Gondolatok
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
[size=9:20axxdrr]De végülis a nagymamámnak "tökéletes volt" a családi légkör, csak az édesapja soha nem ismerte el gyerekének... A nagypapám, a dédmamám nevelőszülőknél ill. már egész fiatalon dolgozni volt... [/size]
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Cicaful
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Rabyn
- Nem elérhető
De azért én még emlékszem rá, amikor kicsi voltam, hogy apa szépen beszélt, nem kiabált, MESÉLT nekünk, fürdetett, és este együtt vacsoráztunk. Anyu se káromkodott ha valami nem sikrült. A testvéreim se voltak agresszivek. Ma pedig... Mindenki kiabál, lassan nincsen egy kedves szavunk egymáshoz..
Igen a média sajnos, nagyon meghatározó szerepű.. És sajnos sokan be is dőlnek neki..
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Cicaful
- Nem elérhető
Szerintem egyik kor sem jobb a másiknál. Más. Ennyi az egész. Egyikben ez jobb, másikban az. Az egyikben az ember például erkölcsösebb neveltetést kapott, kötöttségekkel, ilyenkor a szabadságot vágyta. Most az a baj, hogy ez a szabadság megadatott, és az emberek nem tudnak vele élni. Mert nem tanítják meg őket, hogy a szabadság nem egyenlő a felelőtlenséggel.
De ha mindenáron hasonlítgatni akarunk, akkor az egyes kultúrákat lehetne. Például egy budhista közösségben más eszmék és más értékek uralkodnak, mint egy muszlimban vagy egy nyugati (tegyük fel: nem-keresztény) társadalomban. Nem alapvetően mások ezek, de első ránézésre szembetűnőek. Ám találunk néhány hasonló vonást is.
Az "arctalanság" viszont szvsz a nyugati világ sajátja. Egy szegény indiai faluban valószínű egy embernek se jut eszébe - miközben azért küzd, dolgozik, mint egy állat, hogy aznap egyen egy keveset -, hogy mást mutasson, mint aki ő valójában. Nincs rá szüksége, ill feltételezem, hogy nem is gondolkozik rajta, hogy valakik a világon ezt teszik nap, mint nap. Ám a nyugatnak van egy image-e, amihez idomulni kell, különben megbuktál. Vagyis légy erős, magabiztos, szenvtelen, uralkodni vágyó, ha a helyzet úgy kívánja, érzékeny, romantikus, gyengéd. Azért érződik, hogy nem mindegyik tulajdonság fér meg egymás mellett. Így a hatás kedvéért kiegészítjük magunkat, felvesszük az álarcot. És egy idő után már senki nem tudja a másikról - néha még saját magáról sem - hogy most álarcot visel-e, vagy sem.
De ez is annak a példája, hogy a "hollét határozza meg a tudatot" És ez nagyon igaznak bizonyul elég sok szemszögből - és még ránk is érvényes, attól függetlenül, hogy sokan vagyunk, akik ezalól mentességet szeretnénk élvezni, vagy csak úgy gondoljuk, hogy kevésbé vagyunk gyarlók.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- Diego de la Moota
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
"Chaotic Evil means never having to say you're sorry"
- Gandalf
- Nem elérhető
- Namarie
- Nem elérhető
Felagund írta:
Mert elvesztek a régi értékek. Meg az istenközpontú világ. [size=9:105nwj3w]De ezt inkább a vallás topicba)[/size]
Nem vesztek el, csak zárójeleződtek, ill. más értékek kerültek a helyükre, amikre nem biztos, hogy élhető világot lehet alapozni. Istenközpontú világ: akkor se volt minden szép és jó, mert az isten fogalmát és rendelését elég sajátosan is értelmezték.
Régebben is kellettek maszkok, gondoljatok csak a tucatnyi etikettre, társadlami kötöttségre!
Azt gondolom, ha már esetleg minekünk nem adatott meg egy olyan világ, ami élhető, mi az értékválasztásunkkal megteremthetjük egy ilyen világ alapjait, és a következő generációnak ezt adjuk át. Minket is nagyon nagy felelősség terhel a leendő gyermekeink és unokáink életéért, azért, hogy mit adunk át nekik. Ha a szellemi piszkot, akkor nem biztos, hogy maguktól lesz erejük kimászni belőle. Azt hiszem, a mai generáció stabilan jelenlevő értékek nélkül kell, hogy értéket, mégpedig a maradandó értéket válassza. Szerintem van annyi erőnk, hogy megtegyük. Ha kétszázan, kétszázan, de egy buddhista mondás szerint egyetlen gyertya fénye elég arra, hogy eloszlassa a sötétséget. (Aki nem hiszi, gyújtson meg egy gyertyát egy koromsötét szobában, nem lesz nappali világosság, de kisebb lesz a sötétség. Mint Weöres mondaná: "vézna, ijedt fény, mégis beragyogja az ablaktalan tükörpalotát")
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Toma gazda
- Nem elérhető
Hát igen sokhelyen nem adhatod önmgad hanem egy bizonyos maszkot kell felhúznod, akkor rossz ha "azt sem tudod, hogy hol van a kezed, mellyel leveszed." ezt a maszkot. Sztem akinek nincs meg ehhez a keze hogy levegye a maszkot annak nem megy jól a magánélete szerinem.
én nem tudnám megjátszani magam a családom előtt álandóan.
Számomra ez lehetetlen.
Most ahogy olvastam a hozzászólásaitokat úgy rájöttem hogy én is egy ilyen "maszk mögött élek"amit érzek hogy nem jó, :sauron1: és ezt le kel vetni magamról :frodorobin:
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
- Léli
- Nem elérhető
Ez szerencsétlen megfogalmazás volt. Ha önmagadat adod, akor azt nem kell! Hanem azért adod önmagad, mert szeretnéd. Mert az a személy valamivel kiérdemelte, hogy téged annyira megismerjen. Persze ehhez tisztában kell lennünk önmagunkkal. De szerintem, ha oda jut a dolog, hogy valakinek önmagad add, akkor észrevétlenül fog ez megtörténni, nem pedig eldöntöd, hogy 'márpedig mostantól csak ezt az énemet fogom neki mutatni, mert az vagyok én'. Épp ez az, hogy az ember nem egy én. Az ember lebontható sok kis énné, amik együtt alkotnak egy nagyot. És ennek vannak bizonyos 'oldalai', sőt, különböző maszkjai is.Szméagol írta: Ugyanakkor érezned kell, hogy kinek adhatod önmagad. Előbb azt kéne tisztázni ugye, hogy ki az az "önmagad", akit adnod kell a kiválasztottnak.
Szerintem úgy ismerhet minket meg valaki a legjobban, ha a legtöbb oldalunkat megismeri.
Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Silcucc
- Nem elérhető
"...valamiben hinni kell, akkor is, ha nem felel... melléd ül és koccint veled az Isten..."
- Ringbearer
- Nem elérhető
"Elbújtál üvegfalak mögé,
várad a rosszaktól véd,
de jót se enged közel.."
Mester és tanítványai
Rabyn: túl szabad a világ! (Ilyet se gyakran hallotok majd tőlem!)
"Be the change you want to see." Gandhi
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Rabyn írta: Ha mindenki mindig önmagát mutatná... Sajnos a TÁRSADALOM ránk kényszeríti, hogy maszkot húzzunk.. Hiába nem szeretné valaki.. maszkot KELL húzni!!
Mért van, hogy akármerre nézek, minden családban nagyon nagy problémákat látok. az egyik barátnöm szülei válnak, egy osztálytársam apja iszik, egy másiké még nem vált el de jobb lett volna, van ahol a pénz a probléma forrás.. sajnos minálunk sincsenek rendben dolgok.. Mért van, hogy a régi normális CSALÁDI légkör eltűnt az emberek életéből? Pedig annyira jó volna, még most is, még most is majdnem felnőtt fejjel, jó lenne ha apa nem kiabálna, ha anya nem lenne ideges, ha az öcsém normálisan beszélne, ha a hugom nem zárkozna magába.. A Mi generácionknak mért nem adatik ez meg?
Mert elvesztek a régi értékek. Meg az istenközpontú világ. [size=9:zeayjvxl]De ezt inkább a vallás topicba)[/size]
Our knees do not bend easily
- Rabyn
- Nem elérhető
Mért van, hogy akármerre nézek, minden családban nagyon nagy problémákat látok. az egyik barátnöm szülei válnak, egy osztálytársam apja iszik, egy másiké még nem vált el de jobb lett volna, van ahol a pénz a probléma forrás.. sajnos minálunk sincsenek rendben dolgok.. Mért van, hogy a régi normális CSALÁDI légkör eltűnt az emberek életéből? Pedig annyira jó volna, még most is, még most is majdnem felnőtt fejjel, jó lenne ha apa nem kiabálna, ha anya nem lenne ideges, ha az öcsém normálisan beszélne, ha a hugom nem zárkozna magába.. A Mi generácionknak mért nem adatik ez meg?
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Mint mondtátok minden embernek vállalnia kell egy vagy több álarcot bizonyos helyzetekben. Csak azt is meg kell tanulnod, hogy hogyan vedd le, ha olyan környezetbe kerülsz. De hogyan tudnád levenni, mikor még nem is ismered önmagad??? Mikor azt sem tudod, hogy hol van a kezed, mellyel leveszed. Az a baj, hogy az emberek sokkal korábban kénytelenek álarcot húzni, minthogy megismernék önmagukat. Ha megismerték önmagukat, megismerték a világot és ha ezt megismerték már tudják hol melyik arcukat mutassák. Nem tehetjük dobhatjuk el egyszerűen ezeket a maszkokat "Szabadság!" felkiáltással, mert könnyen szabadosság lehet a dologból. Amíg emberek között vagyunk normák vannak és ezeket nem rázhatjuk le magunkról egyszerűen, mert ez így van rendjén. Ha magad vagy szabad vagy. Ki hogy értelmezi ezt?
Ugyanakkor érezned kell, hogy kinek adhatod önmagad. Előbb azt kéne tisztázni ugye, hogy ki az az "önmagad", akit adnod kell a kiválasztottnak.
- Elza Eldaniella
- Nem elérhető
Egyetértek. Vigyázni kell. hogy az maszk ne maradjon rajtad. Föleg akkor ha a családoddal és a barátaiddal vagy, ilyenkor az igazi arcát kell mutatnia az embernek. És minél többször az igazi arcát kell vállalnia az embernek a világ felé, elvégre ezzel önmagát is vállalja.Alyr Arkhon írta: Persze azért nem árt ha kéznél tartod, hátha egyszer szükség van rá... de ha egyszer megtapasztalod a maszkon túli világot, nem szívesen veszed vissza a maszkot, s amint lehet leveszed...
Van amikor úgy érzed, könnyebb volna visszavonulni, és nem érte meg hogy levetted... Ám ha ekkor visszaveszed, örökre rajtad maradhat, és egyre nehezebb levenni, a végén bármennyire akarod, nem fog menni..
Csak sajnos vannak olyan esetek amikor fel kell tenni, különösen olyan helyzetekben amikor tudni lehet, hogy akivel érintkezik az ember az nem különösen megbízható, hanem olyan egyén aki szíves-örömest kihasznál más embereket és azok gyöngeségeit.
És az is igaz, ha te nyitsz mások felé maszk nélkül ,akkor azok is nagy valószínüséggel ugyan így fognak viszonyulni hozzád.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Éowyn! írta:
Elza Fischer írta: Egyetértek azzal, hogy nagyon ritkán tudják az emberek magukat adni, és ez így van jól. Ha magadat adod, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy megbántanak, de ha valamilyen mértékig szerepet játszol, akkor valamelyest védve vagy a támadásoktól és a bántásoktól - [size=9:pldocqn1]sajnos ez személyes tapasztalatom, mióta én is szerepet játszom egy bizonyos szintig kevesebben tudnak bánatot okozni. [/size]
Ha fáj is bizonyos esetekben hasznos, ha néha csalódsz. +úgy te se tudod igazán megismerni a világot, ha falat állítasz maga és a világ közé
Egyetértek...
A maszk (vagy fal) nem csak a világot zárja el tőled hanem téged is elzár a világtól...
Bár ha nyitsz, gyakran érnek csalódások, meglehet hogy amint leveszed a maszkot és azt teszed amit jónak látsz, mások bántani fognak...
De ezután nem szabad visszamenni a maszk mögé, mert végleg elveszhetsz. (relatív végleg, azaz sokkal jobban kell erőlködnöd hogy nyitni tudj, és egy idő után belefásulsz...)
Nem szabad feladni, érhetnek nagyon rossz dolgok, ellened támadhatnak onnan és úgy ahonnan és ahogy álmodban sem gondolnád, de...
De ha ekkor feladod, elismered a győzelmüket. Nyerhetnek csatákat, de egy vereség miatt nem szabad feladni a háborút... Sokszor könnyebbnek érezzük a visszavonulást, sokszor okos lépés a visszavonulás, de nem mindegy, mennyire vonulunk vissza. Ha egy probléma elől visszavonulunk, az nem jelenti azt hogy a többi elől is visszavonulunk, és azt sem hogy azt a bizonyosat sosem tudjuk megoldani. csak azt, hogy éppen most nem sikerült.
A maszk levétele nem könnyű, nem fájdalommentes, de ha leveszed, lassan ráébredsz hogy mennyi jó dolog volt amit eltakart előled...
Persze azért nem árt ha kéznél tartod, hátha egyszer szükség van rá... de ha egyszer megtapasztalod a maszkon túli világot, nem szívesen veszed vissza a maszkot, s amint lehet leveszed...
Van amikor úgy érzed, könnyebb volna visszavonulni, és nem érte meg hogy levetted... Ám ha ekkor visszaveszed, örökre rajtad maradhat, és egyre nehezebb levenni, a végén bármennyire akarod, nem fog menni...
(lehet hogy kicsit zavaros... sőt...)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- keshu
- Nem elérhető
Elza Fischer írta: Egyetértek azzal, hogy nagyon ritkán tudják az emberek magukat adni, és ez így van jól. Ha magadat adod, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy megbántanak, de ha valamilyen mértékig szerepet játszol, akkor valamelyest védve vagy a támadásoktól és a bántásoktól - [size=9:1k3it9er]sajnos ez személyes tapasztalatom, mióta én is szerepet játszom egy bizonyos szintig kevesebben tudnak bánatot okozni. [/size]
Ha fáj is bizonyos esetekben hasznos, ha néha csalódsz. +úgy te se tudod igazán megismerni a világot, ha falat állítasz maga és a világ közé
"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"
- Diego de la Moota
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Valamilyen szintig nem árt egy kis álca, de arról se feledkezz meg, hogy sokan csalódhatnak benned, ha utána megmutatod az igazi éned. Mást kaphatnak, mint amit várnak. Ezt nem bántásképp mondom, de ez szvsz vmilyen szinten félrevezetés, persze annak érdekében, hogy védd magad. Ez más szinten helyes, mert _ez a Te életed_! de Hillaryt idézve:
<b> "Kockázat nélkül nincs győzelem!"</b>
Add magad, megéri, hidd el! Ha valaki nem tud úgy elfogadni, hát Istenem! Keresni kell mást! Minden kapcsolat alapja az, hogy elfogadjuk olyannak a másikat, amilyen valójában. ... Most mondhatod, hogy könnyen beszélek, mert én nem tudom, de mégis. Inkább csalódjak én, mint bennem csalódjanak.
Diego
"Chaotic Evil means never having to say you're sorry"
- Oisin
- Nem elérhető
Továbbá az őszinte, játszmamentes, baráti, szerelmi, stb. kapcsolatoktól is! Lehet maszkot viselni védekezés gyanánt, de a maszk nem csak véd, érzéketlenné és érzékelhetetlenné is tesz. Az életben nem lehet biztosra menni. Ha azt akarjuk h jó dolgok történjenek velünk, be kell vállalnunk annak a veszélyét h időnként rossz dolgok is történnek. Szerintem nem a maszk a megoldás, hanem az önbizalom, önismeret, ami lehetővé teszi h túléljük a rossz dolgokat anélkül h maradandó (lelki) károsodást szenvednénk.Elza Fischer írta: ha valamilyen mértékig szerepet játszol, akkor valamelyest védve vagy a támadásoktól és a bántásoktól
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Rayan
- Nem elérhető
Elza Fischer írta: [size=9:1taw6m3a] mióta én is szerepet játszom egy bizonyos szintig kevesebben tudnak bánatot okozni. [/size]
Egyre többeken látom ezt, és nagyon nem tetszik.
Az emberek nagy része azokat is képmutatónak tartja, akik alaptermészetüknél fogva kedvesek és érdeklődőek... Ha nem vagy gyanakvó, ellenszenves vagy haragtartó másokkal szemben, valószínű, csak színlelsz...
Néha szeretnék odamondani az arcoknak, akik így gondolkodnak, de nem tehetem, mert viselkednem kell =)
tiltsátok be a kisbetűt
Csinci
- Elza Eldaniella
- Nem elérhető
- Silcucc
- Nem elérhető
"...valamiben hinni kell, akkor is, ha nem felel... melléd ül és koccint veled az Isten..."
- Rabyn
- Nem elérhető
- Mau Rauser
- Nem elérhető
*sighs*
Üdv:
-- The Cat
Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)
- Silcucc
- Nem elérhető
Elég kevés ember van, aki előtt magamat tudom adni, de néha ők is meglepődnek, milyen más is tudok lenni, nomeg van, hogy tényleg megijednek tőlem, meg attól, ami ott belül van... Ugyanakkor sok embert pont emiatt tudok megérteni, mert ők is olyanok, mint én, felhúznak egy falat maguk köré, egy álarcot viselnek állandóan, mert félnek, hogy amint kimutatják az igazi énjüket túl sebezhetővé válnak, vagy olyan tulajdonságaikat ismerik meg mások, amik nem fognak nekik tetszeni, és emiatt elveszíthetnek embereket... Persze ennek is vannak fokozatai, azt hiszem, a legdurvább az, mikor az ember már eldönteni sem tudja, hogy tulajdonképpen melyik is az igazi énje... Az, hogy tudatosan magát akarja adni valaki, szvsz semmit nem ér, mert ezt nem lehet tudatosan irányítani. Vagy megy, vagy nem... Ez egy folyamat eredménye, pont ezért nem lehet egyik napról a másikra visszafordítani, csak szépen, lassan, és a lényeg, hogy nem erőszakosan és hirtelen, mert egyrészt úgysem sikerülhet, másrészt lehet, hogy sokkal jobban megijeszti vele az ember a körülötte levőket...
- elf
- Nem elérhető
A Yin-Yangról annyit, hogy amint tehetem, tutira magamra tetováltatom, hogy ezzel is szimbolizáljam a bennem rejlő két énemet, amiből inkább a jobbik rész él elnyomásban...
Amúgy én szinte senkinek nem adom magamat. Néha vannak kisebb-nagyobb "őszinteségi kitöréseim", amitől inkább megriadnak az emberek, mint közelebb kerülnek, akik ismernek, tudják milyen kitörésekről van szó... Szóval ha megpróbálom magamat adni valakinek, akkor az inkább hülyének néz finoman fogalmazva....
Elen síla lúmenn' omentielvo!
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Milyen gyönyörű, hogy ebbe a velejéig romlott, "szemetes" világban is megvan a Yin és Yang mindezeknek ellenére. És minden ugyanúgy működik, mint több ezer éve.
Ringbearer: Nem irigyellek. Én csak a jó barátnőimnek tudom magamat adni. Ilyen csak egy van, akivel nem is találkozok olyan sokat.
- Ringbearer
- Nem elérhető
Fura dolgon gondolkodtam ma el...
Miért van az, hogy vannak emberek akiket tényleg szeretek,
de nem tudom SOHA önmagamat adni?
Pedig úgy szeretném, és nem megy.
"Be the change you want to see." Gandhi
- Léli
- Nem elérhető
Ööö... nem fordítva? Az én fogalomtáram szerint a Yin és a Yang egymás mellett vannak, de az igaz, hogy a képhez képest 90 fokkal elfordítva. Jól emlékszem, hogy a Yin van a jobb oldalon :Felagund írta: Nem úgy értem... Ezen a képen a fekete és a fehér mező egymás mellett van, holott egymás alatt kéne lenniük...
Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ringbearer írta: Járok Thai-Chi-Chuanra, és ezt Havasi András mondta aki ezt az egészet
vezeti Magyarországon!
Szvsz a Tai chi-t nem thainak kell írni, mert nem sok köze van Thaiföldhöz...
(én nemigen tanulom, csak olvastam)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/