Tolkien Cafe

Több
21 éve 9 hónapja #65247 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe

amanibhavam írta: további javaslataim:
...
Gyűrűk Ura vs. Budapesti Egyéni Előfizetők Telefonkönyve
:twisted:


Szerintem azt inkább a Szilmarillokkal kellene összehasonlítani... Egyikben sem tudtam követni a szereplők neveit. ;o))) További analógiának pedig ld. www.mtt.hu
Téma zárolva.
Több
21 éve 10 hónapja #58078 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
:lol: :lol: :lol:

Különösen a harmadik nagyon tetszett!

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
Téma zárolva.
Több
21 éve 10 hónapja #58074 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
további javaslataim:

Gyűrűk Ura vs. Micimackó
Gyűrűk Ura vs. Monte Christo
Gyűrűk Ura vs. Budapesti Egyéni Előfizetők Telefonkönyve

:twisted:


love is the shadow that ripens the wine
Téma zárolva.
Több
21 éve 10 hónapja #58073 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Köszi Svindler!

Arra járok! bár nem igazán tudom, mit lehet a Gyűrűk Ura és a B5 között hasonlítgatni. A maga nemében mindegyik kiváló, csak az egyik körte, a másik meg alma :)

Uff, Off

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...
Téma zárolva.
Több
21 éve 10 hónapja #58070 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Junius 2-an lesz a PeCsa-ban a VI. Sci-Fi nap.
Ha esetleg valaki arra jarna, az egyik eloadas cime:
Gyűrűk Ura vs. Babylon 5

Bovebben: scifinap.scifi.hu/
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #54116 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Vigyázat, most láttam egy plakátot, az Új Atlantisz rávetette magát a Star Wars-ra is! El nem tudom képzelni, milyen lesz a SW-előadásuk, de ezúttal már nem megyek el (lehet, hogy be sem engednének, ill. a filozófiai instruktorok sápadtan habognák végig az egészet, mikor azt látják, hogy megint ott ülök az első sorban...). De ha valaki úgy gondolja, hogy megnézi, mindenképpen áljon ki a hülyeségek ellen. És írja meg utána, milyen volt.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53786 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Ja, még az ELTÉ-s előadáshoz: úgy látszik, jól mehet a Médiatanszéknek, mert a 3 órás cuccért összesen bruttó 36 ezret fognak fizetni-- nos, a tudomány néha fizet is. :)

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53745 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe

Dínchamion írta: Ahogy azt a találkozón is kifejtettem Neked, hiba lenne Tolkien műveit (ahogy bármely más high-fantasy művet is) csak irodalmi szövegként kezelni... De nem jól fogalmazok: lehet, sőt kell is, de nem szabad lesöpörni az asztalról az olyan értelmezéseket, amiket bizony csak belülről lehet megejteni (és ehhez ugye a pusztán irodalmi szöveg-szemlélet nem elég, sőt abszolút nem alkalmas)... ilyen esetekben (is) megszabni a határokat...


Nos, Dín, nem hiszem, hogy hiba lenne-- elvégre azok, nem, irodalmi szövegek. Egyáltalán nem kell mindenben egyetérts velem (milyen borzasztó is lenne, ha mindenki mindig egyetértene); de meg kell értsd, hogy mit mondok. Nem söpröm le a belső interpretációt, ahogy a két héttel ezelőtti előadáson, meg március elején neked személyese is elmondtam; azért nem, mert a belső interpretáció része a külsőnek. A 'bevonzó' hatás része annak a hatásnak, amit Tolkien szövege az olvasóra tesz, ahogy a világépítés és maga a világ is része a szövegének; de ebből nem következik, hogy pusztán belső interpretációban lehetséges jelentéseket megfogni. Éppen ez az izgalom, ez a teljesség, ahogy Tolkien szövegei értelmezhetők belülről, valóban egyáltalán nem irodalmi módszerekkel (nyelvileg, etnográfiailag, történetileg-vallástörténetileg, stb.), ez az, ami kívülről is meghatározza valamennyire a jelentést. Tolkien szövege így működik; ha a belső interpretációt _magában_ legitimnek tartjuk, pontosan attól zárjuk el magunkat, hogy a szöveg _mint szöveg_ működését, mi, olvasók, itt, a nem-fiktív világban, meg tudjuk fogni. Tolkien ezzel is csinál jelentéseket, amiket a belső interpretáció nem lát, és amelyek mégis nagyon fontos részei a szövegnek.
Nem akarok kizárni semmilyen megközelítést, ne gondolja ezt senki. Csak tisztába akarom tenni, hogy én mit látok problémának, hogy szerintem hogyan lehet Tolkient legteljesebben megfogni. A belső része a külsőnek; de ahogyan a külső a belső nélkül tartalmatlan, úgy a belső a külső nélkül végső soron irreleváns. Én is csinálok belső interpretációt (ha szeptemberben megjelenik a Tolkien the Medievalist kötet, majd el lehet olvasni); de mindig külső kontextusba helyezem.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53734 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Nos akkor ennyit az Új Atlantiszról.... Most már legalább tudjuk, hogy mi az ami kerülendő, sőt még azt is, hogy mi okból! :?
Bár én eddig nem hallottam róluk, de lehet, hogy jobb is!

"Aure entuluva!"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53712 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Az Új Atlantisz GYU-s pesti előadásán én is volta, december 9-én volt, ha jól emlékszem...tényleg nem volt egy nagy durranás, tulajdonképpen semmiről sem szólt, én végiguntam a dolgot..utána volt viszont jó, mert páran ott maradtunk, és VITATKOZTUNK a mondanivalón...ez kissé csípősre sikeredett, voltak ott emberkék, akik azt hitték, ők a mindentudó atyaisten, mert ők már 16-szor elolvasták a történetet, én meg csak egyszer.
Szóval nem sikerült valami jól, a belépó meg 500 forint volt...

Huhú :)
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53557 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Kedves Lamorak!

Bár ezt nem itt kellene megvitatni, mégis ide írok, mert most van egy kis időm, meg most találkoztam a legutóbbi bejegyzéseddel.

Szóval. Ahogy azt a találkozón is kifejtettem Neked, hiba lenne Tolkien műveit (ahogy bármely más high-fantasy művet is) csak irodalmi szövegként kezelni... De nem jól fogalmazok: lehet, sőt kell is, de nem szabad lesöpörni az asztalról az olyan értelmezéseket, amiket bizony csak belülről lehet megejteni (és ehhez ugye a pusztán irodalmi szöveg-szemlélet nem elég, sőt abszolút nem alkalmas)... Ezt most csupán mindenki számára szóló kedvcsinálóként hintem el, mert az alakuló ülésen megkezdendő előadássorozatom, ha az istenek is úgy akarják, pontosan erről fog szólni...

Namárie!
Dínchamion

P.S.: Tolkien Szent Szövegként való kezelésétől én is idegenkedem, és teljesen egyetértek veled, csakúgy, mint bármely más esetben, annak ellenére, hogy nagyon tág értelemben tudom ilyen esetekben (is) megszabni a határokat...

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53534 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Az Új Atlantisz nevű 'kulturális egyesület' még decemberben tartott itt Szegeden (és mint hallottam, máshol is) egy 'előadást' a GyU-ról, 'Középfölde lakóinak szimbolikája' témával. Maga a cím sem bizalomgerjesztő, maga a hely sem volt az, és az sem, ahogy kérdésemre, hogy akkor ki is tartja ezt, azt a választ kaptam, hogy 'az egyesület kiképzett filozófiai instruktorai'.
Maga az előadás (ami mellesleg 250 Ft-os belépővel ment ám) tul.képpen a GyU parafrázisa volt- hosszas idézgetéssel, a szereplők hosszas jellemzésével, és gyakorlatilag mindenféle konklúzió nélkül, ilyesféle bölcsességekkel (és most az ott készült jegyzeteimből szemezgetek), hogy pl. 'Tolkien nem akarja, hogy az olvasók megismerjék a sötét oldalt', állandó hivatkozás a szerzői szándékra, 'a' jelentésre (amit most itt mi éppen kifejteni hallunk, dehát aztán mégsem jött soha), tárgyi tévedésekkel (orkok és trollok mint Sauron 'teremtményei'). Módszertanát tekintve az előadás tipikusan olyan volt, mint egy első szemináriumi dolgozat, ami után az ember azt mondja a hallgatónak, hogy jól van, csak hát a sok idézet és parafrázis mellett tessék már beletenni valamit, amit egy közepesen intelligens olvasó nem lát át rögtön első olvasásra. Legjobb példája ennek az idézetek használata: a 'filozófiai instruktor' felolvas egy újabb indokolatlanul hosszú idézetet, és utána bölcsen mosolyog a közönségre, mintha egyértelmű lenne mit is bizonyít egyáltalán ez az idézet... mivel nem is mondott semmit, nyilván semmit sem bizonyított.
Mindezek után vettem a bátorságot és igencsak cinikusan rákérdeztem néhány dologra, ami nem igazán vette ki jól magát a filozófiai instruktorok számára; de legalább egy egészen elviselhető beszélgetés lett a dologból (mivel többen is csatlakoztak az elégedetlenséghez). Bár amikor egy pasas megkérdezte, hogy mi köze volt Tolkiennek az 'úgynevezett északi okkultista iskolához', akkor majdnem átbillentem a türelem határán. A legnagyobb baj az volt, hogy az instruktorok (és a közönség egy része is) úgy kezelték Tolkien szövegét, mint valami szent szöveget, amiben 'az igazság' rejtőzik kinyilatkoztatva, és nem nagyon voltak képesek ettől elszakadni, és egyszerűen egy irodalmi szövegként kezelni.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
Téma zárolva.
Több
Több
21 éve 11 hónapja #53163 Írta: Szendi
Szendi válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Sziasztok! Sajnos, elkéstem 18.-án, mire odaértem, már elkezdődött. Az ajtó nyitva volt, de be nem mertem menni( kicsit szégyenlős vagyok :oops: ), így egy kicsit hallgatóztam csak. Kár, hogy én nem tudok nagyon angolul :oops: .Legközelebb igyekszem pontos lenni.

Ai lintulinda Lasselanta
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53123 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Lamorak! Mi volt ez az Új Atlantisz-ügy? Hogyan kapcsolódnak ők Tolkienhez?

Egyébként visszatérve az előadásra, tényleg nagyon kellemes volt és ha megint rendeznek hasonlót akkor remélhetőleg megint kapunk róla infót! Ugye Gandalf kapunk!?

"Aure entuluva!"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53098 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Úgy értettem, maga a témafelvetés hülyeség/fölösleges. :)

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53089 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Az okkultizmus-vádakkal SENKI sem értett egyet, hisz pont arról beszéltünk, miért nem állja meg a helyét :!: :!: :!:
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #53088 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Igen, szerintem is érdekes volt az Est - nekem is az Ainulindale felolvasása tetszett a legjobban, nagyon szépen hangsúlyozott a bácsi, aki olvasta. :D A kritikákról szóló előadás is bejött.
A Harry Potteres témát nem szeretem ha felhozzák, mert már a könyökömön jön ki a hasonlítgatás, meg az okkultizmus-szöveg, szóval az no comment... :?
A poszterek viszont tényleg jók voltak! Kár hogy nem dobták utánunk őket... :(

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja - 21 éve 11 hónapja #53066 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Az előadásokat nem az oktatók, hanem a diákok tartották meg, s ezért tűntek "kevésbé informatívnak", mint a múlt pénteki előadás (a vázlat alapján...)
Inkább a kellemes hangulatra, a sajátos atmoszférára, a személyes benyomásokra helyeződött a hangsúly, s nem a tudományos értekezésekre. Egy kicsit 'Inklingesre' vették a stílust, s ezt az elején meg is mondták (képzeljük magunkat a kandalló mellé egy oxfordi Inklings-összejövetelen, stb.).
Minden egyes felolvasást követte a soron következő diák saját referátuma. A részletek a következők voltak:

1. Szemelvények a Bombadil Tomás részekből

2. Az Ainulindale

3. A törpök indulója A babóból

A referátumok eléggé általános jellegűek voltak, felolvastak részleteket különböző újságcikkekből, volt szó arról, hogy A Gyűrűk Urát a XX. század könyvének választották, volt szó a mítoszok és tündérmesék szerepéről, volt szó a szereplőkről (mindegyikhez részleteket olvastak fel), meg ilyesmik. Azt is megtudtuk, hogy az angol szakosoknak volt ebben a félévben egy szemináriuma, amely a fantasztikus irodalommal foglalkozott, s ott többször is szó esett Tolkienről, s ott született az Est ötlete is, melyet a hallgatók és az oktatók szerveztek meg. A végén a beszélgtős részeknél az oktatók is kifejtették néhány érdekes gondolatukat, s megtárgyaltuk a Harry Potter párhuzamokat, meg azokat az elborult fanatista vádaskodásokat, mely szerint a Gyűrűk okkultista, sátánista, stb. Valamint szót ejtettek arról, hogy valószínűleg még lesznek hasonló rendezvények.

Bár sok mindennel nem értett volna egyet Lamorak, szerintem ő is élvezte volna ezt a hangulatos kis Estet, ahogyan mindenki más is!
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52992 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Igen, általában meg szoktak lepődni az emberek, ha kiderül, hogy Tolkienhez valaki tényleg 'ért' (soha el nem felejthető élményem az Új Atlantisz előadóinak leégetése és lealázása-- meg is érdemelték). De szerintem nem feltétleül kell az én kimondottan filológiás cuccomhoz hasonlítani (és ez nem azt jelenti, hogy 'nyilván rosszabb'); valószínűleg egészen más céllal készült a dolog. Szívesen elmentem volna, a Sil-ből olyan ritkán hall az ember felolvasott szöveget. Melyik részt olvasták? (Tavaly Kalamazoo-ban az egyik előadó azzal kezdte az elvileg max. 20 perces előadását, hogy vagy 10 percig magnóról az Ainulindale-t nyomta-- Jane Chance-szel meg néztünk egymásra, hogy akkor most ezt hogy is gondolja. De attól függetlenül szép volt.) A Lost Tales-ben vannak hihetetlen finom ritmusos próza részek -- ez is nagyon fontos, mert sokban köthető az óangol próza furcsa ritmikájához. De igazából szerintem a Lays of Beleriand-ban lévő alliteretív Túrin-versből kellene felolvasni; egyesek szerint Tolkien legjobb költői dolgai ott vannak, és sokszor hajlok rá, hogy egyetértsek.

A 3 nem elvével persze vigyázni is kell; nem szabad dogmatikusan kezelni, pl. (mint mindent). Ha nincs különösebb jelentősége a gondolatmenetben, hogy a GyU-t minek hívja valaki, 'történetnek' vagy 'tündérmesének', nem érdemes ezen hülyéskedni-- ha azonban ennek szerepe van, akkor el lehet kezdeni ellenérvelni.
Örülök, hogy jó volt a Tolkien est; remélem, ez sokakat fog arra ösztönözni, hogy rendezzenek még.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52932 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Tehát akkor a mai Tolkien Est:
Szép volt, jó volt érdekes volt, de korántsem volt olyan imformatív, mint Lamoraké. Egy része angolul volt, a többi magyarul. Volt néhány felolvasás (pl a Szil'-ből angolul! Ez nekem újdonság volt!), különböző kritikák, értekezés a mítosz mivoltáról...ilyesmik. DE! Elszúrták egy ponton, megsértették a 3 NEM elvét! 8O Azt mondták, hogy a GYU tündérmese! (De mi már ugye tudjuk, hogy nem az! :wink: )
Az összbenyomás az volt, hogy azért általánosságban nálunk tájékozatlanabb emberkéknek szánták az előadást; így azonban mikor kiderült, hogy azért mi picit konyítunk az ügyhöz eléggé meglepődtek, de örültek is neki! Végül ennek eredményeként egy egész kellemes kis beszélgetéssel zártuk a dolgot! Elmondtuk kik vagyunk, megemlítettük a leendő MTT-t, a tolkien.hu-t és csináltunk egy kis reklámot Gandalf honlapjának is! :wink:
Ja, és még egy dolog: Valahonnan szereztek szuper posztereket, amikkel szépen feldíszítették a táblát! :D

"Aure entuluva!"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52928 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Sajnos nem tudtam elmenni Tolkien estre (rajtam kívülálló okok miatt) :( Úgyhogy kérlek benneteket, aki volt számoljon be róla, hogy mi történt, miről volt szó, milyen megközelítésben, volt-e olyan jó, mint Lamoraké stb? Köszi!
Tényleg, hányan voltatok és végül kik mentek el? (Áfonyát tudom, Yavannat csak sejtem :D )

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52822 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Lejebb be van írva! Keresd meg! Most sajni nem tudom beíírni, mert éppen mérges nénik dobnak ki a számtech terembőőőőőőőőőőől!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

"Aure entuluva!"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52818 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Hol van az a hely?
Lhet hogy mennénk még, ha odatalálnánk. :oops:

need more brainz. yourz. now.
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52817 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Áfonya és én is ott leszünk! :wink: :D

"Aure entuluva!"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52754 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Miután szinte semmit nem tudok erről a Tolkien Estről, nem vállalok semmilyen felelősséget, hogy megéri elmenni!
Én ott leszek...
Téma zárolva.
Több
Több
21 éve 11 hónapja #52572 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Yavannah: köszi az eddigi infot :D , de a pontos időt még mindig nem tudom :roll: Ha esetleg Te tudod, megírod megint? :wink: Köszi!

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52555 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Cicafül! :D
Bp. Reviczky u. 4/c 3.em 300 terem KRE-BTK épülete
Ezexerint te is és Gandalf is ott lesztek :?: :!: :D
Ez nagyon jó hír!!!

"Aure entuluva!"
Téma zárolva.
Több
21 éve 11 hónapja #52543 Írta: Cicaful
Cicaful válaszolt a következő témában: Tolkien Cafe
Bocsika! El lehetne újra mondani a pontos helyet és időt? (azt tudom, hogy a Károlin lesz holnapután - de konkrétabban?) :?: :roll:

"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.362 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére