Kérdések

Több
20 éve 8 hónapja #178516 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Vewilyaiel írta: Kedves Műveltek!

Tudja valaki esetleg, hogy tulajdonképpen mi is történt Morgoth lábaival???

A magyar változatban ez van: "elvágták a lábát"
Az eredetiben: "his feet were hewn from under him"

Ez a dolog nekem a "from under him" miatt gyanús...
Ki tudja, mi a helyzet?

Nos, a kardvívásban van egy ilyen mozdulat, hogy az illető fölfele cselez, majd bokamagasságban lefelé suhint. Siker esetén az ellenfél elbúcsúzhat egy (jobb esetben két :mrgreen: ) lábától, és szinte biztos, hogy ennek hiányában a földre kerül ;)

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 8 hónapja #178512 Írta: Vewy
Vewy válaszolt a következő témában: Kérdések
Kedves Műveltek!

Tudja valaki esetleg, hogy tulajdonképpen mi is történt Morgoth lábaival???

A magyar változatban ez van: "elvágták a lábát"
Az eredetiben: "his feet were hewn from under him"

Ez a dolog nekem a "from under him" miatt gyanús...
Ki tudja, mi a helyzet?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 8 hónapja #178440 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Kérdések
Jó, bocsánat, h megszólaltam! :)

Több
20 éve 8 hónapja #178438 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Kérdések

Alyr Arkhon írta:

Suhifarok írta: II. Rómendacil király építtette Harmadkor 1340 körül. Ez jelezte Gondor északi határát. Amúgy az Argonath jelentése "királyok köve".

(Forrás: Robert Foster:Tolkien enciklopédia)

Tolkien enciklopédiára nem illik hivatkozni mert hemzseg a hibáktól. (nem tudom, jelen esetben helyes-e az infó)

helyes 1ebkent ß)
TE suxxos, egyetertek Alyrral

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
20 éve 8 hónapja #178433 Írta: Suhifarok
Én is észrevettem az enciklopédiában egyet s mást, de ezt konkrétan semmi sem cáfolja meg! (Én legalábbis nem találtam ellen-infót! :wink: )

Több
20 éve 8 hónapja #178375 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Suhifarok írta: II. Rómendacil király építtette Harmadkor 1340 körül. Ez jelezte Gondor északi határát. Amúgy az Argonath jelentése "királyok köve".

Tolkien enciklopédiára nem illik hivatkozni mert hemzseg a hibáktól. (nem tudom, jelen esetben helyes-e az infó)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 8 hónapja #178205 Írta: Gabryel
Gabryel válaszolt a következő témában: Kérdések
Hannon le! :idea:

Több
20 éve 8 hónapja #178192 Írta: Suhifarok
II. Rómendacil király építtette Harmadkor 1340 körül. Ez jelezte Gondor északi határát. Amúgy az Argonath jelentése "királyok köve".

Több
20 éve 8 hónapja #178173 Írta: Gabryel
Gabryel válaszolt a következő témában: Kérdések
Lenne egy kérdésem. :oops:
Valaki tdna valami mondani az Argonath-ról (azon kívül ami, a FotR-ben van... meg hogy Isildur meg Anárion szobra.) Minek épült? Miért pont oda, meg mikor?
Köszi.

Több
20 éve 8 hónapja #176379 Írta: Suhifarok
Ok-ok, már értem ezt az Amanosdit :D Ami meg Meliant illeti, nem gondoltam arra, hogy a maiák szabadon testet ölthetnek :( De Szarumánt majdnem eltaláltam!!! :D

Több
20 éve 8 hónapja #176374 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Pontosítsunk: a maiák "lelke" nagy valószínűséggel visszatér Amanba, végülis az az ő igazi lakhelyük. Szarumán szelleme is visszakerülhetett, de aztán valószínleg jó nagy büntetést kapott, mert gonosszá vált.
Melian nem halt meg, egyszerűen megvált a testi alakjától, és mint szellem, visszatér Amanba. Ugyanis a maiák szabadon teste ölthetnek.

Aman elhelyezkedéséhez: Arda a Föld, Eä a Világegyetem (más értelmezésben a Naprendszer). Aman akkor került Ardán kívülre, amikor Númenor pusztulása és a világ átalakulása megtörtént. Aman átkerült a "nem látható" dolgok birodalmába, de "Arda körein" belül maradt.

Több
20 éve 8 hónapja #176318 Írta: Suhifarok

Ellana írta: Bocsi, ha volt már téma, nincs nagyon időm visszaolvasgatni, de az én kérdésem a követkewző: az istarok lelke hova kerül haláluk után? Merthogy se nem emberek, se nem tündék... pl. Szarumán, amikor meghalt, az ő lelke hova került? Vissza Amanba? (Merthogy maia, úgyebár...) És ott mi történik velük?

Én úgy képzelem, hogy valahol Amanban vannak, mert a világot szerintem nem hagyhatják el. Szarumán fölött talán a valák ítélkeztek aztán ott csinálhattak vele valamit. Én így gondolom, de ez közel sem biztos, hogy így van. :D Mert, ha jól tudom Melian is meghalt Thingol halála után és ő is visszament Amanba, Lórien kertjébe. Vagy nem?

Több
20 éve 8 hónapja #176216 Írta: Ellana
Ellana válaszolt a következő témában: Kérdések
Bocsi, ha volt már téma, nincs nagyon időm visszaolvasgatni, de az én kérdésem a követkewző: az istarok lelke hova kerül haláluk után? Merthogy se nem emberek, se nem tündék... pl. Szarumán, amikor meghalt, az ő lelke hova került? Vissza Amanba? (Merthogy maia, úgyebár...) És ott mi történik velük?

"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/

Több
20 éve 8 hónapja #176212 Írta: Suhifarok
Hm..aha! Ezt így kicsit nehéz elképzelni, de legalább képbe vagyok, hogy akkar Aman nem Eän túl található :D Úgyhogy kösz!

Több
20 éve 8 hónapja #176211 Írta: Luine Baenre
Luine Baenre válaszolt a következő témában: Kérdések

Suhifarok írta: Azt tudom!! Rosszul fogalmaztam volna? Nekem az a gondom, hogy Aman nincs Ardán és ha nincs Eän se AMI a világegyetem akkor csak Eän túl lehet, nem? :wink:

De ott van Ea-n belül, csak ahogy Illuvatar "behajlította" gömbölyűvé a Földet akkor Aman ott maradt a "sík"ban :roll: már nem emléxem pontosan...

Több
20 éve 8 hónapja #176210 Írta: Suhifarok
Azt tudom!! Rosszul fogalmaztam volna? Nekem az a gondom, hogy Aman nincs Ardán és ha nincs Eän se AMI a világegyetem akkor csak Eän túl lehet, nem? :wink:

Több
20 éve 8 hónapja #176205 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Suhifarok írta: Sziasztok!

Lenne egy érdekes kérdésem. Ha az egész világegyetem egyenlő Eäval és Aman nincsen Ardán...akkor hol van? :hein: Eän túl?

Eä nem = Arda... Arda csak egy része a világegyetemnek, csak egy bolygó... :wink:

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 8 hónapja #176203 Írta: Suhifarok
Sziasztok!

Lenne egy érdekes kérdésem. Ha az egész világegyetem egyenlő Eäval és Aman nincsen Ardán...akkor hol van? :hein: Eän túl?

Több
20 éve 8 hónapja #176201 Írta: Endóre
Endóre válaszolt a következő témában: Kérdések
Én is így gondoltam.

A Nap ragyogja be utadat.

Több
20 éve 8 hónapja #176200 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

Endóre írta: Hogy érted, hogy a banyapók az Ungoliant, vagy pedig a bynyapók ivadéka Ungoliant?

Nem... A Banyapók az, aki Ungoliant ivadéka... :wink:

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 8 hónapja #176196 Írta: Endóre
Hogy érted, hogy a banyapók az Ungoliant, vagy pedig a bynyapók ivadéka Ungoliant?

Több
20 éve 8 hónapja #176193 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések

Endóre írta: Ungoliant az a banyapók, netalán egy ivadéka?

Fordítva.

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 8 hónapja #176191 Írta: Endóre
Ungoliant az a banyapók, netalán egy ivadéka?

Több
20 éve 8 hónapja #175466 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta:

Alyr Arkhon írta: Mi több, ha jól emlékszem, fogságban is volt...

És ott.. khm... :roll: csúnya dolgok történtek vele, azért ment át Nyugatra...
(Bár van olyan felfogás is, hogy a "passed over the Sea" átvitt értelemben azt jelenti, hogy meghalt...)

Mivel Elladan és Elrohir kiszabadította, így nem valószínű, hogy meghalt. Inkább csak a feledés és gyógyulás miatt hajózott el. Mint Frodó és Bilbó a Gyűrű miatt.

Több
20 éve 8 hónapja #175379 Írta: Alyr Arkhon

Felagund írta:

(Bár van olyan felfogás is, hogy a "passed over the Sea" átvitt értelemben azt jelenti, hogy meghalt...)

A Passed over the sea-t mint a halál megfelelőjét már felvetettem anno, a la Artúr király és Avalon szigete...

Igen, az "orkok vermeiben szenvedt" ahogy ez megszokott...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 8 hónapja #175378 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 8 hónapja #175360 Írta: Alyr Arkhon
Mi több, ha jól emlékszem, fogságban is volt...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 8 hónapja #175268 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések
Jól tudtad, bocs, elírtam. köszi!

voro hantale:
Alcar

Több
20 éve 8 hónapja #175266 Írta: Luine Baenre
Luine Baenre válaszolt a következő témában: Kérdések

Alcarcalimo írta: Celebrían szegény, amúgy a harmadkor 2509. évében halt meg egy rajtaütés során a Vörösfok hágónál, amikor Lórienbe utazott.

Nem csak súlyosan megsebesítették, és ezért el kellett hajóznia nyugatra?
Én úgy tudtam... :?

Több
20 éve 8 hónapja #175261 Írta: Zarándok(Mist)
Zarándok(Mist) válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi! Pedig olyan ókat vitatkoztunk rajta az osztálytársaimmal... :wink:

a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.985 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére