Kérdések

Több
13 éve 9 hónapja #393370 Írta: Gabor97
Gabor97 válaszolt a következő témában: Kérdések
Egy tömör forditást tudna adni valaki? addig értettem hogy igenis meg nem is :D

A haláltól nem kell félni.Ha nem félsz tőle lágyan rád mosolyog és továbbáll.De ha félelmet mutatsz iránta...mint egy kiéheztetett vadállat úgy veti rád magát.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 9 hónapja #393362 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Tolkiennek feltették a kérdést anno, hogy a nazgúlok szárnyas bestiája egy pterodactylus-e.

A 211-es számú levélben ezt válaszolja:

"Pterodactyl. Yes and no. I did not intend the steed of the Witch-King to be what is now called a 'pterodactyl', and often is drawn (with rather less shadowy evidence than lies behind many monsters of the new and fascinating semi-scientific mythology of the 'Prehistoric'). But obviously it is pterodactylic and owes much to the new mythology, and its description even provides a sort of way in which it could be a last survivor of older geological eras."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 9 hónapja #393361 Írta: Grondir
Grondir válaszolt a következő témában: Kérdések

A Szürke Zarándok írta: A "ronda szárnyas lény" szerintem nagyon találó név ezekre a ronda szárnyas lényekre:) De azon én is gondolkodtam, hogy mik is lehettek. Mert valami olyasmi van róluk a GyU-ban (most nem tudom kikeresni, hogy pontosan mi), hogy ezek valami régi gonosz lénynek (amit talán még Morgoth "fejleszthetett ki" annak idején), a kései ivadékai, akiket Sauron megtalált, és gondolom, örömmel üdvözölvén őket, mint régi kedves ismerősöket, kicsit felhizlalt, hogy aztán nazguljai alá adhassa őket. De ha jól tudom, bővebb információt nem ad Tolkien róluk.

És az is benne van, hogy madarak. (Ezért nem értem, hogy a filmben mért inkább sárkányra hasonlítanak...)

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."

Több
13 éve 9 hónapja #393355 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Kérdések
Mit szólnátok a "nazgúl-hátas" elnevezéshez? Van valahol egy ilyen fordulat a GYU-ban Théoden halála környékén...

Több
13 éve 9 hónapja #393354 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Kérdések
A "ronda szárnyas lény" szerintem nagyon találó név ezekre a ronda szárnyas lényekre:) De azon én is gondolkodtam, hogy mik is lehettek. Mert valami olyasmi van róluk a GyU-ban (most nem tudom kikeresni, hogy pontosan mi), hogy ezek valami régi gonosz lénynek (amit talán még Morgoth "fejleszthetett ki" annak idején), a kései ivadékai, akiket Sauron megtalált, és gondolom, örömmel üdvözölvén őket, mint régi kedves ismerősöket, kicsit felhizlalt, hogy aztán nazguljai alá adhassa őket. De ha jól tudom, bővebb információt nem ad Tolkien róluk.

"Ma már minden út görbe."

Több
13 éve 9 hónapja #393352 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Randa szárnyas lény. Nem tudni róla többet.
Úgyis meghalódik a végére :P

Our knees do not bend easily

Több
13 éve 9 hónapja #393350 Írta: Gabor97
értem köszi a választ a nazgul szárnyas lényéröl félreérthetöen irtam ugyértettem hogy MI AZ? mert a filmben egy ronda sárkányra hasonlit de azt tudom hogy nem az meg gondolom nem az a rendes neve hogy szárnyas lény.

A haláltól nem kell félni.Ha nem félsz tőle lágyan rád mosolyog és továbbáll.De ha félelmet mutatsz iránta...mint egy kiéheztetett vadállat úgy veti rád magát.

Több
13 éve 9 hónapja #393349 Írta: Felagund

Gabor97 írta: SZiasztok lehet buta kérdés de mekkora egy sas ( mármint amik a gyürük urában szerepelnek )gondolom nem akkora mint itt Magyarországon hiszen akkor nem birták volna el Frodoékat meg Gandalfot, kb akkorák mint a filmben?

A másik kérdésem meg az lenne ,hogy mi a neve azoknak a szárnyas lényeknek amiken a nazgulok repülnek?

lehet hogy benne van valamelyik középföldés könyvben a válasz de még nem tudtam mindet elolvasni

Ha nem tévedek nagyot, sasról pontos méretleírás nincs a Gyűrűk Urában, de ha emlékeim nem csalnak, akkor az Első Korban élt Thorondor "kiterjesztett szárnyai harmincölnyi távolságot fogtak át". Az ölt az angolszász szokás szerint 2 yardnak véve ez azt jelenti, hogy Thorondor barátunk szárnyfesztávja csaknem 55 méter volt, ami jónéhány közepes járatú repülőgépnek is becsületére válna...
Szélura Gwaihirék természetesen jóval kisebbek voltak, de a filmbeli méreteik szerintem nagyjából reálisak (sacc/kb 20 méteres szárnyfesztáv).

A nazgúlok gonosz szárnyas lényeiről sajnos semmiféle méretbeli adatról nem tudok...

Több
13 éve 9 hónapja #393343 Írta: Gabor97
SZiasztok lehet buta kérdés de mekkora egy sas ( mármint amik a gyürük urában szerepelnek )gondolom nem akkora mint itt Magyarországon hiszen akkor nem birták volna el Frodoékat meg Gandalfot, kb akkorák mint a filmben?

A másik kérdésem meg az lenne ,hogy mi a neve azoknak a szárnyas lényeknek amiken a nazgulok repülnek?

lehet hogy benne van valamelyik középföldés könyvben a válasz de még nem tudtam mindet elolvasni

Több
13 éve 9 hónapja #393283 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Namarie írta: A Fekete Lehellettel kapcsolatban kérdezek:
- Gondor ostromakor történtekhez:
- a Fekete Lehellet mi tulajdonképpen? Egyfajta mágikus akarat, ami az ember/hobbit lelkét/cselekvőképességét célozza meg?
- Frodót és samut tudjuk, hogy Aragorn nagyon nehezen gyógyította meg. Ezt mi okozta? Csak a Gyűrű, vagy keveredett azzal, ami Mordorban volt?

A Fekete Lehelet, amennyire én emlékszem, simán kábító hatással bír, de mindenképpen a lelket célozza meg, amikor Bríben használják, Trufa egész jól beszámol a hatásairól. Gondor ostromakor valószínűleg hatványozottan hatott az áldozatokra, hiszen a nazgúlokkal volt Uruk akarata is, nem rejtőzködtek senki elől.

Frodó és Samu átkelt a Morgulvölgyön és fél Mordoron, ráadásul egészségtelenül közel voltak egy éppen félig felrobbanó vulkánhoz... Ha úgy vesszük, hogy mindezek alapja a Gyűrű, akkor igen, "csak" a Gyűrű okozta a bajukat. :)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
13 éve 10 hónapja #393091 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
A Fekete Lehellettel kapcsolatban kérdezek:
- Gondor ostromakor történtekhez:
- a Fekete Lehellet mi tulajdonképpen? Egyfajta mágikus akarat, ami az ember/hobbit lelkét/cselekvőképességét célozza meg?
- Frodót és samut tudjuk, hogy Aragorn nagyon nehezen gyógyította meg. Ezt mi okozta? Csak a Gyűrű, vagy keveredett azzal, ami Mordorban volt?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
13 éve 10 hónapja #393076 Írta: Encsi
Encsi válaszolt a következő témában: Kérdések
(Melcor? :shock: )

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
13 éve 10 hónapja #393073 Írta: Felagund
Melcort ellenben Eru ;)

Több
13 éve 10 hónapja #393071 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések

Aydin írta:

Namarie írta: Az Ainuk Eru gondolatának gyermekei.

Én sem úgy értettem, hogy a dalokkal születtek volna, hanem hogy esetleg az első dalban még más szerepük lett volna a világban, nem kellett volna a gonosszal hadakozniuk.

Persze, hogy nem kellett volna a gonosszal hadakozniuk, mert a gonosz nem szerepelt Eru álmaiban, azokat Melkor hozta létre.

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
14 éve 1 hónapja #392227 Írta: Aydin
Aydin válaszolt a következő témában: Kérdések

Namarie írta: Az Ainuk Eru gondolatának gyermekei.

Én sem úgy értettem, hogy a dalokkal születtek volna, hanem hogy esetleg az első dalban még más szerepük lett volna a világban, nem kellett volna a gonosszal hadakozniuk.

Több
14 éve 1 hónapja #392225 Írta: Finwe
Finwe válaszolt a következő témában: Kérdések
Lévén hogy az Időtlenség Csarnokában nincs idő, elképzelhető hogy valóban nem lehet egy időrendi megfeleltetést adni a történelmi korszakok és a dallamok között. Mondjuk egy másfajta felépítésben dolgoztt Eru a valákkal. Bennem amikor formálódik egy történet, egy kitalált világ, akkor előbb csak valami halovány érzés, valami vágy vagy félelem vagy szorongás van, aztán mintha valami dallam bontakozna ki, de nem igazi dallam inkább csak emlékeztet rá, ugyanigy haloványan formák kezdenek kibontakozni és ezzel együtt valami történeti mag is, de az egész mégy együtt van, nem különíthető el teljesen, nincsnek még különvált formák, és akkor így bontakozik ki bennem egy világ. Nem feltétlen időrendben, hanem inkább fontossági sorrendben, a lényegesebb, drámaibb cselekmények a nagyobb váz van meg először és ahogy haladok előre egyre inkább kibontakoznak az apróbb részletek. De a Szilmarilokban is erről van szó, ld az emberek azok akik úgymond beteljesítik a Muzsikától függetlenül a Világ történetét, tehát ez is mintha azt támasztaná alá, hogy a zene egyfajta vázlat amiben nincsen benne minden apró részlet (ld Orome megtalálja a tündéket, konkrét szöveget érdemes elolvasni)

Több
14 éve 1 hónapja #392217 Írta: Namarie
Az Ainuk Eru gondolatának gyermekei. A tündék és az emberek első- ill. másodszülöttek, és szerintem már kezdettől fogva megvoltak Eru gondolataiban, csak még nem volt nekik lakhelyük.

A Morgothra vonatkozó idézet inkább a következőt jelenti: Eru akarata ellen nem lehet tenni semmit, és minden Erut szolgálja, és Melkornak meg kell tapasztalnia, hogy bármit tesz, az ő akarat nem valósulhat meg. "Minden dolog bennem leli gyökerét, de én nem abban". Ill: "Ki vagy Te? Az Erő azon része, mely folyton rosszra tör, de végül jót mível." (Upanisádok, Faust 1.)

Több
14 éve 1 hónapja #392198 Írta: Aydin
Aydin válaszolt a következő témában: Kérdések
Még az is lehet, hogy a dallamok nem korszakok, hanem lehetőségek voltak. Ha Melkor közbe nem szól a disszonáns dallamával, talán Ilúvatar Gyermekei meg sem születtek volna, vagy egészen mások lettek volna. Talán többek közt erre is gondol Ilúvatar, amikor ezt mondja: "És te, Melkor, látni fogod, hogy nem játszhatsz egyetlen olyan dallamot sem, amelynek ne bennem volna a végső forrása, s hogy ellenemre senki sem változtathatja meg a muzsikát. Mert aki ezt próbálja, csupán eszköz lesz a kezemben, hogy olyan, még csodálatosabb dolgokat teremtsek, amilyenekre ő nem is gondolt." Talán amikor a második dallamot játszotta, Ilúvatar arra gondolt, hogy majd a valák segítségével fékezi meg Melkor világpusztító lázongását, ezért szólt az főleg őróluk. De Melkor tovább folytatta az ellenkezést, és ekkor jött a harmadik dallam, amelyben több volt a szomorúság, de csak ez a fajta világ képes szembeszállni Morgoth gonoszságával. És ebben a dallamban vannak benne a tündék és az emberek, és még számos jó és szép dolog, ami nélküle sosem született volna meg.

Több
14 éve 1 hónapja #392193 Írta: Randír
Randír válaszolt a következő témában: Kérdések
Az ainuk már léteztek az első dallam előtt is. Inkább a létező világ (Ea) fizikai képe volt az első, vagy az első kettő dallamban. A szél, az eső és hasonlók.

A Gyermekek a harmadikkal jöttek, ezt szerintem eléggé alátámasztja az utolsó előtti idézet. Ezen kívül azt is, hogy azok a dolgok, melyek valamely valához köthetők (pl. Manwe-szél), korábbi dallam(ok?)ban voltak.
A harmadikban lehettek még azok a történések, amiket a valák sem láthatnak előre, talán Mandost kivéve.

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
14 éve 1 hónapja #392182 Írta: Namarie
Nincs nálam a könyv, de:

az első az ainuk voltak, ők folytatták, kiteljesítették a maguk módján a muzsikát. Ők gondolatának első gyermekei. A második a tündék és az emberek, a harmadikról pedig nem tudjuk, hogy mi, csak annyit, hogy van egy pont, ahonnan már az aiunuk sem tudják, hogy mi következik. Na erre is több verzió van, az egyik az, hogy Jézus eljövetele, a másik pedig az apokaliptikus idők, és az, hogy Mandos második jóslata értelmében helyreáll a rend és a harmónia. Ez a HOME sorozat köteteiben van, de a szemelvény sincs kéznél.

Ez, amit most élünk, vélhetőleg a második dallam.

Több
14 éve 1 hónapja #392180 Írta: Metaflora
Metaflora válaszolt a következő témában: Kérdések
Kérdés: Mi volt az Ainuk Muzsikájának második és harmadik dallama? (+ érvek, hogy miért pont az)
(Felmerült verziók: 1) második a tündék, harmadik az emberek; 2) harmadik az emberek és a tündék, de akkor mi a második?)

Kapcsolódó részletek (amelyek alapján gyanút fogtunk, hogy eredeti 1) elképzelésünkkel szemben a 2) lehet helytálló):

Szilmarilok, a második dallamról:
"Then Ilúvatar arose, [...] and a new theme began amid the storm, like and yet unlike to the former theme [...]"
("Ekkor Ilúvatar fölállt, [...] és új dallam bontakozott ki a vihar közepette, hasonlatos és mégsem hasonlatos az előzőhöz [...]")

Ugyanaz a harmadikról:
"Then again Ilúvatar arose, [...] and behold! a third theme grew amid the confusion, and it was unlike the others."
("S ekkor Ilúvatar ismét fölállt, [...] és íme!, egy harmadik dallam bontakozott ki a hangzavarban, amely nem hasonlított az előbbiekre.")

(5. oldal [magyar: 17. oldal], Ainulindale)

Kicsit később:
"For the Children of Ilúvatar were conceived by him alone; and they came with the third theme, and were not in the theme which Iluvatar propounded at the beginning, and none of the Ainur had part in their making. [...] Now the Children of Ilúvatar are Elves and Men, the Firstborn and the Followers."
("Mert Ilúvatar egyedül teremtette a Gyermekeit, akik a harmadik dallammal jöttek, s még nem voltak jelen Ilúvatar első dallamában, s egyetlen ainu sem vett részt a megalkotásukban. [...] Ilúvatar Gyermekei pedig a tündék és az emberek, az Elsőszülöttek és követőik.")

(7. oldal [magyar: 18-19. oldal], Ainulindale)

Még egy kicsit később:
"But Manwe [...] was the chief instrument of the second theme that Ilúvatar had raised up against the discord of Melkor [...]"
("Manwe [...] volt a legerősebb hangszer abban a második dallamban, amelyet Ilúvatar szembeszegezett Melkor disszonanciájával [...]")

(10. oldal [magyar: 21-22. oldal], Ainulindale)

(Rákerestem, hogy mennyire lerágott csont a téma, de arra jutottam, hogy bár 2003.05.04-én is felmerült ez a kérdés, mármint hogy "De akkor mi volt a második dallam???", nem tárgyalták olyan mélységben, hogy ne hagytak volna elmélkednivalót a mai közönségnek, és főleg kíváncsi vagyok arra, hogy kinek tűnt fel ez elsőre, és hányan vagyunk, akik eredetileg külön dallamnak gondolták a tündéket és embereket.)

Több
14 éve 2 hónapja #392011 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések
Oké, most már csak az a nagy kérdés, hogy milyen nyelvre szeretnéd lefordíttatni és hogy "tünde betűk" alatt pontosan mit is értesz.

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

• zsombiDS
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 2 hónapja #391999 Írta: zsombiDS
zsombiDS válaszolt a következő témában: Kérdések
sziasztok!

én egy tetováláshoz szeretném a segítségeteket kérni.
a hit szót szeretném lefordítani és tünde betűkkel leírni és ezt magamra varratni.
a lényeg,hogy sürgős lenne a dolog,de ha lehet biztosra kéne mennem,
hiszen ez remélhetőleg életem végéig a testemen fog maradni és mégsem
szeretném,hogy valami kamu legyen rajta...
tehát igazából az is jó,ha mondtok vmi fordító oldalt,vagy nem tudom,csak
valahogy úgy kéne,hogy meg tudjak bizonyosodni róla,hogy tényleg az,amit szeretnék.

segítségeteket előre is köszönöm
üdv:

Zsombi

Több
14 éve 3 hónapja #391068 Írta: Namarie

Finwe írta:

Melian meg Thingol újra átölelhetné Lúthient.

Fény ölelné a fényt? Nekem pont ez a félelmetes a szellemi világokban hogy ott nincsen ölelés, nincs testmeleg...

Kicsit messziről kezdve: a keresztény feltámadáskor testben fogunk feltámadni, épp ezért nem helytelen az a gondolat, hogy a katolikus Tolkien is testbeli feltámadást képzel el a középföldeieknek. (nyilván a keresztény teológia szempontjából- és ezt egy rendfőnök apácától hallottam- az elsődleges öröm Isten közelsége lesz. Természetes, hogy örülni fogunk a hozzátartozóinknak is.

Ráadásul, az, hogy a Két Fa meggyógyul, teljes lesz a fénye, ez számomra azt jelenti, hogy az anyagi valóságuk is helyre áll. Ne feledjük: az ainuk tetszés szerint vehetnek fel testi alakot, burkolózhatnak anyagba. Miért is ne lehetne, hoyg Meliannak nem csak szellem, hanem anyagi teste is lesz?

Több
14 éve 3 hónapja #391064 Írta: Finwe

Fény ölelné a fényt? Nekem pont ez a félelmetes a szellemi világokban hogy ott nincsen ölelés, nincs testmeleg...

Több
14 éve 4 hónapja #391063 Írta: Namarie

Finwe írta: Az Ti el tudjátok képzelni hogy valaki az Egyenes úton el jusson a Negyedkorban Nyugatra? Csak mert volt valahol egyetlen helyen említés hogy kiválasztottak később is lehetnek, valahogy másképp volt írva talán a Gyűrű keresésében vagy a Szilmarilok végén.

ha akarjuk, még a Hetedkorban is megeshet. ha a tolkieni világot úgy fogjuk fel, mint egy fiktív világot nagyon is valós értékrenddel- akkor vajon nme hasonló vagy épp ugyanolyan értékeket vallunk a magunkénak?

Ha fizikálisan nem is jutunk el, szellemiségben biztos. :) )9

Amúgy: mi az a nyugat? ha úgy vesszük, hogy ott angyali hatlmak élnek, akkor vajon miért nem juthatunk el mi is az ő földjükre? Ráadásul a Mythopoeia is ezzel zárul:
"és mind mind közül válasz majd társat"

Te Szent Eru, milyen jó lenne már itt tartani! Gondoljátok el. mindenkivel, minden ősünkkel találkozhatnánk, és még ráadásul egy csomó nagyszerű emberrel és tündével is!

Több
14 éve 4 hónapja #391062 Írta: Finwe

Ez az egyik. A másik: megmaradnak a mágikus erők, mert azok nem múlandóak, csak egy pár beavatott tudja őket használni.

No hát a valáknak is volt hatalmuk de ahogy telt az idő egyre kevésbé tudtak élni vele, a kérdés hogy mennyire lehet élni velük, és hogy a tündehagyományok halványuláásval mennyire lesznek még egyáltalán beavatottak vagy pedig csak 1-2 ösztönös mágia használó lesz majd akik azonban igen nagy bajt okozhatnak, el tudom képzelni hogy a Negyedkor nagy problémája és adott esetben háborúja is egy ilyen problémakör köré szerveződhet

Több
14 éve 4 hónapja #391060 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Kérdések
Miért is ne, ha a valák (de főleg Eru) úgy kívánják? A tolkieni világba nagyon is beleillik, hogy egyes kiválasztottakkal olyan dolgok is megeshetnek (rendszerint szenvedéseik eredményeképpen), ami az éppen aktuális világrendtől valamiben eltér.

Több
14 éve 4 hónapja #391055 Írta: Finwe
Az Ti el tudjátok képzelni hogy valaki az Egyenes úton el jusson a Negyedkorban Nyugatra? Csak mert volt valahol egyetlen helyen említés hogy kiválasztottak később is lehetnek, valahogy másképp volt írva talán a Gyűrű keresésében vagy a Szilmarilok végén.

Több
14 éve 4 hónapja #390781 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Kérdések

Gandalf írta:

Encsi írta: (ÉS AKKOR A VÉGÉN NEM MARADT SEMMI! ! !)

Dehogynem: őrült MTT-sek a Hetedkorban, akik újra és újra átélik az elmúlt korok történeteit. ;)

:lol:

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.058 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére