Frodó
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
A törp köpenynél inkább azt mondanám hogy "olyan mint egy törp-köpeny" itt gondolom Bilbóra gondol. (lehet hogy a szó nem ezt jelenti, csak próbálom értelmezni)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Na, akkor én is megpróbálkozok egy hevenyészett fordítással, de továbbra sem vagyok angolos :Tolkien a 27. levélben írta: I picture a fairly human figure, not a kind of 'fairy' rabbit as some of my British reviewers seem to fancy: fattish in the stomach, shortish in the leg. A round, jovial face; ears only slightly pointed and 'elvish'; hair short and curling (brown). The feet from the ankles down, covered with brown hairy fur. Clothing: green velvet breeches; red or yellow waistcoat; brown or green jacket; gold (or brass) buttons; a dark green hood and cloak (belonging to a dwarf).
Egészen emberszerűnek képzelem, nem egy olyan tündérszerűségnek (ezt a "fairy rabbit"-et nem értem...), mint egyes brit kritikusaim szeretnék: kövérkés, rövid lábakkal. Kerek, joviális arccal, a fülei csak enyhén csúcsosak és tündeszerűek, a haja rövid és göndör (barna). A lábait bokától lefelé barna szőrzet borítja. A ruhája: zöld bársony térdnadrág, piros vagy sárga mellény, barna vagy zöld kabáttal, arany (vagy réz) gombokkal, sötétzöld csuklyás köpeny (ami egy törp tulajdona).
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Alatar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
Egy becsületes kis krapekot képzeltem el, nem egy tündéri kis nyuszi-puszit, ahogyan néhány bíráló ellenségem fel akarja tüntetni. (vagy nem'tom)Tolkien írta: I picture a fairly human figure, not a kind of 'fairy' rabbit as some of my British reviewers seem to fancy: fattish in the stomach, shortish in the leg. A round, jovial face; ears only slightly pointed and 'elvish'; hair short and curling (brown). The feet from the ankles down, covered with brown hairy fur. Clothing: green velvet breeches; red or yellow waistcoat; brown or green jacket; gold (or brass) buttons; a dark green hood and cloak (belonging to a dwarf).
Dagadt és kövér, szereti a hasát, rövid lábai vannak. Kuglifejű (ha nem tetszik: kerek) , kedélyes, vidám fejű (arcú). Hegyes fülei vannak kissé idétlenül is néz ki. A hajuk rövid és göndör. Csak úgy mint a lábuk, a térdüktől lefelé szőrzet borítja.
Ruházatuk bársonyos zöld bricsesz (térdnadrág), piros, sárga mellény (Trufa). Barna vagy zöldes dzseki (pontosabban olyan zakóféleség).
Arany gombokkal középsen, Sötétzöld csuklyákkal, palásttal, ahogy azt már a törpöknél megszokhattuk.
Hát kb így.
SZIG
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
ez azóta sem változott
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Alatar
- Nem elérhető
Közben szerintem el lehet képzelni Frodót...nem? Így a filmbeli Frodót.Sil írta:
Tolkien a 27. levélben írta: I picture a fairly human figure, not a kind of 'fairy' rabbit as some of my British reviewers seem to fancy: fattish in the stomach, shortish in the leg. A round, jovial face; ears only slightly pointed and 'elvish'; hair short and curling (brown). The feet from the ankles down, covered with brown hairy fur. Clothing: green velvet breeches; red or yellow waistcoat; brown or green jacket; gold (or brass) buttons; a dark green hood and cloak (belonging to a dwarf).
SZIG
- Sil
- Nem elérhető
Tolkien a 27. levélben írta: I picture a fairly human figure, not a kind of 'fairy' rabbit as some of my British reviewers seem to fancy: fattish in the stomach, shortish in the leg. A round, jovial face; ears only slightly pointed and 'elvish'; hair short and curling (brown). The feet from the ankles down, covered with brown hairy fur. Clothing: green velvet breeches; red or yellow waistcoat; brown or green jacket; gold (or brass) buttons; a dark green hood and cloak (belonging to a dwarf).
Tears unnumbered
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Angwen írta:
Sil írta:
Nem, a hegyes fül Tolkien saját leírásában is benne van... hogy hegyes a fülük, de nem annyira, mint a tündéké. (De tündék alatt itt valószínűleg az ír tündéreket értette, nem az ő tündéit.)A Szürke Zarándok írta: (szőrös lábfej, kis termet, azt hiszem, a hegyes fül csak a filmben van).
Hogy is van az a szöveg? "I picture a fairly human figure..." Na, majd megkeresem...
Na, ez látod érdekelne! Mindig is sokat töprengtem rajta, hogy honnan veszik az emberek ezt az egész hegyesfül-cuccot a tündékkel kapcsolatban, mert Tolkiennál nem találkoztam erre való utalással. (Attól még persze lehet...)
Szürke Zarándok: biológiai értelemben az emberek és a tündék is egy fajba tartoznak.
A hegyesfül cucc az ír mesevilágból jön, de vmelyik Tolkien levélben Tolkien is ír róla. (legalábbis mintha a fórumon olvastam volna ilyet)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Angwen
- Nem elérhető
Sil írta:
Nem, a hegyes fül Tolkien saját leírásában is benne van... hogy hegyes a fülük, de nem annyira, mint a tündéké. (De tündék alatt itt valószínűleg az ír tündéreket értette, nem az ő tündéit.)A Szürke Zarándok írta: (szőrös lábfej, kis termet, azt hiszem, a hegyes fül csak a filmben van).
Hogy is van az a szöveg? "I picture a fairly human figure..." Na, majd megkeresem...
Na, ez látod érdekelne! Mindig is sokat töprengtem rajta, hogy honnan veszik az emberek ezt az egész hegyesfül-cuccot a tündékkel kapcsolatban, mert Tolkiennál nem találkoztam erre való utalással. (Attól még persze lehet...)
Szürke Zarándok: biológiai értelemben az emberek és a tündék is egy fajba tartoznak.
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Sil
- Nem elérhető
Tears unnumbered
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
Gyűrűk Ura írta: Nem vitás, hogy jóllehet később elidegenedtek tőlünk, a hobbitok voltaképpen a rokonaink: sokkal közelebb állnak hozzánk, mint a tündék, vagy akár a törpök. Valamikor az embernép különféle nyelveit beszélték, a maguk módján, és nagyjából ugyanazt szerették, vagy ugyanattól viszolyogtak, mint az emberek. De hogy pontosan milyen fokú ez a rokonság, ma már nem deríthető fel.
A Gyűrűk Ura
I. A Gyűrű Szövetsége
(3 kötetes kiadás, Európa, 2004)
- Angwen
- Nem elérhető
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
Angwen írta: Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy a végső bukás nem Frodó, hanem az egész emberiség (tudom, tudom, nem ember volt, de ez ebből a szempontból lényegtelen) gyengeségét jelenti. Valahol ettől lesz számomra hiteles a történet: nem arctalan, mindenható hősökről szól, hanem hozzánk hasonló korlátozott képességű, gyarló emberekről (még ha hobbitok is).
OFF: Még ha hobbitok is. A hobbitok emberek. Az embereknek egy, a mi világunkban nem létező módosulása. Ugyanis evolúciós szinten ugyanott állnak, mint az emberek, az, hogy kisebbek, szőrös a lábuk, stb. csupán specifikus különbség, nem minőségi. Annak ellenére, hogy a legtöbb hobbit egyszerűbb gondolkodású, mint az emberek (bár még ez is elhamarkodott kijelentés; nézzük például a Brí-beli embereket), végül is szinte teljesen ugyanolyanok, mint az emberek. Sőt, ők kis termetű emberek.
- Angwen
- Nem elérhető
Alatar írta: Gandalf sem dobta volna bele a Gyűrűt a katlanba és akkor azt mondanánk, hogy Gandalf nem volt erős? Dehogyis.
Nagyon is valószínűnek tartom, hogy Gandalf sem tudta volna beledobni. Sőt, már jóval korábban elbukott volna, ő ugyanis pontosan tudta, mire képes a Gyűrű, és mire lenne képes ő maga, ha használná. Számára sokkal nagyobb lett volna a hatalom kísértése. Épp ezért volt olyan bölcs, hogy nem vállalta magára a feladatot.
- Alatar
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ille Lórien
- Nem elérhető
"Elen síla lúmenn' omentielvo."
- Angwen
- Nem elérhető
Ilúvatar Gyermeke írta:
Angwen írta: Elég szép példája ennek a különbség, ahogy Gollammal bántak: Samu nem volt képes olyan fokú nagyvonalúságra, mint Frodó.
Frodó nem azért bánt "nagyvonalúan" Gollammal, mert nemesebb lélek volt, mint Samu, hanem mert számára világos volt, hogy a Gyűrű változtatta Szméagolt ilyenné, s ez a sors rá is vár(hat).
Is. Legalábbis szerintem. Ahhoz, hogy ezt fel tudja mérni, kellett saját tapasztalata, de kellett a bölcsesség is, csak így tudhatta átlátni a helyzetet.
Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy a végső bukás nem Frodó, hanem az egész emberiség (tudom, tudom, nem ember volt, de ez ebből a szempontból lényegtelen) gyengeségét jelenti. Valahol ettől lesz számomra hiteles a történet: nem arctalan, mindenható hősökről szól, hanem hozzánk hasonló korlátozott képességű, gyarló emberekről (még ha hobbitok is).
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Samuban benne volt az ura iránti feltétlen szeretete és ez segített neki ellenállni a Gyűrűnek. Arról nem is beszélve, hogy rövid idei volt nála és, mikor a visszaadásra került a sor vonakodott tőle(!). Könyv szerint, természetesen. Frodó többször használja a Gyűrűt az útja során, így az már kifejt rá valamiféle hatást, kapcsolatot Szauron között(?). És Ő, hogy úgy sokkal... Szóval Samura azt szokták mondani, hogy józan paraszti ésszel gondolkodik és ez segít neki a Gyűrű ellen. De Frodónak nem ez teljesen! ilyen gondolkodású.
De, hogy gyenge lenne? Ez egy elhamarkodott kijelentés, jobban meg kell hozzá ismerni Frodót. Mi is sokszor elbukunk a végén, mert nagyobb a feladat, amit magunk elé állítottunk, mégsem következik ebből., hogy gyengék vagyunk.
- Ilúvatar Gyermeke
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Angwen írta: Elég szép példája ennek a különbség, ahogy Gollammal bántak: Samu nem volt képes olyan fokú nagyvonalúságra, mint Frodó.
Frodó nem azért bánt "nagyvonalúan" Gollammal, mert nemesebb lélek volt, mint Samu, hanem mert számára világos volt, hogy a Gyűrű változtatta Szméagolt ilyenné, s ez a sors rá is vár(hat). Ahogy ezt egy vitában elmondja Samunak, segíteni akar Gollamnak - mert ha ez sikerül, akkor saját maga számára is van gyógyulás a Gyűrű pusztító hatásaiból.
"Hinnem kell, hogy visszatérhet..." Nem megvetést érzett Gollam iránt, mint Samu, hanem szánalmat... s arra gondolt, hogy bácsikájából vagy saját magából is válhatott (válhatna még) ilyen szerencsétlen...
A többi megállapításoddal egyetértek.
There is no reality. Only perception.
- A Szürke Zarándok
- Nem elérhető
- Alatar
- Nem elérhető
- Alatar
- Nem elérhető
Angwen írta:
Na ezzel nagyon nem értek egyet. Egyikük sem volt olyan kegyetlen próba elé téve, mint Frodó. Bilbó sokkal békésebb körülmények között birtokolta, azon túl ne feledjük el, hogy Frodónál 18 évig volt, még ha ez a filmből nem is nagyon látszik. És az az egy év utazás Gyűrűlidércekkel a sarkukban, majd Szauron közvetlen közelében (több helyütt is írja a könyv, hogy ez a közelség megsoxorozta a Gyűrű hatalmát) felért sok-sok évtizeddel. Samut pedig csak a szíve vezette: bölcsessége, tudása nem haladta meg egy átlagos hobbitét, legfeljebb józan paraszti észre támaszkodhatott. Ez ideális segítőtárssá tette, de egymaga képtelen lett volna dönteni, cselekedni. Nem volt véletlen tisztelete, szeretete és feltétlen odaadása ura iránt: az valóban fölötte állt szellemileg. Azonkívül ő az egész Küldetéshez Frodón keresztül kötődött: olyan elvont fogalmak, mint a világ megmentése, a gonosz legyőzése, nem hiszem, hogy kellőképp ösztönözni tudták volna, bármennyire is rokonszenvezik velük. Elég szép példája ennek a különbség, ahogy Gollammal bántak: Samu nem volt képes olyan fokú nagyvonalúságra, mint Frodó.Anglachel írta: De Frodo volt 3muk közül a leggyengébb.
Én is így gondolom. Bár az utolsó gondolathoz csak annyit fűznék hozzá, hogy Frodó ismerte Gollam történetét, valamint Gandalf szavai jártak az eszében mindig, hogy Gollamnak is lesz valamilyen szerepe mielőtt a háború véget ér. (Vagy amikor a háború véget ér, mert ugye Gollam halálával a háború is , legalábbis Nyugaton véget ért.)
Szóval, lehet, hogy Frodó is mondjuk megvetett volna Gollamot, ha nem beszélt volna Gandalffal, valamint ha nem tudta volna, hogy Gollam már járt Mordorban, így ismeri az ösvényeket.
SZIG
- Angwen
- Nem elérhető
Na ezzel nagyon nem értek egyet. Egyikük sem volt olyan kegyetlen próba elé téve, mint Frodó. Bilbó sokkal békésebb körülmények között birtokolta, azon túl ne feledjük el, hogy Frodónál 18 évig volt, még ha ez a filmből nem is nagyon látszik. És az az egy év utazás Gyűrűlidércekkel a sarkukban, majd Szauron közvetlen közelében (több helyütt is írja a könyv, hogy ez a közelség megsoxorozta a Gyűrű hatalmát) felért sok-sok évtizeddel. Samut pedig csak a szíve vezette: bölcsessége, tudása nem haladta meg egy átlagos hobbitét, legfeljebb józan paraszti észre támaszkodhatott. Ez ideális segítőtárssá tette, de egymaga képtelen lett volna dönteni, cselekedni. Nem volt véletlen tisztelete, szeretete és feltétlen odaadása ura iránt: az valóban fölötte állt szellemileg. Azonkívül ő az egész Küldetéshez Frodón keresztül kötődött: olyan elvont fogalmak, mint a világ megmentése, a gonosz legyőzése, nem hiszem, hogy kellőképp ösztönözni tudták volna, bármennyire is rokonszenvezik velük. Elég szép példája ennek a különbség, ahogy Gollammal bántak: Samu nem volt képes olyan fokú nagyvonalúságra, mint Frodó.Anglachel írta: De Frodo volt 3muk közül a leggyengébb.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Anglachel/Gurthang
- Nem elérhető
De erunak szerintem ehhez nincs sok köze.
Én ezt ugy gondoltam hogy Gandalf nem áll mellette. De szerintem Frodo világosan tudta hogy mi forog kockán. Ennek semmi köze ahhoz hogy meg tudja e semmisiteni vagy nem. Ha valaki nem akarja megsemmisiteni akkor azt nem érdekli hogy mi forog kockán. Szerintem.Namarie/Alatariel írta: Szerintem nem, maximum, ha gandalf mellette áll, és valahogy rábeszéli, de ez elméleti és gyakorlati lehettelenség. Eleve nagyon nehezen tette le, adta oda. De ha hobbit lévén, megérti, ténylegesen mi forog kockán, és minek a hatása alá került, akkor talán lett volna ereje. megkockáztatom, hogy ez z erő csak akkor élt volna, ha nem kellett volna a Frodóéhoz hasonló gyötrelmes utat bejárnia.
De Frodo volt 3muk közül a leggyengébb.
Én Gandalf helyében inkább Samura biztam volna a gyürüt. Frodo még az első napján sem birta bedobni a kandallojába.
AURE ENZULUVA!
- Angwen
- Nem elérhető
gilloth írta:
Angwen írta: Szerintem Samunak se sikerült volna, dehát ezt elég nehéz mind cáfolni, mind alátámasztani.
Angwen: én azért kíváncsi lennék az érveidre. Végülis Samunál kevés ideig volt a Gyűrű... másrészt, ő is csak ember(azaz hobbit) gondolom előbb-utóbb rá is egyre erősebb hatással lett volna.... szted?
Nem én találtam ki, de egyetértek azzal, hogy Frodó bukásának szimbolikus jelentősége van: azt jelzi, hogy a Gonoszon senki emberfia, legyen bármilyen hősies, tiszta szívű és elszánt, nem tud önerejéből győzelmet aratni. Már az is hihetetlen nagy teljesítménynek számított, hogy odáig bírta erővel. Samutól is példátlan eredmény, hogy ellen tudott állni a kísértésnek--kemény fél napig. És már ez is nehezére esett (sokan valószínűleg nem tudták volna utánacsinálni), de azért hasonlítsátok össze azzal az emberfeletti teljesítménnyel, hogy megsemmisítse! Ehhez kevés a hősiesség és akaraterő, sőt, egyenesen ártalmas, mert a Gyűrű ezeken keresztül tud leginkább megkísérteni. Viszont Frodó a kellő pillanatban, mintegy jutalmul az irgalmasságáért, segítséget kap a vak véletlentől, amit értelmezhetünk sorsként, vagy akár az Isten (Eru) akarataként. Enélkül a "külső" beavatkozás nélkül, önerejéből szerintem senki sem lehetett volna eredményes.
- Sirgon Esgalnor
- Nem elérhető
- Suhifarok
- Nem elérhető
Tehát akkor ellen tudott állni a Gyűrűnek...
- Alatar
- Nem elérhető
De ha Tolkien nem írta le, hogy hat-e a gyűrű Samura, akkor nincs miről beszélni. Ha pedig leírta, akkor valaki keresse ki
SZIG