Vallás

Több
17 éve 4 hónapja #334752 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Vallás

Snuffles írta: Nem azért, de legjobb tudomásom szerint 100 ember kell egy vallás megalapításához. Az, hogy a wicca ennyire menő lett, hát ehh. Nem akarom így konkrétan lenépbetegségezni, mint az emót, de nyilván nem "menő" dolog katolikusnak lenni, de boszorkánynak már annál inkább.
Én csak ebből és persze magamból indulok ki. Én is voltam 15 éves, habár wicca sosem.

Snuff, ne szóld le a wiccát. Vannak olyanok, akik tényleg komolyan követik. Pl. nekem is egy barátnőm, és ő nem azért, mert menő.
Szerintem amég egy vallásban nincs emberáldozat, az addig jó vallás.

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 4 hónapja #334751 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Vallás

Arwenwitch írta: Nem tartozom magyarázattal! Senkinek nem fogok mentegetüzni hogy mit miért teszek és mondok. Ha majd valakinek felkeltettem az érdeklődését felveheti velem a kapcsolatot...

Ezek szerint ne várjak választ a kérdéseimre? Hát hümm... :-)

Fela: Jézusom, neee. :D :D

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 4 hónapja #334750 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Vallás

Snuffles írta: Nem azért, de legjobb tudomásom szerint 100 ember kell egy vallás megalapításához.

Tolkienita hit, hm? :deal:

A végén még állami támogatást, meg egy százalékokat is kaphatnánk :mrgreen:

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 4 hónapja #334749 Írta: Arwenwitch
Arwenwitch válaszolt a következő témában: Vallás
Nem vagyok emos. És 1-2 kivételével nem is nagyon szeretem őket! Sok fiatal avval tölti el az idejét hogy sajnáltatja magát! Azt mondják szenvednek, vagdossák az ereiket, és végig sem gondolják az egészet! a legtöbbnek fogalma sincs mi az szenvedni, vagy azt kívánni bárcsak vége lenne... ezzel foglalkoznak ahelyett hogy megpróbálnák észrevenni az élet szép dolgait is! A legtöbbjük belefullad abba a nyomorúságba amit saját maguk kreáltak!

Több
17 éve 4 hónapja #334748 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Vallás

Missy írta:

Snuffles írta:

Kar'sa írta: Snuffles: a wicca is egy vallás... ;)

Mivel mostanában minden 15 év alatti kislány wicca "vallású", csak humbugnak tudom venni.

A fele a tetejébe "emo" is.

LOL, meg vannak a rocker kiscsajok, LOL... Jézusom, de utálom az ilyen divatmajomkodást... Az ember ne a tömeg után menjen, hanem merje felvállalni önmagát!
Annyira nevetségesek ezek a tipikus iskolai klikkek...
A $zők3p!c$ák halmaza, akik a tizes szorzótáblát se tudják,
a műrocker kiscsajok, akik otthon Barbieval játszanak,
a nagy emo leányzók, akik közben vihognak mindenen...
Nem tudom, valahogy nekem ez mindig annyira égő volt, hogy most *ÉN* csináljam azt, amit mások? Áááh.... menjen a fenébe a beilleszkedés, ha a személyiségem az ára. Magányos farkas vagyok, aztán kész. [size=9:33ottwe6](vámpír, most éppen a BF-on, de lényegtelen)[/size]

[size=9:33ottwe6](nocsak, most már tényleg nagyon OFFosodunk...)[/size]

Ismétlem:
wicca =/= boszorkányság

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 4 hónapja #334747 Írta: Snufi
Snufi válaszolt a következő témában: Vallás
Nem azért, de legjobb tudomásom szerint 100 ember kell egy vallás megalapításához. Az, hogy a wicca ennyire menő lett, hát ehh. Nem akarom így konkrétan lenépbetegségezni, mint az emót, de nyilván nem "menő" dolog katolikusnak lenni, de boszorkánynak már annál inkább.
Én csak ebből és persze magamból indulok ki. Én is voltam 15 éves, habár wicca sosem.

"Well, I'm back."

Több
17 éve 4 hónapja #334743 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Vallás

Snuffles írta:

Mivel mostanában minden 15 év alatti kislány wicca "vallású", csak humbugnak tudom venni.

A fele a tetejébe "emo" is. De azt nem állítanám, hogy ilyen-olyan vallásúak. Nagyon bizonytalanok ebben a korban, most keresik önmagukat.Sokan keverik a wiccát a boszorkánysággal. És mivel a boszorkányságot menőnek tartják... így az összhatás kicsit fura lehet. De ez már OFF.

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
17 éve 4 hónapja #334741 Írta: Arwenwitch
Nem is tudom hol hallottam elöször! De mindíg is érdekeltek hasonló dolgok...Még apám is járt szeánszokra és mesélt azokról a dolgokról amiket ott tapasztal meg. Amúgy pedig lehet, hogy "a hozzászólásomból nem sok értelem sugárzott ki" és talán az én hibám is... De tudod mit! Itt az MSN címem: arwenwitch@citromail.hu az e-mail címem: angel4492@freemail.hu
Nem tartozom magyarázattal! Senkinek nem fogok mentegetüzni hogy mit miért teszek és mondok. Ha majd valakinek felkeltettem az érdeklődését felveheti velem a kapcsolatot...

Több
17 éve 4 hónapja #334740 Írta: Ben
Már ne is haragudj, de ez kezd elmenni OFF irányba... :-) Dreamer az "arc nélküli médium" kifejezést magára a fórumra, illetve en bloc az url (= internetes) kommunikációra értette, amin nem változtat az, h fórumon, mailben, msnen etc. folyik, attól ugyanúgy arc nélküli marad, és hiányzik belőle pl. a hangsúly, stb. Az ember kénytelen valamiféle véleményt kialakítani a másikról, ha nincs más, hát néhány sor alapján.

De hadd térjek vissza a tárgyhoz. Ha már valóban ennyit olvastál a wiccáról, akkor lenne pár kérdésem nekem is, mert nem vagyok járatos e téren: mégis mi a szerepe a wiccának? Mert nekem az általad lentebb elmondottak alapján kissé utópisztikusnak tűnik ez az egész. Persze lehet, hogy tévedek, ezért is lenne jó, ha egy kicsit bővebben kifejtenéd...

Kar'sa: A wiccát magyarul sztem leginkább az "újboszorkányság" szóval lehetne jellemezni, és így már mindjárt más. :-)

Több
17 éve 4 hónapja #334737 Írta: Kar_sa
Tény, Dreamer, hogy nagyon leugattad szerencsétlen leányzót, ám sajnos az is elég nyilvánvaló, hogy az ő hozzászólásából se sok értelem sugárzott ki...

Arwenwitch: Egykét dolgot megkérdeznék azért: hol hallottál először a wiccáról? Miért kezdett el érdekelni?
[size=9:1ffbqon5]Nagyon remélem, hogy a dolognak még csak véletlenül sincs köze egy bizonyos TV-sorozathoz...

(és igen, egyetértek Dreamerrel; egy tizenötödik életévét betöltött értelmes lánynak valóban jobb helyesírása és fogalmazásmódja lehetne...)[/size]

Ó, és még annyit hozzátennék: kérlek véletlenül se keverd a wiccát a boszorkánysággal. A két dolog - hogy is mondjam -, igencsak távoli rokonságban áll csak egymással...

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 4 hónapja #334735 Írta: Arwenwitch
(Én viszont olyan ember vok aki kerek perec kimondja a véleményét so most is azt teszem!) Akkor mit szólnál ha felvennél msn-re kicsit jobban megismernél. És akkor már nem csak egy "arc nélküli médium" leszek! Tudod naon nem csípem az olyan embert aki első ránézésre ítél meg valakit! ha adsz egy esélyt akkor bebizonyítom hogy az első benyomás nem mindíg az utolsó... de am ne hidd hogy ezzel te teszel szivességat nekem! nem vagyok egy megalázkodó típus!

Több
17 éve 4 hónapja #334734 Írta: Dreamer_KF
Dreamer_KF válaszolt a következő témában: Vallás

Arwenwitch írta: Nah kisapám neked aztán megvan a véleményed!:P Én pedig még egyszer kihangsúlyoznám: LEHET hogy wicca! Még nem tartom magam a gyakorlójának csak olvasok róla! És am meg ne is haragudj de nem is ismersz honnan veszed hogy buta vagyok vagy egyártalán... ha ebből a pár sorból te meg tudsz ítélni egy embert akkor gratulálok! De ha itt úgy fogadják azt aki nyiltan közeledik és megpróbál ismerettséget kötni, hogy egyből (magyarán szólva) lehülyézik és leugatják... akkor nekem itt nincs keresnivalóm! Köszi a fogadtatást...

Akár tetszik, akár nem, a hozzászólásod után tudlak csak megítélni, hiszen ez egy "arc nélküli" médium. Ha akarod, mondatonként is kiemelhetem, hogy mi volt a bajom a bejegyzéseddel :)

Hidd el, ha le akartalak volna hülyézni, vagy "leugatni", akkor azt tettem volna.

"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair

Több
17 éve 4 hónapja #334733 Írta: Arwenwitch
Nah kisapám neked aztán megvan a véleményed!:P Én pedig még egyszer kihangsúlyoznám: LEHET hogy wicca! Még nem tartom magam a gyakorlójának csak olvasok róla! És am meg ne is haragudj de nem is ismersz honnan veszed hogy buta vagyok vagy egyártalán... ha ebből a pár sorból te meg tudsz ítélni egy embert akkor gratulálok! De ha itt úgy fogadják azt aki nyiltan közeledik és megpróbál ismerettséget kötni, hogy egyből (magyarán szólva) lehülyézik és leugatják... akkor nekem itt nincs keresnivalóm! Köszi a fogadtatást...

Több
17 éve 4 hónapja #334730 Írta: Dreamer_KF
Nos akkor..

Wicca ügyben ismerem a magyar legrangosabb "vallásgyakorlókat". Azaz a főpapot és feleségét. Most Hollandiában vannak, mert ott több profitot remélnek a vallásukból.

Amit tőlük megtudtam (heti szinten találkoztunk másfél évig), hallottam, azok alapján a Wicca igenis egy kőkeményen XXI. századi vallás, ami azt állítja, hogy ilyen-olyan gyökerekhez nyúl vissza. Holott mixelt zagyvalék az egész.
Igenis vannak szabályai, és ugyanolyan liturgiát követel, mint bármely más vallások.

Ha már 15 éves vagy, akkor inkább figyelj a magyar nyelvtan nevű intézményre, semmint a wiccás könyvekre.

Valóban szabad országban élünk, és valóban annak a vallásnak a gyakorlójának hiszed magad, aminek csak szeretnéd. Ettől persze még buta maradsz.

"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair

Több
17 éve 4 hónapja #334728 Írta: Arwenwitch
Uh!! Ez kicsit terjengős lett:D:D de nem baj!

Több
17 éve 4 hónapja #334726 Írta: Arwenwitch
Nah már most!! Én nem vok 15 év alatt mert 15 éves vok:P so már betöltöttem... :P :D és am nekem mind1 ki mit gondol erről a dologról mert szabad országban élünk... de azért mégis:P szentem egy kicsit többet meg kéne tudni róla mielött leírná az ember abból amit innen-onnan hall:P A Wicca a világ egyik legszabadabb vallása úgy tiszteled az isteneit ahogy akarod... a szertartásokat is a kedvedre alakíthatod úgy ahogy neked a legjobb! Csak egy szabály van: Tégy amit akarsz de ne árts másoknak! Amúgy egyenlőre még én sem gyakorlom és viszonylag keveset tudok róla de olvasgattam vettem könyveket... és am divat?! Lehet hogy van aki azért csinálja és annak gondolja de vannak olyanok is akik épp olyan komolyan foglalkoznak vele mint mondjuk a keresztények a saját vallásukkal... Nézz meg engem például! Itt vok 15 éves anyám részéről egy naon szígorú katolikus családból származom... és ott tartok hogy lehet hogy wicca lessz belőlem...

Több
17 éve 4 hónapja #334690 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Vallás
Dreamer: ez LOL :lol:

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 4 hónapja #334673 Írta: Dreamer_KF
Meg kell mondanom, hogy a tudomány vs. vallások dologban a neten akadtam valamire, ami szintén ezt veszi elő. Több, rövid summázott, képekkel tarkított vonalban veszi végig az állításokat, s legvégén ugyanígy a vitáról közöl egy tudósítást.

a link:

thepaincomics.com/Science%20vs.%20Norse.jpg

"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair

Több
17 éve 4 hónapja #334591 Írta: Ben
Jaja, van .lap.hu oldal is a wiccáról. Lehet h a gyökereik régiek, de ez inkább afféle divat, egy a sok, összefoglaló néven "neopaganizmus"-nak mondott ilyen-olyan irányzat közül, amelyek nagyjából a század közepe táján jelentek meg. Igazából nem tekinteném vallásnak, mint ahogy a többi, hasonlóan okkult marhaságot sem. :roll: (Ettől függetlenül, akinek ez tetszik, csinálja nyugodtan, szíve joga.)

Egyébként a Rubicon 2005/7. számában van pár cikk a wiccáról meg az újboszorkányságról.

Több
17 éve 4 hónapja #334587 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Vallás
Akkor ebben asszem megeggyezik a véleményünk! :D

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 4 hónapja #334585 Írta: Snufi
Olvastam őket régebben, lap.hu oldalakon is olvasgattam anno mindenfélét, amikor először hallottam erről a népőrületről. Ismerem, csak nehéz elismernem, hogy vallás. Még akkor is, ha a gyökerei régiek.

"Well, I'm back."

Több
17 éve 4 hónapja #334584 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Vallás
Pedig elvileg tényleg vallás.

Na az is igaz, hogy manapság mindenre rá lehet sütni, hogy vallás... :roll:

Amúgy wikin van róla szócikk, ha érdekel. ;) Na mondjuk nem tudom mennyire hiteles.

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
17 éve 4 hónapja #334580 Írta: Snufi

"Well, I'm back."

Több
17 éve 4 hónapja #334576 Írta: Kar_sa

Snuffles írta: Ezt a beszélgetős topikban tedd fel inkább kérdésként, mert ez a vallás topik :)

Snuffles: a wicca is egy vallás... ;)

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 4 hónapja #334568 Írta: Snufi
Ezt a beszélgetős topikban tedd fel inkább kérdésként, mert ez a vallás topik :)

"Well, I'm back."

Több
17 éve 4 hónapja #334567 Írta: Arwenwitch
Van itt valaki aki érdeklődik a wicca iránt vagy esetleg más okkult dolgok iránt vagy mondjam azt hogy téves szám és lépjek le? :D

Több
17 éve 5 hónapja #328920 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Vallás
Semmi baj, nyugodtan javítsd, elnézést, hogy rosszul írtam.

Az általad említetteknek figyelmébe ajánlom azt az evangéliumi részt, ahol Jézus a vámszedő és a farizeus történetét meséli el:

Mindekettő bemegy a templombe, a vámszedő bűnbánatot tart, a farizeus meg hálát ad Istennek, hogy ő nem olyan bűnös, mint a vámszedő.

"Ne ítélj, hogy ne ítéltessél".

Amúgy nem csak vallásosokra jellemző ez a hozzáállás, hanm e az élet sok területén. "Én vagyok az okos, te meg a hülye, semmi keresnivalód itt" - és ennek ezer meg ezer változata.

ha jobban belegondolzs, nem csavargattam a szót.

Olvasd el Babitstól az Örökkék ég a felhők mögött vallomás helyett hitvallás c. írását. (Verei között van)

De ha gyorsan megtalálom, mindjárt adok egy linket, vagy egy szöveget.

Többieknek is ajánlom, márcsak azért is, mert nagyon szép, és egy igaz ember írása.

na, meg is van:

Örökkék ég a felhők mögött

(Vallomás helyett hitvallás.)

Az első könyvem első oldalára a

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 5 hónapja #328909 Írta: Kar_sa

Phaedra/Namarie írta: Kar'sa: katholikosz=egyetemes. Vagyis minden embert elfogad. ha így van, vagy legalábbis törekszel rá, katolikus vagy. De vallásos az biztosan. 8)

Ez a szavak csavargatása, már bocs... :)
Szóval nem sok értelme van... a katolikus *vallás* pedig sajnossajnos (de azért szerencsére *is*) nem csak mások elfogadásáról szól...
Azt sajnálom leginkább, hogy a legtöbb "mélyen" vallásos ember akit ismerek ooolyan fenemód el van telve magától... Nem szeretem, ha valaki úgy áll önmagához, hogy "húúú, én milyen jó ember vagyok, milyen vallásos, mások bezzeg bűnös kutyák, hogy pusztulnának ki"... Ez mintha enyhén képmutató lenne...
Ezért is keresem az olyan papokat, akik jól beszólogatnak azért a hívőknek is, hogy na azért ám tessék kérem várni, mi se vagyunk különbek...
Most nemrég eltévedtem egy ilyen "keresztyény ifjak közössége" misére, hát a legtöbb ember mélységesen visszataszított, ahogy azt ecsetelték, hogy "óh, kérlek Uram, segíts azokon, akik nem hisznek, hogy ők is olyan tökéletesek legyenek mint mi"... fújjj... oda se megyek többet...

[size=9:2quv8mm8](bátorkodtam kijavítani a nevem helyesírását...)[/size]

Kārātārānen a áirâë...

Több
17 éve 5 hónapja #328906 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Vallás

Snuffles írta:

adangeleb írta: A Bibliát meg érdemes olvasni, mielőtt élesen megkritizálnánk a kinyilatkoztatását.

ez eddig rendben is van, csak nekem nehezen áll rá az agyam arra, hogy olvasok egy régi szöveget, amelyet magyarra elég régen fordítottak és megállapítsam egy-egy félmondatról, hogy "ó, szóval ezzel azt akarta kifejezni, hogy...". Nekem ez sajnos nem megy, de akkor se menne, ha azért akarnám megérteni, mert hiszek benne.
Egyébként meg a kérdéseimre ettől még nem kapok választ, csak azt, hogy olvassam el alaposan. Olvasd el te, és meglátod, hogy a mészárlások benne vannak, hiszen tudod te is nagyon jól, másrészt nem megkritizáltam a nagy isteni kinyilatkoztatást, csak felvetettem néhány érdekes momentumot a Bibliából. Valóban nem én kerestem ki őket! Ebben teljesen igazad van.

Értsd már meg, hogy én nem támadok, hanem érdeklődöm.

vannak új kiadások, új fordítások is. A Szent István társulat kiadást ajánlom, az nincs kicsavarva(értsd: nem szektás) és mai nyelven van. (Tehát: a régies kifejezésekt átültették magyarrapl: ebbér=férfiprostituált díjazása) ráadásul szövegmagyarázatok is vannak benne.

Karsa: katholikosz=egyetemes. Vagyis minden embert elfogad. ha így van, vagy legalábbis törekszel rá, katolikus vagy. De vallásos az biztosan. 8)

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 5 hónapja #328266 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Vallás

adangeleb írta: Nos amennyiben a vallás mémje az összes mémre veszélyt jelent, úgy a mémeknek igyekezniük kellene ezt az egyet megszüntetni.

Mint említettem, a vallás esetében nem egyetlen mémről van szó, hanem egy egész mém-kompexről, többek között ennek is tudható be a sikere, ráadásul itt működik egyfajta pozitív visszacsatolás is, hiszen ugye a vallás fontos részét képezi a hit, ami feltétlen bizalmat jelent mindabban, ami a vallási mém-komplex része, akár a bizonyítékok hiányában, akár a cáfoló bizonyítékok jelenlétében. Veszélyt azonban a vallás ettől függetlenül egyáltalán nem jelenthet más mémekre nézve (tény persze, hogy mondjuk a középkori kereszténység igen erőteljes nyomást gyakorolt a felbukkanó új mémekre), ha így volna, akkor mára minden ember hasonló módon és hasonlóképpen gondolkodna (és nem csak Istenről, hanem gyakorlatilag mindenről), a kultúránk pedig végső haláltusája előtt a totális dermedtségbe merevedne, ez pedig nem volna előnyös a vallás mémjeinek (sem), hiszen ezzel saját létüket veszélyeztetnék, pont úgy, mint az öngyilkos mémek. Ráadásul azt is vedd hozzá, hogy mém gyakorlatilag szinte bármi lehet, kezdve egy divatirányzattól egészen addig, hogy mondjuk valaki szerint tejszínhabbal jobb-e az eper vagy annélkül. Aztán nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ez egy természettudományos elmélet (sőt, a kitalálója, Dawkins kifejezetten vallásellenes is volt), következéképpen nem igazán tulajdonít szerepet annak, hogy a vallás mit gondol saját magáról vagy akármi másról. Csupán egy mém-komplexként kezeli a sok közül, nem többnek.

adangeleb írta: Viszont úgy néz ki, hogy a vallás mémjét egyetlen más mém sem akadályozta ez idáig, mert ugyebár mémek, ha léteztek, akkor már azelőtt is léteztek, mielőtt az ember megismerte volna őket és a vallásnak mindvégig komoly szerep jutott és jut az emberek életében. Ennek akkor következménye van a mémek létére.

Persze, de mint mondtam, a memetika a tudatunkat gyakorlatilag az agyunkban többé-kevésbé megtelepedett és állandóan cserélődő mémek sokaságának tekinti (gyarolatilag úgy is fogalmazhatunk, hogy az agyunk a hardver és a mémek rajta pedig a szoftverek), következésképpen az hogy a vallás sok emberben egy viszonylag stabil mémkomplexet képez, még mindig nem gátolhat meg más mémeket abban, hogy másokban egészen más mém-komplexeket hozzanak létre, pl. a tudományt.

adangeleb írta: Nem lehet, hogy ez a memetika leginkább egy kiváltképpen jellegzetes absztrakciós formája a kuturtörténet megfogalmazásának a darwini nyelven?

Lényegében igen de ennél azért kicsit többről van szó, hiszen mémekről nem csak kultúrtörténeti vonatkozásban beszélhetünk.

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.055 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére