Interjú Eryvel

Ha azt mondom, hogy Molnár Gyulával a Radnóti Miklós Gimnázium történelem- filozófia szakos tanárával beszélgettem elnökségi tagságáról, akkor nem biztos, hogy mindenki elsőre tudni fogja kiről is van szó, de ha azt mondom: az MTT tiszteletbeli Melkorjával készítettem interjút, akkor már mindenki biztos lehet benne, hogy Eryről van szó!



Az Ery név, vagyis a nick-ed honnan származik?

Ez egy érdekes történet: a régi zöld fórumba csak úgy lehetet beírni, ha előtte újra és újra bejelentkezett az ember, ilyenkor pedig jól jön egy rövid nick.
Maga a név 1992-ben született. Szerepjáték kapcsán készítettem egy saját világot, történelemmel, gazdasággal stb. S ott Ery egy uralkodó neve volt.
Éppen ez ugrott be akkor, amikor regisztráltam. Megfelelően rövid és jó hangzású.

Miként kerültél közelebbi kapcsolatba Tolkien világával?

Még 1987 körül az egyik barátom tanácsára kezdtem volna hozzá a Gyűrűk Urához (akkor kezdtem el a szerepjátékot is), de akkoriban a könyvtárakban csak hosszú várakozási listára írhattam volna fel a nevem. Azután a szomszédom kölcsönadta az első két kötetet, amit hamar ki is olvastam. A harmadik kötete sajnos elveszett. Így 1991-ig várnom kellett a harmadikra, akkor kaptam meg karácsonyra a nagymamámtól a "kék változatot". Csoda, hogy 3 nap alatt kiolvastam?
Onnantól kezdve évente legalább egyszer újraolvastam.


Gondolom azóta már átrágtad magad a többi Tolkien tollából származó művön is!

Igen. Bár a Szilmarilok kissé nehezen ment elsőre, az igen nagy falat volt, kellet hozzá némi Inspiráció. A Babónál zavart az eltérő fordítás, de ugyanolyan élvezetes volt, mint a Gyűrűk Ura. A HoME köteteken most rágódom.

Hogyan és mikor hozott össze a sors az MTT- vel?

No, ez nem egy egyszerű történet: még kezdő internetező koromban egy szép vizsgaidőszak elején, talán májusban, az egyetemi gépteremben olvastam, hogy megfilmesítik a Gyűrűk Urát. Ott ajánlották a tolkien.hu-t, ettől kezdve voltam szorgos látogatója, az akkor még zöld oldalnak, bár az első hozzászólásra várni kellett 2001 októberig. Hosszú ideig csak csendes figyelője voltam az eseményeknek. Az első LEP- re (Tolkien tiszteletére rendezett születésnapi összejövetelre) is csak inkognitóban mentem el. Azután 2003 májusában be is léptem az MTT- be. Ahogyan mondani szoktam: hirtelen felindulásból.
Az újabb váltást a chat jelentette 2003 augusztusában, (komoly magánéleti válság miatt fordultam a chat felé) és onnan már megállíthatatlan volt a folyamat.

Milyen apropóból találkoztál először (nem inkognitóban) a többiekkel?

Először Lélit kezdtem történelemből korrepetálni, majd ő hívott szereplőválogatásra, a Margit szigetre. A történelem egyik legnagyobb rejtélye, hogy miért is mentem el, de elmentem. Ott akkor a Feanorhoz válogattak szereplőket. Este Léli közölte: úgy készüljek, hogy Finwe, de
inkább Melkor szerepe lesz az enyém.

Végül Melkor lettél, ha jól sejtem!

Igen. Enyém lett Melkor szerepe, amitől mind a mai napig nem tudok szabadulni, bár a rossz nyelvek szerint, (értsd: bámulós propaganda) nem is nagyon akarok.

Bámulós propaganda? Az meg mi fán terem?

Ez egy általam kreált kifejezés: a tündék verzióját jelenti azt a fajta történelemhamisítást, amit Melkor ellenében hajtottak végre, hiszen Ő alapvetően nem is volt olyan rossz, csak egy meg nem értett zseni. Legalábbis az általam írt Melkor paródia szerint.

Mindezek után hogyan lettél elnökségi tag?

A 2005- ös tisztújító közgyűlésen jelöltek és meg is választottak. Korábban is történt erre kísérlet, még 2004 de akkor nem vállaltam, akkor - ha jól emlékszem - Brisát választották meg ÉSzaH helyére. Akkoriban még túlságosan új embernek éreztem magam hozzá.

Megbántad, hogy elsőre nem vállaltad el?

Nem. Sőt időnként bánom, hogy másodjára elvállaltam :). Főleg azok után, hogy ez a tanév nem túl könnyű számomra. A LEP előtti véghajrában különösen, de: Sub pondere crescit palma (Teher alatt nő a pálma) .

Mi a feladatod az elnökségen belül?

Az én feladatom a logisztika, a raktár rendben tartása, a pályázatok és állandó helyiség keresése. Nem könnyű. Ideiglenesen átvettem a tudományos szekcióval kapcsolatos gondokat is.

Mennyire sikerült megvalósítanod a kitűzött célokat?

Elég jól. A raktár rendben van. A pályázatíró csoport most alakult s remélem januártól már érdemben is tud tevékenykedni. A helyiségkeresés azonban nem könnyű, ezzel lesz a legnagyobb gond, de remélhetően ezzel a feladattal is sikeresen megbirkózunk.

Mennyi idődet köti le az ezekkel való foglalatoskodás?

Már beadtam a kérelmem az időhatósághoz, hogy engedélyezzék számomra a 32 órás munkanapot! :)
De félretéve a tréfát, az iskola mellett igyekszem mindenre időt szakítani, elnökségi feladatok, moderátori munka, csoporttagság. Ez néha az alvás rovására meg. Van úgy, hogy a dolgozatokat este ill. útközben javítom. Persze sok időt vesznek el a próbák is.

Milyen színdarabokban szerepelsz jelenleg?

Jelenleg az Aldarion próbái zajlanak, s igyekszünk kihozni belőle a legjobbat. Ez annyiból nehezebb feladat, hogy két felvonásos nagyjából másfél órás, szóval pont a duplája az eddig megszokott daraboknak.

Eddig hány darabban játszottál már?

Lássuk csak: a 2004- es LEP- en: Feanor és NHE (Nagy Humoros Előadás) ,
A 2005- ös LEP- en: Beren - Finrod, Aredhel - Eol, KHE (Kis Humoros Előadás) .
Ez összesen öt ill. a KHE- t előadtuk Kapolcson és az Átjáró napon is.
A tábori darabokat nem is számítva.

Amióta aktív részese vagy a társaság életnek mi a véleményed a végbement változásokról?

Korábban Tolkien, mint összetartó erő kizárólagos volt. Ez az elmúlt időben gyengülni kezdett, ami egyáltalán nem szokatlan és váratlan. Ennek köszönhetően erősödtek fel az eddig másodlagos kapcsolatok, s kezdődött el az ún. "klikkesedés". Ezzel sincs baj, ha Tolkien vezető szerepe megmarad, ha viszont alárendelődik, akkor a társaság elkezd széthullani. A filmek elmaradása miatt csökken a lelkesedés, gyorsul a természetes lemorzsolódás is. Fő célnak a meglevő társaság megerősítését jelölném meg, az új tagok toborzását viszont visszafognám, nem teljesen, mert új tagokra és emberekre szükség van.

Hogy látod az MTT jövőjét, a további lehetőségeket?

Szerintem, van a társaságban annyi erő és kreativitás, hogy a kritikus ponton túllendülve tovább tudjon működni. A filmek hiánya óhatatlan lemorzsolódást eredményez. A Tolkien iránti lelkesedés kihunyása gyengíti a kötelékeket. Ezeket kell megerősítenünk. Én bizakodó vagyok.

Mivel lehetne megerősíteni ezeket a kötelékeket?

Talán egy Live jellegű táborral vagy olyasfajta rendezvényekkel, mint amilyen a Tatai találkozó ill. a Tolkien Napon rendezett Gyűrűk Ura felolvasás volt. Ezekről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek.

A Live jellegű tábor alatt mit értesz?

Élő szerepjáték. Ez nagyobb koncentrációt igényel, de az eredmény is jobb lenne.


Mindnyájunknak ajánlom ezt a fajta pozitív hozzáállást, mert akkor nem lesz itt semmi gond a társasággal!




2005. december. 13.


Készítette:
Timona
(Kurucz Gabriella)

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére