Sztúr horgász a multidiszciplináris pácban

Marjai Éva (Károli Gáspár Református Egyetem) előadásának absztraktja.

  Sztúr horgász a multidiszciplináris pácban

A sztúr horgász a multidiszciplináris pácban című előadásban kísérletet kívánok tenni annak bemutatására, milyen sokféle megközelítésben vizsgálható a narráció figyelembevételével A babóban és A Gyűrűk Urában szereplő Szméagol/Gollam személyének és környezetének folyamatos, lassú változása. Az elbeszélői szólam és a többi személy párbeszédei segítségével a zsidó-keresztény bűnfogalom néhány lehetséges felbukkanási helyére fogok rámutatni. Egyes héber és görög szógyökök és azok későbbi alakváltozatai, azok jelentésbeli gazdagsága a regények értelmezéséhez is új szempontokat kínál. A történet szociálpszichológiai vizsgálódás tárgya is lehet, ezért be szeretném mutatni David Riesman: A magányos tömeg című munkája segítségével, miképpen mutatkozik meg a sztúrok és más félszerzetek társadalmának élete a két regény több száz évet felölelő meséjében, s ez miként észlelhető Szméagol/Gollam személyiségének torzulásában. A tradíció által irányított egyénekből álló társadalomtól a kívülről irányított személyekig vezető út feltárása és a Tolkien-szöveg egybevetése még számos meglepetést tartogathat.
Itt nyílik lehetőség a történetfilozófiai kitekintésre is, mivel a José Ortega y Gasset által írott A tömegek lázadásának megállapításai több ponton megegyeznek a fiktív népcsoportokról olvasható leírásokkal. Az elit és a tömeg közötti szakadék kiegyenlítődése megmutatkozik a szereplők környezetének változásában, szokásaik, szóhasználatuk átalakulásában. Megpróbálom megfejteni, rejt-e valamilyen különleges logikai elemet Zsákos Bilbó és Szméagol találós kérdésekkel vívott szópárbaja, a kérdések sorrendje, azok témája és az utolsó, szabálytalanul feltett kérdés ezekhez való viszonya.
A jelenleg dívó szövegközpontú értelmező megközelítés figyelmen kívül hagyja a szerzői állásfoglalást és az életrajz tényeit. A szövegben megbúvó jelzések nyomán azonban a művekben – Tolkien katolicizmusa és a protestantizmussal szembeni ellenszenvének dacára – kriptokálvinista vonások is felfedezhetők. Ezeknek is nyomába szándékozom eredni előadásom során.

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 április 2016 16:27

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére