Interjú Meliánnal

Mi a története az elnökségbe kerülésednek?
Teljesen véletlenül kerültem bele a vezetőségbe, eszem ágában sem volt, mert nincsenek vezetői ambícióim. De aztán a mi kedves elnökünk nagyon szépen megkért az utolsó közgyűlés előtti estén. Kértem 10 perc gondolkozási időt, nagy levegőt vettem és igent mondtam.

Volt konkrét oka, hogy felkértek? Előtte aktív voltál a társaság életében?
Annyira nem vagyok nagyon nyüzsgős, nem vagyok szervezőtípus, bár szinte mindenhol ott szoktam lenni, de leginkább előadásokat szoktam tartani és kirándulásokat szervezek ám úgy tűnik, hogy a vezetőség és a tagság bizalmat szavazott nekem, amit ezúton is köszönök.

Mióta vagy az MTT tagja, illetve mikor csatlakoztál a közösséghez?
Nagy szívfájdalmam az, hogy nem vagyok alapító tag, pedig lehetnék, 2002 nyarán már javában Tolkien szellemiségével átitatott életem volt. 2002 novemberében lettem MTT tag és azóta, amint mondtam, tevékenyen részt is veszek a társaság életében. Sok barátot ismertem itt meg, igazán boldoggá tesz, hogy a közösség tagja lehetek.

Milyen rendezvényeken veszel részt?
Gyakorlatilag mindenen ott vagyok, és mindenben segédkezem: LEP-eken, találkozókon, kirándulásokon, táborszervezésben.

Konkrétan?
Most volt a 2007 január 6-ai LEP, ott előadást tartottam, és infópultoztam is. A tavalyi LEP-en is volt 2 előadásom. Voltam már Relax táborban táborszervező, a Kósza Kommandó helyettes vezetője vagyok. Rendszeresen tartunk túrákat. A Gyűrűk Ura regény megjelenésének 50. évfordulójának a megemlékezésén is tartottam előadást 2005 novemberében, a Szabó Ervin Könyvtárban.

Mi az a LEP, mindig így emlegetjük, de vannak, akik nem tudják.
Long Expected Party - ami azt jelenti, hogy - Régen Várt Mulatság. Legalábbis így fordította le ezt Réz Ádám A Gyűrűk Urában. A könyvben Bilbó 111. születésnapi partiját illették ezzel a névvel. Aztán mi a legelső LEP-ünket így neveztük el és azóta is LEP-nek hívjuk.

Hogy látod a közeljövőt, így, hogy bekerültél az elnökségbe, mit tudsz a társaságért tenni?
A jövő egyértelműen afelé mutat, hogy ha nem is leszünk olyan nagyon sokan, mint az elmúlt években - a filmek népszerűségének köszönhetően - voltunk az MTT-ben, de itt maradnak a hűségesek, a törzstagok, akikkel igenis sok rendezvényt meg lehet szervezni, sokszor lehet együtt lenni, hivatalosan és nem hivatalosan egyaránt. Én azon leszek, hogy minél többet tehessünk Tolkien Professzor munkásságának hazai megismertetésében.

Konkrétan milyen feladatot kaptál az elnökségben?
Most vagyunk az elnökségi ülés előtt a Gandalf-rezidencia konyhájában. Úgyhogy erre később visszatérünk. Vagy a közösségi feladatok az enyémek, vagy a kreatív munka koordinálása. Bármelyiket kapom, szívesen fogom csinálni, és tőlem telhetően fogom vinni a dolgokat.

Mondanál pár szót magadról? Mi a foglalkozásod, mi a hobbid? Tudom főiskolába is jársz, hova és mi leszel ha nagy leszel?
Lassan 15 éve egy és ugyanaz a munkahelyem, egy számítástechnikai rendszerház vezérigazgatói titkárságát vezetem, emellett pedig végzős vagyok a Zsigmond Király főiskola művelődésszervező/andragógus szakán, kulturális turisztika szakirányon. Ha lehetőségem lesz rá, akkor a jövőben ezzel is szeretnék foglalkozni: művelődésszervezéssel, illetve kultúrakutatással, felnőttoktatással. Remélem sikerülni fog. Szeretnék még ezek után is továbbtanulni. Ha titkos álmokról és vágyakról lehet beszélni, akkor vagy a ZSKF vallástudományi szakán, vagy valamilyen teológia szakon. Ha sikerül, mert nekem emellett dolgoznom kell, hogy fenn tudjam magam tartani, de mindenképp megpróbálok valamit még.

És ha sikerül az is, akkor mi leszel, ha nagy leszel?
Én már most is elég nagy vagyok, hiszen elmúltam már 34 éves, az MTT egyik legidősebb tagja vagyok. Nem tudom mi leszek, valószínűleg valamilyen kulturális területen fogok elhelyezkedni, ha sikerül.

Beszélnél a hobbidról?
Két fő hobbim van. Az egyik a Tolkien-i hagyomány, a másik pedig egyszerűen a zene. Nagyon szeretem a zenét. Sokfélefajtát. Főleg a népzenéket elsősorban, a magyar és ázsiai típusú népzenéket, a kortárs komolyzenét, a jóféle dallamos, gót típusú heavy metált, az úgynevezett régizenéket(reneszánsz és korábbi), egyházi zenéket.

(A riport befejeződött, folytatása következik, elkezdődött az elnökségi ülés.
folytatva a Kósza Kommandó januári túrája után.)


Te ezt a mai túrát komolyan gondoltad?
Miért, tán nehéz volt?
Teljes szívemből komolyan és nagyon örülök, hogy hatan voltunk, mert ez a Kósza Kommandó színe-java volt.

A társaságon belül hány csoportban vállalsz aktív szerepet?
Alapvetően a Kósza Kommandónak vagyok alapító tagja, és lassan vezetője is, mert Telcontar egyéb elfoglaltságai miatt egyre kevésbé tud szerepet vállalni a csoport munkájában. Nemrég át s vettem tőle a KK topikgazdaságát. A Középfölde-kutatók Rendében nem vagyok tag, de szinte mindig ott vagyok a találkozókon. Nyáron, ha befejezem a főiskolát, várhatóan előadást is fogok tartani valamelyik fordításból.

Hogy képzeled az MTT jövőjét öt vagy tíz év múlva? És a Te szerepedet az MTT-n belül?
Ha rajtam múlik, én nagyon szeretnék továbbra is szerepet vállalni a Magyar Tolkien Társaság életében. Remélem fenn is fogunk maradni, mert mindig lesz annyi lelkes tagtársunk, aki továbbviszi a társaság céljait, Tolkien Professzor munkásságának tiszteletét. Én a magam részéről maximálisan fogom támogatni, és ha lehetőségem lesz rá, a további munkámmal elő is segítem azt.

Szerinted a jelenlegi tagsággal vagy teljesen új gárdával találkozhatunk a társaságon belül tíz év múlva?
Minden bizonnyal leszek új tagtársaink, illetve új szimpatizánsok, akik feladatokat vállalnak a társaság életében, sőt bízom benne, hogy komoly anyagi bázissal bíró támogatókat is találunk. Az is biztos, hogy a mostani aktív emberek közül többen kikerülnek a társaság vérkeringéséből, de ez a közösség életének természetes velejárója.



Mi volt a legnagyobb élményed az MTT-n belül?
Nagyon sok meghatározó élményem volt. Ebből kettőt emelnék ki. Az egyik a legelső tábor, a 2003-as velemi. Először tapasztaltam meg azt a közösségi érzést (korábban nagyon visszahúzódó voltam), hogy milyen jó tartozni egy közösséghez, és hogy sok ilyen elvetemült gondolkodású ember, együtt tud gondolkozni. A másik talán a LEP-ek. Az idei LEP-en jó volt érezni szintén ezt az előbb említett egységet, közösséget és alkotni tudást.

A tavalyi mélypontunk után ezek szerint az MTT-nek van jövője?
Nem tudom, hogy komoly mélypont volt-e vagy csak egy mindenki számára fáradt időszak túllihegése…

Ezek szerint van jövője?
Ez számomra nem is kérdés.

Köszönöm az interjút.
Dobogókő, 2007. 01. 22.

Remzymama/Tünde

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére