Kérdések

Több
21 éve 11 hónapja #84038 Írta: Beth
Beth válaszolt a következő témában: Kérdések
Estel Adániel, igen erre gondoltam. Köszönöm szépen. Tündeölelés! :) Beth

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 11 hónapja #83925 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések

Beth írta: Aiya!
Estel Adaniel, láttam, hogy idéztél a könyvből (?) eredeti részeket fordítással együtt. Ez valahol a neten van vagy hol szerezted?

Namárie. Beth

Idézetek a Kószákról
Erre gondolsz? ;) Nos, a magyar szövegeket bizony saját kezűleg gépeltem be a könyvből, az angol megfelelőket pedig a www.tolkien.ru/texts/eng oldalról letöltött változatból copyzgattam ki, még idén nyár elején, és küldtem el Svinnek, hogy tegye fel a készülő Kósza-honlapra. A második helyről egyébként szinte az összes Tolkien-mű letölthető angolul, ha a kicsomagoláshoz jelszót kér, mondd neki, hogy
tolkien
:D

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 11 hónapja #83883 Írta: Ithil Iarfeniël
Ithil Iarfeniël válaszolt a következő témában: Kérdések
Ulmo: Nagyon köszi!!!! :D :hello: :bounce:

Több
21 éve 11 hónapja #83818 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Ithil: ha a TTT-filmzene Gollam-dalára gondolsz, itt a szöveg (hallás után írtam le, lehetnek benne hibák!)

Where once was light, now darkness falls
Where once was love, love is no more
Don't say goodbye
Don't say I didn't try
These tears we cry are falling rain
For all the lies you told us, the hurt, the blame
And we will wake to be so alone
We are lost, we can never go home
So in the end they'll be where I will be
No loyal friend was ever there for me
Now we say goodbye
We say, you didn't try
These tears you cry have come too late
Take back the lies, the hurt, the blame
And you will wake, when you face the end alone
You are lost, you can never go home
You are lost, you can never go home

Több
21 éve 11 hónapja #83778 Írta: Ithil Iarfeniël
Ithil Iarfeniël válaszolt a következő témában: Kérdések
Gollam dalának szövege fellelhető valahol, esetleg tudja vki?

Több
21 éve 11 hónapja #83752 Írta: Beth
Beth válaszolt a következő témában: Kérdések
Aiya!
Estel Adaniel, láttam, hogy idéztél a könyvből (?) eredeti részeket fordítással együtt. Ez valahol a neten van vagy hol szerezted?

Namárie. Beth

Több
21 éve 11 hónapja #83664 Írta: Idril Celebrindal./Fenrir
Idril Celebrindal./Fenrir válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi Estel!!!! :bounce: De jó!!!! Végre megnézhetem a szövegeket! :D :dance: :hello: :mrgreen: :biggrin2: :itscool: :up:

"People cannot gain anything without sacrificing something... That is the principle of Equivalent Trade in alchemy."

Több
21 éve 11 hónapja #83271 Írta: Estel Adániel

Idril Celebrindal. írta: Estel le tudnád írni nekem annak az oldalnak a címét amin megtalálhatom a filmben szereplő dalok szövegét? A múltkor leírtad nekem a May it be szövegét, de kitörlődött amikor nem lehetett bejutni a fórumra. :closed: Vagy bárki, aki ismeri azt az oldalt... :?:

Legutóbb nem ezt találtam meg, de ez itt teljesebb, mint a múltkori... ;)
www.stlyrics.com/l/thelordoftherings.htm
Itt pedig csak a tünde nyelvű szövegekkel foglalkoznak: www.elvish.org/gwaith/movie_soundtrack.htm

Több
21 éve 11 hónapja #83267 Írta: keshu
keshu válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszönöm szépen a segítséget Ancalimon! :)

"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"

Több
21 éve 11 hónapja #83258 Írta: Idril Celebrindal./Fenrir
Estel le tudnád írni nekem annak az oldalnak a címét amin megtalálhatom a filmben szereplő dalok szövegét? A múltkor leírtad nekem a May it be szövegét, de kitörlődött amikor nem lehetett bejutni a fórumra. :closed: Vagy bárki, aki ismeri azt az oldalt... :?:

"People cannot gain anything without sacrificing something... That is the principle of Equivalent Trade in alchemy."

Több
21 éve 11 hónapja #83097 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Nincs, mindkettő a Valák városát jelöli.

Tolkien mester különböző írásaiban gyakrabban használja a Valmar elnevezést (viszont pl. A Gyűrűk Urában, a híres "Namarie" dalban Valimarróll énekel Galadriel.)

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
22 éve 1 napja #82745 Írta: keshu
Kell különbséget tenni Valimar és Valmar között? :hein:

Több
22 éve 4 hete #81388 Írta: Ankalimon
Legjobb tudomásom szerint nem jelent meg nálunk, mint ahogy a Hobbit sem, amiből szintén készült animációs film. Én még nem láttam őket, de néhány kép alapján úgy tűnik nem jobbak a Bakshi féle GyU adaptációnál.

Több
22 éve 4 hete #81261 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Kérdések
Ahá! :idea: Köszi, Ancalimon! :)
Azt a rajzfilmet nem adták ki itthon? Épp most néztem meg a Bakshi-féle változatot :cross: :P , és kíváncsi lennék, az is ilyen borzalmas-e... :roll:

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 1 hónapja #80814 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
hm, milyen szép lett volna, ha ezt Tolkienhez hűen alliteráló formában írták volna meg...

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 1 hónapja #80813 Írta: Ankalimon
Amikor Cormallen mezején üdvözli a gondori és rohani sereg a gyűrűhordozókat...

"Majd, miután felcsapott és elhalt a boldog és magasztaló kiáltás, Samu végső és teljes megelégedésére, tiszta örömére, előlépett egy gondori énekes, letérdelt, és engedélyt kért, hogy éneket mondjon. S lám! így kezdte:
– Hallga hát, urak és lovagok, tisztes és feddhetetlen férfiak, királyok és fejedelmek, Gondor becsületes polgárai és Rohan lovasai, északról jött dúnadánok, tündék és törpök, a Megye rettenthetetlen lakói és minden szabad nép, figyelmezzetek szavaimra. Mert én most a Kilencujjú Frodóról és a Végzet Gyűrűjéről mondok éneket.
S mikor Samu ezt meghallotta, elnevette magát gyönyörűségében, fölállt és úgy kiáltotta: – Ó, milyen nagyszerű és dicsőséges! Minden kívánságom teljesült! – Aztán elsírta magát.
És az egész sereg nevetett és sírt: vidámságuk és könynyeik közepette úgy szárnyalt az énekes szava, mint az arany és ezüst, és elnémult tőle minden ember. És az énekes mondta az énekét: hol tünde-nyelven, hol a Közös Nyelv szavával, mígnem a szívük, mit megsebeztek az édes szavak, túlcsordult, s örömük olyanná vált, mint a kard, s örömükben el nem kalandoztak olyan tájakra, ahol együtt árad a gyönyör és fájdalom, és a könny, az áldott boldogság bora."

Maga a szöveg nem szerepel a könyvben. Ezt itt a "Warner Home Video" által 1980-ban kiadott "The Return of the King" című animációs filmhez írták betétdalként.

Több
22 éve 1 hónapja #80660 Írta: Minerva
Vki elmondaná nekem, h ez minek a szövege?? 8O :hein:
msnusers.com/GollumsLOTRcommunit ... ngers.msnw

Frodo of the nine fingers and the Ring of Doom...
[spoken by the Minstrel of Gondor:
It has its beginnings two ages past when Bilbo set forth
to reclaim the dwarves' gold from the dragon, Smogg,
and while on his quest, Bilbo stumbled into a deep, dank cave...]
When Bilbo found that shiny ring in Gollum's cave of gloom,
he never thought that it would turn into a Ring of Doom.
The dragon, Smogg, the spiders, too, the goblins, the elven king,
they came to know the power of the hobbit and his Ring.
Frodo of the nine fingers and the Ring of Doom.
It started with a Hobbit in Gollum's cave of gloom.
The power of the Ring it grew and Gandalf sat in thought.
He knew that it must be destroyed in fires where it was wrought.
For if in evil hands it fell the earth would know its end.
No force of arms would win the day.
No army could contend.
[Spoken by Gandalf:
For evil flourished every where and lay on the land like a
festering malignancy, There was one hope, though. In a distant
land, the noble Aragorn, heir to the empty throne of Gondor,
awaited with a small band to return and become king, but he
could not triumph until the Ring was destroyed.
So went the prophesy.]
Accepted a heavy burden for the fires to consume.
[Gandalf:
Frodo and his gallant companion,Samwise, had many brave adventures
until finally they reached the rocky boarder of Mordor, domain of
the black lord, Sauron. There, Frodo was captured and imprisoned
in the tower of Cirith Ungol Samwise vowed to enter the Orc infested
tower alone to save him. And the Ring of Doom was missing from 'round
Frodo's neck.]
Why does he have nine fingers?
Where is the Ring of Doom?

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
22 éve 1 hónapja #80570 Írta: Ankalimon

Idril Celebrindal. írta: Az "Elen síla lúmenn' omentielvo" Általánosan elterjedt üdv. forma, vagy Frodó agyszüleménye? Mert ha az övé, akkor ő egy tényleg nagyon-nagyon okos hobbit volt... :dance: :bounce: :tongue: 8O :hein: :eek4: :roll: :closed: :cooljump: :bandit: :?: :itscool:

A legjobb tudomásom szerint ez a szövegekben csak Frodo szájából hangzik el. Nincs utalás arra, hogy általános köszönés lenne. Egyébként a dolog körül kerekedő nyelvtani dilemma (a quenya nyelv egy speciális struktúrája, a beleértő és a kizáró "mi"), illetve az, hogy Gildor ezért különösen kiemeli Frodo nyelvtudását - arra utal, hogy ez Frodo nyelvi leleménye.

Több
22 éve 1 hónapja #80569 Írta: Ankalimon

Éowyn! írta: Nem tudjátok hogy hívták a Gyűrűlidérceket, mikor még emberek voltak? az ithildin mithril-ötvözet?és ha igen,akkor miből van a mithrilen kívül? Ha a Gyűrűlidércek nem szeretik a vizet akkor hogy jöttek át az Anduinon mert ha jól tudom Osgiliathnál keltek át és ott akkor már nem volt híd. :bawling: :bounce: :hein:

Most láttam, hogy az ithildin-es kérdésedre még nem válaszoltunk. Úgy tűnik az Ithildin nem ötvözet, hanem a mithril-nek egy speciálisan feldolgozott formája.

Több
22 éve 1 hónapja #80560 Írta: Ankalimon
Aiya Elendili!

Sikerült hazaérnem.

Éowyn! írta:

Ancalimon írta: Megnéztem pontosan. Osgiliath utolsó hídját Baramír és Faramír csapata rombolja le, amikor az ellenség elfoglalja Ithiliát (még mielőtt Boromír Völgyzugolyba indulna).

De a Gyűrűlidércek ezután keltek át az Anduinon, és ezután indultak a Megyébe,lovon, nem?akkor hogy keltek át a folyón lóval?mert akkor még nem volt szárnya micsodájuk :?:

(Bár nembiztos hogy jól emlékszem!mint már mondtam régesrég olvastam utoljára :bawling: )

Ez bizony nagyon rejtélyes. A GYU-ban semmi utalás sincs arra, hogy a hidak lerombolása után hogyan jutnak át a folyón. A Gyűrű keresésében egyetlen mondattal intézi el Tolkien mester: "The Lord of Morgul therefore led his companions over Anduin, unclad and unmounted, and invisible to eyes...". (A magyar fordításban ez a mondat sajnos értelemzavaró hibát tartalmaz szerepel: Morgul Ura tehát láthatatlanul és gyalogszerrel vezette társait az Anduin-hoz.
Azt is leírja a szöveg, hogy a lovakat a folyón úsztatva juttatták el a találkozási pontig. Mindenesetre arról egy szó sincs, hogy a láthatatlan és rettegéssel övezett nazgulok, egész pontosan hogy kelnek át az Anduinon...

Érdemes lenne felvetni a rejtélyek topicban, azt hiszem meg is teszem.

Több
22 éve 1 hónapja #80287 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Éowyn! írta: Mit jelent pontosan az "Easterling"?Mert én úgy tudom hogy keletlakót vagy "Keletről jöttet"... :bounce: :hello: :hein: :heu: :cooljump: :?: :cheers:

Easterling = Keletlakó

Több
22 éve 1 hónapja #80265 Írta: Idril Celebrindal./Fenrir
Az "Elen síla lúmenn' omentielvo" Általánosan elterjedt üdv. forma, vagy Frodó agyszüleménye? Mert ha az övé, akkor ő egy tényleg nagyon-nagyon okos hobbit volt... :dance: :bounce: :tongue: 8O :hein: :eek4: :roll: :closed: :cooljump: :bandit: :?: :itscool:

Több
22 éve 1 hónapja #80264 Írta: keshu
Mit jelent pontosan az "Easterling"?Mert én úgy tudom hogy keletlakót vagy "Keletről jöttet"... :bounce: :hello: :hein: :heu: :cooljump: :?: :cheers:

Több
22 éve 1 hónapja #80023 Írta: Minerva
Akkor irány a Szilmarilok topic! ;) Ott van még...

Több
22 éve 1 hónapja #80022 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Kérdések
Bár nem tolkieni, de nagyon tetszik a megközelítés. Itt semmi se fekete-fehér, hanem minden egy érme két oldala...

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 1 hónapja #80018 Írta: Minerva
Ez igaz, de azért van köze hozzá, mivel a Szilmarilokon alapul.

Több
22 éve 1 hónapja #80017 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
a fordítás nagyon szép, de azért ez nem tolkieni szöveg, nem mérvadó abban a tekintetben, hogy Tolkien hogy képzelte el a dolgokat

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 1 hónapja #80007 Írta: Minerva

Éowyn! írta: Ha az orkok örök életűek, mint a tündék, ők is meg tudnak halni a bánattól? Vagy ők nem szoktak bánatosak lenni? :closed: :triste: :bounce:

Az orkok u. abból a fából készültek, mint a tündék. Ide tartozik: Fekete Szilmarilok (fordítás (c) by én! :mrgreen: )
… De így történt: azok, akik félték a Sötétséget, szétoszlottak az erdőkben, s ők lettek a félelem tündéi. Az ismeretlen iszonyata leláncolta a lelküket, ezért a Fény és a Sötétség egyaránt megrémítette őket. A félelem nemcsak a külsejüket, hanem a lelküket is megváltoztatta, mert a szívükben gyengék voltak. Az erdőkbe és hegyekbe űzte őket, távol a Fekete Vala bi-rodalmaitól, akinek hatalmát és nagyszerűségét ők is érezték, és akitől rettegtek ezért; távol azoktól, akikkel egy vérből származtak. Az ő félelmükből született és szabadult a gyűlölet a világra. A tündéknek, az Egy Gyermekeinek szépsége, eredetileg a Félelem tündéiben is élt, de ahogy a tökéletes szépség rokona a tökéletes rútságnak, ugyanígy a Félelem tündéi is rokonai a Fény tündéinek. Külsejükön minden borzasztó: óriási, kitágult szemek apró pupillákkal; rendkívül kicsi és fényes száj, tele éles, majdnem vadállati fogakkal és kis agyarakkal; túl hosszú, erős, pókszerű ujjak… Aki rájuk nézett, öntudatlan, ellenállhatatlan iszonyatot érzett ki nemcsak a lelkükből, hanem abból is, ahogy másokkal és egymással bántak… És orkoknak nevezték őket, aminek a jelentése: „a Szörnyek”…

Több
22 éve 1 hónapja #79957 Írta: Estel Adániel
sorel: Nagyon szívesen! ;)
Éowyn! : Hát... szerintem vagy nem érik meg, vagy nincs idejük rá. :roll:

Több
22 éve 1 hónapja #79929 Írta: keshu
Ha az orkok örök életűek, mint a tündék, ők is meg tudnak halni a bánattól? Vagy ők nem szoktak bánatosak lenni? :closed: :triste: :bounce:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.042 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére