Kérdések

Több
22 éve 6 hónapja #54543 Írta: n8n
n8n válaszolt a következő témában: Kérdések
azért nem promájsz, mert az i hangot ejthetik áj-nak és i-nek is. itt i, vagyis: promisz. (igazság szerint prámisz szerű, de ez így nagyon hülyén hangzik...az o és az á között van) Enya így ejti: pro'isz? de furi... :D

tudja valaki a válaszokat?
bocs, h mindig ezzel jövök... :oops:

n8n returns

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 6 hónapja #54527 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kérdések
Miért 'promisz'? Miért nem 'promájsz'?
Valóban Enya miatt kérdem, ugyanis akárhányszor nézem a May It Be klipjét, mindig azt látom, hogy az énekesnő nem ejti az 'm' hangot a promise szóban! És nem értem, miért van ez így.

Brisa

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 6 hónapja #54502 Írta: shaira
shaira válaszolt a következő témában: Kérdések
I made a promise=Ígéretet tettem.

Több
22 éve 6 hónapja #54501 Írta: nazgúl
nazgúl válaszolt a következő témában: Kérdések

Brisa írta: Bölcs, angol tudású emberek, hozzátok fordulok egy újjabb nyelvi kérdéssel. Hogy ejtik a 'promise' szót? Nem 'promájsz"-nak?

nem. "promisz"-nak. Csak nem a dalszöveg miatt?

Azoktól a nazgúloktól a hátam borsódzik. Rád néznek, a vesédbe látnak, s te csak állsz ott, mint a hülye...

Több
22 éve 6 hónapja #54500 Írta: shaira
promisz

Több
22 éve 6 hónapja #54498 Írta: Brisa
Bölcs, angol tudású emberek, hozzátok fordulok egy újjabb nyelvi kérdéssel. Hogy ejtik a 'promise' szót? Nem 'promájsz"-nak?

Brisa

Több
22 éve 6 hónapja #54418 Írta: n8n
Svindler:
Látogass el a www.uhu.hu weboldalra! :wink:

n8n returns

Több
22 éve 6 hónapja #54373 Írta: Brisa
Köszönöm a felvilágosítást. Sokkal okosabb lettem. :wink: :D :D :D

Brisa

Több
22 éve 6 hónapja #54331 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
ehhez megint csak azt tudom hozzátenni, hogy a quenya mintája a finn és a latin nyelv volt, míg a sinda leginkább a walesire hajaz
sok szó gyöke megegyezik, ám a nyelvtanban azért jelentős különbségek vannak, nem beszélve arról, hogy a sindában jóval több a bizonytalanság, lévén kidologozatlanabb

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 6 hónapja #54319 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Kérdések
Ja, és még annyit akartam hozzátenni, hogy ez nagyon érdekes, mivel élő "rokon" nyelvek esetén ilyen szerkezetbeli eltérésekkel még soha nem találkoztam.

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 6 hónapja #54318 Írta: Varda Tintallë
Aiya Brisa!

Elkezdtem áttanulmányozni a www.sindarin.de oldalon a sindarin nyelvtani összefoglalót. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy nagyon nehéz megválaszolni a kérdésedet. A két nyelv bár valóban közös tőről indul és ebből kifolyólag sok közös eredetű szavuk van, mint ahogy azt Svindler is írta, de alapvető szerkezeti és fonetikai különbségek vannak közöttük. Így én nem tartom nagyon valószínűnek, hogy az egyik nyelv ismerete esetén időnként lehessen fogalmam arról, hogy a másik nyelvet beszélők kb. miről beszélnek. A quenya alapvetően ragozó nyelv, míg a sindarin egyáltalán nem ragoz, ellenben egy adott szó az őt körülvevő szavak hangzóinak függvényében többféleképpen is "mutálódik", és ebből a mutálódott alakból a sindarin nyelvet nem ismerők számára többnyire nem ismerhető fel az eredeti szó. A sindarin nyelvben a zöngés mássalhangzók sokkal gyakoribbak, mint a quenyában, ezért a két nyelv hangzásában is eltér.

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 6 hónapja #54296 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
Brisa:
Hat sem ez sem az :) Marmint, hogy nincs akkora kulonbseg mint az amcsi es a kinai kozt, de annal viszont joval tobb van mint a brit angol es az amerikai angol kozt.
Annyira nem tudom, milyen is a sinda. De a nyelvtanban is lehetnek jelentos kulonbsegek, es a szavak teren is. Sok a hasonlosag en inkabb azt mondanam. A szavak sokszor kozos gyokbol szarmaznak. Es a nyelvtanban is valoszinuleg vannak hasonlosagok, es hasonlo alapokbol epitkezik.
Annyira nem vagyok jartas a szlav nyelvekben, de talan a szerb es az orosz hasonlosagat hoznam fel.
Aki mondjuk kitunoen erti a sindat de a quenyat nem ismeri, az azt hiszem el-el kapna szavakat, gondolatokat a quenya szovegbol, de csak feluletesen ertene meg.

Több
22 éve 6 hónapja #54290 Írta: Brisa
Valaki felvilágosítana arról, hogy a quenya és a sinda között mekkora a különbség? (Mint például az angol és a kínai, vagy mint az amcsi angol és a brit angol, vagy pedig csak egy-egy nyelvjárásnyi a különbség?)

Brisa

Több
22 éve 6 hónapja #54260 Írta: svindler
n8n: es honnan veszed a kerdeseket? Valami jatekbol? Mert ha csak ugy fejbol akkor nagyon ismered a regenyt (ugyanis a kerdesek igencsak reszletbemeno ismereteket felteteleznek), akkor viszont a valaszokat is tudnod kellene... :)

Több
22 éve 6 hónapja #54156 Írta: n8n
:D :lol: :D :lol: :P
kíváncsi voltam, h mikor teszik ezt a kérdést föl :D
tunképpen: igen :oops: sorry, de tudom, hogy itt mindig válszolnak nekem... :oops: és nagyon köszi mindenkinek, előre is, meg utólag is, és tényleg köszi!

n8n returns

Több
22 éve 6 hónapja #54153 Írta: amanibhavam
csak gonoszkodásképpen: ezeket te azért teszed fel, mert lusta vagy utánanézni a Könyvben??:-)

Több
22 éve 6 hónapja #54149 Írta: n8n
újabb kérdések, és bocs, lehet, h ezt már rég megbeszéltétek, és én megint lmondom a kérdéseket...
szal itt vannak! 8)
ki Hirgon?
ahol "Csődöt mond az akarat, ott.."ki mondta?
"de ne feledjük,az áruló néha önmagát árulja el,sjót tesz,amikor nem is akarja" és ezt?
Wídfara ki volt, és minek az üzenetéből képes olvasni?
"Éjkomor kételyből nap keltére jöttem"
Dol Amroth lobogóján mi van?
köszköszköszköszköszkösz! hantale előre is :!: :!: :!:

n8n returns

Több
22 éve 6 hónapja #54105 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Kérdések
Svin: (én is megnéztem az alábbi kvízjátékot) nem az a probléma, hogy ki kellett találni nem létező ork-fajokat, hanem, hogy az irik-hait jelölték meg jó megoldásként. :?

Dwin Odiff írta:
Tolkiennél melyik ork alfaj létezik?
Uruk-hai
Olok-hai
Fél-ork
Irik-hai

:!:

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"

Több
22 éve 6 hónapja #54095 Írta: svindler

Dwin Odiff írta: Homályosítsatok fel, de én nem hallottam még Irik-Hai nevű orkokról. Az www.rpg.hu -n azomban ezt találtam egy játék megfejtései között:

Tolkiennél melyik ork alfaj létezik? ...

Nos, kedves Dwin, ez egy olyan jatek, ahol 4 valasz kozul kell kivalasztani a jo megoldast. Ha mind a 4 ork faj letezne Tolkien-nal akkor nem lenne feladat :) Ez a titok nyitja. A jo megoldas melle ki kellett talalni 3 rosszat... Ezt talaltak ki.

Több
22 éve 6 hónapja #54028 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Ha elgépelik, akkor Uruk-Hai helyett lehet Irik-hai (túl közel van az U és az I a billentyűzeten :) )
Tolkiennél szerintem csak az Uruk-hai létezik, a felsorolt fajták közül.

Több
22 éve 7 hónapja #53782 Írta: Dwin Odiff
Dwin Odiff válaszolt a következő témában: Kérdések
Homályosítsatok fel, de én nem hallottam még Irik-Hai nevű orkokról. Az www.rpg.hu -n azomban ezt találtam egy játék megfejtései között:

Tolkiennél melyik ork alfaj létezik?
Uruk-hai
Olok-hai
Fél-ork
Irik-hai

„Isten nem vagyok,s ha elpackáztam
ne is legyek más,csak önmagam.
Kormányozzon,ha győzött!”

Több
22 éve 7 hónapja #53724 Írta: Ulmo
Tényleg a szülei, megnéztem az imdb.com-on. Sajnos már nem élnek. :cry:

Több
22 éve 7 hónapja #53721 Írta: amanibhavam
egy tipp: Peter Jackson szülei, esetleg gyerekei

Több
22 éve 7 hónapja #53720 Írta: shaira
Kik azok a Joan & Bill Jackson? :?: már harmadjára kérdem :twisted:
De azért, mert nekik van ajánlva a film.

Több
22 éve 7 hónapja #53719 Írta: Ulmo
Igen varda, ez igaz. Azzal a kitétellel, hogy Gil-galad Elrondra bízta a gyűrűjét, még mielőtt Barad-dur ellen vonult volna. Az csúnya lett volna, ha ott van vele a csatában.

Több
22 éve 7 hónapja #53630 Írta: Varda Tintallë
Aiya!

Elrond Gil-galadtól "örökölte" a gyűrűt, amikor ő elesett a csatában.

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 7 hónapja #53623 Írta: Fíriel
Fíriel válaszolt a következő témában: Kérdések
Aztán Elrond is megkapta az egyik Gyűrűt, ugye? Merthogy a végén Gyűrűhordozó lett Gandalffal, Galadriellel, meg Frodóval. Na, úgy látszik, ennek is utána kell néznem! :D

Több
22 éve 7 hónapja #53423 Írta: Varda Tintallë
Aiya!

A bevezetőben, a csatában ott van, de meg ne kérdezd, hogy melyik, mert hiába nézem, nem látom igazán. De akkor egészen biztosan látszik, amikor a három tünde megkapja a gyűrűket. Gondolom az ősz hajú Círdan, Gilgalad pedig a fiatalabb.

Namárie!

Varda Tintallë

Több
22 éve 7 hónapja #53420 Írta: Narquelie
Narquelie válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi Varda! Egyébként a filmben (az elsőben) benne van Gilgalad? Asszem ot van a stáblistán... ez lehetséges?

"A lehető legrosszabb helyen, a lehető legrosszabbkor éltek.
Nem csoda ha hőssé lettek."

Több
22 éve 7 hónapja #53414 Írta: Varda Tintallë
Aiya!

Círdan és Gilgalad.

Namárie!

Varda Tintallë

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.978 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére