- Köszönetek: 0
Kérdések
- Ulmo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ellana
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nefadar
- Nem elérhető
Mi lett azoknak a lalóknak a sorsa akik Beleriandon éltek amikor az elsűllyedt? Megahaltak vagy el tudtak menekülni?
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- Artemisz
- Nem elérhető
- Ellana
- Nem elérhető
Szméagol írta: Sziasztok!
Valaki elmondaná, hogy pontosan honnan származott/ztak a tünde-kövek? Egyáltalán kettő volt belőle? A gyógyításonkívül mire lehetett használni. (Megnézném az A Gyűrű keresésé(Unfinished Tales)ban, de nincs itt és egy ideig nem is lesz. )
Azt tudom, hogy egy tünde kovács csinálta (a nevére nem emlékszem.)
A gyógyításon kívül: Galadriel azért akart egy tündekövet, mert sajnálta, hogy Lórien fái elpusztulnak a tündekő bizonyos fokú "elpusztíthatatlanságot" ad. Vagy az Galadriel Gyűrűje miatt volt?
- nido
- Nem elérhető
- Ellana
- Nem elérhető
Nóli írta:
Hülye kérdés.Ivó írta: Kérdésem:
Miért pont Frodó lett a Gyűrűhordozó?
Mert a sors így rendelte.
Ezért is. Meg mert ő tudott legtovább ellenállni a Gyűrű csábító erejének. Nem sokan tudták volna utánacsinálni: bemenni Mordorba, és egészen a Végzethegyig vinni a Gyűrűt. Ehhez azért elég erős akarat kell. Boromirt is megkísértette a Gyűrű, sőt, mikor Samu felvette, nála is rögtön "működni kezdett". Az már más kérdés, hogy Frodó nem dobta volna bele a Tűzbe. Isildur sem tudta, pedig ő nagy király volt.
Nem :
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Hülye kérdés.Ivó írta: Kérdésem:
Miért pont Frodó lett a Gyűrűhordozó?
Mert a sors így rendelte.
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Nefadar
- Nem elérhető
Rabyn írta: Szal elmehetett volna ha akar de nam akart mert Aragorn mellett akart maradni.
Már nem, mert amikor hozzáment Aragornhoz és a halandó életet választotta attól a pillanattól kezdve nem hajózhatott el...
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- amanibhavam
- Nem elérhető
Rabyn írta: Szal elmehetett volna ha akar de nam akart mert Aragorn mellett akart maradni.
amikor Aragorn kérdése elhangzott, akkor már nem volt Arwennek választása, mivel korábban meghozta döntését
Tolkien világosan leírja egyik levelében, hogy az Earendil-leszármazottaknak dönteniük kell életük folyamán valamikor, a döntést nem halogathatják a végtelenségig, s a döntés megmásíthatatlan
love is the shadow that ripens the wine
- Rabyn
- Nem elérhető
- Telcontar
- Nem elérhető
Arwen az embersorsot választotta, de valószínű, hogy ennek valóban nem sok köze volt ahhoz, hogy Frodó elmehet-e vagy sem. Mintha egy üres villamoson adnám át a helyem.
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
- Rabyn
- Nem elérhető
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Nem, olvasd csak el, mit válaszol erre Arwen...Rabyn írta: Telco: Egyébként meg Aragorn mondja Arwennek mikor haldoklik hogy menjen el hajozni!!! Tehát Arwen simán elmehetett volna..
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Rabyn
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Gandalf, Ulmo: Az első gondolatom ezzel kapcsolatban nekem is valami ilyesmi volt (Eru, valák), de úgy gondolom, hogy ők nem szólhattak ill. nem akartak beleszólni Középfölde Sorsába, ahogy nem vállalták volna el a Gyűrűt Valinorban.
Szerintem nem kellett feltétlenül tudnia a Gyűrű hollétéről, elég volt érezni azt...
Szerintem Arwen ajándéka csupán egy jelképes dolog volt...
- jinx
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Telcontar írta:
Frodó és Arwen párbeszédét ajánlom figyelmedbe a VI. könyv 6 fejezete legelejéről, ahol Arwen ajándékul adja Frodónak a saját hajóútját.jinx írta: apróságokba akarok belekötni:
tudom, eddig kb. 80x került elő, de megint előhozom: szvsz Frodó elutazása, és Arwen Középföldén maradása egymástól független: Frodó azért utazhatott el, mert gyűrűhordozó volt: ha nem így lett volna, akkor miért mehetett el Bilbó, és később Samu?Telcontar írta: ők engedték meg, hogy Arwen lemondjon Frodó javára a hajójegyről
Bilbó, Samu és Gimli tőle függetlenül kapta meg a hajóraszállás jogát. Valószínű, hogy ha Arwen nem mond le, Frodó akkor is elmehet.
erre gondolsz?
De Arwen királynő így szólt: - Én megajándékozlak. Mert én Elrond, a tünde lánya vagyok. Ám ha apám a Révbe indul, nem tartok vele, mert én, akárcsak Lúthien, választhatok, és csakúgy, mint ő, a keserédeset válaszrom. De énhelyettem, ha eljő az idő, menj el te, Gyűrű-hordozó. Ha sebed még kínoz, és nehéz a terhed emléke, elmehetsz a Réven túl, míg minden fájdalmad, minden fáradtságod el nem múlik
nekem ebből nem egyértelmű, hogy, hogy Arwen Frodó javára mondana le az utazásról. Sőt, inkább úgy értelmezném, hogy Arwen közli Frodóval, hogy ő marad, és tudomására hozza, hogy ő, Frodó elutazhat. Persze tudom, hogy az érvelésem fő gyengéje ez a mondat: De énhelyettem, ha eljő az idő, menj el te, Gyűrű-hordozó. Ezt tényleg nem tudom mivel magyarázni, nem is nagyon értem...
de ha már idézetek:
- Hová mégy uram? – kérdezte Samu, bár most értette meg végre, hogy minek a tanúja.
- A Révbe, Samu- mondta Frodó.
- És én nem mehetek.
- Nem Samu. Még nem, legalábbis a Réven túl nem. Bár te is voltál Gyűrű-hordozó, habár csak kis ideig. Majd eljön a te időd is
Évközép napján meghal Róza asszony, Csavardi Samu felesége […]Az Elanortól származó családi hagyomány szerint Samu ezután továbbment a Szürkerévbe, és ott tengerre szállt, mint utolsó Gyűrű-hordozó
ezek alapján szvsz egyértelmű, hogy a három hobbit a "Gyűrűhordozás" miatt mentek el, épp ezért nem látom be, miért kellett volna Arwennek "átadnia a helyét"
Telcontar írta:
Nem a valák szóltak ebbe bele, hanem a Gyűrű. Ő akart olyanvalakihez kerülni, aki használná is.jinx írta:
de szvsz nem feltétlen a Valák közvetlen beavatkozásáról van szó: ők ekkor szerintem már csak közvetetten irányították Középföldét (maiák). Az én véleményem inkább kompromisszum a Gyűrű akarata és Gandalf, Elrond, Galadriel akarata között: Frodó elég erős volt, hogy ellenálljon a GYűrűnek és kitartson a küldetése mellett, de nem volt olyan hatalmas, hogy mint potenciális új sötét úr veszélyt jelentsenTelcontar írta: A Gyűrű el akart kerülni Frodótól (lásd Boromir), annyira, hogy Frodó példátlan módon többször is felajánlotta másoknak (Gandalfnak is és Galadrielnek is). Ezt önszántából nem biztos, hogy meg tudta volna tenni.
Galadriel gondolatolvasó volt, sok dolgot látott és tudott, de nem hiszem, hogy képes lett volna pusztán az akaratával távoli események befolyásolására.
nem is erre céloztam: egészen konkrétan arra gondoltam, hogy egyrészt a Gyűrű el akar kerülni Frodótól, hogy hatalmasabb (vagy befolyásolhatóbb? - esetleg mindkettő) hordozót szerezzen, ugyanakkor ezt Gandalf és Galadriel (akiknek Frodó önként felajánlotta) önuralma megakadályozta.
Másrészről "Középfölde vezető személyiségei" (azaz mondjuk azok, akik Elrond tanácsában részt vettek) úgy látták jónak, hogy Frodónál maradjon, mert nem volt veszélyesen hatalmas, vagy túl befolyásolható.
Magyarán oda akartam kilyukadni, hogy ez a két szándék együttesen érvényesül. Kicsit tényleg zavarosan fogalmaztam, bocsánat.
- Telcontar
- Nem elérhető
Frodó és Arwen párbeszédét ajánlom figyelmedbe a VI. könyv 6 fejezete legelejéről, ahol Arwen ajándékul adja Frodónak a saját hajóútját.jinx írta: apróságokba akarok belekötni:
tudom, eddig kb. 80x került elő, de megint előhozom: szvsz Frodó elutazása, és Arwen Középföldén maradása egymástól független: Frodó azért utazhatott el, mert gyűrűhordozó volt: ha nem így lett volna, akkor miért mehetett el Bilbó, és később Samu?Telcontar írta: ők engedték meg, hogy Arwen lemondjon Frodó javára a hajójegyről
Bilbó, Samu és Gimli tőle függetlenül kapta meg a hajóraszállás jogát. Valószínű, hogy ha Arwen nem mond le, Frodó akkor is elmehet.
Nem a valák szóltak ebbe bele, hanem a Gyűrű. Ő akart olyanvalakihez kerülni, aki használná is.jinx írta:
de szvsz nem feltétlen a Valák közvetlen beavatkozásáról van szó: ők ekkor szerintem már csak közvetetten irányították Középföldét (maiák). Az én véleményem inkább kompromisszum a Gyűrű akarata és Gandalf, Elrond, Galadriel akarata között: Frodó elég erős volt, hogy ellenálljon a GYűrűnek és kitartson a küldetése mellett, de nem volt olyan hatalmas, hogy mint potenciális új sötét úr veszélyt jelentsenTelcontar írta: A Gyűrű el akart kerülni Frodótól (lásd Boromir), annyira, hogy Frodó példátlan módon többször is felajánlotta másoknak (Gandalfnak is és Galadrielnek is). Ezt önszántából nem biztos, hogy meg tudta volna tenni.
Galadriel gondolatolvasó volt, sok dolgot látott és tudott, de nem hiszem, hogy képes lett volna pusztán az akaratával távoli események befolyásolására.
- Gandalf
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Gandalf azt mondja A Múlt árnyéka című fejezetben, hogy a Gyűrűt, akkor nem véletlenül fedezte fel Bilbó. Valaki meg akarta akadályozni, hogy egy ork vagy más gonosz teremtmény leljen rá. Egy idegen akarat szállt szembe a Gyűrűével.
Én mindebből arra következtetek, hogy Galadriel keze volt a dologban, hiszen ő Lórienben viselte a Nenyát...
Mondhatni ő tette a Gyűrűre Bilbó kezét.
[size=9:3n8eomcb]Föltaláltam a spanyol viaszt?[/size]
- jinx
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Telcontar írta: ők engedték meg, hogy Arwen lemondjon Frodó javára a hajójegyről
tudom, eddig kb. 80x került elő, de megint előhozom: szvsz Frodó elutazása, és Arwen Középföldén maradása egymástól független: Frodó azért utazhatott el, mert gyűrűhordozó volt: ha nem így lett volna, akkor miért mehetett el Bilbó, és később Samu?
Telcontar írta: A Gyűrű el akart kerülni Frodótól (lásd Boromir), annyira, hogy Frodó példátlan módon többször is felajánlotta másoknak (Gandalfnak is és Galadrielnek is). Ezt önszántából nem biztos, hogy meg tudta volna tenni.
de szvsz nem feltétlen a Valák közvetlen beavatkozásáról van szó: ők ekkor szerintem már csak közvetetten irányították Középföldét (maiák). Az én véleményem inkább kompromisszum a Gyűrű akarata és Gandalf, Elrond, Galadriel akarata között: Frodó elég erős volt, hogy ellenálljon a GYűrűnek és kitartson a küldetése mellett, de nem volt olyan hatalmas, hogy mint potenciális új sötét úr veszélyt jelentsen
- Telcontar
- Nem elérhető
Bár tényleg alig említik őket, azért ott vannak (ez a Gyűrűk Ura egyik varázsa: sok-sok dolog, ami explicit módon nincs leírva, de érezhető és megtalálható másutt a forrásanyaga). De sokat törődnek a Gyűrűvel. Az Istarokat ők küldték, a Sasokat ők küldték, ők engedték meg, hogy Arwen lemondjon Frodó javára a hajójegyről, az ő bocsánatukat nyerte el Galadriel a Gyűrűről való lemondással és Szauron elleni harcával. A Szél (azaz Manwe) űzte el a Homályt és hajtotta Aragorn hajóhadát Pelennor felé... folytassam? A Gyűrű és Frodó között folyamatos harc dúlt és ez emésztette fel Frodó erejét a végére. A Gyűrű el akart kerülni Frodótól (lásd Boromir), annyira, hogy Frodó példátlan módon többször is felajánlotta másoknak (Gandalfnak is és Galadrielnek is). Ezt önszántából nem biztos, hogy meg tudta volna tenni.Rabyn írta: Igen de a Gyu-ban egy szó nem esik a Valákról és szerintem nem is nagyon törödtek ők a Gyűrűvel mivel Melkor nem volt Középföldén. (vagy de?) Szerintem ha a Gyűrű akar akkor bárki mást is választhatott volna.. De neki Frodó kellet!
- Rabyn
- Nem elérhető
Telcontar írta:
Rabyn írta: Meg mert a Gyűrű ŐT választotta...
Azért ez sem utolsó dolog..
Azt hiszem, ebben a Gyűrűnek nem sok szerepe volt. A Gyűrű csupán Gollamtól akart elkerülni, ezért az első arrajárót, Bilbót találta meg. Bilbó (és a hobbitok) azonban sosem voltak nagyravágyók, ezért sokkal nehezebben tudta uralma alá hajtani őket. Bilbó sem adta volna tovább, ha Gandalf nem segít be egy kicsit. Itt sokkal inkább a valák (vagy éppen Ilúvatar) akarata irányított, semmint a gyűrűé. És azért Frodó, mert kemény volt az akarata, mint a hobbitoké, ugyanakkor a tündék bölcsességéből is szorult belé - és mert olyan erős barátai voltak, mint például Samu.
Ha például Veres Tóni talál rá, könnyen lehet, hogy ő lett volna a következő Gollam. És nem kizárt, hogy Zsizsik gazda kezében is jó helyen lett volna, különösen, hogy ő Bombadillal is jóban volt, tehát rálátott a nagyvilág dolgaira és a Fekete Lovasok szülte rettegés sem bénította meg az akaratát.
Én sok párhuzamot látok Zsizsik gazda és a sonkádi Egyed gazda között.
Igen de a Gyu-ban egy szó nem esik a Valákról és szerintem nem is nagyon törödtek ők a Gyűrűvel mivel Melkor nem volt Középföldén. (vagy de?) Szerintem ha a Gyűrű akar akkor bárki mást is választhatott volna.. De neki Frodó kellet!
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Telcontar
- Nem elérhető
Rabyn írta: Meg mert a Gyűrű ŐT választotta...
Azért ez sem utolsó dolog..
Azt hiszem, ebben a Gyűrűnek nem sok szerepe volt. A Gyűrű csupán Gollamtól akart elkerülni, ezért az első arrajárót, Bilbót találta meg. Bilbó (és a hobbitok) azonban sosem voltak nagyravágyók, ezért sokkal nehezebben tudta uralma alá hajtani őket. Bilbó sem adta volna tovább, ha Gandalf nem segít be egy kicsit. Itt sokkal inkább a valák (vagy éppen Ilúvatar) akarata irányított, semmint a gyűrűé. És azért Frodó, mert kemény volt az akarata, mint a hobbitoké, ugyanakkor a tündék bölcsességéből is szorult belé - és mert olyan erős barátai voltak, mint például Samu.
Ha például Veres Tóni talál rá, könnyen lehet, hogy ő lett volna a következő Gollam. És nem kizárt, hogy Zsizsik gazda kezében is jó helyen lett volna, különösen, hogy ő Bombadillal is jóban volt, tehát rálátott a nagyvilág dolgaira és a Fekete Lovasok szülte rettegés sem bénította meg az akaratát.
Én sok párhuzamot látok Zsizsik gazda és a sonkádi Egyed gazda között.
- Ulmo
- Nem elérhető
Szméagol írta: Sziasztok!
A legfőbb védelmi erők Ulmó és a Sasok voltak, ahogy már mások is mondták.
Gondolin bejárata a Kiszáradt Folyó torkolatában volt, ami annak ellenére, hogy kiszáradt valószínűleg időnként volt benne víz, esők, hó stb. Így Ulmo felúszhatott oda a medren keresztül és így is védhette Gondolint. Sirionról nem is beszélve...
Ulmo hatalma azon a környéken a Sirion folyóban volt a legerősebb, itt tudta fedezni Turgon népének vonulását, mikor Gondolinba költöztek. A kiszáradt folyómedret, ami a rejtett kapuhoz vezetett, a noldák jól álcázták, csak a város lakói találhatták meg. Thorondor és a hozzá tartozó sasok pedig állandóan a hegyek körül járőröztek, mindenkit elijesztettek. Tumladen völgye a Kerítéshegyek között feküdt, csak rejtett ösvényeken keresztül lehetett elérni a várost. Maeglin ezeket a rejtekutakat fedte fel Morgothnak, így sikerült lerohanni Gondolint.
- Rabyn
- Nem elérhető
- Elrond
- Nem elérhető
- Ivó
- Nem elérhető