Ki jönne Nyugatra?

Több
20 éve 4 hónapja #207767 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Egyébként, ha materiális szempontból vesszük az Egyenes Utat, akkor vajon így nézne ki? Ez csak a materiális szempont paródiája, én sem gondolom komolyan.

"Ma már minden út görbe."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 4 hónapja #207647 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Ha tényleg nem amolyan Mennyországfélének vesszük a már elrejtett Valinort, tehát nem halál utáni örök életnek, amelynek azonban a test már nem részese, akkor valószínűleg légköre, és minden egyéb tulajdonsága hasonló Ardáéhoz.

"Ma már minden út görbe."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 5 hónapja #201787 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Hát, én valószínűnek tartom, hogy az Egyenes Út és Aman a Földével megegyező légkörrel meg ilyesmikkel rendelkezik. Elvégre valaha ők is a részei voltak, jobban mondva a régi elrendeződésének utolsó maradványai.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 5 hónapja #201782 Írta: Feanel
Feanel válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Szerintem ezeket a Valák intézik, nem? Vagy egy tünde mennyire tud varázsolni? Az nem lenne megoldás?

Fáradt vándorként térek meg Nyugat messzi honába...

Több
20 éve 5 hónapja #201756 Írta: Nwalme
Nwalme válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
jó, jó de úgy közben..oxigén meg ilyenek?

...one day i met a precious soul
whose words had touched my heart
his poetry resounded so
it tore my soul apart...

Több
20 éve 5 hónapja #201597 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
"És a görbe világ tengerei elfogytak alóluk, és a Kerek Ég szelei nem zavarták többé a hajót, mely rátért az Egyenes Útra..."...

Szilmarillok-idézet emlékezetből, remélem , pontos! De vki más is utánanézhet! :wink:

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 5 hónapja #201596 Írta: Nwalme
Nwalme válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
na asszem ez biztos ide tartozik, hogyan történik az utazás Nyugatra?besszállnak a hajóba és utána?nem akarok nagyon ostobának tűnni, de érdekel 8O 8O

...one day i met a precious soul
whose words had touched my heart
his poetry resounded so
it tore my soul apart...

Több
20 éve 7 hónapja #183322 Írta: Rohin
Rohin válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
A dolog kulcsa inkább a különbségben lehet, ahogy az emberek és a tündék a világhoz viszonyulnak: Valinor valóban egyfajta megnyugvás, amire az emberi lélek ebben a világban, ahol természeténél fogva csak vendég, egyszerűen képtelen. Valinorban jelen van az ebben a világban legnagyobb lehetséges szépség, és ez egyszerűen túl sok egy halandónak: hamar betelik vele és belefárad, a teljesség pedig csak nyugtalanságot ébreszt benne, mert ez a világ semmiképp sem az örök otthona.[/quote]Angwen: Egyetértek.

- Az énekesmadár.
- Úgy ám. A rigó.

Több
20 éve 7 hónapja #183252 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Angwen,

Igazad van, nem sikerült mindent pontosan megfogalmaznom, sőt még ellentmondásmentesen sem. Mentségül hadd hozzak fel annyit h olyan dolgokat próbálok kifejezni, amire nincsenek bevett kifejezések, ezért nagyon nehéz, sőt, szvsz lehetetlen pontosan fogalmazni, Inkább csak érzékeltetni próbálom h mit gondolok.

A Tolkien által Valinorról festett kép annyi változáson ment keresztül és annyi mindent olvasztott magába, hogy önmagában is ellentmondásos szerintem. Én egy aspektusát ragadtam ki, ami főleg a harmadkori és azutáni Valinorra igaz. Ezután már nem tértek vissza tündék Valinorból Középföldére, ember pedig soha nem tért - nem térhetett - vissza a Nyugatról, mint azt Earendil példájából tudjuk (elsősorban a BoLT féle történetváltozatra gondolok). Mindezek azt erősítik meg h Valinor igenis értelmezhető túlvilágként. Az h a korábbi Valinorra ez mennyire igaz, az persze más kérdés. Nyilván nem olyan egyértelmű a válasz, ui. vannak jelek, amik erre utalnak, és vannak, amik az ellenkezőjére.

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
20 éve 7 hónapja #182997 Írta: Caradhraug
Caradhraug válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Sziasztok!
Nagyon elgondolkodtató a téma...Érdekesek a hozzászólások is.Én még nem foglaltam álláspontot ebben a dologban, még nem fogalmazódott meg bennem.Néha nem vagyok a szavak embere, de ezen most tényleg törni fogom a fejem!
Végül is úgy gondolom, a lényeg mindenkinek lejön, és bizonyos részeknél Tolkien az olvasóra bízza a részletek kidolgozását, elképzelését. Ezért nem lesz soha két egyforma vélemény, hisz fantáziánkat, személyiségünket sokféle dolog meghatározhatja, egész az apró jelentéktelenségekig. :roll:
Na, ezt majd megfogalmazom másképpen is. :wink:

Aequam memento rebus in arduis,servare mentem,non secus in bonis!

Több
20 éve 7 hónapja #182946 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Ezek szerint (nagyjából) ami a tündéknek élet, az embereknek már a halál fogalmába tartozik? Mindjárt elsírom magam... :bawling:

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
20 éve 7 hónapja #182581 Írta: Angwen
Oisin, szerintem van néhány pontatlanság abban, amit mondasz. Először is sok tünde igenis visszatért Valinorból Középföldére, és fénykorában Númenorba is gyakran érkeztek tündehajók látogatóba. Másrészt a Nyugaton az élet a maga nemében igenis mozgalmas: a tündék (főképp a noldák) minden elképzelhető módon kamatoztatják a bennük rejlő kreativitást, alkotóvágyat. A dolog kulcsa inkább a különbségben lehet, ahogy az emberek és a tündék a világhoz viszonyulnak: Valinor valóban egyfajta megnyugvás, amire az emberi lélek ebben a világban, ahol természeténél fogva csak vendég, egyszerűen képtelen. Valinorban jelen van az ebben a világban legnagyobb lehetséges szépség, és ez egyszerűen túl sok egy halandónak: hamar betelik vele és belefárad, a teljesség pedig csak nyugtalanságot ébreszt benne, mert ez a világ semmiképp sem az örök otthona.

Több
20 éve 7 hónapja #182357 Írta: Oisin
Suhifarok: én valójában inkább boldog túlvilági nemlétnek nevezném ezt az állapotot, mint boldog túlvilági életnek. :twisted: Szerintem ui. nincs emberi élet törekvés nélkül. A törekvés nélküli állapot az valami olyasmi, mint a nirvána, inkább halál mint élet, vagy ha akarod, a 3. út.

Beren: a fentiekből következően 100%-ig egyetértek azzal, hogy a Númenoriak nem ezt akarták, hiszen igencsak erős volt bennük a törekvés az örök életre. Ugyanis nem ismerték fel h az "örök" és az "élet" szó nem alkalmazható egyidejűleg egy alanyra, legalábbis nem az élet hétköznapi, emberi értelmében, és éppen ezzel szegültek szembe a világ rendjével.

Felagund: a kérdés nagyon jó. Gondolkodtam rajta, és a válaszom az h bizonyos értelemben (emberi értelemben) igen! Ők eltávoztak (passed away) közülünk, annak minden reménye nélkül h ebben az életben viszontlássuk őket vagy kommunikáljunk velük. Megszűntek alakítani a világot, beleszólni a világ sorsába. Tehát halottak. De tünde szempontból ez korántsem biztos h halálnak nevezhető, ui. a tündék létmódja szvsz alapvetően más mint az embereké. Ennél többet nemigen tudok mondani erről, ui. nem vagyok tünde, de elképzelhető h ez a túlvilági lét/nemlét a tündék számára természetes élet-forma, és éppen h a cselekvő/törekvő élet a nem természetes, amit csak a szükség kényszerített rájuk Középföldén. Meg Feanor. :twisted:

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
20 éve 7 hónapja #182275 Írta: Celebrom
Celebrom válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Oisin:Valahogy én is így gondoltam.Végülis élnek ott tovább a halandók,lehet hogy hosszabb ideig mintha Középföldén élnének,de megváltozik az értékrendjük,s a teljesboldogságban nem félnek a haláltól,s repül velük az idő,vagyis már tekinthetik az ott létüket életük részének,olyan mintha már a "mennyben lennének".
Én így gondolom.S szerintem azért nem akarnak a tündék sem visszajönni onnét.

"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"

Több
20 éve 7 hónapja #182166 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Oisin: szép :D

De akkor szerinted a valinori tündék mind halottak? :hein:

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 7 hónapja #182160 Írta: Beren Erchamion
Beren Erchamion válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Oisin: nekem is nagyon tetszik, ahogy leírtad ezt a dolgot! Tényleg nem hallottam még ilyen jó megfogalmazást.
Rögtön eszembe jutott, hogy Frodó a Gyűrű elpusztítása után már nem volt az a cselekvő hobbit (vagy még annyira sem volt az) mint előtte. Szürkerévnél elmondja Samunak, hogy neki (Samunak) még sok dolgot kell tennie az életben, míg ő megmentette a Megyét, de nem saját magának. Tehát Frodó már befejezte az életét, neki már csak a nyugalom, béke kell. Ha belegondolok, Samu is valahogy így lehetett az élettel később, mikor ő is elhajózott Szürkerévbe.
Ezek szerint lehetséges, hogy a Valinorba való elhajózás nem a fizikai halált jelenti, hanem azt, hogy a halandóra, aki odamegy, nem lesznek többet jellemzőek az "élet" vonásai. Azt hiszem, hogy az emberek, akik Nyugatra akartak menni (pl númenoriak), nem erre vágyhattak. De Frodó számára az élet már igazából nem jelentett semmit, belefáradt, túl sok sebet ejtettek rajta.

"...a quendek szépsége ifjúságukban fölülmúlt minden más szépséget... s a bánat meg a bölcsesség csak gazdagította."

Több
20 éve 7 hónapja #182140 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Oisin: Ez szép megfogalmazás! Tetszik! Sokat gondolkodom ezen a Halál kérdésen tündék és emberek esetében is, aztán mindíg valami olyasmire jutok, hogy talán így volt, talán úgy, de az elgondolásaim erőltetettek és nem jutok előbbre. Amit most mondtál az megfogott, és megtom érteni azokat az embereket (valahol) akik tartanak a Haláltól és talán épp azért vágynak Nyugatra, mert ott biztosak a boldog túlvilági életben.

Több
20 éve 7 hónapja #182135 Írta: Oisin
Sziasztok,

Szerintem a "meghalni ment Valinorba" és a "boldogságban élt ott az idők végezetéig" az egy és ugyanaz a dolog. :idea: :!: Valinor ui. mindenképpen valamiféle (kelta stílusú) túlvilág. Aki odamegy, az nem térhet vissza többé az emberek világába (Középföldére) és nem vehet részt többé a világ sorsának az alakításában, gyakorlatilag ki van vonva a forgalomból. :) Szvsz ez a halál szinonímája, még akkor is, ha boldog túlvilági életként írjuk le. Ez a fajta élet ui. szerintem egy más létállapot, egyfajta időtlenség, eseménytelenség, állandóság, törekvés-mentesség, amiben az ember nem gyarapodik tovább, ahogy ezt T. is írja. Ez pedig szemben áll az élettel, ami lényegénél fogva mozgalmas, küzdelmes, és sohasem befejezett, sohasem jut nyugvópontra, hanem mindig valami felé törekszik. Ez azt is megmagyarázza, hogy a halandók miért nem élhetnek sokáig Valinorban. Nem azért mert szívroham végez velük :P amint partra lépnek, hanem azért, mert az ottani élet számukra a halál. A teljes megelégedettség, befejeződöttség olyan állapotába jutnak ott, ami nem nevezhető már életnek (az élet egzisztenciális értelmében), mert az emberi élet lényege éppen a befejezetlenség, a valami felé tartás. Ha ez elvész, csak a vegetáció marad...

Üdv, Oisin

Több
20 éve 7 hónapja #182083 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Úgy látszik egy húron pendülünk... :D ;)

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Több
20 éve 7 hónapja #181994 Írta: Elryn
Igaz. De ez csak pillanatnyi elkeseredést okoz, attól még oda húz a szívem egy része...

Több
20 éve 7 hónapja #181993 Írta: Angwen
És épp ezért nem mehetnek az emberek nyugatra. Csak ezt soku(n)k számára nehéz (volt) elfogadni... :roll:

Több
20 éve 7 hónapja #181990 Írta: Elryn
Üdv!

Nem vagytok egyedül a Bermuda- háromszöges ötlettel. Az én fantáziámra is hatott...
Milyen szép is lenne, ha annyira könnyen meg lehetne találni!
De igazán nem vagyok benne bizonyos, hogy halandóként szeretnék Nyugatra menni, mert elég rossz érzés lenne hamar meghalni(a többi ott élőhöz képest). Gondoljatok bele: végtelen öröm, hogy végre megtaláltam, barátokat szereznék, és hirtelen meghalnék. Nem igazán tudnám méltósággal elengedni az életet...

Több
20 éve 8 hónapja #181788 Írta: Angwen

Obi-Wan (Ben) Kenobi1 írta:

Angwen írta: (Amúgy van egy jó tippem, hol lehet az utolsó egyenes út... Na jó, ezt a rossz viccemet inkább nem sütöm el, mert megvertek...)

Úgy érted, hogy a mai világban hol van? Arra nekem is van egy tippem: [size=9:18l4rgjf]Bermuda-háromszög[/size]. :D :)

Na jól van, szép, mondhatom! :D Én itten próbálom visszafogni magam, erre lelövik a poénomat! :twisted: Egy rugóra jár az agyunk! :D

Több
20 éve 8 hónapja #181785 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Obi-Wan (Ben) Kenobi1 írta: Úgy érted, hogy a mai világban hol van? Arra nekem is van egy tippem: [size=9:1a4s2d0p]Bermuda-háromszög[/size]. :D :)

Megsúgom: szerinte is :mrgreen: ;)

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 8 hónapja #181737 Írta: Ben

Angwen írta: (Amúgy van egy jó tippem, hol lehet az utolsó egyenes út... Na jó, ezt a rossz viccemet inkább nem sütöm el, mert megvertek...)

Úgy érted, hogy a mai világban hol van? Arra nekem is van egy tippem: [size=9:1p9k4v5t]Bermuda-háromszög[/size]. :D :)

Több
20 éve 8 hónapja #181285 Írta: Artemisz
Artemisz válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?

Privin? :wink:

Amúgy szerintem is Frodó meghalni ment Valinorba, meg hogy utoljára megláthassa a Fehér Hegyet...

Gimlinél nem így gondolom...

lassan kibomló
cseresznyevirág vagyok
Isten tenyerén

Az Erdő legyen Veletek!

Több
20 éve 8 hónapja #181238 Írta: Angwen
Hát igen, nekem is nehéz elképzelni Samut Valinorban... :roll: De azért ne feledjük, hogy jópár évtizeddel Frodó után hajózik el; azért elég sokat változhatott azalatt.

Több
20 éve 8 hónapja #181231 Írta: Beren Erchamion
Beren Erchamion válaszolt a következő témában: Ki jönne Nyugatra?
Igen, lehet, hogy Frodó sebei tényleg túl mélyek voltak... :( De Samu mit kezdett volna egyedül Valinorban? Valahogy könnyebb Frodót elképzelni ott, mint Samut... Gimlit szintén. Mert ugye ő is elhajózott Legolassal együtt.

"...a quendek szépsége ifjúságukban fölülmúlt minden más szépséget... s a bánat meg a bölcsesség csak gazdagította."

Több
20 éve 8 hónapja #181227 Írta: Angwen
Nem tudom; az én értelmezésem szerint Frodó meghalni megy Valinorba. Ahhoz túlságosan mélyen megsebesült, hogy tovább élhessen, ezért hagyja el Középföldét, hogy megtisztulva, meggyógyulva meghalhasson; jóval hamarabb, mint ahogy a halandó földeken tenné.

(Amúgy van egy jó tippem, hol lehet az utolsó egyenes út... Na jó, ezt a rossz viccemet inkább nem sütöm el, mert megvertek...)

Több
20 éve 8 hónapja #181187 Írta: Ben

Alyr Arkhon írta: (szerintem a nyakláncot amiatt adta Frodónak hogy legyen ami pótolja a Gyűrűt)

Gondolod, hogy Frodónak függősége alakult ki, hogy nem hordhat valamit a nyakában? :twisted: :twisted: :lol: :D ;) :)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.560 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére