Kérdések

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39924 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Kérdések
De igen.<br>

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39922 Írta: Anonymous
de mi az az u.a?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39923 Írta: Anonymous
Éomund fia: Éomer, nem?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39920 Írta: Anonymous
iha-ehe....hm...de Olórin: de van a könyvben egy ilyen rész (emlékszem, nem idézek) a lovak szemével látnak (mármint a lidércek) tehát: a köpeny adta sz alakjukat? ok. igazad van. és a ló szemévelláttak? nameg: a szárnyas nazgúlokon nincs köpeny, vagyis testet adó köpeny a lidéreknek, vagy van? nemtomm....<br> Sil: jajjajjjaja! :) ) tudtam, h itt biztos segyteni fognak nekem :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39919 Írta: Anonymous
n8n:<br> Legolas a következőt mondja, amikor átkelnek a Nimroldelen: <br> Most minden sötét, és a Nimrodel hídja is rom. De beleáztatom a lábam, mert azt mondják,vize gyógyszer a FÁRADTSÁGRA.<br> Az uhu.hu-s játékhoz kell, ugye?<br> <br> Amúgy szerintem az elf= 1. manó, leprechaun (ma már nem használják ilyen értelemben, legalábbis én nem hallottam), 2. ír tündér, a Sidhe tagja, a kelta mitológiából, rájuk hasonlítanak a legjobban Tolkien tündéi. Magyarul a tünde kifejezés a megkülönböztetést szolgálja, mint Tolkiennél az elf és a fairy között. Az elf többesszáma elves, melléknévi formája elven vagy elvish, a mellékneveknek nincs többesszáma.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39918 Írta: Anonymous
Itt valami keveredett...<br> <br> a NAZGÚL-ok alakját a KÖPENYÜK adta. <br> <br> A LOVAIK nem adtak semmit, azok csak járművek voltak, sima, normál lovak.<br> <br> Az őskori repülő hüllőre hasonlító dög is csak hordzoóként szolgált, a NAZGÚL-ok láthatatlan szellemsegge alá, de nem az adta az alakjukat.<br> <br> Tehát:<br> nazgúl + ló vagy<br> nazgúl + repülő dögkeselyűgyík<br> <br> Jusson eszetekba, hogy a nazgúlok a zárt terekben (pl. Minas Morgul belsejében) is mozogtak, és biztos, hogy nem lovon.<br> <br> Az orkok is ''szárnyas nazgúl''-ként emlegetik őket, miután átnyergeltek a lóról arra a repülő dögre.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39917 Írta: Anonymous
Olórin: köszi az infókat!<br> Ez a Galadriel-Szilszakáll búcsú tényleg meggyőzött!<br> <br> Adániel = emberlánya:<br> Én is ettől féltem...az túl szép lett volna, ha a keresztnevem (névelővel) sindául kapásból stimmelt volna a nememmel is... de azért nem fogom emiatt Dánionra változtatni a nevemet...<br> :-D <br> Végül is olvshatjuk úgy is: Remény Emberlánya (után)... vagyis remélem, hogy nem leszek agglegény...<br> ;-) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39916 Írta: Anonymous
hmmmm, mi az a u.a??<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39912 Írta: Anonymous
DE! a Nazgúl=gyűrű lidérc<br> a fekete ló, meg a szárnyas 'jószágok', pedig csak a testet adták a LIDÉRCEKNEK, mert sajátjuk nincs!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39911 Írta: Anonymous
a nazgúl az nazgúl, akkor is, ha gyalog jár, ha lovon, ha szárnyas jószágon<br> nazgúl = gy?r?lidérc<br> nazg = gy?r? Fekete Nyelven

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39910 Írta: Anonymous
n8n, akkor se hiszek neked.<br> Szerintem van a gyűrűlidérc és van a nazgúl. A 2 nem ugyanaz.<br> Mondja el valaki.<br> Először is voltak az alaktalan gyűrűlidércek. Aztán a ruhájuk által lett alakjuk, aztán kaptak lovat.<br> De a lovak vízbe fulladtak Imladris környékén, és ezután kapták a nazgúlokat.<br> Nemde?<br> Éowyn pedig kapásból lefejezi a boszorkányúr nazgúlját, és csak ezután öli meg a boszorkányurat, amiben Trufa annyit segít neki, hogy a boszorkányúr lábába döfi kardját.<br> Én így látom.<br> Sil, pontosan így értettem a telepatikust, és mikor megírtam, idézőjelbe is tettem, de ez utána eltűnt.<br> Köszi a Helyesbítést!<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39909 Írta: Anonymous
Miért kellett Frodónak elutaznia Szürkerévnél, vagy ha nem kellett, akkor mi késztette erre?!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39908 Írta: Anonymous
Olórin, szerintem ne fáradj az Erendillel kapcsolatos felvilágosításra, az egy elég hosszú beszélgetés lenne...mert tulajdonképpen már semmit se took, minden össze van kuszálva, majd inkább elolvasom a szilmarilokat.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39907 Írta: Anonymous
amani: Neked is igazad van. :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39906 Írta: Anonymous
hmm, köszke Brísa<br> igazad van! :) )<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39905 Írta: Anonymous
mondjuk azt, hogy Tolkien szándékosan olyan fajneveket választott, amelyek a nyugat-európai ember monda- és mesevilágából visszaköszönnek, ilymódon mindenkinek ismer?sek, mégis hangsúlyt fektetett arra, hogy ezek a lények mások, mint mesebeli megfelel?ik

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39904 Írta: Anonymous
Szerintem a hangja a mindenféle fájdalom ellen gyógyír.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39903 Írta: Anonymous
n8n: Igen, Tolkien sokszor mond olyat, ami aztán késobb mésem úgy lesz (ahogy pl. Pippinnél). Ilyenkor én is kétségbe estem, hogy meghalt (Pippin), aztán meg nem gyoztem mekönnyebbülni. Talán pont ezekért az érzésekért vannak az ilyen részek a könyvekben... :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39901 Írta: Anonymous
Szóval:<br> Van az a rész Pelennor mezején...az ötödik könyv legvégén ez az utolsó mondat: (Pippinre vonatkozik) ...és szeme nem látott többé vagyis: maghalt. EZT írta!! mármint, h szeme nem látott többé. én meg persze azt hittem (I belive not I'm the only one) h szegény Pippin meghalt, és a végén Gimli beszámolójából kiderült, h nem is...nem értem, akkor milrt írták azt h és szeme nem látott többé?<br> más:<br> ha nem Trufa volt (amit már kitárgyaltunk :) ), akkor miért jönnek a történetben annyiszor azzal, h amit Trufa véghez vitt etc, etc azt Pippin nem nagyon fogja tudni majd ellensúlyozni...vagyis olyan nagy dolgot vitt véghez Trufa, amit Pippin nem fog tudni...mondjuk az igaz, h amit Trufa tett ténylegf nagy dlog volt, mert nélküle ÉOWYN nem ölte volna meg a Főlidércet.<br> más:<br> Nazgúl!!!! már mondtuk többen is :) ) (id: 2002 márc. 24. 18:38 Brisa) h mi történt Veled (meg mégf hét pajtásoddal :) <br> más:<br> tehát: elf=manó<br> tsz: elves ????<br> elven=tünde <br> tsz: elvens ????<br> mi akkor a különbség a tönDÉK, éa a tünDÉREK között? meg a törPÖK, és a törPÉK? talán semmi..nemtom...ja, csak most látom, h ezt már végleg kitárgyaltuk...<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39902 Írta: Anonymous
de a Nimrodel vize mire jó???<br> szerelmi bánat, avgy fájdalom?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39900 Írta: Anonymous
a) az 1-11. fejezetet R.Á. fordította<br> b) Tolkien megadta a kiadóknak a fordítási útmutatót, hogy hogyan kell értelmezni a regényben el?forduló neveket; én láttam a magyar kiadó példányát, amelyre R.Á. tollal ráfirkálta azokat a neveket, amelyeket mi is jól ismerünk: Bakacsinerd?, Mez?csát és társaik...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39899 Írta: Anonymous
amani: Honnan tudod?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39898 Írta: Anonymous
A törp már nem annyira újdonság (ld. Hupikék Törpikék), de a tünde szó... Szóval nekem nagyon tetszik! :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39897 Írta: Anonymous
nem, a tünde Réz Ádám magyarítása

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39896 Írta: Anonymous
Hm, hogy most Göncz vagy Réz találta-e ki/fel a tündE és a törP megoldásokat, azt bevallom, nem tudom...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39895 Írta: Anonymous
Meg van bocsájtva. Szóval akkor valójában a kedvenc ex-köztársasági elnökünket dícséri a tünde szó feltalálása, igaz?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39894 Írta: Anonymous
Tolkien szándékosan a dwarVESt használta, noha használhatta volna a dwarfS-t is. Ezzel kevertem.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39893 Írta: Anonymous
Brísa:<br> <br> sorry.<br> A dwarf esetében van dwarfS vagy dwarVES. Az elf tbsz. az valóban elVES, én tudtam rosszul ezek szerint.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39892 Írta: Anonymous
Nem, az angolban ez általános az f-re végződő tövű szavaknál. Pl. wife - wives.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #39891 Írta: Anonymous
Kösz Olórin az infókat! A szavakat amúgy én is megnéztem egy szótárba, ahol az elf-nek a többes számát így írja: elves. Szóval ez nem Tolkien találmánya. Vagy mégis?

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.118 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére