- Köszönetek: 2
TOLKIEN SZÜLETÉSNAP 2008
- Ankalimon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
( www.tolkien.hu/view.php?m=118&c=1&a=2197 )
Az eddigi tapasztalatok szerint a LEP látogatóinak max 5 %-a jött vidékről akkor is, amikor nagyon nagy költséggel (az összes vidéki "Est" lapban) hirdettünk. (Tisztázzunk valamit: az nem hirdetés, hogy 5-10 vidéki MTT-s kb. ugyanennyi középiskolába kitesz egy plakátot. Az országban több száz könyvtár és művelődési ház és több ezer iskola van!) Ha hatékonyan akarnánk vidéken hirdetni, úgy, hogy mondjuk legalább 100 vidéki feljöjjön, akkor az horribilis összegbe kerülne (pl.: kéne vagy 1000 plakát és tetejében felesleges is lenne, mert nem lenne, aki kiragasztaná...)
Egyéb:
megkaptam az összefoglalót a port.hu-tól. 3 nap alatt 200ezer alkalommal jelent meg a hirdetés a port.hu főoldalán, illetve a film és a színház oldalakon. Összesen 321-en találták elég érdekesnek a hirdetést,és kattintak rá és jutottak el így Tolkien.hu-n a rendezvény oldalára. (Ahol egyébként összesen 2000 alkalommal nézték meg a látogatók a LEP-es főoldalt, és kb. 150-en minden egyes helyszín részletes programját - igaz erre csak egy délutánjuk-estéjük és egy reggelük volt.)
Ez meg kedves:
maszol.ro/kultura/erdelyi_frodot ... 01_06.html
- Celebrom
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"
- Léli
- Nem elérhető
Jó volt újra találkozni, beszélgetni, Eia, Ery, SÚ, Sil, Sirgon, Rózsa, és mindenki más, még ha csak pár pillanatig is tartott a dolog. És külön köszönöm SÚnak, hogy utána hazavitt
Én perpillanat azon vidékiek körébe tartozom, akik nem tudnak állandóan Bp-re rohangálni a kisebb rendezvényekre, csak néha a nagyobbakra, de arra szívvel-lélekkel. Ezzel kapcsolatban jegyezném meg, hogy nagyon igaz, hogy ha rövidebb a rendezvény, vagy túl sokáig húzódik, akkor a vidékiek többsége kiszorul belőle. Hiszen ha valakinek még aznap vissza kell mennie pl. Szegedre, akkor már 7 előtt el kell jönnie a LEP-ről.
Ami a látogatottságot illeti: Szerintem az is egy komoly befolyásoló tényező volt, hogy eddig minden évben volt egy, ősszel, speciálisan a LEP-re meghirdetett pályázat. Több-kevesebb pályázóval, de aki próbálkozott, az nagy eséllyel már a LEP-re is eljött. Tudom, most votl a TVL, és nem tudom, hányan vettek rajta részt, de az mikor kezdődött? Szeptemberben? Ezeknek a pályázatoknak pedig a plakátolása október végére esett általában, ami időben jobban megmarad az emberek fejében, és ez már egy előkampány arra, hogy jöjjenek el. Decemberben csak emlékeztetni kellett a többséget, hogy "lesz ez a LEP és gyere!" Beismerem, idén hiányoltam a pályázatot. Nyilván azért is maradt el a dolog, mert a LEP szervezése is későn kezdődött, a pályázatnak meg kell egy hosszabb átfutási idő (kitalálni, kiírni, plakátolni, egy hónappal később lezárni, értékelni...). De hiszem, hogy ha jövőre lesz pályázat, akkor az is segíteni fog valamelyest a dolgon.
Oisinnal pedig egyetértek abban, hogy meg kell mozgatni az embereket. Én terveztem is egy ilyen "mászkálós-pontgyűjtögetős-vegyélrésztadolgokban" féleséget, de mivel többszöri kérdésemre semmi reakció nem jött vissza a szervezők felől, ezért nem csináltam meg.
A PR-al kapcsolatban pedig megjegyezném, hogy erre tényleg kéne egy személy, aki az egész LEP-en _csak_ ezzel foglalkozik. Legyen ez akár a főszervező, akár egy kijelölt PR-os, aki akár az egész évben az MTT PRosa, de kell, hogy csinálja. És nem csak akkor, amikor épp nem tart előadást, hanem akkor mást nem kéne rábízni. Miért? Mert a sajtó hozzáállása és véleménye is jobb lesz, hogyha nem neki kell rohangálnia, hogy "XY-t keresem, azt mondták, erre felé lehet", hanem rögtön, amikor az ajtónál kijelenti, hogy sajtós és megkapja hozzá az igazolványát, akkor elirányítják a megfelelő PR-oshoz, aki nyilatkozik, körbevezeti, megmutatja neki a megfelelő személyeket, vagy bármi. Ha az ember foglalkozik a sajtóval, annak meg lesz az eredménye.
Azzal is egyetértek, hogy kéne "alap előadásokat" tartani. Tolkien életéről például szerintem a rajongók többsége nem sokat tud. Márpedig mozgalmas gyerekkora volt. De a GyU népszerűsége is érdekes kérdés. Hogyan indult csöndes kis gyerekmese "folytatásként" és terjedt el az egész világon. Ezek szerintem bekerülhetnének akár tudományos előadásként, akár a gyerekrészlegbe, megfelelő tolmácsolásban, hogy végighallgassák akár a kisebbek is.
És az, hogy csak Bp-n és környékén hirdetni.... nos, szerintem ez nem szép dolog. Vidéken ugyanolyan bátran lehet hangoztatni, hogy leszünk, és jöjjön mindenki, mert lehet, hogy kevesen veszik a fáradtságot (utazás és pénz tekintetében), de ha vidékről csak 100 ember feljön, akkor már nyertünk a dolgon. Persze, ehhez az is kéne, hogy gondoljunk rájuk. Azaz a neten érthetően fenn kéne lennie egy részletes odajutási eligazitásnak. Idén én nem jutottam volna oda a LEP-re, ha nem emlékeztem volna rá, hogy merre is volt tavaly. Amikor meg kérdeztem, annyi volt a válasz, hogy "az Árpád hídtól 5 perc gyalog". Jó fej, persze, de egy teljesen vidékinek mondod ezt, akkor vajon hogy jut el oda? Az az első gond, hogy az Árpád híd melyik oldalán? Ott merre 5 perc? Melyik úton? Melyik irányba? És mennyire a híd lábánál? Én spec. 1 megállóval előbb szálltam le a villamosról, és némi gyaloglásomba került odajutni, ahonnan már tényleg 5 perc gyalog. Az összes fontosabb ponttól kéne térképet felrakni. Nyugati pu, Kelei pu, Déli pu, Stadionok, Népliget. Szerintem ez lenne a minimum, és ha ez megvan, akkor már jóval könnyebb felhozni a vidékieket is, mert nem csak legyintenek, hogy "Ja, Budapesten azt se tudom, merre induljak."
Nos, azt hiszem, mára elég az észosztogatásból. Mindezek ellenére azt mondom, amennyit láttam az árusítástól, az jó volt és tetszett. Ja, igen, votl fűtés a fenekünk alatt. Én ezért sokáig nem is értettem, miért kérdezgetik tőlünk, hogy fázunk-e. Amolyan pont megfelelő szinten volt ott a meleg.
Puszi mindenkinek
Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- Celebrom
- Nem elérhető
Sajnos nem csak ezen állt.Tényleg a hozzáálláson is, és ezt nem kell szemrehányásnak venni, csak felhívás, hogy maguktól nem működnek a dolgok!Vasárnap raktárba visszapakolni 3 MTT-s jött: Pók, Márk (mivel ők szállítottak) én (mivel elvállaltam a logisztikai toszt) és 2 barátom, akik azt sem tudták milyen rendezvény volt és nagyon hálás vagyok neki, mert akiket megkérdeztem (sok ember, akik szeretik Középföldét és az általa sugalt morált)) sajnos nem tudott jönni.Mind1!Azért nem tört le a lelkesedésem, de vizsgaidőszak + LEP segédszervezés meghaladja az erőmet.Azt hiszem, hogy aki a közgyűlésen ott volt és arra szavazott, hogy „igen, legyen LEP” Ők valamilyen szinten hozzájárultak ahhoz, hogy ez a LEP is sikeres és szép legyen. Az már egy más kérdés, hogy a szervezésben valamilyen oknál fogva a PR-os szerep nem lett beosztva és ezen állt vagy bukott a dolog
"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Nehogymár előre feladjuk, csak mert ez most kicsit gyengébben sikerült. (Lehet, hogy anyagilag nem volt sikeres, de ha csak egy is csatlakozik hozzánk az újak közül vagy csak ráébred, hogy ő szereti Tolkient, és szeretne eljönni hasonló rendezvényre máskor is, már megérte. Hisz ez a társaság célja, a Tolkien műveinek megismertetése, népszerűsítése...)
Szvsz nem megoldás a "szervezzünk kisebb LEP-et, magunknak". Olyan a 2005-ös volt, és az nagyon nem jött be. Ha csak egy délután lenne, attól lehet, hogy még kevesebben jönnének csak el. Legyen egész napos, bizonyítottuk már, hogy ki lehet tölteni egy egész napot érdekes rendezvényekkel is, úgy, hogy ne legyen holtsáv, amikor céltalanul lézengenek az emberek.
Sokaknak (főleg a vidékieknek) ez azon rendezvények egyike, amire el tudnak jutni, és egész évben várják, ez nekik tényleg egy Long Expected Party. Ne szakítsunk a hagyományainkkal, Tolkien január 3-án született, és kész. (Ráadásul jövőre szombatra esik január 3-a, használjuk ki! Ilyen hat-hétévente fordul csak elő. [size=9:xuv5ep70]Ha előtte 2-át kiadják szabadnapnak munkanapáthelyezéssel, akkor még segíteni is tudok jönni előző este.[/size]) Ez egy biztos pont az éves programok közt, lehet rá előre készülni. Nemcsak a résztvevőknek, nekünk is, csak időben el kell kezdeni.
Ez egy külsősöknek szóló rendezvény, a programokat én sem szoktam látni az esti előadás kivételével. Bármennyire is kíváncsi vagyok pl az előadásokra napközben, végül mindig bevállalok olyat, ami ütközik velük, de megéri.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Alyr Arkhon
- Témaindító
- Nem elérhető
Aeglos: Te már régebbóta LEP ellenes vagy, igaz szeptemberben még egészen más érveid voltak.
Ha szigorúan az eredményeket meg ilyeneket nézzük, sok igazság van abban amit mondasz.
De a LEP sokkal több egy egyszerű rendezvénynél, lélektanilag beépült az MTT-be, hiszen ez teljes egészében a miénk. Mi találtuk ki, mi alkottuk meg a hagyományait, a múltját és jelenét, és remélem a jövőjét is.
Nem egy gigantikus rendezvényen vagyunk a hatszázadik jelenlévő, akiket épphogycsak megtűrnek, és betesznek az egyik sarokba. Ez a saját országos jelentőségű rendezvényünk, ami lehet hogy aktuálisan kicsit rosszabbul sikerült (volt már ilyen, ld a 2005. évit), de erről lemondani határozott visszalépés lenne. Méghozzá elég nagy.
Ha Kapolcson véletlenül lefilmeznek minket a tévések azt mondják, hátigen Kapolcsi művészeti napok, ha itt, akkor azt hogy az Magyar Tolkien Társaság rendezvénye.
Ahogy én a LEP jövőjét látom:
1. Jövőre január 3 hétvége lesz!!!! Végre! Nem szaabd kihagyni!
2. Ha és amennyiben léteznek olyan társaságok/fan clubok akik bármely részlethez kapcsolhatók, mindenképpen meg kell próbálni bevonni őket. Szerepjáték, Harry Potter, SW fanclub, természetesen határozottan megőrizve a mi dominanciánkat. Így az ő rajongóikat is el lehetne vonzani, nem utolsó sorban azért, hogy egy jó alternatívát mutassunk nekik Tolkien személyében.
Így viszont nagyszerű lehetőség nyílna arra is, hogy megfelelően motivált és képzett résztvevőkkel lehetne kerekazstal beszélgetni pl Harry Potter vs. GyU témában, nem mi tartanánk alapvetően elfogult előadást.
3. Sokkal több PR kellene. Én abban, hogy a legtöbben nem a plakátok/szórólapok miatt hanem baráti infóból tudták meg hogy ez lesz, azt látom, hogy a PR eddig is gyenge volt. Továbbra is tartom azt a véleményt, hogy november környékén kellene elkezdeni beszivárogni az emberek tudatába, hogy mire elkezdik szervezni az ünnepeiket, számolhassanak velünk. Természetesen a hangsúlyos kampány mindenképp december közepére/végére kell, de az addigra szaknyelvebben szólva már inkább emlékeztető reklám kellene hogy legyen, nem ismertető.
4. Amennyiben jövőre is lesz Tolkien kurzus, ott is kellene hirdetni, (nem csak órán elmondani, de kurzusfórum stb) elvégre abból a többszáz egyetemistából csak ráér valaki. Ha nem lesz kurzus annál inkább kell hirdetni.
És jövőre semmiképpen sem ugyanolyan (v hasonló) című előadásokat meghirdetni mint a kurzuson voltak. (nem ugyanazok voltak, de meglepően sok volt a hasonlóság)
5. Több program kell amiben rohangásznak az emberek, ebben teljesen igaza van Oisinnak, ezáltal elvetődhetnek olyan helyekre ahová egyébként nem tették volna be a lábukat.
6. Kellene valami vonzó extra izé. Mint amilyen Ted Nasmith volt 2006ban. Még nincs Hobbit film, ezért arra nemigen lehet építeni, viszont mivel lesz, ezért addig semmiképpen nem szabad abbahagynunk, hiszen újrakezdeni mindig sokkal nehezebb.
7. Semmiképp nem támogatom a "legyen mégkisebb rendezvény" ötletét, a végén már csak öten teáznánk valahol ha ez elkezdődne.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Narbeleth
- Nem elérhető
-Ez volt és ez most is a legnagyobb rendezvényünk
-Elvégre elsősorban nem egy reszocializáló közösség vagyunk, hanem Magyar Tolkien Társaság, az hogy a manifeszt funkción felül van egy látens közösségi (közösérdeklődős és lélekápolós) szerepe a társaságnak, attól még azért vagyunk itt, mert felvállaltunk valami olyanfajta célt, hogy a Tolkieni életművet megosztjuk másokkal.
-Ez a rendevény szól(na) elsősorban külsősöknek.
-És Rabynra reflektálva engem is a LEP-eknek "köszönhettek" .
Igen, viszonylag hosszabb kritikát írtam arról, hogy az idei szerintem miért nem lett olyan, mint a tavalyi de "kifelé" (ezt elfelejtettem hangsúlyozni) sikeresnek tartom a megjelenők korlátozott létszámának ellenére is. Ami "sírás" tőlem elhangzott az "befelé" kritika (értsd: szervezők).
"Törd szét a formát, őrizd a szellemet!"
Avartho i gadw, hebo i faer!
- Rabyn
- Nem elérhető
Ha annak idején 2003-ban nem lett volna én a büdös életben nem jövök az mttbe mert azt sem tudom, hogy van.
Én úgy gondolom szükségünk van rá, hogy ezzel a rendezvénnyel nyissuk az évet. Számomra mindig akkor zárul le egy adott év amikor a lepen is túl vagyunk. Immár 5 éve. És jövőre szombatra esik harmadika, bűn lenne kihagyni ezt az alkalmat. Csak nem december elején kell ekezdeni szervezni hanem már mondjuk szeptemberben! ÉS szeptembertől folyamatosan csepegtetni az iskolákban, könyvátrakban, itt-ott-amott, hogy IGEN lesz január harmadikán Tolkien Születésnap IGEN gyertek el rá mert JÓ lesz. És akkor talán nagyobb nézősereg lesz mint idén.
Ha nem szigorlazotnék jövőre pepsiből akkor esküszöm elvállalnám a főszervezői postot de sajnos attól a szigorlattól függ, hogy mehetek-e majd gyakorlatra a következő évben. Mert ha ezen múlik (és ha valaki megmutatja mit hogyan kell csinálni) akkor szerintem lennének lelkes emberek akik elvállalják a főszervezést is, csak egyelőre én úgy látom, hogy Ankalimon az akinek rutinja van ebben, tudja kivel, mikor mit kell lebeszélni, de ha teszem azt, ő is ott van akkor amikor ezek a megbeszélések vannak, de nem mint főszervező hanem mint elönkségi vagy, vagy elnök, és segíti azt aki meg szeretné szervezni a jövő évi lepet akkor azzal igenis sokat segít. Amikor tábort szerveztünk akkor is segített, elég sokat.
Én Kapolcs ellen szoktam lenni. Nekem se pénzem se időm nincsen, hogy lemenjek rá, főleg mert tábor után van és az elég sokba kerül, még akkor is ha részletben kell fizetni. Ott sokkal kevesebben látnak minket szerintem mint az eddigi lepeken. Ne felejtéstek el, hogy tavaly több mint 500-an voltunk! (ok ebből 89 szervező volt, idén csak kb.70-80) És az előző években is mindig megvolt a normális létszám! És gondoljatok arra is, hogyha most évekig nem szervezzük meg a lepet akkor amikor kijön a Hobbit film, nem biztos, hogy szerencsés lesz újra kezdeni a dolgot, mert elfelejtenek minket, hiszen nem volt rendezvényünk.
Nagyon fontos dolog, hogy jövőre tényleg már hónapokkal korábban el kell kezdeni sustorogni az emberek fülébe, hogy leesz rendezvény, leeesz. Nekem van olyan csoporttársam aki, ha tudja, hogy hánytól és hol , akkor szerintem eljött volna, hiszen leborult előttem az mtt-s pólom láttán.
Ne adjuk fel, nem arról vagyunk híresek! Ennyi erővel a rosszul sikerült várgesztesi tábor után is mondhattuk volna, hogy áá nem kell tábort szervezni jövőre mert ez idén nem sikerült.
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Igen, valami meleg volt a fűtőtesteken, de annyira azért nem, hogy tudatosuljon (mint arra Rabyn rávilágított ), hogy ott voltak mögöttünk... A másik része, ami lehet, hogy a mi hibánk volt a fűtés hiányosságait tekintve, hogy megfelelő hely hiányában elég rendesen rápakoltunk a fűtőtestekre (is - meg az ablakokba, meg mindenhova). Ennek elkerülésére a legközelebbi alkalommal a pult mögött valami rakodófelületet ki kellene találni, mondjuk padokból. Jó, tudom, majd az adott pillanatban legyek ott és szóljakAnkalimon írta: (Kedves árusítók! Éreztetek valamiféle meleg áramlatot a mögöttetek levő fűtőtestekből? Ha nem, akkor az első verzió él, és megtesszük a megfelelő tiltakozó lépéseket az AKG illetékeseinél...)
A másik dolog, a propaganda kérdése. Én sem mentem plakátolni (shame on me), viszont a leghatékonyabbnak tartott népmesei módszerrel megpróbálkoztam (az az, amikor a hír szájról szájra terjed). És meglepő volt a tapasztalatom, ami a reakciókat illeti. A legtöbb ember, akikben én igen erőteljesen felfedezni véltem a potenciális érdeklődőt, fásultan legyintve fogadta a dolgot, és nem érdekelte őket. Sajnos azt kell mondjam, hogy a hétköznapokban tapasztalható közhangulat is erősen felelős azért, hogy kevesebben voltak / voltunk. Helyes dolog magunkban keresni a hibát, de önostorozás előtt bele kell kalkulálni a külső tényezőket is*. És ha ezt is nézem, akkor már egyáltalán nem annyira sötét a kép, mint amilyennek azok látják, akik a legtöbbet tettek a LEP sikeréért. Akikkel az árusítás alatt beszéltem, és főleg a külsősökre gondolok, azok általában örültek és jónak találták a rendezvényt. Amit a legtöbben hiányoltak, az az átlátható program volt. Az a gyanúm, hogy ebben segített volna, ha az oszlopok némelyikére és egyéb alkalmas helyekre kiteszünk programismertetőket.
Ami a LEP vs Kapolcs vitát illeti, én sajnos egyetlen táborba, egyetlen MV-re sem tudtam eljutni, viszont egy kivételével mindegyik LEP-en ott voltam (azt hiszem - vagy kettő kivételével???). És éppen azért, mert ritkán tudok eljutni a Társaság rendezvényeire, nekem a LEP tényleg Long Expected Party - és feltételezem, hogy ezzel más is van így. Az már más kérdés, hogy valóban számításba kell vennünk, hogy Tolkien iránt most nincs akkora érdeklődés, mint a filmek vonzásában volt, és a rendezvény méretét esetleg vissza kell vennünk. Eleve kevesebb emberrel kell sajnos számolni (ha Gandalfnak igaza van, akkor csak 2010-ig). És az is igaz, hogy aki messziről jön, az nem biztos, hogy egy rövidebb rendezvényért vállalja a több órás utazást oda-vissza, plusz a költségeket. (Azért számukra megjegyezném, hogy Frodó is egy pár perces teendő miatt utazott Mordorba...) (Meg azt is, hogy én is vidéki vagyok, ha távolságban nem is olyan nagyon, de menetidőben eléggé.)
Végül egy utolsó gondolat, ami most jut eszembe: jelen voltam már jónéhány LEP-en, de valójában csak az elsőt láttam. Akkor videóztam ezerrel, azóta viszont mindig az árusítást választottam (boldog nosztalgiával és nagy-nagy élvezettel - teszem hozzá, még mielőtt bárki is sajnálni kezdene). Szóval már kezdek kiváncsi lenni
[size=9:2erc6w2n]* És ehhez még hozzá jött az is, hogy az idei LEP időpontja valóban fura egy szombat volt. Több ismerősöm is dolgozott, köztük olyanok is, akiknél számítottam arra, hogy eljönnek, vagy a saját érdekeltségük okán, vagy a gyermekeikén, és sokaktól hallottam, hogy ilyen-olyan iskolai/munkahelyi szervezett rendezvények kavartak bele az időpontba, mint pl. Acho-nak a... mi is? Szalagavató? Sajnos a Professzor nem gondolt ránk, amikor a születése időpontját kiválasztotta.[/size]
- Olosta
- Nem elérhető
Remzymama/Tünde írta: sorry, ezzel arra akartam utalni, hogy a délelőtt punnyadtabb, lehet délutántól estig jobban eljönnének... és ha mondjuk 2-9ig tartana szerintem azért feljönnél nem?
Nem csak rólam van szó. És más tényezők is közrejátszanak abban, hogy felutazik-e Pestre egy vidéki, vagy sem.
Én pl. mindig mérlegelem az ár-érték arányt, és bevallom őszintén az idei LEP egy picit veszteséges volt számomra, nem anyagilag, érzelmileg.
A 9 órai befejezés meg túl későn van egy olyan vidéki számára, aki nem akar ott éjszakázni.
"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."
- Tünde
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"
- Olosta
- Nem elérhető
Remzymama/Tünde írta: LEP kell!!! Én arra szavazok. Ha nem megy ekkorában, akkor kissebben, de nekünk legyen. Hozzánknőtt. Annyian mindig leszünk, hogy ha kicsiben is, de megcsináljuk. Legyen csak egy délután-este, vagy bármi.
És mivel LEP és MTT ezért jan 3.
szerintem....
Ha csak egy délután, vagy este lenne a LEP, akkor az nagy valószínűséggel azt jelentené, hogy a vidékiek már megint kimaradnak egy MTT-s rendezvényből.
Elnézést a többi vidékitől, ha ők másként gondolják, de én egy délután vagy egy este kedvéért nem utazok 2x2 órát több, mint 2000 Ft-ért (és ez csak a diákjegy).
"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."
- Milendoria
- Nem elérhető
In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
- Attila
- Nem elérhető
Remzymama/Tünde írta: LEP kell!!! Én arra szavazok. Ha nem megy ekkorában, akkor kissebben, de nekünk legyen. Hozzánknőtt. Annyian mindig leszünk, hogy ha kicsiben is, de megcsináljuk. Legyen csak egy délután-este, vagy bármi.
szerintem....
Teljesen egyetértek!
"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/
- Tünde
- Nem elérhető
szerintem....
- Attila
- Nem elérhető
Monostroapáti az egész MV vége, oda már nagyon kevesek jutnak el, főleg, hogy a falunak a végéban voltunk, így nem is várható nagyobb tömeg, csak a helybeliek. Meg néhány vágyakozó kedvű emberke.
"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/
- Kincső
- Nem elérhető
szerk.: reagálva a fölöttem írókra, egy kis egyértelműsítés, ha eddig nem lett volna az: nem teljes lecserélésére gondoltam, jan.3-án is tartsunk ünneplést, de ne akkor tartsuk az évi legnagyobb külsős rendezvényünket, amikor mindenki leginkább elfoglalt! (évek óta kikészülünk ettől.)
Ádám, köszönöm, hogy beírtad. Szóval igen: utólag jöttem rá, hogy a régi LEPeken megszokott reggeli/előző esti tömeges eligazítás&buzdító szónoklat elmaradt az utóbbi 2 alkalommal, ami nagyon nem jó! Tavaly az értékelés még megvolt, idén az sem. Afterpartyról meg szó sem volt eddig, bár arra úgyis kevesen tudnak eljönni általában. (Azért ha lenne rá igény, esetleg szóbeli értékelő megbesszel/rövid gomunccsal összekötve, akkor bedobnék egy jan.19. szombat késődélután-estét (én 4 után érek rá), vagy ha előbbi nagyonnemjó, akkor esetleg jan.20. vasárnap bármikort. Batthyány Alapítvány megkérdezését javaslom, sőt ha kell meg is teszem.)Leguanember írta: Hiányzott, nagyon, hogy nem volt szervezői eligazítás (még megbeszélés sem igen), és ne volt a végén azonnali értékelés és grupphag. Pedig ezek fontosak. Kincső hívta fel rá a figyelmemet a minap.
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Aeglos
- Nem elérhető
Dreamer_KF írta: Aeglos..Tavaly volt LEP, Kapolcs, Tábor, és igen sikeres volt mindhárom. Hogy is van ez?..
Persze. Előtte meg 2 évig nem volt Kapolcs.
Tünde, Veled teljesen egyetértek, főleg a pénz dologban, mert az valóban húzós, de az összes többi érved is nagyon helytálló.
Én azt látom, hogy olyan már az MTT, mint a lemerült elemmel működő kazettásmagnó és próbáltam ötletet szerezni, hogy miként tudnánk ezt orvosolni. Akinek van jobb terve, ne rejtse véka alá...
And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.
- Attila
- Nem elérhető
Mindkét programra szükség van, hiszen többször hallottam, akár Kapolcson akár itt a LEP-en, akik nem hallottak az MTT-ről, és az, hogy akár 1 ember is belép már megérte hiszen, azért valljuk be, az idei LEP-en is ha jól tudom volt olyan aki be szeretett volna lépni. (A további részletek kicsit ) Lényegtelen. Azért kicsit komikus lenne, ha a Magyar TOLKIEN Társaság nem ünnepelne, emlékezne meg valamilyen formában, így vagy úgy a nevünkben levő professzorról, J. R. R. Tolkienról.
- Tünde
- Nem elérhető
Kapolcs soha nem nyereséges, nem is igazán jutnak le az emberek, hisz drágább, sokkal több program kell, és sztem Kapolcsra nem is igazán illünk. A Profnak meg minden évben van szülinapja, igenis több időt kell készülni, 1 napot jobban ki lehet tölteni és olcsóbb is. Könnyebb embereket megmozgatni 1 napra, mint egy tábor utáni újabb 6 napra mozgósítani. A diáknak nincs a kettőre pénze, a melósnak meg annyi szabadsága.
Kissé zavaros lett asszem és ez csak szintén egy vélemény, de hallgattassék meg a többség ebben.
- Dreamer_KF
- Nem elérhető
"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair
- Peredhil/Phoenix
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: UI: Az iskolának üzenném, hogy ha jövőre is ilyen hideg lesz, én komolyan tüzet gyújtok a Tűz Csarnokában, aztán nézhetnek. Nem igaz hogy nem lehet felfűteni az épületet. (az én volt sulimnak sokkal rosszabb volt a szigetelése, a matek terembe pl a tanár hozott be hősugárzót, de ennyire nem volt soha hideg)
Alyr...te még nyáron is fekete, hosszú ujjú cuccokban mászkálsz, nem csodálom, hogy ilyenkor fázol.
Nem bántásként mondom, de...na jó, de szívatni akarlak, tényleg...
Peredhil - Thor
"Eladom az Internet teljes másolatát 5689 db DVD-n (vagy 2 DVD-n pornó nélkül)."
- Aeglos
- Nem elérhető
Nem szeretném megrázni a fórum olvasótáborát, de az lenne az okos döntés, ha jövőre nem szerveznénk LEP-et.
Van egy évben 3 nagy rendezvénye az MTT-nek: A tábor, Kapolcs, és a LEP. Ennyi mindenre nincs kapacitásunk.
Kiborul az egész szervezőgárda, kiborulnak a fellépők, összekapkodottak a produkciók, unalmas a program.
Csináljunk kevesebb rendezvényt, de abba próbáljunk mindent beleadni.
Most ezt azért írom, mert én voltam az EGYETLEN ember, aki közgyűlésen arra szavazott, hogy ne legyen LEP. Mindenki más akarta. Csak ez nem egy olyan dolog, hogy "milyen szép, hogy van és elmegyek én is lófrálni" hanem ha tag vagy és arra szavazol, hogy legyen akkor tegyél is érte, dolgozz, jelentlezz plakátolni. Ha tudod, hogy nem lesz rá időd, akkor meg tedd le a kezed amikor a LEP-ről szavazunk.
Elég rossz volt, hogy a szervezők közül alig maradtak ott a végén pakolni. Annak a ~15 embernek, akik végig kitartottak, nagyon köszönöm a türelmét és az önzetlenségét! Nagyon jó volt, hogy ottmaradtatok segíteni! :hello:
~~~~~~
Vagy Kapolcsot csináljunk, vagy LEP-et, de mindkettő egy évben nem megy. Szerintem az jobb, ha Kapolcsot tartjuk meg, mert az iskolai szünetben van, nincs közben vizsgázás, meg órárajárás, mindenki (aki diák - MTT-ben lényegesen több, mint dolgozó ember) nyugodtan tud rá készülni. Tábori darabokat, ötleteket lehet átvinni, pihisebb, szellősebb az egész, ha a terv szerint nem 3 napra megyünk, hanem 6 napra, és szétoszlik a program.
Legyen ez a LEP egy tanulság arra, hogy a társaságnak, az embereknek szüksége van pihenésre, ötletgyűjtésre, regenerálódásra, nem lehet így agyonterhelni magunkat. Különben a végeredmény elég soványka.
U.I.: Mindegy, hogy Kapolcs vagy LEP lesz legközelebb, de sokkal több és színesebb gyerekprogramra lenne szükség, mert nagyon jól lehet úgy népszerűsíteni, ha a kisgyerekes családoknak reklámozunk: a gyerekek játékosan ismerkednek Tolkien műveivel (Tolkien-mesék, bábjátékok) a szüleik, nagyobb testvérek meg beülnek az előadásokra. Ezért kellenének olyan előadások, amik nagyon az alapoktól kezdődnek. Ahol Tolkien életrajzáról van szó, a 3 alapműről nagyvonalakban, természetesen a komolyabb előadások mellett, vagy azokkal párhuzamosan.
And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.
- Leguanember
- Nem elérhető
Élmény volt a LEP, jó élmény összességében, több vendég és több szervező mondta külön erről meg arról, hogy élvezte, látta, tetszett neki.
Köszönettel tartozom:
Ankalimonnak, hogy mindig a szívén és a vállán viseli és hogy elmondhattam a köszöntőt
gillznek és Launak, hogy azonnal beszálltak és végigcsinálták, a TCs-építést, a bábozást, az élőzenét, a közös teherviselést
Celebromnak, hogy sztoikusan vette tudomásul rettentő, elborult ötleteimet, és majdnem mindent megszerzett, amit kértem
Vewynek, Idhrennek, Narbnak, hogy megfagytak egy ötletem oltárán, a zsákolást és a vizsgák közepette erőfeszítést
Nudlinak, hogy órákat várt a hidegben, hogy sok mindent elhozott és hogy hajnalig zsákolt
Póknak, hogy utánfutóztunk, báláztunk, zenéltünk és hogy végül kiállt királyként az alattvalók elé, valamint a Mória a padlásont
Tündének, hogy ő a Fogadósné, a közös munkahelyet és a nekem adott finom esti sütit
Aminak a próbákat és a zenét
Brandirnak a bábokat, az öntevékenységet és a sok imprót
Márknak az elszántságát, a gitárt, a trailert és Szőr Legolast
a tervezőknek és a résztvevőknek a Másfélszerzet őrületét
az Egyed gazda, a TüT és a Mória stábjainak, hogy ott voltak a szeren (in order of appearance: Lau, Brandir, gillz, Celebrom, Esgal és Andris, Pók; Hanna és Ery; Márk, Balázs, Cue, Ratz, Timi)
a babzsákok ötletét, lebonyolítását az érintetteknek, valamint a szállítást és türelmet a családomnak
Alinának és Petinek, hogy eljöttek, nagyon jólesett
Untsch Gergelynek, a kelták vezetőjének, hogy eljöttek, dolgoztak, okították a fogadó népét, hogy szimpatikusak voltunk egymásnak (ti. a két társulat), a türelmet, megértést és a sok-sok sört
a pakolóknak a péntek estét de még inkább a szombat estét, kiemelvén dorwot, Ulmót, és a Szabadkai-fiúkat
Ildikómnak, hogy jól (el)viselte, hogy szervezek
Mindenkinek, aki ott volt, dolgozott érte, végigállta a bejárati hideget, az info- vagy az árusító pult mögött vagy a fegyvereket őrizve, színpadon szerepelt, és akárhogyis hozzájárult a jó dolgokhoz!
Mindenki mintha igen józanul nyilatkozna az idei rendezvényről, csak nem felnövőben a társulat? Nincsen ajnározás és földbe döngölés, szép hangokon folyik a tisztánlátni igyekvés.
Hiányzott, nagyon, hogy nem volt szervezői eligazítás (még megbeszélés sem igen), és ne volt a végén azonnali értékelés és grupphag. Pedig ezek fontosak. Kincső hívta fel rá a figyelmemet a minap.
TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
- Melian
- Nem elérhető
különös helyzetben vagyok,
- egyrészről a 2003-as LEP óta nem volt ilyen: részt tudtam venni az előadásokon, hallgatóként, nyugodtan élvezhettem a bábszínházat és nem maradtam le az esti programról sem.
- másrészről ez épp azért történhetett meg, mert 2003 óta először nem voltam "igazi" szervező. Úgy volt, hogy az leszek, de december elejétől úgy alakult az életem, hogy semmi ilyesmit nem tudtam vállalni - ezt természetesen jeleztem a szervezőknek.
Az elhibázott kommunikációról: tisztában vagyok azzal, hogy nem nagyon van jogom kritikát gyakorolni, így tehát csak egy megfigyelés: alig volt plakátolás, valószínűleg jóval kevesebben tudtak a rendezvényről, mint tavaly.
Mindezekkel együtt nagyon jól éreztem magam közöttetek, és köszönöm mindazoknak, akiktől kaptam egy-egy mosolyt, mert 36 órás nem-alvás után már ez is öröm volt...
Melian
*tiuda meina tiutjandei*
- Namarie
- Nem elérhető
először a személyes pozitív dolgok: köszönök MINDENKINEK mindent- megint újraéltem, hogy a világnak van még oylan szeglete, ahol a magamfajtának is van keresnivalója, és köszönöm, hogy megint rengeteg megerősítést, örömet és szeretetet kaptam
elnézést kell kérnem a következőkért:
- azért, hogy mindenkinek mindne cuccát és ő magát is telicsillámoztam( nem tudtam, hogy ez ilyen szóródós természetű, ez valami újfajta kence)
-Tündétől és Rózsától, hogy időnként kevertem a nevüket (tudom, kavinton, ginseng, és egyebek)
-Rózsától, hogy nem mertem belenyúlni a cuccokba, maikor kért, hogy keressem elő a listát (máskor megígérem, bele fogok nyúlni, elvégre nem a más táskájába kotorászok illetéktelenül)
Köszönet
-Idhrennek a sminkért
-SÚ-nak, hogy nyitáskor megnevetett
-Silnek és Erynek a CD-kért,
-a büfébe a segítőimnek:)))))
-Zsófinak, hogy megismertem
-és mindenért...
Színdarabok: hiányzott a komoly darab, de a többi...az frenetikus volt
-Narb, te nem ugráltál egyet- kettőt, hanem egy tébolyult, félelemtől félőrült nő targédiáját adtad elő
-Mória a padláson: no comment ))
Másfélszerzet: átkeresztelt "Tetvészkedő tanyasi hobbitoknak" komolyan,már csak az hiányzott, hogy fogjatok egy fogpiszkálót, rágcsáljátok, aztán szétköpködjétek..
Nos, most a kritika:
-szvsz ez tökéletes helyszín, jól el lehet szeparálni a népeket, a színpad pont jó
-az alacsony részvételért magunkba kell nézni, de nem kell a kardunkba dőlni, mert:
-igaz, hogy voltak kommunikációs hibák, az egyiknek én magam is áldozata lettem, de biztos, hogy nagy szerepe volt a rendkívüli munkanapnak, és a hidegnak, bár az előbbi fontosabb
-ami az MTT-vel kapcsolatos dolgokat illeti, azt inkább a topikban mondom el
Javaslat: ha tudható, márpedig tudható, hogy a színpadot rendezni kell, addig vagy legyen bejelentett szünet, vagy mondjatok valami verset, énekeljen valaki, vagy valami legyen, de ne nézzen a közönség, hogy most mi is van...
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Oisin
- Nem elérhető
Külső szemmel nézve nem volt ám ez olyan rossz rendezvény, csak kicsit szegényes - főleg új ötletekben. Én úgy éreztem, hogy az idei LEP egyszerűen a tavalyinak volt a halványabb mása. Megvoltak és jók voltak a megszokott dolgok: a kézműves szekció, az előadások, a bábszínház, a színpadi programok (szvsz messze ezek voltak a legjobbak), de valahogy semmi sem volt olyan ütős mint tavaly, és nagyon-nagyon hiányoztak az újdonságok. Olyan volt, mint egy sikeres mozifilm második része, ami csak azért készült el, mert az első nagy siker volt, és a stúdió le akart nyúzni még egy bőrt arról a bizonyos rókáról - nem pedig azért, mert az iró/rendező nem bírta már magába fojtani a nagyszerű ötleteit. Szóval nézhető, de valahogy nem az igazi. Ez egyszer még elment, de jövőre szvsz alapos koncepcióváltásra lesz szükség, hogy ne fulladjon unalomba a LEP.
Ami a szervezést illeti: valóban kicsit szervezetlenebbnek tűnt az egész a tavalyinál, de a legnagyobb baj nem a szervezetlenség volt, hanem az ötlettelenség, és a túl hosszú időre széthúzott túl kevés program. Pontosabban a túl kevés látványos és izgalmas program. Az aulában unottan tengtek-lengtek az emberek, és keresték, mit lehetne csinálni. Az, hogy a kis termekben vannak nyelvészeti, meg tudományos előadások, az szvsz nem program. Legalábbis a (külsős) többségnek nem. A fanatikus tolkienistáknak talán igen, de nekik meg nem kell ekkora hely és ekkora rendezvény. A nagyközönségnek viszont, ha nekik (is) szerveztek LEP-et látványos, izgalmas programok kellenek - amiből most nagyon kevés volt, ráadásul időben nagyon szétszórtan. A teaház jó ötlet volt - jó, ha van egy nyugalmas sarok, ahol le lehet ülni beszélgetni. Ezt szerintem érdemes megtartani, de ez megint csak nem program. A teaházba szvsz akkor ül be szívesen az ember, ha már jól elfáradt a szeme, a füle, a keze és a lába a rengeteg nézni-, hallani- és tennivalótól, nem pedig akkor, ha nem talál magának jobb elfoglaltaságot.
Jövőre szerintem egy rövidebb, de sokkal töményebb rendezvényt kellene összehozni. A programokat pedig nem időben, hanem inkább térben kellene elkülöníteni, hogy mindenki mindig találjon magának olyan programot, ami őt érdekli. Térbeli blokkokat kellene csinálni a különböző érdeklődésű látogatóknak, ahol több hasonló dolog közül választhatnak. Pl. a tudományos érdeklődésűeknek lehetne egy időben előadás, kerekasztal-beszélgetés és mondjuk szövegolvasás. A művészeti érdeklődésűeknek zenés-táncos produkció, bábszínház, tánctanítás, festés-rajzolás. Az aktívkodásra vágyóknak harci és egyéb játékok, vetélkedő, kézműveskedés. A gyerekeknek külön gyereksarok. Az éppen megpihenni vágyóknak meg teaház, rajz/fotókiállítás, filmvetítés. És az egésznek a közepére oda kellene állítani néhány rendkívül kommunikatív, és az egész programot kívülről ismerő embert - lehetőleg jelmezben -, hogy az újonnan érkezőket üdvözöljék, és a tanácstalanokat a megfelelő helyre irányítsák. Hogy az, aki belép, azt érezze, megérkezett valahová, ahol várják, ahol a házigazdák barátságosak és törődnek vele.
Aztán lehetne valamiféle verseny, ami átszövi az egész (mondjuk fél) napot. Mondjuk pontokat lehetne gyűjteni a különböző helyszíneken a programokban való aktív részvételért , és aki a legtöbb pontot gyűjti be, az kaphatna valami ajándékot. Ez nagyobb aktivitásra és hosszabb ottmaradásra ösztönözné az embereket. És szerintem az se lenne rossz ötlet, ha évről-évre kiválasztanánk egy központi témát: egy művet, egy korszakot, egy népet, egy művészeti ágat, ami körül a LEP forogna. Így biztosan nem válna unalmassá a dolog azoknak sem, akik már (egyszer vagy többször is) jártak LEP-en. Szerintem sokkal több lenne a visszatérő látogató, mert az emberek kíváncsiak lennének, mi lesz legközelebb...
Hát, pillanatnyilag ezek az ötleteim - és még sok más is. Lehet belőlük szemezgetni. Ha láttok benne fantáziát, én bármikor szívesen leülök beszélgetni róluk bárkivel, aki esetleg kacérkodik a jövő évi szervezés gondolatával...
Üdv,
Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Elrond Vilya
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Namarie, örülök, hogy személyesen is megismertelek!
- Gandalf
- Nem elérhető