Kérdések

Több
19 éve 1 hete #276966 Írta: Annedun
Annedun válaszolt a következő témában: Kérdések

Anduin írta: Tudom, a könyvben ősz hajú, de a filmben (off) csak akkor ősz, amikor a fia már 4 éves lehet.
Ahoz képest elég szépen végigharcolta. :fight:

egyébként a filmben is őszül. csak megjegyzem...

szeretni és szeretve lenni

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 1 hete #276964 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Anduin írta: Tudom, a könyvben ősz hajú, de a filmben (off) csak akkor ősz, amikor a fia már 4 éves lehet.

Csak őszülő hajú. Elvégre hosszúéltű númenori.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 1 hete #276942 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Kérdések
Tudom, a könyvben ősz hajú, de a filmben (off) csak akkor ősz, amikor a fia már 4 éves lehet.

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
19 éve 1 hete #276932 Írta: Alyr Arkhon

Anduin írta: Én a függelékben nem találtam Aragorn nevét ennél a résznél, és amikor a gyűrű keresésénél olvastam (plantírok) akkor nem értettem, ést azt jittem, hogy Aragorn apja, vagy valakije. Most már utánaszámoltam és kijöhet, hiszen Denethor 54 (?) évesen kapta meg a trónt kkor működik a dolog.

Kösz, csak biztos akartam lenni benne.

Aragorn 87 éves a Gyűrűháború idején...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 1 hete #276930 Írta: Mal-estel
Mal-estel válaszolt a következő témában: Kérdések

Anduin írta: Én a függelékben nem találtam Aragorn nevét ennél a résznél, és amikor a gyűrű keresésénél olvastam (plantírok) akkor nem értettem, ést azt jittem, hogy Aragorn apja, vagy valakije. Most már utánaszámoltam és kijöhet, hiszen Denethor 54 (?) évesen kapta meg a trónt kkor működik a dolog.

Csak hogy biztos legyél benne: GYUIII 464.oldal:
"2957-80 Aragorn nagy utazásai és kóborlásai.
Álnéven szolgája a rohani Thengelt
és a gondori II. Ectheliont.

Aragorn apja II.Arathorn 2933-ban halt meg.

A remény hal meg utoljára.

Több
19 éve 1 hete #276917 Írta: Anduin
Én a függelékben nem találtam Aragorn nevét ennél a résznél, és amikor a gyűrű keresésénél olvastam (plantírok) akkor nem értettem, ést azt jittem, hogy Aragorn apja, vagy valakije. Most már utánaszámoltam és kijöhet, hiszen Denethor 54 (?) évesen kapta meg a trónt kkor működik a dolog.

(Poe)

Több
19 éve 1 hete #276892 Írta: Mal-estel

Anduin írta: Aragorn Thorongil álnéven ajálotta fel tait Ecthelion-nak, és a nagy Umbar-i rajtaütés után elment.
Vagy valamit félreértettem a Gyűrű Keresésében? :?: :?: :?:

Ez a rész nem a GyUIII - Függelékek 412. oldalán van?
Itt részletesen le van írva a dolog, nemigen lehet félreérteni.
A Gyűrű keresésében nem emlékszem, hogy lett volna ilyen - persze lehet, hogy tévedek.

Ja bocsi közben már megjött a válasz. :oops:

Több
19 éve 1 hete #276891 Írta: Noredhel
Noredhel válaszolt a következő témában: Kérdések

Anduin írta: Aragorn Thorongil álnéven ajálotta fel tait Ecthelion-nak, és a nagy Umbar-i rajtaütés után elment.

Ez már a Föggelékben is le van írva... *nemérti* Mi nem világos?

Toujours pur

kiejtés: "liedesz"

Több
19 éve 1 hete #276837 Írta: Anduin
Aragorn Thorongil álnéven ajálotta fel tait Ecthelion-nak, és a nagy Umbar-i rajtaütés után elment.

(Poe)

Több
19 éve 2 hete #276534 Írta: Noredhel

Phaedra/Namarie írta: Arra gondolok, hogy a Szilmaril elvesztése és a lekifurdalás akkorra bánatot okozhatott neki, hogy követte kedves papáját és testvéreit Mandoshoz.

Az biztos... (szegény kicsi Maglor... őt valahogy mindig úgy tudom sajnálni... talán azért kínoztam az egész novellám alatt lelkileg?)

Toujours pur

Több
19 éve 2 hete #276533 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
Arra gondolok, hogy a Szilmaril elvesztése és a lekifurdalás akkorra bánatot okozhatott neki, hogy követte kedves papáját és testvéreit Mandoshoz.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 2 hete #276531 Írta: Noredhel

olorin.papa írta: Lehet, hogy kedves Fehérbálna barátunk, egy csatában vesztes Rhun-földi vadtulkot látott, amely elvesztette az e3gyik szarvát, és azt nézte Unikornisnak. :D
Vagy egyszerűen csak cukkolni próbál bennünket :x

Maglorral tényleg nem tudom mi történhetett, de ha szimpi neked, még mindig ott dalolhat bánatosan a tenger partján...
De ha úgy vesszük, akkor beleriandi tengerbe vetette a szilmarilt, és amikor azt elnyelte a tenger, ő is odaveszett. Én ezt tartom elképzelhetőbbnek :roll:

Jah, hogy szökőárt csinált a kis drágám? :twisted: Bár akkor nemigen danolhatott...

(OFF: mikor Hyarnustaros tali volt Győrben, kérdeztük is Maglort, hogy ő mit keres itt, enki a tengernél kéne búsongani azóta is...)

Esetleg bedobja, megkomponálja a Noldolantét, aztán vagy ugrik, vagy csak úgy szimplán +hal... :lol:
(Mindenképp ki kell nyírnom, hogy lezárt legyen a novi... bár ha belelgondolok, Maedhros ilyen irányú ténykedése is kisebbfajta vulkánkitörést idézett elő nálam :twisted: )

Toujours pur

Több
19 éve 2 hete #276476 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Mal-estel írta:

Ulmo írta: Az MTT tervbe vette a HoME eddig magyarul kiadatlan köteteinek fordítását. Pont a Lays of Beleriand lenne a soros (mivel eddig sak az első két kötet jelent meg, és sorban kellene haladni), de ezzel némi probléma van: egy ilyen témájú verses kötet kiadása elég nagy rizikóval jár, mivel nem túl nagy iránta a kereslet. Ezért a kiadók nagyon megfontolják, bele merjenek-e vágni. Eddig tudtommal csak negatív válaszokat kaptunk.

Szerintem van annyi igazi Tolkien-fan Magyarországon, hogy ne legyen veszteséges a dolog. Nem??

Annyi se volt, aki továbjuttassa a GYU-t a '84-gyel szemben... :roll:

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 2 hete #276464 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

olorin.papa írta: Elrond, aki Turgon leszármazottja lévén, jogosan volt a Völgyzugolyi tündék feje. Ha Glorfindel is Királyi családból származik, akkor Ő tündék vezére középföldén, persze Celeborn és galadriel után.

Egyébként a Gyűrű Szövetségében megemlítik, hogy glorfindel visszatért a másik partról, vagyis Mandos csarnokából, ahonnét minden Tünde ujjá születhet, kivéve Feanort, aki csak a végső csata után (vagy csata előtt) ezt nem tudom pontosan

Ez így nem igaz (vagy tedd meg, hogy idézed a megfelelő passzust). Amire Gandalf utal, az az, hogy Glorfindel járt Amanban, látta annak fényét, ezért láthatóvá vált mindkét "dimenzióban" (azaz a nazgúlok "síkján"). Amikor Tolkien A Gyűrű szövetségét írta, egyszerűen (mint az szokása volt), felhasználta a a Glorfindel nevet (hiszen ekkor reménye sem volt, hogy a Szilmarilok valaha is megjelenik). Később aztán, amikor szembesítették az ellentmondással, "felfedezte", hogy ez a Glorfindel voltaképpen azonos a régivel, és újjászületett...

love is the shadow that ripens the wine

Több
19 éve 2 hete #276449 Írta: bobby
bobby válaszolt a következő témában: Kérdések
Én sem gondoltam, hogy neki kéne Elrond helyén lennie, és jogos amit mondasz, csak annyi, hogy hatalmához képest kis szerepet és jelentőséget kap. Bár ez Círdannal és Celebornnal is így van.
De hát mit lehet tenni, a tüdék kora végetért... :cry: :wink:

E g m f, e g k,
E a s z é b a E.

Több
19 éve 2 hete #276442 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések
Elrond, aki Turgon leszármazottja lévén, jogosan volt a Völgyzugolyi tündék feje. Ha Glorfindel is Királyi családból származik, akkor Ő tündék vezére középföldén, persze Celeborn és galadriel után.

Egyébként a Gyűrű Szövetségében megemlítik, hogy glorfindel visszatért a másik partról, vagyis Mandos csarnokából, ahonnét minden Tünde ujjá születhet, kivéve Feanort, aki csak a végső csata után (vagy csata előtt) ezt nem tudom pontosan

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 2 hete #276439 Írta: bobby
Köszönöm a válaszokat.
Egyébként, ha valóban azonos a GYU-ás és a Silmarilokos Glorfindel(amit valószínűnek tartok, mert Gandalf elég nagy tisztelettel beszélt róla), akkor nagyjából Círdanal és Galadriellel egyidős, vagyis öregebb Elrondnál. Ezért is éreztem, hogy a könyvben elég kevés szó van róla, nem beszélve a filmről :?

E g m f, e g k,
E a s z é b a E.

Több
19 éve 2 hete #276418 Írta: Mal-estel

Alcarcalimo írta: Mal-Estel: nem feltétlenül. A HOME kötetek nem olyanok mint a GYU vagy a Szilmarilok... rengeteg nyelvészeti utalás, kiegészítés, érdekesség van benne, igen... ám olyanok, amik jórészt csak egy réteget érdekelnek. Ne számíts semmiképpen további kalandokra.
No persze engem érdekelne, és ezzel nem vagyok egyedül, tudom: ám egy könyv megjelenéséhez, úgy, hogy nyereséges legyen, többezer példányt kéne nyomtatni... plusz a jogdíjak.
Félre ne érts(etek), nagyon örülnék, ha megjelenne magyarul is - csak egy kicsit szkeptikus vagyok.

Nem is vártam nagy kalandokat! Olvastam cikkeket a HoME-ról, tudom mire számítsak :wink: Mindenesetre én tuti abban a rétegben vagyok :D

Több
19 éve 2 hete #276404 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések
Mal-Estel: nem feltétlenül. A HOME kötetek nem olyanok mint a GYU vagy a Szilmarilok... rengeteg nyelvészeti utalás, kiegészítés, érdekesség van benne, igen... ám olyanok, amik jórészt csak egy réteget érdekelnek. Ne számíts semmiképpen további kalandokra.
No persze engem érdekelne, és ezzel nem vagyok egyedül, tudom: ám egy könyv megjelenéséhez, úgy, hogy nyereséges legyen, többezer példányt kéne nyomtatni... plusz a jogdíjak.
Félre ne érts(etek), nagyon örülnék, ha megjelenne magyarul is - csak egy kicsit szkeptikus vagyok.

Több
19 éve 2 hete #276402 Írta: Alyr Arkhon

Mal-estel írta:

Ulmo írta: Az MTT tervbe vette a HoME eddig magyarul kiadatlan köteteinek fordítását. Pont a Lays of Beleriand lenne a soros (mivel eddig sak az első két kötet jelent meg, és sorban kellene haladni), de ezzel némi probléma van: egy ilyen témájú verses kötet kiadása elég nagy rizikóval jár, mivel nem túl nagy iránta a kereslet. Ezért a kiadók nagyon megfontolják, bele merjenek-e vágni. Eddig tudtommal csak negatív válaszokat kaptunk.

Szerintem van annyi igazi Tolkien-fan Magyarországon, hogy ne legyen veszteséges a dolog. Nem??

Nem.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 2 hete #276393 Írta: Mal-estel

Több
19 éve 2 hete #276371 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések
Franc... mondjuk erre lehetett számítani. Pedig akár még a fordításban is szívesen segítenék.

Több
19 éve 2 hete #276363 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Szolgálati közlemény:

Ulmo írta: Megkérnék MINDENKIT, hogy az alábbi témát fejezzük be. Ha továbbra sem sikerült megbeszélni a dolgokat, folytassátok priviben. Köszi.

Kéretik az ilyen figyelmeztetéseket, kéréseket KOMOLYAN VENNI!

Szolgálati közlemény vége.

És most vissza az aktuális témához:

Az MTT tervbe vette a HoME eddig magyarul kiadatlan köteteinek fordítását. Pont a Lays of Beleriand lenne a soros (mivel eddig sak az első két kötet jelent meg, és sorban kellene haladni), de ezzel némi probléma van: egy ilyen témájú verses kötet kiadása elég nagy rizikóval jár, mivel nem túl nagy iránta a kereslet. Ezért a kiadók nagyon megfontolják, bele merjenek-e vágni. Eddig tudtommal csak negatív válaszokat kaptunk.

Több
19 éve 2 hete #276354 Írta: Mal-estel

Ecthelion írta: A Narn I Hín Húrin benne van a Gyűrű Keresése c. könyvben is. ;) Hogy lesz-e fordítás nem tudom, de nem fűzök hozzá nagy reményeket. :(

De csak a prózai változata!! :wink:

Több
19 éve 2 hete #276353 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Kérdések
A Narn I Hín Húrin benne van a Gyűrű Keresése c. könyvben is. ;) Hogy lesz-e fordítás nem tudom, de nem fűzök hozzá nagy reményeket. :(

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 2 hete #276352 Írta: Mal-estel
Hahó!

Lenne egy kérdésem: van rá valami esély, hogy lefordítják a Beleriandi balladák-at? Nem feltétlenül az egész Középfölde Történelme-t, csak ezt az egy részt. Nagyon régen olvastam erről cikket és nem tudom azóta változott-e a helyzet. :?:
A Beleriandi balladák-ban ugyanis benne van a teljes és eredeti Leithian-ének és Narn I Hín Húrin. Remélem már változott a helyzet, bár ez a remény (akármi is a nevem :D ) elég sovány. :cry:

Több
19 éve 2 hete #276350 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések
A Szilmarilok Glorfindelt "Gondolin Aranyvirága háza fejének" nevezi.
Vagyis, valószínüleg nem származott hercegi családból, és Turgon háza népéhez tartozott. :roll:

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 2 hete #276348 Írta: Mal-estel

Ecthelion írta:

bobby írta: Üdvözlök minden kedves nagytudású Középfölde szakértőt!

Az lenne a kérdésem, hogy Glorfindelről tudható-e, hogy kinek a leszármazottja, illetve kivel milyen rokonságban áll. Ha igen, rendkívül örülnék, ha valaki felvilágosítástana engem evvel kapcsolatban.

Köszönettel:

bobby

Szerintem inkább fogalalkozzunk ezzel. Én sajnos nem tudok sokat Glorfindelről csak annyit, hogyha jól tudom az első korbeli gondolini Glorfindel egyazon személy aki a hamradkorban is szerepel a GyU-ban. Mintha ezt olvastam volna itt a fórumon. ;) Ha tévednék valaki világosítson fel. Hogy kivel ált rokonságban sajnos én sem tudom, de engem is érdekelne. :)

Halihó!

Megnéztem a Tolkien enciklopédia A-Z-ig ben.
Itt azt írják, hogy VALÓSZÍNŰLEG Finarfin házából való. Nem tudom, honnan következtetnek erre. Lehet, hogy a kinézetéből (Galadriel Finarfin lánya Szilmarilok 70. oldal). Finarfin házában ugyanis gyakori volt az aranyszőke haj. Nincs jobb forrásom, se ötletem.

Több
19 éve 2 hete #276346 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Kérdések

bobby írta: Üdvözlök minden kedves nagytudású Középfölde szakértőt!

Az lenne a kérdésem, hogy Glorfindelről tudható-e, hogy kinek a leszármazottja, illetve kivel milyen rokonságban áll. Ha igen, rendkívül örülnék, ha valaki felvilágosítástana engem evvel kapcsolatban.

Köszönettel:

bobby

Szerintem inkább fogalalkozzunk ezzel. Én sajnos nem tudok sokat Glorfindelről csak annyit, hogyha jól tudom az első korbeli gondolini Glorfindel egyazon személy aki a hamradkorban is szerepel a GyU-ban. Mintha ezt olvastam volna itt a fórumon. ;) Ha tévednék valaki világosítson fel. Hogy kivel ált rokonságban sajnos én sem tudom, de engem is érdekelne. :)

[size=9:1as2cko2]*bejegyzés részben szerkesztve by Ulmo*[/size]

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 2 hete #276300 Írta: bobby
Üdvözlök minden kedves nagytudású Középfölde szakértőt!

Köszönettel:

bobby

E g m f, e g k,
E a s z é b a E.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.992 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére