- Köszönetek: 0
Kérdések
- Ninniach
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Dorven
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Tolkien.hu fórumban, az óhaj, panasz, stb. fórum. Illetve a moderátoroknak lehet írni privit (az ő nevük más színnel jelenik meg - az enyém is, de én nem vagyok modi - pl.: Ulmo, Minerva, Ery...)Dorven írta: Szeretnék kapcsolatba lépni az adminisztrátorral:) Hogy tehetem ezt meg?
- Dorven
- Nem elérhető
- amanibhavam
- Nem elérhető
333-343 [533-543]. Here the sons of the Gods prepared for
war, and Fionwe son of Manwe was their leader. The Light-elves
marched under his banners, but the Teleri did not leave Valinor;
but they built a countless multitude of ships.
(The Lost Road and Other Writings, Annals of Beleriand)
love is the shadow that ripens the wine
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
A maiák neméről: ez is sokat változott, és nem tudom, lett e "végleges" verzió.
Az egyik verzió szerint (még igen korán) Gothmog Melkor és Ulubandi nevű feleségének fia.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ghâsh
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Ery írta: A kései balrog már valóban az amit mindneki ismer: nagyhatalmú tűzszellemek, maiák. A létszámuk itt viszont már alacsony 8-12 lehetett.
Ezek a balrogok viszont elképzelhető, hogy tudtak repülni. A gond annyi, hogy Tolkien a Szilmarilokban nem mindenhol javítototta ki a szövegekben a régi balrogok tulajdonságait újra.
Jah, értem..sajnos nem volt módom Tolkientől mást olvasni eddig, csak a LotR 1-et és a Szilmarilokat.
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- amanibhavam
- Nem elérhető
Therefore the Valar may walk, if they will, unclad, and then even the Eldar cannot clearly perceive them, though they be present. But when they desire to clothe themselves the Valar take upon them forms some as of male and some as of female; for that difference of temper they had even from their beginning, and it is but bodied forth in the choice of each, not made by the choice, even as with us male and female may be shown by the raiment but is not made thereby. But the shapes wherein the Great Ones array themselves are not at all times like to the shapes of the kings and queens of the Children of Ilúvatar; for at times they may clothe themselves in their own thought, made visible in forms of majesty and dread.
Szerintem az általad kurzivált rész csak annyit takar, hogy a Valák nemi megjelenése ugyanúgy belső lényegi különbségeiket tükrözi, mint az embereknél a női avagy férfi ruha viselése, s nem annak megválasztása teszi akülönbséget -- magyarul nem attól lesznek férfivá vagy nővé, hogy melyiket választják, hanem természetes módon arra esik választásuk, ami a belső lényegüket is tükrözi.
Szaporodásra utalást én egyáltalán nem látok --
love is the shadow that ripens the wine
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
...avagy mit ír még a témáról a Szilmarilok.J.R.R. Tolkien a Szilmarilokban írta: A valák pedig testet öltöttek; s mivel az Ilúvatar Gyermekei iránti szeretet vezérelte őket a világba, olyan alakot öltöttek, mint azok a látomásban, csupán fenségük s dicsőségük volt nagyobb. S alakjuk inkább a látható világ ismeretét tükrözte, mint magáét a világét, s nem is volt rá szükségük, csupán mint öltözékre, hiszen a mi lényünk sem lesz kevesebb, ha mezítelenek vagyunk. Ezért aztán a valák, ha kedvük tartja, látható test nélkül is járhatnak, s ilyenkor még az eldák sem látják őket tisztán, ha köztük vannak is. Ám ha kedvük másként tartja, a valák férfiúi és asszonyi alakot öltenek, mert ez a különbség megvolt bennük kezdettől fogva, bár ez csupán alakot ölt mindegyiknek a választásában, s nem a választástól függ, ahogyan mi is viselhetünk férfiúi vagy asszonyi ruhát, de attól nem leszünk férfiúvá vagy asszonnyá. Ám a Nagyok nem mindig úgy jelennek meg, mint Ilúvatar Gyermekeinek a királyai és királynői, mert néha csupán gondolataikba burkolódznak, fenséges és rémítő alakot öltenek.
(kiemelt rész megfontolandó, főleg a dolog... hmm... szexuális momentumait illetően. Még ha öltöttek is férfi illetve női alakot az ainuk, ennek a szaporodáshoz semmiféle köze nem volt már a valáknál sem - tűzszellemeknél meg pláne.)
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Noredhel (Voronwë) írta: Egyébként: van a balrogoknak nemük? Mert Gothmog ugyebár az uruk, szóval ffi... de vajon volt nőstény balrog?
Igen. Szerintem volt nemük. Ugyanis maiák voltak, és ott külön megemlítenek női és férfi maiákat. Melian, vagy Osse például.
a balrogok tűzsszellemek voltak, és van egy női tűzszellem is: Arien.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Ery
- Nem elérhető
Ghâsh írta: Köszi szépen!
Amúgy én olyat olvastam, hogy Gondolin bukásakor 48 balrog pusztult el..ezt pedig Tolkien írta valamelyik könyvében..
Ez igaz. Azonban tudni kell, hogy Tolkien korai írásaiban a balrog még nem az a hatalmas szörnyeteg, amivel a Szövetség tagjai Móriában találkoznak. A korai balrog afféle elit katonának tekinthető, ennek megfelelően alakult a létszám is - rengetegen voltak. Ezek a balrogok bizonyosan szárnynélküliek.
A kései balrog már valóban az amit mindneki ismer: nagyhatalmú tűzszellemek, maiák. A létszámuk itt viszont már alacsony 8-12 lehetett.
Ezek a balrogok viszont elképzelhető, hogy tudtak repülni. A gond annyi, hogy Tolkien a Szilmarilokban nem mindenhol javítototta ki a szövegekben a régi balrogok tulajdonságait újra.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
jajdeéééédiNoredhel (Voronwë) írta: *elképzeli, amint Goth és Mrs. Goth egy aranyos pici balrogot dajkálnak...*
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Noredhel
- Nem elérhető
Egyébként: van a balrogoknak nemük? Mert Gothmog ugyebár az uruk, szóval ffi... de vajon volt nőstény balrog? *elképzeli, amint Goth és Mrs. Goth egy aranyos pici balrogot dajkálnak...*
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Gwendir, a Keresztapa
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Köszi előre...
Candide: Hát akkor miért teremtették a világot?
Martin: Hogy legyen min mérgelődnünk.
- Ghâsh
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ghâsh írta: (Sajnos még csak a Gyűrű Szövetségét olvastam, szal légyszíves ne gyalázzatok le nagyon, ha ez később kiderül a könyvekben, köszi!)
A balrogok kisebb maiák akik nem képesek alakjukat nagyon megváltoztatni, Morgoth a Sötét Úr szolgálatába álltak még a Korok kezdete előtt. Afféle tűzszellemnek is mondhatjuk őket. Számuk az első korban kb 15 volt, ez Morgoth bukása után jelentősen csökkent. Annyira jelentősen, hogy a móriai az egyetlen balrog amelyikről tudjuk, hogy megmenekült.
Külsejükről én még a Gyűrű Szövetségében szereplőnél bővebb leírást nem olvastam.
Az, hogy a balrogoknak van-e szárnya az egyik legrégebbi rejtély, és valószínűleg a leghíresebb is.
A válasz: nem tudjuk. Tolkien sok más egyébbel együtt ezt sem árulta el.
Ami nagyon valószínű, hogy nem tudtak repülni.
Személyes véleményem, hogy bár alakjukat jelentősen változtatni nem tudták, olyan kisebb változásokat mint az istarok (mágusok) minden bizonnyal el tudtak végezni. S mivel Szarumán is képes volt úgy kinézni mint Gandalf, ha akart (legalábbis Gandalf állítása szerint) szerintem ha akart a balrog is tudott valamiféle szárnyat növeszteni magának.
Bár csak lélektani okokból, a repülés képessége azért bonyolultabb.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Az hogy volt-e szárnyuk, az nagyon jó kérdés, nem lehet igazándiból tudni... Ki ezt mond, ki azt.Ghâsh írta: Tudna valaki írni egy részletes leírást a balrogokról? Wikipediát olvastam, Arda Encyclopediáját is..de nem sok új dologgal szolgáltak.
Kiváltképp arra lennék kíváncsi, hogy van-e igazi, fizikailag tapintható szárnyuk..mert ugye ha van, miért nem kezdett Durin Veszte csapdosni vele, mikor zuhant Khazad Dúmban?.. a másik kérdéses pedig a méretük..
(Sajnos még csak a Gyűrű Szövetségét olvastam, szal légyszíves ne gyalázzatok le nagyon, ha ez később kiderül a könyvekben, köszi!)
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Ghâsh
- Nem elérhető
Kiváltképp arra lennék kíváncsi, hogy van-e igazi, fizikailag tapintható szárnyuk..mert ugye ha van, miért nem kezdett Durin Veszte csapdosni vele, mikor zuhant Khazad Dúmban?.. a másik kérdéses pedig a méretük..
(Sajnos még csak a Gyűrű Szövetségét olvastam, szal légyszíves ne gyalázzatok le nagyon, ha ez később kiderül a könyvekben, köszi!)
- Anduin
- Nem elérhető
dorwinion írta:
Anduin írta: Mondjatok valamit Tharbad-ról!
(tudom hol van, mikor pusztult el((2912)))kösz!
en.wikipedia.org/wiki/Tharbad
Ha az angol problémát okozna, szivesen lefordítom.
Köszönöm.
És a fejalánlást is, de kösz nem okoz nehézséget.
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Annak nincs külön neve, mert a könyvben nem szerepel, a filmesek meg nem adtak neki.Dorven írta: Sziasztok!
Én új vagyok itt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy valaki tudja-e, hogy mi Isildur saját kardjának aneve, én nem a Narsilra gonsolok, hanem arra, ami a fegyverekről szóló könyvben is bent van mint kép. (csak a neve hiányzik:))
:gandalf2: :bill1: :urukhai1: :evil3:
[size=9:36nkcclx]Off: A Profilodban engedélyezd az emotikonokat, ha használni akarod őket.[/size]
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Dorven
- Nem elérhető
Én új vagyok itt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy valaki tudja-e, hogy mi Isildur saját kardjának aneve, én nem a Narsilra gonsolok, hanem arra, ami a fegyverekről szóló könyvben is bent van mint kép. (csak a neve hiányzik:))
:gandalf2: :bill1: :urukhai1: :evil3:
Nai tiruvantel ar variuyantel i valar tilyena nu vilya.
- dorwinion
- Nem elérhető
- Anduin
- Nem elérhető
- veramacska
- Nem elérhető
Alcarcalimo írta: Ugyan már veramacska, poénból kérdeztél te is, poénból reagáltam én is:))) Nyugodtan kérdezhetsz, ezért van a topic!
Jó. Kicsit megijedtem... Nem számítottam arra ,hogy ENNYIRE rühellitek a témát...
"Érzem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az."
/E. M. Cioran/
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
veramacska írta: Amúgy jöhet mind az ötven rosszkívánság, annyi módosítással, hogy csak egy napot töltsek ott... Kíváncsi vagyok Mordorra saját szemmel... :evil3:
Minden megoldható.
A Nekromanta
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Legyen megválaszolva a kérdésed, ezért katt ide: <!-- l --><a class="postlink-local" href="tolkien.hu/forum/viewtopic.php?p=278068&highlight=ent%2A#278068">viewtopic.php?p=278068&highlight=ent%2A#278068
És böngészgessél...
Nem kell megsértődnöd azért :nono:
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- veramacska
- Nem elérhető
Alcarcalimo írta: kedves veramacska, látatlanban mondom neked, hogy ha ezt a marhaságot megkérdezed, 20 perc alatt ötvenen fognak téged a pokolba, azaz Mordorba kívánni,
Nem azér' mondtam no. :bawling: Egyébként sem ezt kérdeztem először láthattátok... Amúgy meg ki gondolná hogy ilyen lökött (Bocsi a kérdés eredeti feltevőjének) dolog valakinek is az eszébe jut... Amúgy jöhet mind az ötven rosszkívánság, annyi módosítással, hogy csak egy napot töltsek ott... Kíváncsi vagyok Mordorra saját szemmel... :evil3:
"Érzem, hogy szabad vagyok, de tudom, hogy nem vagyok az."
/E. M. Cioran/