éve 1 napja #228706 Írta: amanibhavam

Sacan: a hiányzik szó hiánya késztetett erre icon_smile.gif

Több
20 éve 1 napja #228702 Írta: amanibhavam

Man umuva roita eryello
Man mele* ni tambe ar valinwe
Vantuva as-inye?

umuva? nem _úva_?
    consider this: _etelehta_ "deliver, set free" _ete-_ "forth, out, away"; *eteroita?? de a _roita_ igével az a gondom, hogy annak "üldöz" a jelentése, míg aki eltaszít magától, az aligha kerget utána...; esetleg a *sahta- "induce" használható? vö. _úsahtie_; vagy esetleg _nir-_ "press, thrust, force (in a given direction" *etenir- talán ez tetszik a legjobban
    tambe miért nem síve?

Több
20 éve 1 napja #228693 Írta: amanibhavam
Episode Two.

"verie antala siule" - egyszerűen nem értem az elgondolást mögötte. A _siule_ ugye azt jelenti: "ösztönzés, bátorítás, felbujtás"; mármost milyen az a "bátorságot adó bátorítás"? Nem elég a _siule_? Van olyan vigasz, amelyik nem bátorít is egyben?

Több
20 éve 1 napja #228679 Írta: amanibhavam

Alcarcalimo írta: Ezt a verset (lsd. lent magyarul) régebben írtam, csak most kísérleteztem a fordítással. Volna is pár kérdésem vele kapcsolatban. (Amani?) Addig nem akarom feltenni sehova, amíg pár kérdés nem tisztázódott... Előre is köszi.

Manen* ná maure…

Man cene i helyanwe
I quilearwa* yalteo alasse-calar
Hendunyassen?

Manen: kinek. Necces a szó, mert a manen önmagában: hogyan, itt viszont lehetne a man? Ki? + -(e)n dativus. Vagy esetleg man? Ma + n? De az meg a "ki"...
Quilearwa: sokszínű: quile + arwa
Vaiyale: vaiya (ölel) + -le fn. képző
Man mele… nem találtam szót arra, hogy elfogad, és az utánajövő tambe szót is furának érzem így, de nincs jobb ötletem.
Sacan: a hiányzik szó hiánya késztetett erre :)

Itt van magyarul.

Kinek kell

Ki látja a szivárványt,
a sokszínű híd örömfényeit
a szememben?

The Great Alcar-Dissection, Episode One.
    "for what, for whom" értelemben szerintem a _manan_ simán használható
    ellenben rendkívűl ókvördnek találom a "kinek van szüksége" tükörfordítását quenyára; erősen kétlem, hogy ezt Tolkien így képzelte volna. Véleményem szerint vagy a _mauya-_ ige személytelen formáját használná (vmi olyasmi, hogy *manan mauya "kinek kell" "for whom [it is] necessary"), vagy kerülné a szenvedő dolgokat, és "who wants it" alakot használna
    sokszínű: sztem a _lillótea, lillassea_ szavak mintájára a *lilquílea járható út
    a "híd" az _yanta_, sztem (cf. King's Letter: _Varanduin
iant_ sindául)

TBC

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.582 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére