Ankalimon interjú

(ELÖLJÁRÓBAN. Valamikor 2006 nyarán tettem egy könnyelmű ígéretet, miszerint a Tolkien.Hu számára készítek egy interjút Ankalimonnal. Mikor közöltem vele vérmes - szándékomat, az érintett nemtetszését fejezte ki, és minden lehetséges módon próbált lebeszélni a feladatról... míg végül a szorospataki táborban sikerült sarokba szorítanom, és minden verbális és nonverbális tiltakozása ellenére elkészült az interjú, amit én itthon begépeltem, és szeptember elejére ígértem Brisának. A hibát ott követtem el, hogy elküldtem a nyers szöveget ellenőrzésre Interjúalanynak, aki erre nem tett semmit. És elmúlt az ősz ("most nem alkalmas"), jött a tél ("most LEP-et szervezek"), majd a tavasz, és minden sürgetésre, előbb udvarias, később mind gorombább kérésemre, kérdésemre, követelésemre kategorikus "majd" választ kaptam. Végül egy enyhe márciusi estén egy elnökségi után végre Interjúalany rászánta magát, és hajlandó volt egy kis figyelmet szentelni ennek a műnek alant.)

- Mesélj az iskolásévekről!

- Matematika, fizika és filozófia szakra jártam az egyetemen, és emellett informatikával is foglalkoztam, bár ez eleinte csak hobbi volt. Aztán rájöttem, hogy az informatikához elég jó érzékem van, és ekkor kezdtem különböző magasabb szintű informatikai képzésekre járni, és szereztem néhány nemzetközi szakmai minősítést. Ez abban az időben olyan ritka volt még Magyarországon, hogy nagyon jó karrierpályának tűnt (azonnal, még egyetemistaként kaptam több nagyon jó állásajánlatot), és végül ezen a területen helyezkedtem el.

- Ha jól tudom, filozófiát is tanulsz...
- Így van, a filozófia régi szerelmem, most végre megint tudok foglalkozni vele. E tudományon belül különösen a metafizika, az ismeretelmélet és a logika érdekel.

- Az MTTben közismert, hogy vegetáriánus vagy. Minek a hatására döntöttél emellett az életforma mellett?
- A vegetarianizmus célja egy olyan életforma, amely elkerüli az érző lények elpusztítását. Ez önmagában is nagy értéknek tartom. Másrészt talán ettől nem teljesen függetlenül, amióta kipróbáltam a vegetáriánus életmódot, egy olyan szellemi/lelki tisztaságot tapasztaltam meg, amelyet azelőtt sohasem, és amely nagyon fontos lett számomra. A húsmentes életmód magával hozott egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb a lelkiállapotot. Talán nem véletlen, hogy egy jógatábor hatására próbáltam ki először, és amióta újra jógázom látom, hogy a vegetáriánus étkezés az első lépés azon az úton, amelynek magasabb lépcsőfokait a jóga különböző lelki és szellemi gyakorlatai jelentik. Lassan 20 éve nem eszem már húst, és egyáltalán nem érzem úgy, hogy vesztettem volna bármit is. Sőt most, a tábor után már a tojást is megpróbálom kiiktatni az étrendemből, de egyelőre csak kipróbálás szintjén, majd meglátjuk, hogy ez is nyújt-e valamilyen kézzelfogható pozitív szellemi hatást (a jóga mesterem szerint igen...)

- Hogyan ismerkedtél meg Tolkien műveivel?
- A gimnáziumban volt egy sci-fi klubos barátom, akinek megvolt az összes tudományos fantasztikus és fantasy könyve, amely valaha Magyarországon megjelent, és ő mindig kölcsönadott könyveket, amelyeket el akartam olvasni. Ő ajánlotta a figyelmembe ezt a könyvet is, mint ami a legjobbak közé tartozik, amit valaha olvasott, de én akkoriban kicsit idegenkedtem mindentől, amiben nem volt űrhajó meg lézerfegyver, ezért akkor nem szántam rá maga az elolvasásra. Amikor néhány évvel később megjelent az új kiadás, visszaemlékeztem az ajánlására, és azonnal megvettem, amikor megláttam a könyvesboltban. Nehéz elmondani most, hogy milyen elképesztő hatást gyakorolt rám a szöveg önmagában is. Aztán, amikor nem sokkal később megjelent a Szilmarilok is, rádöbbentem, hogy nemcsak a gyönyörű történetek az érdekesek, és teljesen elbűvölt az a hihetetlenül komplex, kidolgozott, és gyönyörű világ amely felsejlik a Tolkien művek hátterében. Ettől kezdve mindent megvettem és elolvastam, amit magyarra lefordítottak a professzor műveiből. Majd ahogy a közelgő film kapcsán egyre több információhoz lehetett hozzájutni a neten, ráébredtem, hogy mennyi minden van, amit csak angolul lehet és kell elolvasni. Ettől kezdve kezdtem el foglalkozni a nyelvekkel és a különböző írásrendszerekkel. Emellett különösen érdekelt a középföldi világ mitológiai/teológia/filozófiai háttere, és egyre mélyebbre ástam magam a kutatásban, próbáltam minél több dolgot elolvasni – például a History of Middle-Earth sorozat ( Közkeletű nevén HOME) minden kötetén átrágtam magam.

(Egyszer megpróbáltam megszámolni Ankalimon "Tolkien-polcán" lévő könyveket, száznál feladtam...)

- Az MTT közelébe is az internet útján jutottál?

- A Tolkien.hu-t ugyan már régóta ismertem, de nem nagyon látogattam, mivel nem volt túl gazdag a tartalom, amelyet az oldalakon el lehetett érni. Érdekes módon a fórumban zajló gazdag online életre nem figyeltem fel, így lemaradtam az MTT előkészítő munkálatairól és az alapításról is. Aztán egyszer Virág, az akkori párom, felhívta a figyelmemet az Origó egyik kis hírére, amely szerint megalakult a Magyar Tolkien Társaság, és akkor valóságos nyomozómunkába kezdtem, hogy felvehessem velük a kapcsolatot. Végül sikerült megszereznem Lamorak mobilszámát, és felhívtam, hogy azonnal be szeretnék lépni... Azóta itt vagyok - az első tábortól kezdve minden rendezvényen ott voltam. Szerencsésen úgy alakult, hogy mind a középiskolában, mind az egyetemen komoly diákönkormányzati tapasztalatokban lehetett részem, amelynek aztán remek folytatása volt a VE-GA Szövetség nevű ifjúságban végzett szervezői/vezetői szerepeim, amelyek mind a mai napig meghatározóak az életemben. Néha nem tudom, hogy ez előny vagy hátrány, de azóta nem nagyon tudok úgy bekapcsolódni valamilyen tevékenységbe, hogy előbb utóbb ne kerüljek felelős szervezői, vezetői szerepkörbe, talán ennek köszönhető, hogy az alapvető kutató/szakértő/szintetizáló attitűdöm ellenére a munkahelyi karrierem is különböző vezetői pozíciók felé vezetett. Mindezek után talán nem meglepő, hogy az MTT-be kerülve is elég hamar szervezői feladatokat kerestem és találtam magamnak. A kezdettől fogva részt vettem a rendezvényszervezésben, Kőhegyen már előadást tartottam, és a szegedi tábor szervezésében is együtt dolgoztam Brisával, majd nyakamba szakadt (pontosítsuk: magamra vállaltam) az első LEP (Tolkien Születésnap) szervezése is - szóval egyből a sűrűjébe csöppentem. Aztán a LEP-et követő időszakban előbb elnökségi taggá, illetve elnökhelyettessé választottak, majd Batti visszavonulása után a tavaly (most már tavalyelőtt) tavaszi közgyűlésen elnökké.

- Az új elnökségi szereposztásban a Te feladatod lett a tudományos ügyek felügyelete. Milyen fejlemények várhatók ezen a területen?
- Azt azért tudni kell, hogy az elnök általános koordináló, kiegyensúlyozó szerepe, és a jelentős adminisztrációs és reprezentációs feladatköre mellé alapértelmezeten nem szokás még egy kitüntetett terület felügyeletét bevállalni. Azonban ezt a feladatkört már nagyon régen teljesen elhanyagoltuk, és minden eszközt latba vetve sem tudtunk találni senkit, aki Lamorak távozása után komolyan felvállalná. Így kényszerűségből, pótmegoldásként énhozzám került ez is. Ez biztosan rossz megoldás, mert ahhoz biztosan kevés időm és energiám van szabad állapotban, hogy komolyan elláthassam ezt a szerepkört. Annyit azért elmondhatok, hogy mindenképpen szeretném, ha folytatódna a Tolkien Fordítói Symposium hagyománya, és a Hobbit felülvizsgálata után hozzájárulhatnánk A Gyűrűk Ura javított, bővített változatának megszületéséhez is. Emellett nagyon nagy szégyen volna, ha 2007-ben nem tudnánk megszervezni a soron következő Tudományos Konferenciánkat. Mást nem igazán tudnék mondani...

- Mint elnök, hogy látod "felülről" az MTT-t?
- Az MTT sajátságos közösség, ahol egyfelől jelen van a tolkieni hagyományt képviselő, klasszikus ismeretterjesztés , másfelől pedig egy klasszikus ifjúsági szervezet. Ebben a kettősségben kell fenntartanunk az egyensúlyt. Az MTT vezetése nagyon furcsa helyzetben van: egyrészt a tagok azért választják őket, hogy magukra vállalják a Társaság irányításának felelősségét, amely jelentős részben olyan unalmas adminisztratív feladatokból áll, amelyeket a legtöbben utálkozva elkerülnek. Ettől függetlenül viszont igazából azt kellene végrehajtaniuk, amit a tagság szeretne. Az a helyzet, hogy vezetők feladata ezért kettős: fontos, hogy biztosítsák a szervezet fennmaradásához a megfelelő formális kereteket, de az igazi feladat a közösség kimondott és kimondatlan kívánságainak és vágyainak felismerése, és az annak megfelelő tevékenység katalizálása.

- És milyennek látod az MTT jövőjét?
-Sokan sok módon kongatták már a vészharangot a Társaság felett. Eddigi, ifjúsági mozgalmakkal való tapasztalataim szerint azonban ez a fajta permanens válság szükségszerű velejárója az ehez hasonló szervezeteknek. Például a tagok cserélődése természetes velejárója egy-egy ilyen közösség életének. Az emberek érdeklődési köre módosul, többé már nem köti le egy téma, és mást keres, vagy megváltozik az élethelyzete, és a párkapcsolat, vagy a karrier sokkal fontosabbá válik. Aztán sokszor okozza a problémát az, hogy az emberek kivetítik saját belső elégedetlenségüket a környezetükre, és ezért az egész közösséget hibáztatják a maguk megoldatlan problémái miatt - miközben természetesen a személyiség alakulása során rengeteg olyan problémával szembesülünk amelyet akkor is magunknak kell megoldanunk, ha a legjobb és legszeretőbb közösség vesz körül minket. Egyébként a korábbi tapasztalataim azt mutatták, hogy a kikopott, távozott tagok néhány év elmúltával, egy lazább kapcsolati szinten gyakran visszatérnek. Az MTT megszűnni biztosan nem fog, mert még ha a legrosszabb forgatókönyv is következne be, és ez a közösségi formáció darabokra hullana is, Tolkiennel foglalkozó ismeretterjesztő/tudományos munka miatt a társaság egy szűk, egy-két tucatnyi emberből álló magja biztosan megmaradna, még ha ez már nem is az lenne, ami miatt most szeretjük ezt a társaságot. Viszont szerintem ez a tábor megmutatta, hogy ismét túléltünk egy komoly válságot, és egy-két évre egy más szinten megint stabilizálódott a közösség. Hogy milyen lesz a következő válság, és hogy azt túléljük-e... nos ezt ma még nagyon nehéz lenne megjósolni. Talán az biztathat minket, hogy a nagy előd, az angol Tolkien Society, vagy az amerikai Mtyhopoeic Society már fél évszázada működik közmegelégedésre...


E/H.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére