Rejtélyek Középföldéről

Több
20 éve 1 hónapja #219721 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Lehet, hogy ez már egy lerágott csont, de azért újra felhoznam -talán Tolkien világának legeslegnagyobb- relytélyét, Bombadil Tomát. Más fórumok is vitatkoztak már személyiségével kapcsolatban, ezért most csak egy dologra reflektálnék: ha Toma nem tűnt el ujján az Egyel, ez jelentheti-e azt, hogy ha Toma fölkerekedne, és Mordor földjére vonulna, meg tudná-e dönteni Szauron uralmát? Vagy már annyira visszavonult az ilyen dolgoktól, hogy ha régen ezt meg tudta volna tenni, Frodóék látogatásakor már nem lett volna ehhez ereje?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #219467 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
ÚÚÚ... lehet, hogy újra kéne olvasnom? :oops:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 1 hónapja #219463 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Elmoth Eldómiel írta:

Ulmo írta:

Phaedra/Namarie írta: A Gyűrű keresésében van róla szó, ott azt írják, ha jól értettem, hogy éktelen szerencséje volt, amikor kijutott. Ugyanis jó fizikumú illető tudta csak belülről kinyitni akaput, a kiéhezett, legyengült Gollam nem tudta volna még akkor sem, ha tudja, hogyan működnek.

Ez a magyalföldi, vagyis a Nyugati Kapura vonatkozott. belülről könnyen nyitható volt, csak Gollamnak nem nagyon lett volna ereje a kinyitásához. Meg nem is tudta, hogyan működik. A keleti kaput tudtommal nem védte semmilyen varázslat, ott a fegyveres őrség volt a védelem.

Nappal egyébként sem nyüzsöghetett a K-i kapu az orkoktól... vagy annyira azért nem zavarta őket a napfény?

A kapun belül voltak de a kapuban. A Gyűrű Szövetségében benne van hogy Aragornék levágják őket.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 hónapja #219422 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Ulmo írta:

Phaedra/Namarie írta: A Gyűrű keresésében van róla szó, ott azt írják, ha jól értettem, hogy éktelen szerencséje volt, amikor kijutott. Ugyanis jó fizikumú illető tudta csak belülről kinyitni akaput, a kiéhezett, legyengült Gollam nem tudta volna még akkor sem, ha tudja, hogyan működnek.

Ez a magyalföldi, vagyis a Nyugati Kapura vonatkozott. belülről könnyen nyitható volt, csak Gollamnak nem nagyon lett volna ereje a kinyitásához. Meg nem is tudta, hogyan működik. A keleti kaput tudtommal nem védte semmilyen varázslat, ott a fegyveres őrség volt a védelem.

Nappal egyébként sem nyüzsöghetett a K-i kapu az orkoktól... vagy annyira azért nem zavarta őket a napfény?

Több
20 éve 1 hónapja #219413 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Több
20 éve 1 hónapja #219384 Írta: Alyr Arkhon

amanibhavam írta:

Sil írta: OFF: Amani: szvsz a Gyűrűvers akar lenni, csak nagyon el lett rontva... :wink:

vagy török nyelvű átírás

Vagy egy török- fekete nyelv keverék. Elvégre bizonyos részleteiben hasonlít az eredetire...

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 1 hónapja #219376 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Sil írta: OFF: Amani: szvsz a Gyűrűvers akar lenni, csak nagyon el lett rontva... :wink:

vagy török nyelvű átírás

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 1 hónapja #219374 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
OFF: Amani: szvsz a Gyűrűvers akar lenni, csak nagyon el lett rontva... :wink:

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 1 hónapja #219371 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

amanibhavam írta: OFF (bár ez is rejtély): Gorthaur, megkérdezhetem, az aláírásodban lévő felirat mit akar jelenteni?

Köszi.

[size=9:dhwz69xz]OFF: Ezt már én is akartam kérdezni... :? Egy Gyűrűfelirat-parafrázisnak tűnik... :roll: [/size]

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 1 hónapja #219369 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
OFF (bár ez is rejtély): Gorthaur, megkérdezhetem, az aláírásodban lévő felirat mit akar jelenteni?

Köszi.

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 1 hónapja #219364 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
A Gyűrű keresésében van róla szó, ott azt írják, ha jól értettem, hogy éktelen szerencséje volt, amikor kijutott. Ugyanis jó fizikumú illető tudta csak belülről kinyitni akaput, a kiéhezett, legyengült Gollam nem tudta volna még akkor sem, ha tudja, hogyan működnek.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 1 hónapja #219319 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Követte Aragornékat. Mivel azok lényegében észvesztve rohantak kifele, nem volt nehéz dolga.

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 1 hónapja #219314 Írta: Kegyetlen Gorthaur
Kegyetlen Gorthaur válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
És kifelé? Miután a Híd leomlott?

(haradi átírás)

Több
20 éve 1 hónapja #219310 Írta: Ulmo

Kegyetlen Gorthaur írta: Van valakinek ötlete arra, hogy Gollam hogyan jutott be Móriába?

[size=9:2jyuqjf0] Vagy ez Gollam topic? [/size]

Gollam a keleti kapun ment be, valószínűleg azon, ahol Aragornék KIjöttek. Azt általában nyitva tartották az orkok, és volt őrség is, de Gollam könnyen átjuthatott rajtuk.

Több
20 éve 1 hónapja #219307 Írta: Kegyetlen Gorthaur
Kegyetlen Gorthaur válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Van valakinek ötlete arra, hogy Gollam hogyan jutott be Móriába?

[size=9:1f5z3qzs] Vagy ez Gollam topic? [/size]

(haradi átírás)

Több
20 éve 2 hónapja #216450 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Phaedra írta: Mit lehet tudni Celeborn bátyjáról, Galathionról? Ő miért nincs Doriathban? És Celeborn szülei?

Jó kérdés, de szvsz a nevén kívül (ami mellesleg nem Galathion, hanem Galathil tudomásom szerint) nem sokat lehet róla tudni... Az ő lánya volt Nimloth, Dior felesége.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 2 hónapja #216447 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Mit lehet tudni Celeborn bátyjáról, Galathionról? Ő miért nincs Doriathban? És Celeborn szülei?

Köszönöm a válaszokat.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 4 hónapja #208466 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Egyetértek. Ne offoljunk, kéremszépen...

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
20 éve 4 hónapja #207463 Írta: Ulmo

Mornambar írta: A GyUSz-ben van egy olyan szörny, hogy helegrog, ami a balrog jég-változata... :roll:
Erről van valahol utalás, vagy csak fantázia?

Ha a GyUSz egy szerepjátékot takar, akkor sürgősen felejtsük el a benne szereplő dolgokat. Ezeknek a nevükön kívül nem sok közük van Tolkien világához :shake: Még hogy jég-balrog...

Több
20 éve 4 hónapja #207438 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
A GyUSz-ben van egy olyan szörny, hogy helegrog, ami a balrog jég-változata... :roll:
Erről van valahol utalás, vagy csak fantázia?

Több
20 éve 4 hónapja #207423 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről
Na jó, de akkor is sokan lennének (többszáz) ahhoz képest, hogy maiák.

"Ma már minden út görbe."

Több
20 éve 4 hónapja #207389 Írta: Felagund

A Szürke Zarándok írta: Ez érdekes, magyarázza azt a tényt, hogy a szilmarilokban csak úgy hemzsegnek a balrogok.

Azért az túlás ;)

Több
20 éve 4 hónapja #207388 Írta: A Szürke Zarándok
Ez érdekes, magyarázza azt a tényt, hogy a szilmarilokban csak úgy hemzsegnek a balrogok.

Több
20 éve 4 hónapja #207386 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

Alyr Arkhon írta:

Ankalimon írta: Más (örökzöld):
A nemrég megjelent "Középfölde életre kel" című Michael Martinez kötetben van egy nagyon alapos tanulmány a Balrog problémáról (szerénységem fordította.) El kell mondanom, hogy én mindig a "Balrog nem tud repülni" tábor zászlóvivője voltam, ám ez a tanulmány először elgondolkodtatott aztán végleg meggyőzött. A végső koncepcióban a Barognak bizony volt szárnya és tudott repülni...

Ejha...
Akkor miért is nem repültek a balrogok az általad a Lassiban említett esetben?
(egy Szilmeril-idézet volt ami szerepelt abbana cikkben, de már igen rég olvastam, ha valakinél van elérhető 2. Lassi abban benne van)

Nos a gondolatmenet alapja korábban is ismert volt: Tolkien egészen másfajta balrogokat ábrázolt A Gyűrűk Ura előtti Szilmarilok verziókban mint utána. A koraiak afféle szuper orkok voltak, korántsem nagyhatalmú maiák, és sok ezer volt belőlük.

Aztán a Gyűrűk Urában felbukkanó balrog karakter csiszolgatása közben egy teljesen új koncepció merült fel: a kis számú, de "isteni" eredetű, nagy hatalmú maia balrogok képe.

Az első verziónak nem volt szárnya, nem tudott repülni.

A másodiknak volt szárnya és tudott repülni. A szerző néhány meggyőző példával illusztrálja, hogy Tolkien ez alapján módszeresen elkezdte kijavítani a régebbi kéziratokat is - igaz egy-két helyen ez a javítás elmaradt, és emiatt logikátlanságot eredményezett (pl. Fingon király holttestét elragadó sasokat a földről bambán néző balrogok jelenetében). Ezek a tendenciózus javítások azok, amelyek lénegében eltüntették a repülni nem tudó balrogokra mellett szóló legsúlyosabb érveket.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
20 éve 4 hónapja #207377 Írta: Felagund

_Neo írta:
belekotok! ß)

Én meg állok elébe :twisted:

Több
20 éve 4 hónapja #207373 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Rejtélyek Középföldéről

A nemrég megjelent "Középfölde életre kel" című Michael Martinez kötetben van egy nagyon alapos tanulmány a Balrog problémáról (szerénységem fordította.) El kell mondanom, hogy én mindig a "Balrog nem tud repülni" tábor zászlóvivője voltam, ám ez a tanulmány először elgondolkodtatott aztán végleg meggyőzött. A végső koncepcióban a Barognak bizony volt szárnya és tudott repülni...

kerunk egy tiszteletpeldanyt a konyvbol ß)

belekotok! ß)

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
20 éve 4 hónapja #207363 Írta: Felagund
Abkalimon: látod-látod, mondtam én ;)

Szvsz a balrogoknak volt szárnyuk, és tudtak repülni, de csak úgy mint a csirkék (bocs a profán hasonlatért... :? ), nem nagyon messzire, nem nagyon magasra (a sasoknál feltétlenül rosszabbul...)

Több
20 éve 4 hónapja #207253 Írta: A Szürke Zarándok
Szerintem is tudott repülni, bár nehéz elképzelni egy nagy, tüzes balrogot, amint önfeledten repked az égben.

Több
20 éve 4 hónapja #207175 Írta: Alyr Arkhon

Ejha...
Akkor miért is nem repültek a balrogok az általad a Lassiban említett esetben?
(egy Szilmeril-idézet volt ami szerepelt abbana cikkben, de már igen rég olvastam, ha valakinél van elérhető 2. Lassi abban benne van)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 4 hónapja #207017 Írta: A Szürke Zarándok
Nos, Ankalimon, végre egy hozzászólás, amellyel teljes mértékben egyet tudok érteni. Részben egyezik a korábbi nézeteimmel, de meg is győztél arról, amiről eddig nem tudtál. Mégpedig arról, hogy a Gyűrű elvesztése után valamiféle rendkívül primitív "alakot" vett fel, amit néha Szemként, néha Kézként vetített ki, vagy bármi másként, immár nemcsak, hogy nem tetszetős, hanem nem is humanoid alakként. Eszmefuttatásod számomra teljesen elfogadhatóan hangzik.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.593 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére