A 3. rész - A király visszatér

Több
20 éve 10 hónapja #165751 Írta: Palimir
Palimir válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér

Saint írta: a tokos pasas (jo kifejezes... :) tuti Andy!

Amit beraktam képen, annyira nem hasonlít, csak a ROTK-ban hatalmasat mosolyog, és majdnem úgy néz ki, mint Andy :)
Én szerintem nem ő az! :) :P

Minden megtörténhet... még az is ami nem.
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165741 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
PJ lányát én is észrevettem, amikor Framair kilovagolt, de PJ-t magát még nem. Na, majd szombaton alaposabb leszek. :D

'Is there anybody out there?'
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165728 Írta: Tarathradiel
Tarathradiel válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Na holnap megint megyek megnézni a filmet, úgyhogy majd megfigyelem ezeket a dolgokat... :D Már ha sikerülni fog...

"A művészet a kimondhatatlan tolmácsa..."
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165726 Írta: Elza Eldaniella
Elza Eldaniella válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
PJ álítolag, akkor is feltűnik egy pillanatra, mikor Faramir kilovagol. Gandalf megy el mellette, hogy tudjon beszélni Faramirral.
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165722 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér

Teron írta: Viszont jobban érdekelne, hogy látta-e valaki PJ-t a filmben?

A lánya az egyértelműen látszik több helyen is, én akkor szúrtam ki, amikor Faramir lovagol ki Minas Tirith utcáin, ott van a nézők között.
A másik gyereke? És ő maga bennevolt valahol?

PJ állítólag a kalózhajóknál tűnik fel... :wink: Sőt, két WETA-s emberke, Richard Taylor és Gino Acevedo is kalózt játszik, és volt PJ-nek egy kb kétperces jelenete (az egyik főszereplővel harcolt :roll: ), amit kivágott. PJ fia pedig ugyanabban a jelenetben van, mint a lánya, szokás szerint.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165713 Írta: Teron
Teron válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Szerintem sem hasonlít rá. (Melleslegnem éppen a 3. rész az amit beidéztek...)

Viszont jobban érdekelne, hogy látta-e valaki PJ-t a filmben?

A lánya az egyértelműen látszik több helyen is, én akkor szúrtam ki, amikor Faramir lovagol ki Minas Tirith utcáin, ott van a nézők között.
A másik gyereke? És ő maga bennevolt valahol?

Teron

"Creating a paradise in a cursed world... It's meaningless."
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165708 Írta: Saint
Saint válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
a tokos pasas (jo kifejezes... :) tuti Andy!

Fear from the best and hope for the worst
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165703 Írta: Tarathradiel

Palimir írta: Beszélt valaki arról, hogy a Film végén a "tökös" pasas is Andy Serkis lenne. Szerintem nem :)
Hasonlított a szájmozgása, de ha jobban megnézitek szerintem inkább ő az (középen): kép

Biztos vagy benne? Mert nem nagyon hasonlít... :D

Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165690 Írta: Balrog Sándor
Balrog Sándor válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Hát attól elég messze van. :) 8)
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165674 Írta: Palimir
Palimir válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Beszélt valaki arról, hogy a Film végén a "tökös" pasas is Andy Serkis lenne. Szerintem nem :)
Hasonlított a szájmozgása, de ha jobban megnézitek szerintem inkább ő az (középen): kép

Minden megtörténhet... még az is ami nem.
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165642 Írta: Teron
Teron válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Én átmentem a vallásos topiccal a középfölde / vallások flozófia részbe

Teron

"Creating a paradise in a cursed world... It's meaningless."
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165626 Írta: Tarathradiel

Namarie írta: Középkorász volt, így középkori mondák, sagák stb. fellelhető benne. a lényeg, lehet tudni, visszakövetkeztetni, hogy milyen motívumok vannak benn, és ezek eredetére.

Ulmo, bocsánat.

Nagyjából persze hogy lehet következtetni, de az túlzás már, hogy Jézus meg Frodó...Ilyenekre gondoltam...
Befejeztem, bocsi Ulmo. :D

Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165625 Írta: elwing
elwing válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Timona\n

"Hát én sem igazán értek egyet a kereszténység belekeverésével, mert ha valaki vállásos, mert persze Tolkien is lehetett az, szerintem nem ilyen formában próbálná ezt a tudomásunkra hozni."
Ha valaki keresztény, akkor azt legtöbbször nem tudatosan fejezi ki, hanem ez a szellemiség áthatja minden megnyilvánulását, tettét, gondolatait, Tolkien esetében: a műveit.
Egyébként néhányan úgy beszéltek, mintha T. elővette volna a bibliát, aztán módszeresen hozzáfogott volna a feldolgozásához. Hogy milyen források ihlették meg eme fantasztikus mese megírásához vagy milyen értékrend tükröződik a történetben, ez két teljesen különböző dolog. (remélem van, aki tudja követni a gondolatmenetet)
Mostmár megpróbálok erről a témáról hallgatni, előre is bocs.

Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165624 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér

Tarathradiel írta: Ez a Király visszatér topic, jó helyen járok? :D
Egyébként biztos érdekes dolgokat irogattok, de én már alapból nem szeretem ezt a történetet összehasonlítani semmivel, legyen az vallás, történelem akármi...Feleslegesnek érzem, mert számomra ez a világ semmihez sem fogható...És úgyse tudhatjuk, hogy Tolkien mi alapján találta ki.

Középkorász volt, így középkori mondák, sagák stb. fellelhető benne. a lényeg, lehet tudni, visszakövetkeztetni, hogy milyen motívumok vannak benn, és ezek eredetére.

Ulmo, bocsánat.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165623 Írta: Iowa
Iowa válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér

.Elessar király. írta: Szerintem ezt a témát zárjátok le. Már több oldalon keresztül folyik a szó a vallásról és ez már nemigen kötődik a gyu-hoz.
Ha megjön Ulmo lesz ne mulass!

Ez igazán kiváló ötlet!!! Már kezd tele lenni evvel az agyam...

Lij, you are my life!
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165621 Írta: Tarathradiel
Ez a Király visszatér topic, jó helyen járok? :D
Egyébként biztos érdekes dolgokat irogattok, de én már alapból nem szeretem ezt a történetet összehasonlítani semmivel, legyen az vallás, történelem akármi...Feleslegesnek érzem, mert számomra ez a világ semmihez sem fogható...És úgyse tudhatjuk, hogy Tolkien mi alapján találta ki.

Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja - 20 éve 10 hónapja #165619 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér

Lominas írta: Egyetértek. De hol folytassuk?

Ajánlanám a Vegyes/Vallás topicot. Az eddig írások megmaradnak, nem törlöm ki őket.
Kiegészítés: inkább a Középfölde/Mitológia, vallás, filozófia Középföldén topic lenne jó a célnak.
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165617 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér

Szméagol írta:

Ringbearer írta: Háát, szerintem se kell belemagyarázni, bár van benne valami.
Nem értem az embereket, mért kell ki elemzni, hogy hát Frodó olyan
mint Jézus... Ő Frodó, és ennyi, ez egy szép történet.

Érdekes... Ez az egyetlen párhuzam, amit szeretek felállítani A Gyűrűk Urában és a kereszténységben. Ugyanis Jézus az egyetlen személy, aki megfogott a Bibliából, mint ember és szerintem igenis hasonlít Frodóra. Ezt nem belemagyarázom, hanem megállapítom, aki nem látja, az nem és kész. :roll: Nem bántom én ezért, akinek nem ez a véleménye, neki ez az és kész. :D

Nincs semmi bajom vele, csak nem értem, egyáltalán mért jut
eszébe valakinek ilyen. Persze nekem is sokszor eszembe jut,
csak nem értem, mért kell erről tanulmányokat írni meg ilyenek (amellett, hogy anno még Áfítól én kértem el az anyagot :roll: )
Na jó hagyjuk.

"Be the change you want to see." Gandhi
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165611 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Sziasztok!

Elég reálisan tudom megítélni ezt a dolgot, mert nagyon ateista vagyok. Bár, ha úgy vesszük nekem az a hitvallásom, hogy én azt képzelem bele a dolgokba, ami nekem tetszik. (/me nagyon önfejű)

Ringbearer írta: Háát, szerintem se kell belemagyarázni, bár van benne valami.
Nem értem az embereket, mért kell ki elemzni, hogy hát Frodó olyan
mint Jézus... Ő Frodó, és ennyi, ez egy szép történet.

Érdekes... Ez az egyetlen párhuzam, amit szeretek felállítani A Gyűrűk Urában és a kereszténységben. Ugyanis Jézus az egyetlen személy, aki megfogott a Bibliából, mint ember és szerintem igenis hasonlít Frodóra. Ezt nem belemagyarázom, hanem megállapítom, aki nem látja, az nem és kész. :roll: Nem bántom én ezért, akinek nem ez a véleménye, neki ez az és kész. :D
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165610 Írta: Lominas
Lominas válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Egyetértek. De hol folytassuk?
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165606 Írta: .Elessar király.
.Elessar király. válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Szerintem ezt a témát zárjátok le. Már több oldalon keresztül folyik a szó a vallásról és ez már nemigen kötődik a gyu-hoz.
Ha megjön Ulmo lesz ne mulass!

"Ez a nap nem egyetlen emberé, de mindőnké!
Építsük ujjá együtt ezt a világot, s osztozzunk
rajta a béke napjaiban!"
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165604 Írta: Lominas
Toma!

Tolkien keresztény ember volt, magáénak vallott értékei mind fonódtak a kereszténység köré. Az más dolog, hogy ezek az értékek gyakorlatilag minden más kultúrában fellelhetőek - nem véletlen az, hogy a világvallások gerince egyezik. Ugyanakkor mindazon értékeket, amiket hangsúlyozott - és amiket ez a fantasztikus film is hangsúlyoz - keresztény szemszögből látta és keresztény gyökerekből merítette.
Az átfogó szellemiségben pedig a keresztény hagyomány meghatározóbb, mint a germán - a mitológia felépítésében nem feltétlenül, de szellemiségben mindenképpen.

Én kezdem azt érezni, hogy kicsit elkanyarodtunk a topic témájától, de szvsz ez egy olyan vita, amit valahol máshol érdemes lenne folytatni. Nekem ez volt az utolsó hozzászólásom itt ebben a témában.
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165602 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Azért nem igaz, hogy a Kalevalának semmi köze a keresztyénséghez. De ez már nem e topic témája...

Persze, hogy nem kizárólagosan keresztyén elemekről van szó, ezt senki nem vitatja! De a szövegen belül fixált jelentés végső okként mindig Ilúvatarra utal, akárcsak a középkori szerzőknél, ahol Isten mindennek a forrása. Lamorak beszélt erről a Tolkien napon, de a Lassiban is benne van a cikk.

Tehát, mi a helyzet a filmmel?
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165600 Írta: Toma
Toma válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Sajnos én nem voltam ott az előadáson, de ennek ellenére nem hiszem, hogy csak és kizárólag "keresztény szellemiségről" beszélhetünk a Gyűrűk Ura esetében! Szerintem maradjunk a vallás és a hit fogalmánál. A keresztény szellemiség ugyanis meglehetősen sok párhuzamot mutat egyéb kultúrkörök, és vallások ugyancsak beazonosítható gondolatvilágával. Sőt, hamár a Bibliai párhuzamoknál vagyunk, Tolkien műveiben legalább annyi párhuzamot találhatsz az északi germán, kelta mitológiára, mint a bibliára, hanem többet! Tehát (Tolkien katolikus hite ellenére) én nem feltétlenül a kereszténységet, mint vallást emelném ki, hanem egyértelműen a hit fogalmát.

"Arany napsugárban, csillag fényét lesve
vár reám valaki, míg leszáll az este..."
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165596 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Kicsit OFF:
Öhm, nem akarom reklámozni magamat, :oops: de az alapító konferencián tartott előadásomban pont előfordul a Frodó-Krisztus párhuzam (természetesen ez teljességében nem (csak) az én elméletem), ha esetleg érdekel valakit, itt elolvashatja:

volgyzugoly.uw.hu/cikkek/cikk.php?mod=mutat&id=54

A kérdéses rész az oldal alja felé található. Én személy szerint ezt egy nagyon is elfogadható magyarázatnak tartom.

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165595 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Lehet, hogy tudatalatt tényleg, én ezt nem vitatom.
Csak szerintem ő se szeretné, ha amit a saját fantáziájából
megalkotott, akkor most elkezdenék Jézussal párhuzamot vonni.

A Kalevalát is szerette Tolkien, tény.

"Be the change you want to see." Gandhi
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165593 Írta: Arwen*666*
Arwen*666* válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Pedig így van, Tolkien szerette az ősi eposzokat és ez látszik is a Gyűrűk Urán.

Arwen!!!! :lol:
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165589 Írta: Robert B
Robert B válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér

Arwen*666* írta: Aiya! :lol:

Szerintem csak részben jelennek meg azok az említett keresztény elemek. Bár én nem vagyok vallásos és azt sem hiszem, hogy Tolkien bele vitte ezeket az elemeket, De amiket felsoroltak azok megjelennek. Egyébként sok fajta párhuzamot lehetne vinni a szereplők és más művek szereplőivel. Egyébként is Tolkien nem a Biblia alapján írta a Gyűrűk Urát, hanem a Kalevala alapján, annak meg semmi köze a kereszténységhez. 8)

Namárie!!!!!!!!!! :)
:D :D

Kalevala alapján? 8O Ez nekem új... :roll:

The answer is Jesus. But tell me... what is the question?!
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165586 Írta: Arwen*666*
Arwen*666* válaszolt a következő témában: A 3. rész - A király visszatér
Aiya! :lol:

Szerintem csak részben jelennek meg azok az említett keresztény elemek. Bár én nem vagyok vallásos és azt sem hiszem, hogy Tolkien bele vitte ezeket az elemeket, De amiket felsoroltak azok megjelennek. Egyébként sok fajta párhuzamot lehetne vinni a szereplők és más művek szereplőivel. Egyébként is Tolkien nem a Biblia alapján írta a Gyűrűk Urát, hanem a Kalevala alapján, annak meg semmi köze a kereszténységhez. 8)

Namárie!!!!!!!!!! :)
:D :D
Téma zárolva.
Több
20 éve 10 hónapja #165585 Írta: Lominas
Nem tudom voltatok-e Ankalimon előadásán 3-án. Ő világosan elmagyarázta, hogy Tolkien egyértelműen és teljesen tudatosan ültette át a keresztényi szellemiséget mitológiájába és történeteibe és így természetesen a Gyűrűk Urába is.
A szereplők párhuzama szvsz létezik, de nem feltétlenül tudatos.
A film egyik érdeme pontosan az, hogy ezt a szellemiséget abszolút híven dolgozza fel. Ezért az egyik legjobb jelenet pl. Gandalf és Frodó párbeszéde Móriában a FotR-ben - ennek szövege a RotK trailerében is elhangzik (˝All you have to decide is what to do with the time that is given to you...˝). A RotK-ban pedig ilyen jelenet Gandalf és Pippin beszélgetése Valinorról az ostrom közben.
Nem is beszélve arról, hogy végsősoron azok az általános kérdések, amiket a Biblia megfogalmaz, megjelennek a filmben is - az emberi gyengeség (Boromir, Denethor, Théoden!, sőt Faramir is a filmben).
A lényeget sajnos azt hiszem elvesztjük, ha részletekbe bonyolódunk - a film összképe az, ami maradéktalanul közvetíti ezt a szellemiséget.
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.044 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére