Versek
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- nn ms.j sAw
No már most, ha csak az első versszakot nézem, akkor nem igazán tudom megmondani, miért éppen a "szemeim" alakot használtad. Ha együtt nézem a második versszakkal (márpedig a verset végig szokás olvasni, nem tartunk két vsz között két hét szünetet...), akkor már dereng - de valahogy mégsem kattan a helyére.
Lehet, hogy magát a versszakokra tagolást kellene felejteni? (Igaz, Te a négysorosokban vagy igazán elemedben, illetve az egész számú többszöröseikben...) De akkor is - a ritmusa annyira nem következetes, hogy egy ilyen nyelvi megoldással kelljen kordában tartani. Nem bántásiból mondom, mert szép, szívhez szóló, őszinte vers. Lehet, hogy csak azért kritizálom, mert bosszant, hogy nem tudok odamenni hozzád, és kihúzni annyira, hogy csak a jót kapd a dologból... Igazán megérdemelnéd.
Szeretettel ölellek!
UI: Viszont a Szeretők topon van. Az utolsó sor dőlt betűsei igazi Szofi-féle találat. Olyasmi, mint Zorrónál a Z betű.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kisvakond
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 0
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szofi
- Nem elérhető
Szeretők
Most úgy szeretkeznék veled!
Gyengéden harapnám füled;
s a hátadon körmöm nyoma:
csak szenvedélyem ostroma.
Ahogy simítnám tomporod,
nézném: a csillag mint ragyog
szemedben - az emlékezet...
Hogy mi voltál - s lehetnék én neked.
Meta-beszéd
Sárgán villant tekintete -
az enyém zöld lobot vetett.
Lesütöttem hát szemeim,
s így kérleltem a Végzetet:
"Add, hogy meglássa, mit érzek!
Hogy meghallja szavaim!
Hogy újra gyúlhassanak fények
Múlt és Jelen tavain!
Add, hogy rájöjjön, mit érez!
Hogy felvállalja - bent és kint!
Hogy meglássa, meg mi mérgez:
hamis remény-magot ha hint..."
"Ölelj örömödbe, Fényhozó!"
/W.S.: Médeia/
- Idhren
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_MODERATOR
Csak most az elkövetkező másfél hónapban, csak önöknek! Mindenki örhüljön!!
Kedves fellépni vágyók!
Ha szeretnétek a Színházi est fényét emelni, jelentkezzetek most!
Határidő: december 21-e, vasárnap éjfél!
Elérhetőségem: idhren ponty amlug kuckac gmail ponty com
Fontos! Azok is jelentkezzenek, akik már szóltak élőben, vagy én kerestem őket, hogy tudjam, kire is lehet számítani valósan! Ne nekem kelljen a továbbiakban kuncsorogni, jöjjenek a levelek szép számban!
Meghallgatás 2 alkalommal lesz:
december 28. vasárnap, és december 29. hétfő.
Időpont még nem biztos, ellenben az tuti, hogy az Ajtósira megyünk, vagy a székház, vagy a színházterem.
Még mindíg a jelentkezésdömping reményében maradok tisztelettel:
Idhren
Szeretlek Titeket Béláim!!!
- Nessa
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Vége van
Meghaltam.
De mégsem, mert
mindig ott
az a mintha-érzés
A csodaszép mesekék
hazugság
Gyűlölt barátság
Újra és újra
Égből a pokolba...
A bizalom öl.
Mint az öngyilkos csiga
Nyáron a sáros pocsolyában
A boldogságunk lábnyomában.
nem értem,
pedig én vagyok:
aki mindig felejt,
sohasem tanul.
Az élet szép,
ne ugorj!
ott az ábránd,
hogy lesz még holnap
Én inkább élek a mának.
Hátha mégsem.
A tető szép
a mélység hívogat...
Ha zuhansz
nem kap el senki.
Így elmenni:
gyáván erőt venni
a félelmen.
Hogy az élet
jobban fájna, mint
az aszfalt.
Gőzöm nincs, hogy ez hogyan jött ide, mi köze van a verses topichoz, ez csak a fejemben uralkodó homály és zagyvaság. Aki megteheti, szerintem törölje.
*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Alapvetően érdekes játék, kísérlet az, hogy egy olyan verset írjon az ember, ami "elfogy". (Magam is írtam már ide a fórumba ilyet, mindenféle matricabékákról meg késedelmes fecskékről, stb.) Az, hogy a vizuális forma alkalmazkodik egyfajta tartalmi asszociációhoz, szellemes ötlet, főleg ebben az alakban, amikor a megvalósítás nem próbál a képversek absztrakciójához hasonlítani, csak felidéz. Ugyanakkor a formából adódóan egy elmúlás-témára kényszerül az ember, amihez az Olvadás cím és vezérmotívum szépen illik. Ez jó!
A vers első versszakával már vannak technikai jellegű gondjaim. A rejtezik / lengedezik rímpár csúnya ragrím, ráadásul a "lengedezik" szó nagyon kirí a szövegkörnyezetből, erőltetett, és ritmustörést okoz. Hasonlóan az öröm / köröm páros is elég szerencsétlen, olyan szinten elcsépelt és magától értetődő, hogy az már fáj - mint a tenyérbe mélyedő köröm.
A második versszak már sokkal szerencsésebb, a harmadik sorában az "így és" szópár azonban megérne némi retusálást. Az első sorban a "jégcsapok" szó utáni vessző ad egy markáns cezúrát, és az ember várná a párját a harmadik sorban is, de ott az "és így" legato átugorja, és hiányérzetet kelt. "Szél süvít így, de nincs hova bújjak" változat már eleve jobb lenne, de szándékosan a leggagyibb megoldást írtam, hogy kitalálhass sokkal jobbat.
A fákon vacogó dér megint csak arra mutat rá, hogy jó dolgokra számíthatunk még tőled, de ismét a válaszsorok (nem így hívják, de most nem jut eszembe) problémásak: "Boldogság helyett jut csak mákony / Ködös érzések és szenvedés". A ritmusgondok amúgy is alapban ott rejlenek a formában, és a sorpárok eltérő ritmusa még ront is a helyzeten, ahelyett, hogy megpróbálná eszközként kihasználni ezt a sajátosságot azzal, hogy az összetartozó sorok ritmusa, cezúrája azonos. Ráadásul a "Boldogság helyett jut csak mákony" csúnyán magyartalan, és még csak nem is archaizáló, bár az a gyanúm, hogy annak szántad.
A 4-5 vsz. számomra a vers csúcspontja, legalábbis technikailag. Ha kiemelem a versből ezt a két versszakot, önállóan is megállja a helyét (viszont a vers többi része darabjaira hullik) - ha nagyon szőrszálhasogató és gonosz lennék, azt mondanám, hogy a többit felejtsük is el, ennyi a vers. Maga a forma+tartalom játék miatt sem mondom, no meg azért sem, mert szőrszálhasogató vagyok ugyan, de gonosz (annyira) nem. (Tudom, egy Sötét Úrnak ezt senki se hiszi el )
A következő két versszakkal alapvetően központozási, hangsúlyozási gondjaim vannak. Az én olvasatomban (ami, nem győzöm hangoztatni, szubjektív, egyéni értelmezésen és talán visszafejtésen alapszik):
"Máshol kéne lenni,
Vagy tenni valamit.
Mindent elfeledni -
Megőrizni, amit:
A napfénypartot,
azt a délutánt,
ahol a harangok -
... és álltunk sután."
Tény, hogy nem csak a központozáson változtattam, de az a sorkezdő "és" csúnyán destruktív az idézett rész második sorában.
Nyolcadik versszak: nagy bánatom, hogy a rím / így még disszonáncnak is rossz. Ennél már az elcsépelt rím / kín pár is jobb lenne (Beteg vagyok. / Botlik a rím. / A szív vacog. / Mi ez a kín?), de némi munkával itt is sokkal jobb, idevágóbb dolgokat lehetne találni. Kéne is, mert az első két sor igen erős kezdés, amire a harmadik még rá is tesz azzal, hogy megindokolja őket. Lehet, hogy nem is kérdés kellene utána...
Utolsó három versszak: érdekes, szabadversre emlékeztető hangulatot vesz a vers azzal, hogy elfogyott a szótagszám. Olyannyira, hogy - bár általában a következetes alkalmazásának híve vagyok - itt elhagynám a központozást és még a nagybetűket is. Ügyes megoldás, hogy az "Álarcok. / Elmenni. / Múlt harcok. / Engedni." más fényt vet az előzményekre, fordít egyet az addigi jelentésen. Nem találtál vele fel forradalmian új dolgot, egész egyszerűen csak azt csináltad, amit kell - de azt szépen, elegánsan, ami talán fontosabb az újdonságnál is. A két levezető versszak ez után már tényleg inkább csak a formáé, illetve egyfajta segítség az olvasónak / befogadónak abban, hogy a vers ne olyan hirtelen, hiányérzetet keltően érjen véget. Ami roppant zavaró benne, az a központozás megléte, és hibás használata.
Összességében egy jó kis csemege az egész, és nagyon örülnék neki, ha kijavítanál benne, amennyit csak lehet. Ha esetleg nyomtatásban is akarod látni, akkor főleg - abban az esetben ugyanis Lassiba is javasolnám.
Még egy adagot gondolkoztam a központozás problémáján, mivel - mint írtam - a következetes központozást tartom követendő példának. Megpróbáltam úgy olvasni a verset, mintha nem lenne benne semmiféle írásjel. Szerintem jobb úgy. Nem divat meg művészkedés okán, hanem mert az értelmezhetősége szabadabb, folyamatosabb. Fontold meg szerintem ezt is!
Gratulálok!
- Idhren
- Nem elérhető
Kedves kreatív, művészettel átitatott barátaim!
Mint tudjátok ezúttal az eddig minden évben megvalósult Tolkien Szülinap kissé más formában kerül idén megrendezésre, mivel nem akadt elég vállakozó ember a nagyrendezvény megszervezésére.
De azért nem maradtunk programok nélkül, és a délelőtti családi ismeretterjesztő rendezvények mellett lehetőségünk nyílt egy gyakorlatilag önálló Színházi Est megszervezésére is, ami olyan színvonalú kell legyen, hogy önmagában is megállja a helyét, mint Tolkien világához kötődő Művészeti est!
Sztem ez egy remek alkalom, hogy mindenki megmutassa, mit tud!
Ezennel hivatalosan is felkérek minden lelkes alkotót, hogy ha érez magában affinitást, tehetséget, rendelkezik a kellő idővel, és energiával egy a színpadi esten bemutatható produkció összehozására (esetleg többre ), akkor ne habozzon velem közölni azt, és jelentkezzen a január 3-án tartott Tolkien Születésnapi Kisrendezvények Színpadi Estjére, mint fellépő!
Természetesen lesz meghallgatás, ahol a bemutatandó produkciókat lemeózzuk, de ez ne rettentsen el senkit, hanem csak sarkalljon titeket minél magasabb színvonalra!
Jelentkezni lehet nálam priviben, msnen, de legjobb lenne az idhren ponty amlug kuckac gmail ponty com emailcímen.
A jelentkezésdömping reményében maradok tisztelettel:
Idhren, az Est főszervezője
- Idhren
- Nem elérhető
Sötét Úr írta:
(És minket jól kihagyott a hivatalos spam célpontjai közül... De akár itt is lehet olyan alkotó, aki képes a feladatnak megfelelő, előadható és vállalható opus előállítására.Gandalf írta: Nohát, Idhren lett a Tolkien Születésnapi Színházi Est főszervezője, tessék készülgetni a színvonalas produkciókkal!
Pont ezt akartam mondani énis!!!
Akár a Lassiban már megjelent versek előadása is jöhet (színvonalas )
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
(És minket jól kihagyott a hivatalos spam célpontjai közül... De akár itt is lehet olyan alkotó, aki képes a feladatnak megfelelő, előadható és vállalható opus előállítására.Gandalf írta: Nohát, Idhren lett a Tolkien Születésnapi Színházi Est főszervezője, tessék készülgetni a színvonalas produkciókkal!
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Igen, van értelme. A Lelkiismeret I. szerintem jobb. Próbálgattam központozás nélkül, de többet veszít úgy, mint amennyit nyer. Így jobb, szvsz. A II. erôtlenebb, kisebb a súlya - túlságosan adja magát. Az I. elég meghökkentô ahhoz, hogy elgondolkoztasson.
A Szív-bôl a II. nekem nem gyerebe, az I. és a III. jobb, mert többet sejtet, mint amennyit mond. (A III-nál elhagynám az írásjeleket. A "könny közöny" sajátos plusz tartalmat kap tôle.)
Fejlôdsz!
Sötét Úr írta: Lám, van az úgy, hogy a lelked emészti a bánatod, és így
Testedet bünteti kór, dúlja a szertelen láz.
- freedom
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Kar'sa: pont eltaláltad a hangulatomat:)
tudom, régen volt, megvan az oka is, ezek..mondjuk frissek, de sokkal többet kerengek felettük..ez most ilyen under construction eset, mikor kíváncsi vagyok, más hogy látja, van-e értelme egyáltalán:
Lelkiismeret I.
Ordítok, de belül
csak.Van, aki aludni
akar. Könyörgés.
Lelkiismeret II.
ordítok belül
csak udvariasan van
aki aludna
szív
teljes élet
megszakadok magamért
eltemet közöny
szív II/ bukott
átélek mindent
megszakadok magamért
eltemet könnyed
szív III
életnyi teljes
megszakadás magamért
temet könny, közöny
Szabadság az,ha
Megválaszthatom: kitől
És mitől függjek
(Fodor Ákos)
Kérek szépen vacsit!
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
Károly Amy verseit juttatja eszembe. Kisgyermekkorom kedvenc verseskötete volt a Két kis bunda bandukol. De nagyon finom hangulata van, illetve nem is a hangulata finom, hanem a hangzása, olyan puha, mint amikor a macska oson. Igaz, a mienk alatt nyikorog a padló, de láttam már tisztességes macskát osonniSötét Úr írta: vers a kispárnáról
"Well, I'm back."
- Ringbearer
- Nem elérhető
Nagyon régen jártam erre, de ezt gondoltam berakom...
dobbanás*
és ahogy egymáshoz értünk
fény ébredt kezeinkben
Isten volt ott
éreztük őt
ahogy szívünkben dobog
ahogy egymásban dobog szívünk
felizzottak az ősi fák
és újra gyermek voltam
rohant az ősz
rohamosan lángolni kezdtek
az erdők, az egek,
a fák hevükben mind
ontották leveleiket
mintha így üzennék
"gyere értünk!"
"védj meg minket"
mintha mind-mind
egy és ugyanazon célért élne
hogy meghal egyszer
vörösen pecsételik meg a te utadat is
a fák, így ontották magukból,
így szórták szerte életed,
álmaid.
újra gyermek voltam
és csak pár perc volt az egész
amíg az éltető zöld
kibugyannó vörössé vált
és én csak vártam
mikor hullik már a tenyerembe
az első csepp levél.
*a címet Szofi adta. igen, jó egymás verseinek címet adogatni.
"Be the change you want to see." Gandhi
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Ahogy azt is örömmel látom, hogy egész szép termés van mostanában! Annak ellenére, hogy ez a tartozásaim sorát is növeli
Elemmíriel: szép gondolatok, jó a felépítés. A liberális értelmezés szerint még szonettnek is elmegy. Egy-két helyen a szóhasználattal lehetne javítani a vers zeneiségén, és a rímeket még inkább összehozni - az a "tovább / most már" pár eléggé hmm-hmm... Most ennyi jutott az időmbe.
Adlaine: hangulatosak. Ebben azonban az is benne van, hogy nem igazán versek, inkább hangulatleírások. A vers formai ismérvei, a ritmus, zeneiség, tömörség, az, hogy egy vers eljut egy ponttól egy másikig, ezekben az írásokban nem igazán érvényesülnek. De ez ne keserítsen el! A szemléletmód maga érdemes bennük az elmondásra, és a környezetábrázolásban nagyjából megjelenik az, ami a formából hiányzik.
Szofi, Kar'sa: jók vagytok!
- Elemmíriel Gilluin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Csak állsz némán és azt kérded: miért?
és csak hallgatsz és magadba zárod
a szót, mit tudod, fel kéne tárnod.
Mindig fáj, ha valami véget ér.
Mikor lehull a fáról egy levél,
és arcod simítja távozóban
őszt messze-vivő szél a bozótban
-akkor fáj, mert valami véget ért.
Ha tél lesz a szívedben, kegyetlen,
és egyszerre megfagy a szerelem,
s a másik még valami szépet kér,
de te már mennél magadban tovább.
És kimondod, bár tudod jól most már:
mindig fáj, ha valami véget ért.
(Inkább csak majdnem-szonett...)
"Ha majd felnövök,
azon leszek, hogy senki
ne vegye észre."
/N.B.A./
- Adlaine Boldania Abelhia
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
És az eső tisztasága;
Együtt egy újat hoz létre,
Amely mindennél szebb.
A harmat a fák levelein,
S az esőcseppek szemein;
A természet harmóniáját látom,
Nap, mint nap ha egy kis szépre vágyom.
//ti válasszatok neki címet...milyen lett?//
- Adlaine Boldania Abelhia
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Ha már minden elcsöndesedett,
én is egy kicsit lepihenek.
S hallgatom a fák susogását,
a szél lágy neszét,
a víz vidám csobogását,
és érzem a tűz melegét.
De ekkor felkelek,
s a táj szépségét nézem.
Hallok újabb hangokat,
melyet a szél sodor tova,
a madarak vidám csicserését,
és még hallom az erdő minden neszét.
- Encsi
- Nem elérhető
- Kar_sa
- Nem elérhető
- Kar_sa
- Nem elérhető
Néha csillag ég a bársony égbe,
Mintha tán arannyal öltve volna
Héj szemére, hogy zafírja-könnye
Ránk ne folyjon, álmaink ne mossa.
Néha holdezüst kenyérkaréjt ad
Árva lánynak őszhajú anyóka.
Még az őszhajú se tudja, hogy vad
Álmait csak ez, s nem ő okozza.
Épp csak egy rövidke villanásra
Felkel Ő, a nap, ma éjközépen,
Késopálja fényt hasít az árnyba;
Felkel Ő, a hold ezüst szemében.
Ablakában akkor így merenge:
Délbe' majd te jöjj az én szemembe!
Kārātārānen a áirâë...
- fqqdk
- Nem elérhető
Nem tovább Ezt a kockát soksok évvel ezelőtt írtam. Így viccesebb, nem?Szofi írta: efkú, köszönöm! Megtiszteltetés, h a szövegemet átgondolásra érdemesnek tartottad, és szvsz jól is sikerült - imondta, ami az enyémben kimondatlan maradt, és tovább is gondoltad... Respect!
code a rat the monster on doom in it
- Szofi
- Nem elérhető
efkú, köszönöm! Megtiszteltetés, h a szövegemet átgondolásra érdemesnek tartottad, és szvsz jól is sikerült - imondta, ami az enyémben kimondatlan maradt, és tovább is gondoltad... Respect!
- fqqdk
- Nem elérhető
intertext rulzSzofi írta: Fekély
Hiába marják gyomromat
fel mindenféle rút savak:
mi bent marad, emésztem;
Hiszen jöhet még jó falat --
előregyártott gondolat
nem tölthet el egészen...
06:28 gyomorfilm
emészthetetlen időket éltünk
emlékezetem apró karamellízű
alvadt darabkákként felköhög
fekete és fehér pillanatokat
hagyom hogy lassan kérődzzön
jobb híján úgyis lenyeli még
code a rat the monster on doom in it
- Esgal
- Nem elérhető
Well, jó téged újra hallani.
Alcar, ezt a fordítás-művet (nem műfordítás, az más - de egyértelműen ez a pozitívabb) nagyon szívesen olvastam.
SÚ: Talán itt van annak a helye, hogy a Lassiban megjelent Szerelmesverset méltassam. Méláztam fölötte egy darabig, és igen tetszett.
Szóval, köszönöm nektek.
Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/
- Szofi
- Nem elérhető
- Attila
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Majd még reflektálok...Sötét Úr írta: Párnavers
Fáradt vagyok, lepihennék,
De nem merek, jaj, nem merek!
Kispárnám, a pihe-puha
Az ágyamon szendereg.
Kispárnám, kis édes...
Elszunnyadnék rajta...
És ha nem akarja?
Attól félek, éhes!
(Vagy az nem esélyes?)
- Szofi
- Nem elérhető
- Szofi
- Nem elérhető
Csont, ín, izom lazul, és kopik izület,
Megjelentek rég az első szarkalábak –
Hová lett az egykor oly izzó hevület?
Ősz keze szelíden simítja a lázat.
De szív-izom még lüktet, s lélek-felület
Tükreit nem töri többé meg „alázat” –
Elmémben feloldódik az ősz-kövület:
Szellemem eléri már az Égi Házat...
(* Köszönet a korrektúrázásért és a címért Ring/Évinek!)