A Biblia és Tolkien világa

Lángi Zsófia (Károli Gáspár Református Egyetem) előadásának absztraktja.

A Biblia és Tolkien világa

Parázs viták zajlanak kritikusok között J. R. R. Tolkien műveiről és a Tolkien alkotta világról. Sokuk vallja, hogy a szerző művei csupán csak a fantasy-irodalom képviselői, míg a másik tábor hangsúlyozza a művek keresztény mondanivalóját, valamint a Tolkien által teremtett komplex világ és a Biblia közötti párhuzamokat. Az előadásban körbejárandó kérdés a következő: vajon a hasonlatosságok a Biblia és Tolkien világa között csupán allegóriák, vagy a kapocs köztük sokkal mélyebb, s analógiaként is vizsgálhatók?
Az előadás a Biblia és a Tolkien által teremtett világ összehasonlítására épül, mely összehasonlítás létjogosultságára maga Tolkien ad magyarázatot „A tündérmesékről” című esszéjében. Ebben aláhúzza a tündérmesék fontosságát, és szól arról a kapocsról, mely összeköti a tündérmesék és mitológiák kettősét a Bibliával.
Ezeken az alapokon közelebbi vizsgálat alá kerül a Tolkien által teremtett világ, mely nem csupán szerkezetileg, de morálisan is igyekszik megfelelni a Biblia által leírt világnak és morális rendszernek. A fő csapásirányt a teremtés története jelzi. Egyértelmű párhuzam vonható nem csupán a teremtés folyamatában, de Tolkien Ainulindalë-ja és a Biblia Genezise segítségével a két világban megjelenő egy Isten alakjára nézve is. Ennek ellentéteként párhuzam található a világban jelenlévő gonosz megjelenítése között is.
A teremtett világ közelebbi elemzése folyamán fontos szerep jut a Tolkien által ideálisnak látott és álmodott rendszernek, valamint a világban élő lények hierarchiájának is. Nem csupán a Bibliában, hanem Tolkien világában is fontos szerepet kap a beszéd képessége, a kiejtett szavak fontossága; valamint a Bibliában, ugyanúgy, mint Tolkien műveiben megtalálható szabadság, a szabad akarat, s az egyén döntési képessége és fontossága, melyek mozgatórugói a két világnak. Bármely hatalmas vagy kicsiny is lehet egy egyén, mindenkinek egyenlő esélye van a fejlődésre, de a romlásra is.
Tolkien ugyan határozottan kijelentette, hogy munkája nem keresztény allegória, mégsem tagadta a tényt, hogy az általa teremtett világ egyértelműen Istenközpontú, és mélyen áthatja a keresztényi szemlélet, tehát az analógia tisztán fellelhető.

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 április 2016 16:33

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére