- Köszönetek: 0
Kérdések
- Gabor97
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
A 211-es számú levélben ezt válaszolja:
"Pterodactyl. Yes and no. I did not intend the steed of the Witch-King to be what is now called a 'pterodactyl', and often is drawn (with rather less shadowy evidence than lies behind many monsters of the new and fascinating semi-scientific mythology of the 'Prehistoric'). But obviously it is pterodactylic and owes much to the new mythology, and its description even provides a sort of way in which it could be a last survivor of older geological eras."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Grondir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
A Szürke Zarándok írta: A "ronda szárnyas lény" szerintem nagyon találó név ezekre a ronda szárnyas lényekre:) De azon én is gondolkodtam, hogy mik is lehettek. Mert valami olyasmi van róluk a GyU-ban (most nem tudom kikeresni, hogy pontosan mi), hogy ezek valami régi gonosz lénynek (amit talán még Morgoth "fejleszthetett ki" annak idején), a kései ivadékai, akiket Sauron megtalált, és gondolom, örömmel üdvözölvén őket, mint régi kedves ismerősöket, kicsit felhizlalt, hogy aztán nazguljai alá adhassa őket. De ha jól tudom, bővebb információt nem ad Tolkien róluk.
És az is benne van, hogy madarak. (Ezért nem értem, hogy a filmben mért inkább sárkányra hasonlítanak...)
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Gabor97
- Nem elérhető
A haláltól nem kell félni.Ha nem félsz tőle lágyan rád mosolyog és továbbáll.De ha félelmet mutatsz iránta...mint egy kiéheztetett vadállat úgy veti rád magát.
- Felagund
- Nem elérhető
Gabor97 írta: SZiasztok lehet buta kérdés de mekkora egy sas ( mármint amik a gyürük urában szerepelnek )gondolom nem akkora mint itt Magyarországon hiszen akkor nem birták volna el Frodoékat meg Gandalfot, kb akkorák mint a filmben?
A másik kérdésem meg az lenne ,hogy mi a neve azoknak a szárnyas lényeknek amiken a nazgulok repülnek?
lehet hogy benne van valamelyik középföldés könyvben a válasz de még nem tudtam mindet elolvasni
Ha nem tévedek nagyot, sasról pontos méretleírás nincs a Gyűrűk Urában, de ha emlékeim nem csalnak, akkor az Első Korban élt Thorondor "kiterjesztett szárnyai harmincölnyi távolságot fogtak át". Az ölt az angolszász szokás szerint 2 yardnak véve ez azt jelenti, hogy Thorondor barátunk szárnyfesztávja csaknem 55 méter volt, ami jónéhány közepes járatú repülőgépnek is becsületére válna...
Szélura Gwaihirék természetesen jóval kisebbek voltak, de a filmbeli méreteik szerintem nagyjából reálisak (sacc/kb 20 méteres szárnyfesztáv).
A nazgúlok gonosz szárnyas lényeiről sajnos semmiféle méretbeli adatról nem tudok...
Our knees do not bend easily
- Gabor97
- Nem elérhető
A másik kérdésem meg az lenne ,hogy mi a neve azoknak a szárnyas lényeknek amiken a nazgulok repülnek?
lehet hogy benne van valamelyik középföldés könyvben a válasz de még nem tudtam mindet elolvasni
A haláltól nem kell félni.Ha nem félsz tőle lágyan rád mosolyog és továbbáll.De ha félelmet mutatsz iránta...mint egy kiéheztetett vadállat úgy veti rád magát.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Namarie írta: A Fekete Lehellettel kapcsolatban kérdezek:
- Gondor ostromakor történtekhez:
- a Fekete Lehellet mi tulajdonképpen? Egyfajta mágikus akarat, ami az ember/hobbit lelkét/cselekvőképességét célozza meg?
- Frodót és samut tudjuk, hogy Aragorn nagyon nehezen gyógyította meg. Ezt mi okozta? Csak a Gyűrű, vagy keveredett azzal, ami Mordorban volt?
A Fekete Lehelet, amennyire én emlékszem, simán kábító hatással bír, de mindenképpen a lelket célozza meg, amikor Bríben használják, Trufa egész jól beszámol a hatásairól. Gondor ostromakor valószínűleg hatványozottan hatott az áldozatokra, hiszen a nazgúlokkal volt Uruk akarata is, nem rejtőzködtek senki elől.
Frodó és Samu átkelt a Morgulvölgyön és fél Mordoron, ráadásul egészségtelenül közel voltak egy éppen félig felrobbanó vulkánhoz... Ha úgy vesszük, hogy mindezek alapja a Gyűrű, akkor igen, "csak" a Gyűrű okozta a bajukat.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Namarie
- Nem elérhető
- Gondor ostromakor történtekhez:
- a Fekete Lehellet mi tulajdonképpen? Egyfajta mágikus akarat, ami az ember/hobbit lelkét/cselekvőképességét célozza meg?
- Frodót és samut tudjuk, hogy Aragorn nagyon nehezen gyógyította meg. Ezt mi okozta? Csak a Gyűrű, vagy keveredett azzal, ami Mordorban volt?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Encsi
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Aydin írta:
Namarie írta: Az Ainuk Eru gondolatának gyermekei.
Én sem úgy értettem, hogy a dalokkal születtek volna, hanem hogy esetleg az első dalban még más szerepük lett volna a világban, nem kellett volna a gonosszal hadakozniuk.
Persze, hogy nem kellett volna a gonosszal hadakozniuk, mert a gonosz nem szerepelt Eru álmaiban, azokat Melkor hozta létre.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Aydin
- Nem elérhető
- Finwe
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
A Morgothra vonatkozó idézet inkább a következőt jelenti: Eru akarata ellen nem lehet tenni semmit, és minden Erut szolgálja, és Melkornak meg kell tapasztalnia, hogy bármit tesz, az ő akarat nem valósulhat meg. "Minden dolog bennem leli gyökerét, de én nem abban". Ill: "Ki vagy Te? Az Erő azon része, mely folyton rosszra tör, de végül jót mível." (Upanisádok, Faust 1.)
- Aydin
- Nem elérhető
- Randír
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
A Gyermekek a harmadikkal jöttek, ezt szerintem eléggé alátámasztja az utolsó előtti idézet. Ezen kívül azt is, hogy azok a dolgok, melyek valamely valához köthetők (pl. Manwe-szél), korábbi dallam(ok?)ban voltak.
A harmadikban lehettek még azok a történések, amiket a valák sem láthatnak előre, talán Mandost kivéve.
A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/
- Namarie
- Nem elérhető
az első az ainuk voltak, ők folytatták, kiteljesítették a maguk módján a muzsikát. Ők gondolatának első gyermekei. A második a tündék és az emberek, a harmadikról pedig nem tudjuk, hogy mi, csak annyit, hogy van egy pont, ahonnan már az aiunuk sem tudják, hogy mi következik. Na erre is több verzió van, az egyik az, hogy Jézus eljövetele, a másik pedig az apokaliptikus idők, és az, hogy Mandos második jóslata értelmében helyreáll a rend és a harmónia. Ez a HOME sorozat köteteiben van, de a szemelvény sincs kéznél.
Ez, amit most élünk, vélhetőleg a második dallam.
- Metaflora
- Nem elérhető
- Miau!
- Köszönetek: 19
(Felmerült verziók: 1) második a tündék, harmadik az emberek; 2) harmadik az emberek és a tündék, de akkor mi a második?)
Kapcsolódó részletek (amelyek alapján gyanút fogtunk, hogy eredeti 1) elképzelésünkkel szemben a 2) lehet helytálló):
Szilmarilok, a második dallamról:
"Then Ilúvatar arose, [...] and a new theme began amid the storm, like and yet unlike to the former theme [...]"
("Ekkor Ilúvatar fölállt, [...] és új dallam bontakozott ki a vihar közepette, hasonlatos és mégsem hasonlatos az előzőhöz [...]")
Ugyanaz a harmadikról:
"Then again Ilúvatar arose, [...] and behold! a third theme grew amid the confusion, and it was unlike the others."
("S ekkor Ilúvatar ismét fölállt, [...] és íme!, egy harmadik dallam bontakozott ki a hangzavarban, amely nem hasonlított az előbbiekre.")
(5. oldal [magyar: 17. oldal], Ainulindale)
Kicsit később:
"For the Children of Ilúvatar were conceived by him alone; and they came with the third theme, and were not in the theme which Iluvatar propounded at the beginning, and none of the Ainur had part in their making. [...] Now the Children of Ilúvatar are Elves and Men, the Firstborn and the Followers."
("Mert Ilúvatar egyedül teremtette a Gyermekeit, akik a harmadik dallammal jöttek, s még nem voltak jelen Ilúvatar első dallamában, s egyetlen ainu sem vett részt a megalkotásukban. [...] Ilúvatar Gyermekei pedig a tündék és az emberek, az Elsőszülöttek és követőik.")
(7. oldal [magyar: 18-19. oldal], Ainulindale)
Még egy kicsit később:
"But Manwe [...] was the chief instrument of the second theme that Ilúvatar had raised up against the discord of Melkor [...]"
("Manwe [...] volt a legerősebb hangszer abban a második dallamban, amelyet Ilúvatar szembeszegezett Melkor disszonanciájával [...]")
(10. oldal [magyar: 21-22. oldal], Ainulindale)
(Rákerestem, hogy mennyire lerágott csont a téma, de arra jutottam, hogy bár 2003.05.04-én is felmerült ez a kérdés, mármint hogy "De akkor mi volt a második dallam???", nem tárgyalták olyan mélységben, hogy ne hagytak volna elmélkednivalót a mai közönségnek, és főleg kíváncsi vagyok arra, hogy kinek tűnt fel ez elsőre, és hányan vagyunk, akik eredetileg külön dallamnak gondolták a tündéket és embereket.)
- Cerebrum
- Nem elérhető
- zsombiDS
- Látogató
én egy tetováláshoz szeretném a segítségeteket kérni.
a hit szót szeretném lefordítani és tünde betűkkel leírni és ezt magamra varratni.
a lényeg,hogy sürgős lenne a dolog,de ha lehet biztosra kéne mennem,
hiszen ez remélhetőleg életem végéig a testemen fog maradni és mégsem
szeretném,hogy valami kamu legyen rajta...
tehát igazából az is jó,ha mondtok vmi fordító oldalt,vagy nem tudom,csak
valahogy úgy kéne,hogy meg tudjak bizonyosodni róla,hogy tényleg az,amit szeretnék.
segítségeteket előre is köszönöm
üdv:
Zsombi
- Namarie
- Nem elérhető
Finwe írta:
Fény ölelné a fényt? Nekem pont ez a félelmetes a szellemi világokban hogy ott nincsen ölelés, nincs testmeleg...Melian meg Thingol újra átölelhetné Lúthient.
Kicsit messziről kezdve: a keresztény feltámadáskor testben fogunk feltámadni, épp ezért nem helytelen az a gondolat, hogy a katolikus Tolkien is testbeli feltámadást képzel el a középföldeieknek. (nyilván a keresztény teológia szempontjából- és ezt egy rendfőnök apácától hallottam- az elsődleges öröm Isten közelsége lesz. Természetes, hogy örülni fogunk a hozzátartozóinknak is.
Ráadásul, az, hogy a Két Fa meggyógyul, teljes lesz a fénye, ez számomra azt jelenti, hogy az anyagi valóságuk is helyre áll. Ne feledjük: az ainuk tetszés szerint vehetnek fel testi alakot, burkolózhatnak anyagba. Miért is ne lehetne, hoyg Meliannak nem csak szellem, hanem anyagi teste is lesz?
- Finwe
- Nem elérhető
Fény ölelné a fényt? Nekem pont ez a félelmetes a szellemi világokban hogy ott nincsen ölelés, nincs testmeleg...Melian meg Thingol újra átölelhetné Lúthient.
- Namarie
- Nem elérhető
Finwe írta: Az Ti el tudjátok képzelni hogy valaki az Egyenes úton el jusson a Negyedkorban Nyugatra? Csak mert volt valahol egyetlen helyen említés hogy kiválasztottak később is lehetnek, valahogy másképp volt írva talán a Gyűrű keresésében vagy a Szilmarilok végén.
ha akarjuk, még a Hetedkorban is megeshet. ha a tolkieni világot úgy fogjuk fel, mint egy fiktív világot nagyon is valós értékrenddel- akkor vajon nme hasonló vagy épp ugyanolyan értékeket vallunk a magunkénak?
Ha fizikálisan nem is jutunk el, szellemiségben biztos. )9
Amúgy: mi az a nyugat? ha úgy vesszük, hogy ott angyali hatlmak élnek, akkor vajon miért nem juthatunk el mi is az ő földjükre? Ráadásul a Mythopoeia is ezzel zárul:
"és mind mind közül válasz majd társat"
Te Szent Eru, milyen jó lenne már itt tartani! Gondoljátok el. mindenkivel, minden ősünkkel találkozhatnánk, és még ráadásul egy csomó nagyszerű emberrel és tündével is!
Melian meg Thingol újra átölelhetné Lúthient.
- Finwe
- Nem elérhető
No hát a valáknak is volt hatalmuk de ahogy telt az idő egyre kevésbé tudtak élni vele, a kérdés hogy mennyire lehet élni velük, és hogy a tündehagyományok halványuláásval mennyire lesznek még egyáltalán beavatottak vagy pedig csak 1-2 ösztönös mágia használó lesz majd akik azonban igen nagy bajt okozhatnak, el tudom képzelni hogy a Negyedkor nagy problémája és adott esetben háborúja is egy ilyen problémakör köré szerveződhetEz az egyik. A másik: megmaradnak a mágikus erők, mert azok nem múlandóak, csak egy pár beavatott tudja őket használni.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Finwe
- Nem elérhető
- Missy
- Nem elérhető
Gandalf írta:
Dehogynem: őrült MTT-sek a Hetedkorban, akik újra és újra átélik az elmúlt korok történeteit.Encsi írta: (ÉS AKKOR A VÉGÉN NEM MARADT SEMMI! ! !)
Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)