Gondolatok

Több
15 éve 8 hónapja #376980 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Gondolatok

Tünde írta: Én az utóbbi azt hiszem. Ti?

Ez érdekes, nem gondoltam még arra, hogy egy ilyen esetben megmondjam neki, hogy nekem még dolgom van itt. De valószínűleg ezt tenném. Megmondanám neki az okokat is, aztán döntsön belátása szerint. Mivel véleményem szerint utána nincs semmi, nem fogom magam emészteni a mennyben/pokolban, hogy jaj mennyi mindent magam mögött hagytam.

"Well, I'm back."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
15 éve 8 hónapja #376974 Írta: Gandalf

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
15 éve 8 hónapja #376969 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: Gondolatok

Estel Adániel írta:

Tünde írta: Amúgy mit csinálnátok, ha nem venné fel a telefont? :D

Az izgalmasabb kérdés az: vajon mit csinálnánk, ha felvenné? ;)

gondolom mindenki vérmérsékletétől függően "beszélgetne" vele. Ki fenyegetőzne - bár nem tudom mivel - ki könyörögne, ki meg észérvekkel próbálna meg hatni rá.

Én az utóbbi azt hiszem. Ti?

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"

Több
15 éve 8 hónapja #376891 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Gondolatok
Alighanem feltűnhet, hogy az eredeti kérdést a rá adott válaszaimat illetően némileg elkomolytalankodtam... :rolleyes: nos, azóta - tehát a legutóbbi itteni hozzászólásom óta - találtam, és elolvastam egy igen érdekes könyvet, mely bizonyos értelemben talán megfelel a lenti smsnek, méghozzá az emberiségre vonatkoztatva; ugyanakkor jóval többet közöl annál, mint az sms tartalma - de ez talán nem is olyan meglepő, ha arányaiban nézzük a kettő esetet. ;)
Nem tudom, rajtam kívül hányan fogjátok végigolvasni ezt a könyvet, de akik vállalkoznak rá, azokat - ezúttal komolyan - azzal bíztatom: érdemes. :cool:
Ő az.

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
15 éve 8 hónapja #376889 Írta: Finwe
Finwe válaszolt a következő témában: Gondolatok

Estel: ismered a paradoxont: ha te szólsz Istenhez, imádkozol. Ha ő szól hozzád, skizofrén vagy... big_smile

Ennél már csak az a nagyobb vicc amikor valaki az utcán menetközben hangosan magába beszél... mindenki kiröhögi... holott közismert és általánosan elterjedt folyamatról van szó amit gondolkodásnak hívnak, normális ember éjjel-nappal ezt csinálja, csak nem hangosítja ki
pedig egyébként jobb is hangosan, egy csomó mindennel szembesülhet az ember, ha hallja a saját hangját, könnyebben ki is röhögi magát, ha hülyeséget gondol...

Több
15 éve 8 hónapja #376888 Írta: Finwe
Én nem mondtam randit. Inkább az érdekelne, hogy miért és csak azért hívnám föl éppen telefonon, mert ő is azon keresett és akkor már mér ne alkalmazkodjak...

Több
15 éve 8 hónapja - 15 éve 8 hónapja #376882 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Gondolatok
Finwe: vele nem kell megbeszélni a randit, ha eljön az ideje, létrejön, akár akarod, akár nem :D ;) (Persze, felfogás kérdése...)

Estel: ismered a paradoxont: ha te szólsz Istenhez, imádkozol. Ha ő szól hozzád, skizofrén vagy... :D
Utolsó szerkesztés: 15 éve 8 hónapja által.

Több
15 éve 8 hónapja #376881 Írta: Estel Adániel

Tünde írta: Amúgy mit csinálnátok, ha nem venné fel a telefont? :D

Az izgalmasabb kérdés az: vajon mit csinálnánk, ha felvenné? ;)

Több
15 éve 8 hónapja #376878 Írta: Esgal
Esgal válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én a napot a Word előtt tölteném: végrendelkeznék a cuccaimról, és szinte minden fontos ismrősnek írnék. Úgy intézném, hogy a halálom után találják meg. Van egy-két dolog, ami bennem van, és nem biztos, hogy elmondanám, de nem szívesen mennék el úgy, hogy sose derüljön ki. Amelett én se szeretném, hogy az utolsó napomon bárki a szokottól eltérően viselkedjen velem, puszta sajnálatból.

Egyébként igyekeznék még sokakkal beszélgetni, de semmi komolyról, hogy minden olyan legyen, amit megszoktam - és amiért szeretem őket.

Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/

Több
15 éve 8 hónapja #376870 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Gondolatok
Gondoskodnék a szeretteimről, hogy minden értelemben rendben legyen a halálom után minden velük.

Több
15 éve 8 hónapja - 15 éve 8 hónapja #376868 Írta: Tünde
Azt hiszem azzal a pár emberrel tölteném, akik fontosak. A legvégét meg a KedvesMmel :)

Amúgy mit csinálnátok, ha nem venné fel a telefont? :D

Több
15 éve 8 hónapja #376860 Írta: Kisvakond
Kisvakond válaszolt a következő témában: Gondolatok
Visszaírnék hogy köszönöm, hogy ilyen szép életem lehetett.
Mivel mindig attól tartok hogy bármikor történhet bármi és nem tudom elmondani senkinek, ezért:
elmondanám a számomra fontos embereknek és élőlényeknek hogy mennyire szeretem őket.

Mi haszna lenni szívnek, ha parány, múló örömet lát csak???---és kivájta ő szíve

Több
15 éve 8 hónapja #376857 Írta: Finwe

Szóval: "ha reggel kapnál egy sms-t az Úristentől, hogy "ez az utolsó napod, este békében elmégy aludni, de már nem ébredsz fel többet", aláírás: Úristen, mit tennél aznap?"

Visszahívnám. A többi a pillanat műve lenne...

Több
15 éve 8 hónapja #376846 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Gondolatok
Ennék egy csomó olyan kaját amit eddig még sosem. Végrendelkeznék arról a hihetetlen vagyonomról, és nem szólnék róla senkinek, hogy ez az utolsó napom. Ugyanez lenne ha valami halálos korban szenvednék. Engem se sajnáljon senki.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
15 éve 8 hónapja #376844 Írta: Attila
Attila válaszolt a következő témában: Gondolatok
Ezt a kérdést elsőre elég nehéz megválaszolni. Tételezzük fel, hogy nem 16 hanem 18 elmúltam és úgy talán könnyebb lenne.
Először is (amit már lentebb leírtatok) rendelkeznék a vagyonomról (kb. 3.000 Ft + a többi dolog). Elmennék vért adni, a szerveimet felajánlanám, majd megvenném a repülőjegyet Új-Zélandra, mivel ott még soha nem voltam, és egyszer el szeretnék jutni oda. Felhívnám azt az embert akivel már kb. fél éve összevesztem és megmondnám, neki, hogy sajnálom az egészet, és még mindig nagyon kedvelem.
Elmondanám, az embereknek a véleményemet róluk, bármennyire is fáj nekik, mivel életem utolsó napján szeretnék mindenkinek mindent megmondani, legyen az jó vagy rossz.
Nem feküdnék el aludni, mivel úgysem menne, főleg ha tudom, hogy teszem azt éjfélkor halok meg.
Ezek mind úgy hangzanak, mintha nem gondolnám komolyan őket, de pedig véresen azok. Szörnyű még belegondolni is, hogy mi lenne ha...?

"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/

Több
15 éve 8 hónapja #376840 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Gondolatok
Én biztosan megtennék olyan dolgokat, amelyekre az alkalmas időpontot már évek óta várom és tudom, hogy évek múlva sem biztos, hogy eljön :D
Elmondani nem tudom, kinek és mit tudnék, ami változtatna bármin is, vagy méginkább hogy értelme legyen, de magamat ismerve kapnak néhányan olyan levelet tőlem, amelyben röviden és őszintén leírom, hogy ezértmegazért fontosak voltak a számomra és mérföldkövet jelentettek az életemben.

De ha komolyan meggondolom, igazából azt sem tartom kizártnak, hogy ebben a felfokozott lelkiállapotban (imádom ezt a kifejezést) begubóznék és semmi értelmeset nem tennék, csak ülnék, vagy mittomén, görcsösen nyomkodnám az F5-öt és bámulnám a postafiókomat. És aztán megszűnnék létezni jelenlegi formámban :P

Estel: hát azt a számot én is visszahívnám. :D

"Well, I'm back."

Több
15 éve 8 hónapja - 15 éve 8 hónapja #376837 Írta: Estel Adániel
Ebben az esetben naná, hogy kapásból visszahívnám a számot. És este tuti lefeküdnék.
(Valójában persze a Bonusz kérdésre könnyebb a válasz. Erre az a válasz, hogy nem tudom. Mindenesetre nagyon valószínűnek tartom, hogy belebonyolódnék némileg a "túlvilág-problematikába"...)

Több
15 éve 8 hónapja #376829 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Gondolatok
Jajj Estel... :P
Akkor Neked az eredeti formájában mondom el a kérdésfeltevést, csak ezt azért nem erőltettem, mert vsz nem mindenkinek szimpi ez a megfogalmazás, illetve írásban kevésbé érezhető, hogy nem gúny, hanem az irónia ellenére is komoly a kérdés.
Szóval: "ha reggel kapnál egy sms-t az Úristentől, hogy "ez az utolsó napod, este békében elmégy aludni, de már nem ébredsz fel többet", aláírás: Úristen, mit tennél aznap?" :) (B kérdés Estelnek: ki tehette fel ezt a kérdést nekem :P )

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
15 éve 8 hónapja - 15 éve 8 hónapja #376825 Írta: Estel Adániel
Két eset lehetséges:
  • aznap este nem feküdnék le aludni
  • aznap este ugyanúgy lefeküdnék aludni
  • Hogy a kettő közül melyik jönne, természetesen attól függne, hogy honnan tudnám. ;)

Több
    15 éve 8 hónapja #376821 Írta: Alyr Arkhon
    Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Gondolatok
    Én vagyok annyira rettentően optimista, hogy elég sokat gondolkodtam már ezen.

Elmondanék egypár embernek egypár dolgot, amit most inkább nem.
    Végrendelkeznék a hihetetlen vagyonomról (nem, nem ajándékoznék el semmit. Amíg élek az az enyém.) ami nem tartana túl soká.
    És talán megpróbálnék megtenni egypár dolgot amit amúgy eszem ágában sincs, de ha ez az utolsó napom akkor a carpe diem az tényleg carpe diem.

"Eala Earendel engla beorhtast
    ofer middangeard monnum sended"
    /Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
    Aranyerdőben tündelány"
    /SÚ/

Több
    15 éve 8 hónapja #376817 Írta: Kincső
    Kincső válaszolt a következő témában: Gondolatok
    A kérdés talán elsőre túl sarkítottnak tűnik, de komolynak szánom.

Mit tennétek, ha egy reggel megtudnátok, hogy az az utolsó napotok, este még lefeküsztök aludni, de aztán már nem ébredtek fel többet?

Persze, a legtöbb ember elmondaná a szeretteinek, hogy mennyire szereti őket, elajándékozná a személyes tárgyait, stb. De lenne valami, amit üzentek, amit addig nem tudtatok/mertetek megfogalmazni? Lenne, ami "titkot" elmondanátok végül másnak? Lenne valami, amit mindig terveztetek, és már nem lenne rá idő? Lenne valami, amit még gyorsan kipróbálnátok?

Szerintem azért nagyon nehéz kérdés ez a mi korosztályunknak, mert fiatalok vagyunk, és így a tevékenységünk főként az "életre készüléssel" telik, önfejlesztéssel, stb. Vagyis persze, hogy nem tettünk meg még mindent, amit feladatunknak éreznénk, amire készülünk. De amit már megtehettünk, azt megtettük? Lefekhetünk minden este úgy, hogy ne féljünk a haláltól amiatt, hogy elveszi tőlünk a lehetőséget valamit megtenni? (Túlvilág-problematikába ne bonyolódjunk egyelőre szerintem.)

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
    16 éve 2 hete #373662 Írta: Esgal
    Esgal válaszolt a következő témában: Gondolatok

Namarie írta:

Esgal írta: Oisin: a LEP kapcsán tényleg inkább a szervezői része nagy falat. Én egyébként elvállaltam volna, méghozzá szívesen. Két okból nemtettem:
    1. Sajnos én sem vagyok már láblógázós gimnazista, ráadásul sikerült kifognom az ország egyetlen olyan egyetemét, ahol év közben halok meg, és nem vizsgaidőszakban; a KÖMFTöt is alig bírtam mellette, egy LEP főszervezőség egészen egyszerűen nem fért volna bele.
    2. Le lettem beszélve, mikor még gondolkoztam a dolgon, mondván, nincs elég szervezői tapasztalatom és kapcsolati tőkém és karizmám, és kitudja, mim a véghezvitelhez - és az a helyzet, hogy ez igaz. Mondom ezt úgy, hogy azért csináltam már pár dolgot az mtt berkein belül.

Nem tudom, más mit mondana; részemről Tolkien még nagyon is ott van. Amit sajnálok, az az, hogy nem tudok oly mértékben foglalkozni vele, ahogy szeretném.

A másodikhoz: megoldást jelentene-e, hogyha olyasvalaki jelentkezik LEP, vagy bármely más nagy volumenű rendezvény főszervezőjének, kai még nem volt, nem lebeszélik róla, hanem adnak mellé egy olyat segítségül, aki már volt, akivel meg tud mindnet beszélni, aki úgymond betanítja? Ez abból a szempontból is jól jöhet, hogy a "régi motoros" el tudja mondani az újnak, mik is a potenciális hibalehetőségek.

Elméletben ez megoldást jelenthet, sőt, az a "lebeszélés" konkrétan úgy nézett ki, hogy csinálhatom, ha találok magam mellé ilyen-olyan téren tapasztalt embereket. De ha nincs ilyen, akkor ez a megoldás ugrott.

Egyébként a tapasztalatok továbbadása és a vezetők képzése, mint téma isőről időre felmerül, mostanság alakul is valami tapasztalatgyűjtemény-féle.

Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
    /Lucifer/
    Tánc a ködben, tánc a jégen,
    Tánc a hóban, tánc a fagyban
    /Ghymes/

Több
    16 éve 2 hete #373615 Írta: fqqdk
    fqqdk válaszolt a következő témában: Gondolatok

Alyr Arkhon írta:

Sötét Úr írta:

JRRT írta: (...) de hagynának bőven helyet más kezeknek és elméknek is, hogy festékkel, zenével és drámával töltsék ki a hiányzó helyeket (...)

Hmm... Ez a mondat elég érdekes támasz lehet a fan art művelőinek... Ha el nem felejtem, fel is hívom az Artisjus jogi tanácsadását...

Azért ezzel vigyáznék...
    Még a végén valaki megírja a Gyűrűk Ura folytatását szmpla, az előzményekkel nem törődő fantasy jelleggel.

Az nekünk jó sok munkát adna, mert muszáj lenne intézményesen alázni minden elképzelhető fórumon :)

code a rat the monster on doom in it

Több
    16 éve 2 hete #373609 Írta: Alyr Arkhon

Sötét Úr írta:

JRRT írta: (...) de hagynának bőven helyet más kezeknek és elméknek is, hogy festékkel, zenével és drámával töltsék ki a hiányzó helyeket (...)

Hmm... Ez a mondat elég érdekes támasz lehet a fan art művelőinek... Ha el nem felejtem, fel is hívom az Artisjus jogi tanácsadását...

Azért ezzel vigyáznék...
    Még a végén valaki megírja a Gyűrűk Ura folytatását szmpla, az előzményekkel nem törődő fantasy jelleggel.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
    /SÚ/

Több
    16 éve 2 hete #373602 Írta: Sötét Úr
    Sötét Úr válaszolt a következő témában: Gondolatok

Több
    16 éve 3 hete #373542 Írta: Tünde

Oisin írta: Ugyanakkor egy percig sem volt kérdéses, hogy lesz-e Tavaszi Tali, KöMT, Farsang, Halloween.

bocsánat, csak a tisztázás érdekében... Halloweent pl előző hétvégén vállata be Aeglos.. tehát igencsak utolsó pillanatos dolog volt.. igencsak kérdéses volt...

Gandalf írta:

Tünde írta: No igen. Én pl, hogy nem tudok angolul, csak ott kaphattam bővebb infókat a magyarul meg nem jelent könyvekről.

Völgyzugoly is ott van...

igen, bocsánat.. csak élőszóban más...

Több
    16 éve 3 hete #373532 Írta: Leguanember
    Leguanember válaszolt a következő témában: Gondolatok
    Zebegényben valami furcsa dolog volt a levegőben. (Vagy a bizonyos jövedéki termékekben.) Eléggé inspirálóan hatott. Meg a villanybekötés, Halloweennel :P

Izgalmas dolgok kerültek szóba, olyasmi ez, mint az első Gomuncs volt a Siriusban saját magunkról 2005 őszén azt hiszem.
    Felmerülnek az alapkérdések, véleményeket ütköztetünk, vitázunk, definiálunk magunknak egy csomó mindent.
    Egyvalamit hiányolok azért: itt is utaltok rá több helyen, de úgy tűnik, elfelejtettük, hogy Alyr meg én a tagság ötleteiből faragtunk egy arspoeticát magunknak? Hogy hol van Tolkien meg az ő értékei? Ott, mint az ördög! :)
    Íme:
    A MAGYAR TOLKIEN TÁRSASÁG MANIFESZTUMA

„Ha nevetségesen hangzik is, egyszer csak (hosszú csüggedt időszak után) eszembe ötlött, hogy megírok egy többé-kevésbé egybefüggő, a tágastól és a kozmogonikustól a romantikus tündérmesékig ívelő hatalmas legendát – úgy, hogy a nagyobbik alapja a földközeli kisebb lesz, ez pedig az égtől nyeri ragyogását –, amelyet aztán így dedikálhatok: Hazámnak, Angliának. Tónusa és színvilága olyan lenne, ahogy én szeretem, kissé hűvös és tiszta, s a mi „levegőnk” áradna belőle (…), és ha (reményeim szerint) megvalósulna benne az a tűnékeny könnyed szépség, amit sokan keltának neveznek (noha a hiteles kelta anyagokban ennek nyoma sincs), „fennkölt” lenne, ment minden durva alacsonyságtól, méltó egy régóta költészettől átitatott ország érettebb szelleméhez. A nagyobb történeteket részletesen kidolgoznám, sok mást csak vázlatosan illesztenék bele a sémába. A ciklusok egy fenséges egésszé állnának össze, de hagynának bőven helyet más kezeknek és elméknek is, hogy festékkel, zenével és drámával töltsék ki a hiányzó helyeket. Abszurdum.”
    Forrás: Letters of J.R.R. Tolkien, 131. levél, Milton Waldmannak

Az a hűvös, tiszta színvilág, az ősi Európa levegője, amely megihlette a Professzort, és kétkedése ellenére segítette mitológiájának kibontakozását, gyorsan szétáradt a szépségre áhítozó huszadik században, sokakat elbűvölve. S ma számos csoport, társaság és szervezet tűzi ki maga elé a célt, hogy Tolkien életművét mind jobban megismerje, másokkal megismertesse, s hogy az általa szándékkal vagy akaratlanul üresen hagyott helyeket kitöltse elmélkedéssel, ecsettel, dallal, tánccal és játékkal.

Mi, a Magyar Tolkien Társaság tagjai: mítoszkedvelők, nyelvteremtők és nyelvészek, vadgondolkodók és ébren álmodók, bolondok, mesemondók, kézművesek, csavargók, komédiások és csepűrágók, bárdok és zenészek, táncosok, tüzeslelkű szónokok és csendben révedők, kóbor lelkek és más mindenféle lények elhatározzuk, kijelentjük és vállaljuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy a Tolkien professzor által fontosnak tartott, a műveiben kiemelt értékek és kincsek – a természet szépsége, a művészetek és a régi korok emlékének tisztelete, az alkotó, teremtő szellemiség, az emberek bajtársiassága és környezetük iránt érzett felelőssége – ne tűnjenek el a világból.

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
    Minden más hiábavalóság.

Több
    16 éve 3 hete #373528 Írta: Rabyn
    Rabyn válaszolt a következő témában: Gondolatok
    Speciel tegnap is beszélgettünk ám a Prof.ról:) Meg új az könyvről meg mindenféléről.
    Ja és ki ne hagyjuk a kurzust az eltén. Azért az se semmi, hogy sikerült elérni, hogy lehessen ilyen. És mindig betelik az összes hely. Nekem is csak idén, harmadszorra sikerült felvenni.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
    16 éve 3 hete #373527 Írta: Alyr Arkhon
    Továbbfűzve egy-két dolgot:

- HNE és szervezés? Most ez komoly? Három percembe telt megfogalmazni a hozzászólást a HNE topikban. Amennyire tudom a HNE tipikusan alulról szerveződik, attól van h összeülünk nem attól, hogy az elnökség úgy döntött, hogy legyen.
    Én a magam részéről csak a helyszínre vártam, meg lusta is vagyok.

- A LEP sokkal nehezebb dió. Ahhoz tipikusan menedzser kell, aki tud tárgyalni, tud költségvetni, embereket irányítani, ha kell durvulni. És rá tud szánni elég sok munkaórát.
    Ilyen szempontból erős hasonlóságot mutat a táborral, amire idén szintén nem akadt egynél több jelentkező.
    Akárkit nem bízhatunk meg a szervezésével (akárki alatt a haosnló tapasztalatokkal vagy kompetenciákkal nem rendelkező embert értem, így magamat is) mert egy csúnyán elrontott LEP rosszabb mint egy semmilyen (vagy jelen esteben egy kicsi).

- Tolkien és a jelenléte. Egyet kell értenem Fq-val, a Prof. újabban furcsamód egyre több embert érdekel és egyre több helyen kerül elő. Ezért is tűnt olyannak, mintha a mostani KÖMTön az utóbbi időben megszokottnál kevesebbszer lett volna jelen.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
    /SÚ/

Több
    16 éve 3 hete - 15 éve 7 hónapja #373525 Írta: Estel Adániel
    Hát srácok, momentumok kiragadása nélkül azt kell hogy mondjam, hogy az utóbbi két oldal ebben a topikban - amit az imént (szerk.: azaz kb. 4 órával korábban, amikor begépelni kezdtem az alábbiakat) sikerült egyben végigolvasnom - nekem igencsak tetszett; :itscool: mégpedig azon okból kifolyólag, hogy kifejezetten örülök annak, ha olyasmit láthatok, amit egyébként a különféle interneten fellelhető véleménycserével és -ütköztetéssel naponta gyarapodó oldalakon egyre ritkábban: valóban konstruktív hozzáállással végigvitt vitajellegű kommunikációt. ;) hö. :D
    Úgyhogy most éppen expliciten kimondva Szeretlek Titeket, és boldog vagyok, hogy van szerencsém ehhez a társasághoz tartozni.* :)

Mindezek ismertetése után pedig hozzátennék pár gondolatot én is. :idea:

Mint az talán az iméntiekből is látható, a társaság, mint olyan, attól lesz közösség, hogy a tagjait egymáson kívül valami más is érdekli, és összeköti, tehát nem csak társakat lel itt, hanem egy mindannyiunk számára fontos közös dolgot is.**
    A Magyar Tolkien Társaságnál (nem véletlenül használom a teljes nevet, a szokásos MTT - ejtsd "emtété" - helyett) ez történetesen a néhai John Ronald Reuel Tolkien életműve, és az abban megjelenő szellemiség, legyen az konkrétumok tekintetében bármily nehezen megfogható(nak tűnő) is.
    Ugyanakkor viszont talán az sem véletlen, hogy nem - teszem azt - "Magyar Tolkien/ita/ Közösség" vagyunk (azon túl, persze, hogy a jognyelv jobban szereti az egyesületek megnevezésében az egyiket, egyházi jellegű társulásokra, 'szektákra' a másikat használni :roll: ); ahogyan az sem, hogy különféle informális összejöveteleken sokszor szóba jött már a Társkereső, mint alternatív értelmezés az MTT egyik T-jeként. :tongue:

Ennek alighanem történeti okai is vannak: a tolkien.hu honlap fóruma, és az oda összegyűlő közösség jóval előbb megvolt, mint a 'kulturális egyesület' megalapításának igénye, így aztán nem csoda, hogy az emberek egymás iránti szimpátiája is hamarabb kialakult, mint az azóta hivatalosan deklarált célok iránti komolyabb lelkesedés, és jóval szervesebb résznek látszik ma is a 'társasági' jelleg a 'közösséginél'. :look: Mint azt a külhoni szomszédaink esetében is volt alkalmunk felfedezni, ez nem is annyira egyedi jelenség; sőt.
    :cheers:
    Mindazonáltal az MTT immár hat éves fennállása alatt nemegyszer előfordult már, hogy egyes jelenségek okán páran - gyakran ugyanazok - jónak látták felemelni a hangjukat az általuk aggasztónak ítélt tendenciák alapján előrejelezhető veszélyek jelzése érdekében; ahogy ezt Kincső is írta korábban, mint ahogy azt is, hogy ezen véleményeken felháborodni nem érdemes, még akkor sem, ha hangnemük vagy megfogalmazásuk gyakran az adott személy egyedi vérmérsékletét vagy hozzáállását esetleg jobban tükrözi a vélemény jogosságánál. Efkú és Oisin példáján láthatjuk, mennyivel előremutatóbb lehet ezen vélemények megfelelő megvitatása azok egyszerű elhessegetésénél, avagy irrevelánsnak bélyegzésénél. :sungl:

Ennyi idő alatt pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy az ilyetén vélemények időnkénti hangoztatása hosszú távon valóban hasznára lehet a közösségnek, a "szekrények csontváztalanítása" :) érdekében... elvégre akik végigéltük ezt a hat évet itt, valóban láthatjuk a fejlődést a mostanihoz képest félidőnek tekinthető - visszatekintve eléggé kritikus - időszak óta. A társaság megmaradt, régi arcok vissza-visszatérnek, és szép számmal érkeznek újak is, akiket a közösség, és nem a társaság csábít ide (ebből a szempontból pedig a TLV hatékonyságát tekintve kifejezetten előkelő helyen áll a rendezvények korábban említett rangsorában, és szvsz a filmekével is összemérhető hatású vonzóerővel bírhat - nem elsősorban a fórum, hanem a Társaság szempontjából nézve 8)).***

Az én személyes véleményem pedig mindezek után az, hogy a Társaság életében mindenkinek, aki részt vesz benne, igen fontos szerep jut; méghozzá mindenkinek a maga helyén. Azoknak is, akik évekig a vállukon viselik az elnökségi vagy felügyelő bizottsági teendőket, és azoknak is, akik külső szemlélőként éreznek olykor késztetést arra, hogy a számukra az ő nézőpontjukból bírálhatónak érzett dolgokat szóvá tegyék. Azoknak is, akik szabadidejük és energiájuk szignifikáns részét áldozzák a 'gumifotelből kiáramló levegő visszajuttatására', de azoknak is, akik egy-egy rendezvényen 'a gumifotelben ülve' jól érzik magukat, és ezért aztán viszontlátjuk őket a legközelebbi alkalommal is. Azoknak is, akik rendszeresen fizetik a tagdíjat, és azoknak is, akik bár nem tagok, de benne van a pénzük (belépő formájában) és a munkájuk (résztvevőként) azon rendezvényekben is, amelyek kifejezetten az ún. 'belső közösségi események' közé sorolhatók. És - bár a külső, hallomásból tájékozódó szemlélő számára ez visszatetszőnek tűnhet -, ezen (a Társaság elsődleges céljainak szempontjából Tolkienhez kevésbé köthető) események szerepe az MTT-ben egyáltalán nem kevésbé fontos a tudományos és ismeretterjesztő jellegű, vagy épp a külső nyilvánosságnak is szóló eseményeknél; sőt, a magam részéről azt is állítom, hogy a Magyar Tolkien Társaság eddigi teljes élettartamát is figyelembe véve a gerincoszlop fontosságával bírnak azok a találkozók, ahol a Társaság helyeződik előtérbe - akár Tolkien rovására is. :idea:

Ez pedig nem azt jelenti, hogy a gerincoszlop fontosabb része a szervezetnek, mint a belső szervek, legyenek azok akármilyen funkciókat betöltők. De anélkül ugyanúgy nem működhet a szervezet, mint az agy, a szív, a tüdők, vagy a máj nélkül. Nem célom a hasonlatot továbbvinni, és kifejteni (bár lenne kedvem hozzá :tongue:), elég, ha annyit éreztetni tudok vele, hogy ha egy élő szervezet működik, akkor az összes alkotórészének köszönhetően működik, nem csak egy-egy szervrendszer jóvoltából. ;) Most pedig számunkra úgy tűnik, működik. :sungl:

Éljenek soká a sejtes társulások! :hello:

És köszönjük a Professzornak a minden sejtbe jutó DNS-t. :itscool:

*: ez utóbbit pedig fenntartom akkor is, ha - azóta, hogy pár órája elkezdtem ezen hozzászólás megfogalmazását - az említett tünemény már halványulni látszik... :roll:

**: furcsaságként megjegyzem: azon is elgondolkodhat az ember, hogy köznapi értelemben használva a fenti dőlttel szedett szavak vajon felcserélve hangzanának-e helyénvalóbbnak ebben a mondatban, vagy sem. Pedig egyértelmű, melyik kifejezés honnan származik... :look:

***: hozzátenném persze, hogy bár mindez bizonyos mértékben a 'provokálók' érdeme is, azért túlnyomóan az aktív tagság - azon belül is a különféle vezetői és szervezői pozíciókat vállalók - munkájának köszönhető ; ezt pedig valóban nem tudjuk eléggé kihangsúlyozni a különféle hivatalos díjakkal :!:

Utolsó szerkesztés: 15 éve 7 hónapja által.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
    Oldalmegjelenítési idő: 1.567 másodperc

SSL Security
    Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére