Nyomtatás

Tolkien Születésnap 2008 - A Bölcsesség Csarnokai

10:00-11:00 Tolkien és a Fantasy
előadó: Füzessy Tamás (Ankalimon)
Tolkien az egyik forrása és ihletője a XX. század második felében kivirágzó fantasy kultúrának, ám a középföldi történetek maguk nem sorolhatók a fantasy műfajába.

11:00-12:00 Harry Potter varázsvilága és Középfölde mítoszai
előadó: Tóth Gergely (Alyr)
A XX. század közepének ás végének kultikus mítoszai egyaránt a sors és az elmúlás tematikájához kapcsolódnak, ám több a különbség, mint a hasonlóság.

12:00-13:00 Hősies gyermekek és gyerekes hősök - Narnia és Középfölde
előadó: Rákos-Zichy Johanna (Eruntale)
Lewis és Tolkien közös katolikus megközelítéssel, egymást inspirálva vágott bele a mitikus világok megteremtésébe. Lewis számára egy másik hely (Narnia), Tolkien számára egy egy réges rég elmúlt másik idő jelentette a kiindulópontot.

13:00-14:00 Kiválasztottak Univerzumon innen és túl
előadó: Barna Bálint (Gandalf)
A Star Wars univerzum és Középfölde világának posztmodern mítoszaiban az archetipikus hősök cselekedetei sok hasonlóságot mutatanak. És nem csak a világító kardokról van szó...

14:00-16:00 Az új szenzáció: A Húrin gyermekei
előadók: Gálvölgyi Judit, Füzessy Tamás (Ankalimon)
Amikor már senki sem számított rá, a Tolkien hagyaték gondozói bejelentették: a töredékes szövegekből illetve a korábban máshol publikált befejezetlen darabokból rekonstruálható a Szilmarilok talán legnagyobb hatású története, Túrin Turanbarnak, és családjának regéje. 2007-ben
jelent meg a mű angolul, és 2008-ban kerülhet a magyar olvasók kezébe. Az előadásban a mű fordítója és szakmai lektora beszél az eredeti történetről, és a magyar változatról - először magyar közönség előtt.

16:00-17:00 Tolkien és a Beowulf
előadó: Molnár Gyula (Ery)
Az közismert, hogy a tolkieni világ létrejöttének egyik fontos okát az angolszász mitológia eltűnése, elszegényedése jelentette. Azt már kevesebben tudják, hogy a kevés kivétel egyike, az óangol időkből fennmaradt egyetlen hosszabb lélegzetű eposz, a Beowulf Tolkien professzor egyik kiemelt kutatási témája volt.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned