Versek
- Arwenstar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Csengő nevetésük álomfakasztó,
Vízesés morajában játszó harangszó,
Szemük, mint a bölcsesség tükre,
Kezük maga a jóság eszköze.
Szavuk,akár a varázspálca,
Teremtő erővel van megáldva,
Szomorú énekük szívet facsaró,
Közelségük elrepít e világból.
Sziasztok,rég nem jártam errefele...Ezt a verset tekintsétek üdvözlésnek.(Azért nem bánnám,ha kapnék rá kritikát )
Az élet keresztjei olyanok,mint a kotta keresztjei:felemelnek.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Arlith
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
"God's away, God's away
God's away on business, business"
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kar_sa
- Nem elérhető
A dallam ritmusát írtam be.
Igazándiból elég lassúak a titik is, úgyhogy azért gondoltam úgy, hogy a szövegnek ezt nem kell feltételenül követnie, esetleg többletet jelenthet egy hangsúlyos első szótag énekben...
Mindenesetre a problémád értem és megértem.
A témát tekintve is, sőt kifejezetten nagyon eltaláltad, hogy ez ilyen "már hallottuk vagy 953-szor"-féle indítás.
Rá kéne állnom már a megírására, úgy látnád, hogy ez miért is helyénvaló a kontextusban...
Kārātārānen a áirâë...
- Arlith
- Nem elérhető
tá-á-á-titi-tá-á-á télen a tó (tá-ti-ti-tá) -> té-éé-lena-tó-óó
titi-tá-á-á jeges ég (ti-ti-tá) -> jeges-é-ég
titi-tá-á tükre kék (tá-ti-tá)
ez idáig kiru időmértékes (-uu-uu--u-)
titi-titi-tá-á-á belepi a hó (ti-ti-ti-ti-tá)->bele-pia-hó- és ha így? tá-ti-tá-ti-tá
titi-tá-á-á tetején (ti-ti-tá)
titi-tá-á-á fut a fény (ti-ti-tá)
Ide annyi a megjegyzésem, hogy belepi a hó nélkül a ritmus (-uu-uu--u-uu-uu-)
titi-tá-á s hirtelen (tá-ti-tá!)
A hirtelen első szótagja hangsúlyos, akárhogy nézem is.
titi-titi-tá-á botlik feketén (tátátititá) (vagy tátitátitá)
titi-titi-tá-á lenn a part mentén (tátitátátá)
titi-titi-tá-á hol holdsarlóként (titátátátá) vagy (tátátátátá)
titi-titi-tá-á zöld holdsarlóként (tátátátátá)
titi-titi-tá-á hullámzik a víz (tátátititá)
Nohát csak az általad definiált x sort néztem végig, és nem stimmel- bár a belepi a hó, majd a s hirtelen után következő sorok mutatnak ritmusukban némi következetességet (mintegy az első szoros ritmusú sorokba beleszövődik egy kevésbé szoros, ámde még ütemhangsúlyosnak tekinthető izé).
De ez is eltünedezik, kiúszik az ember füléből. És aztán a sötétség atyja, sötétség fia szakasz vezére inkább a gondolatrimus, bár ez is ütemhangsúlyos tulajdonképpen.
Nem örülök, hogy nekem van igazam. Olyan meggyőző volt az a képlet. Pedig mélyen lekotortam zenei múltam emlékeibe, hátha mégsem.
"God's away, God's away
- Arlith
- Nem elérhető
A téma meg: öregem, balladai hagyomány így vagy úgy, de ha 953-szor nem hallottam volna a szerencsétlen tyúkokról, akik hattyúként tengetik életüket, akkor egyszer sem. Balladai témához szabad nyúlni, csak legyen benne valamennyi, hát talán újdonság, újítás, új üzenet, hangulat, áthallás, akármi. Mert ez így akkor is unalmas. Ugyanolyan, mintha arról írnál, hogy "kerek a hold, hű de szerelmes vagyok"- najó ez így elég blőd, de valami hasonlóra gondolok.
A fentieket még megpróbálom (magamnak főleg) bebizonyítani, csak le akartam írni, mielőtt elfelejtem.
"God's away, God's away
- Anonymous
- Témaindító
- Látogató
- Kar_sa
- Nem elérhető
Örülök, hogy észre lehetett venni, hogy három... a biztonság kedvéért odaraktam a dupla-triplapontokat.Arlith írta: Szofi énis énis
Kar'sa: Öhm. Hogyismondjam. Ez a vers tulajdonképpen három. Segítek figyeld a szerkezetet, meg a ritmust. A téma meg, bár lehet,hogy csak én nem értem, vagy hiányzik belőlem az empátia- vagy valami hasonló- de nem biztos, hogy... nos nem biztos, hogy megér egy verset. Meg uncsi is tulajdonképpen. És azért merem ezt ilyen pofátlanul az arcodba vágni, mert 1. szombaton lesz alkalmad fizikailag is visszaadni (én bírom a verést) 2. mert remélem, hogy érted mire gondolok.
A ritmus eleve érdekes, az elején még viszonylag tartom, aztán mea culpa, úgy döntöttem, jó lesz másképp is...
A dallama (igen, ez is dal) ilyen
tá-á-á-titi-tá-á-á-
titi-tá-á-á-
titi-tá-á-
titi-titi-tá-á-á-
titi-tá-á-á-
titi-tá-á-á-
titi-tá-á-
titi-titi-tá-á-
titi-titi-tá-á-
titi-titi-tá-á-
titi-titi-tá-á-
titi-titi-tá-á-
titi-titi-tá-á-á (blahblahblah) ritmusú, és a versszakokban az utolsó tá-á-á, összeolvad a következő kezdő tá-á-ájával... ( "valahol " fenn is van a szám a zenetopicban...)
Időközben visszaraktam a régi sortördelést, úgy döntöttem elveszett néhány dolog az összevont sorok miatt... különös tekintettel a versek valódi időrendjére...
A témáját tekintve... balladai homály, drága
Amúgy egy novella beágyazott része, magában nem feltétlenül önálló alkotás... Meg mondjuk még lehet folytatom, csak munkahelyemen ez volt a legideálisabb mentéshely...
Kārātārānen a áirâë...
- január
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
öt hét és újra a valóságnak élek
öt hétből öt könyörgés az életért
vagy inkább a halálért
mert még az is jobb annál
annál a fájdalomnál amit egy öt hét adhat
és eszembejut Blú
óóó te szerencsétlen ha láttad volna magad....
mert az amit egy szer adni tud
azért követel is.... egy lelket
és nemcsak követeli
de el is veszi
de ha nem kapja meg azt a lelket
akkor tesz érte hogy megkapja
összeszorítja kitépi mindenestől
megcsavarja és eldobja és
és..
csak nevet.
Blú négy nappal hamarabb jött mint én
nem értettem miért ordít
nem tudtam mi fáj neki
aztán rájöttem ki vagy..
és akkor én lettem a Blú
aki ordított ....
mint a kisgyerek akinek elvették a játékát...
- Arlith
- Nem elérhető
Kar'sa: Öhm. Hogyismondjam. Ez a vers tulajdonképpen három. Segítek figyeld a szerkezetet, meg a ritmust. A téma meg, bár lehet,hogy csak én nem értem, vagy hiányzik belőlem az empátia- vagy valami hasonló- de nem biztos, hogy... nos nem biztos, hogy megér egy verset. Meg uncsi is tulajdonképpen. És azért merem ezt ilyen pofátlanul az arcodba vágni, mert 1. szombaton lesz alkalmad fizikailag is visszaadni (én bírom a verést) 2. mert remélem, hogy érted mire gondolok.
"God's away, God's away
- Kar_sa
- Nem elérhető
...télen a tó
jeges ég
tükre kék
belepi a hó
tetején
fut a fény
s hirtelen
botlik feketén
lenn a part mentén
hol holdsarlóként
zöld holdsarlóként
hullámzik a víz
s ott úszik lenn tíz
fekete madár
hol a part kopár;
fekete hattyúk...
...ők úsznak ott
komoran
álmosan
mindük átkozott
mert régen
emlékben
ember volt
mindegyik testben
s ember lélekben
fiatal leány
volt rég mindahány
de gonosz varázs
ősi átkozás
változtatta át
mind a tíz leányt;
fekete hattyúk...
...ők úsznak ott
sötéten
sötétben
éjjel a tornyot
árny lakja
s elhagyja
valaki
lemegy a partra
sötétség atyja
sötétség fia
bűvös figura
nagy erő lakja
s elvarázsolja
a tíz madarat
átkozottakat
rabok maradnak
örök madárnak
s tovább úsznak ott;
fekete hattyúk...
Kārātārānen a áirâë...
- JBL
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Szofi
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
(angol jellegű szösszeneteimre való nem reagálásotokat akként értelmeztem, h nem igazán tartjátok említésre méltónak. ellenkező esetben nyüffenjetek rá vmit. igen, ki vagyok éhezve minden reakcióra.)
"Ölelj örömödbe, Fényhozó!"
/W.S.: Médeia/
- Altaris
- Nem elérhető
Őszinte is nem bántasz... elijeszteni meg senki sem tud ha én le akarok írni valamit Ha nem is az lesz belőle, aminek szántam [size=9:3ibh5dnf]A többire privit írtam![/size]Sötét Úr írta: Altaris: A Mit érzek? tényleg kusza gondolatok sora, átgondolatlan, rendezetlen - a mentsége, hogy őszintének tűnik. És hát, ami rím van benne, az többnyire nálad is ragrím. Viszont a második versszak második felétől egy fia rím sincs benne... Tovább nem piszkállak, bántani vagy elijeszteni nem áll szándékomban. Elvégre megosztottad velünk az érzéseidet, és az is egy tisztelendő dolog, komoly bizalom jele. Azt is értékelni kell! De nem feltétlenül versként kell értékelni.
Sötét Úr egy baráti ölelést küld neked, ha félre nem ugrasz
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- nn ms.j sAw
Altaris: A Mit érzek? tényleg kusza gondolatok sora, átgondolatlan, rendezetlen - a mentsége, hogy őszintének tűnik. És hát, ami rím van benne, az többnyire nálad is ragrím. Viszont a második versszak második felétől egy fia rím sincs benne... Tovább nem piszkállak, bántani vagy elijeszteni nem áll szándékomban. Elvégre megosztottad velünk az érzéseidet, és az is egy tisztelendő dolog, komoly bizalom jele. Azt is értékelni kell! De nem feltétlenül versként kell értékelni.
Sötét Úr egy baráti ölelést küld neked, ha félre nem ugrasz
- Altaris
- Nem elérhető
Mit érzek?
Fejemet válladra hajtom,
s ott én nyugodtan alszom,
semmitől félni nincs okom,
szeretlek, ennyi a dolgom.
Mert senkitől nem leszek boldogabb,
ha nem látlak, én leszek komorabb,
ha nem érezhetem kezem kezedben,
leszek szomorúbb, idővel egyre-egyre.
De ma még itt vag! Ölelsz, szeretsz!
S az én szívem sürget: felelj, felelj!
Hallgatok rá, nem tehetek egyebet:
Kimondom, hirdetem: Szeretlek, szeretlek!
_______
[size=9:3loex3o1] kusza gondolatok, mint ahogyan az érzéseink is azok ...[/size]
ragrímről: nem szép. régen én is azt hittem, milyen ügyes rímeim vannak, és felvilágosítottak, hogy az nem rím. azóta beláttam, bár tetszik még az az írás... végülis a gyermekem mint a többi.
Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
Elvégre ha valaki ír valamit, legügyögi papírra, az még nem vers, hiába van a sorok végén ugyanaz a három vagy négy mgh-msh kombináció. Persze az írója minősítheti versnek, de amint beírja valami ilyesmi helyre, rögtön kiderül, hogy az csak gondolatkezdemény, nemhogy vers. Csiszolgatni érdemes persze, ez az amit én nem szoktam. Mostanában úgyis csak magamnak írok, de ha tényleg megyek versestalira, azt azért kipofozom, hogy úgy tűnjön, mintha szívvel-lélekkel törődnék azzal, amit kiadok a kezem alól. Csak éppen az eredeti gondolatokat megváltoztatni nem szeretem.
Meg eltérni a tárgytól, amit szintén sikerült.
"Well, I'm back."
- Zarándok(Mist)
- Nem elérhető
Szméagol írta: De ha valaki direkt használ ragrímet, mert szereti, és nem azért, mert nem tudna valódi, tiszta rímet írni, az miért baj?
teljesen mindegy, hogy ki mit tudna és ki mit szeret, egyelőre itt mindenkit az alapján 'ismersz', hogy mit ír. bajnak meg azért baj, mert ha rímes verset akarsz írni, akkor tudomásul kell venni, hogy annak vannak szabályai, amitől ha eltérsz az lehet jó, de ha félig olyat csinálsz - mint a ragrím -, az semmi más, csak dilettantizmus vagy igénytelenség.
[size=9:31f55c5t]a versírás alapesetben szerencsére még mindig nem teljesen individuális, ahogyazénkicsiköltőilelkemnekteccik-kérdés. vagy ha az, akkor leborulunk pl mecsi előtt, aki ebben a műfajban is képes maradandót alkotni [/size]
vses tali jövő szombaton asszem délutántól nekem jó, ha minden igaz...
a soul in tension thats learning to fly
condition grounded but determined to try
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
- Szméagol
- Nem elérhető
Alcarcalimo írta:
Sötét Úr írta: Drága barátaim, a ragrím nem érdem! Csupa ragrímből verset írni olyan, mint meghívni a legkedvesebb barátodat születésnapján, hogy elvidd a McDonalds mellé, hogy együtt élvezzétek a sült krumpli "illatát".
... de azért adsz neki szalvétát is... elvégre szülinapja vagyon.
Agree.
De a legnagyobb költők is gyakran használnak ragrímet... igaz, ők azért tudnak valamit! De ha valaki direkt használ ragrímet, mert szereti, és nem azért, mert nem tudna valódi, tiszta rímet írni, az miért baj?
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Sötét Úr írta: Drága barátaim, a ragrím nem érdem! Csupa ragrímből verset írni olyan, mint meghívni a legkedvesebb barátodat születésnapján, hogy elvidd a McDonalds mellé, hogy együtt élvezzétek a sült krumpli "illatát".
... de azért adsz neki szalvétát is... elvégre szülinapja vagyon.
Agree.
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Nilla
- Nem elérhető
Három soros
Elhagyni kit szerettél,
S feledni, mert vesztettél,
Kit szerettél.
Nyári kalandban ébredni,
S van valakije, ráeszmélni,
Ébredni.
Zuhogó esőben sétálni,
Könnyeidet elrejteni,
Sétálni.
J. Attilától szerkezetet lopni,
A szerelemért mindent feladni,
Lopni.
(József Attila: Keresek valakit mintájára)
"Egy csepp is növeli a tengert"
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Vasárnap olvasgatok is itt.
Addig itt van valami, egy jó pár hete nem írtam - Örüljetek! - most újra itt egy versike.
Ütközés
Van, aki fél, ezért van bezárva.
Van, kit közönye ítél némaságra.
Van, ki nem látja értelmét. Hallgat.
Van, ki magában sikolt egy halkat.
Félek. Hallgatok is, és néha
sikoltok egy nagyot:
Én nem az vagyok, akinek
hazudtatok!
Jó pillanataimban abban bízom,
hogy hátha…
De hiába
nyitom a számat szelíd szóra.
Ma már minden, MINDEN csak
ütközőzóna.
2007-09-21
- Chyrdan
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
"Mikor halkan leszáll az est,/ Egy szebb világról mesélni kezd/ S láng-lelke fénye falra fest/ Ezer csodát és látomást."
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Szofi írta: Ez szept. 29. és okt.27., ami a legközelebbi időpontokat illeti. A szeptemberit javaslom Szentendrére - max Avakumozunk, ha nagyon cidri van, az októberit meg majd még meglátjuk. Csak egy felvetés, reakciókat várok.
Részemrôl OK és örömmel
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
Nekem reményem nem maradt,
öröm mellettem elhaladt,
eltűnt a messze távolban,
ahol az örök élet van.
Ó Estel, Estel, elmegyek én,
ragyogjon csillag élted egén!
Estel, ó Estel, elhagylak már,
Mandos csarnoka reám vár!
Hiába minden, elpusztít a kín...
Ú-chebin estel anim...
- Szofi
- Nem elérhető
Más: hosszú némaság után tegnap este megint megszólaltak bennem a szavak, és ezek lettek belőlük. (Háttérinfó: Wheel of Time-ot olvasok, angolul. Ujjgyakorlatok, ill. tudom, h klisék, meg gáz, meg nem igazi/őszinte érzés/gondolatfolyam, de olyan már régen nincs...)
Lament for the Spring
I should not be troubled by the past,
I should cover memories at last,
Memories of gilt like icey shadow -
Let there be some green and sunny meadow!
(Oké, gázabb, mint gondoltam, de olyan szépen hangzik. És az a sok angol szó összekeveredett bennem, és ez jött ki belőle. Le7 kötekedni. Szvsz ezt még elbírja ez a topic Mmint az én újrakezdő botladozásomat.)
Foretelling the Past
Swollen stiffness covering the surface
Beneath the eye, on wich the eyelid burned -
Whatever comes to me, surely to surprass
The eye of mind, before the tide be turned.
Lines
Creeping into mind and shaken,
Words became my chemistry;
Boiling pot of Time forsaken
Pouring through the skies to thee.
"Ölelj örömödbe, Fényhozó!"
/W.S.: Médeia/
- Well-of-Souls
- Nem elérhető
Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre
- fqqdk
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw