VII. Országos Tolkien Levelező Verseny

A Magyar Tolkien Társaság és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 2012/2013-as tanévben is levelező versenyt hirdet általános és középiskolás diákok csapatainak, és 15-25 éves egyéni versenyzőknek.
 
 
Az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja – a Társaság célkitűzéseivel összhangban  –, hogy játékos és kreatív feladatokon keresztül az iskolás korosztály is megismerje J. R. R. Tolkien, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvészprofesszor,  A Gyűrűk Ura című világhírű regény szerzőjének munkásságát.
Újdonság az előző évekhez képest, hogy idén a megszokott csapatverseny mellett egy, az 
egyetemista korosztály számára is nyitott egyéni kategóriát is indítunk, angol nyelven.
 

Kategóriák 

Általános és középiskolás csapatok jelentkezését várjuk az alábbi kategóriákban: 
 
I. (Hobbit) kategória 
Ebben a kategóriában a feladatok A Gyűrűk Ura és A hobbit (A babó)  ismeretére épülnek, azaz az ide jelentkezők már olvasták legalább az elsőt, és vállalják, hogy legkésőbb az első forduló idején elolvassák a másodikat is.
II. (Dúnadan) kategória 
Ide azok jelentkezését várjuk, akik már olvasták A hobbitot, A Gyűrűk Urát, A szilmarilokat és a  Húrin gyermekeit, jól kiismerik magukat az első kettőben, és szívesen kötnek szorosabb ismeretséget az utóbbiakkal is. 
III. (Nolda) kategória 
Ez a kategória A Gyűrűk Ura, A hobbit, A szilmarilok, A Gyűrű keresése, a Húrin gyermekei, és a – javított kiadásban tavaly újra megjelent – Elveszett mesék könyve I-II. ismeretére épít. Azoknak javasoljuk, akik legalább az első hármat alaposan ismerik, és készek még jobban elmélyedni Tolkien világában.
 
(A feladatsorokban az új, javított kiadásokban használt terminológiát követjük, és erre kérjük a versenyzőket is, de törekszünk arra, hogy a régi kiadások használata se jelentsen problémát.  A verseny során szükség lehet további művekre is Tolkientól vagy Tolkienról, ezt a kategóriafelelősök időben jelezni fogják. A jelentkezési laphoz tartozó kérdőíven kérjük pontosan megválaszolni a további könyvek ismeretével kapcsolatos kérdéseket!)
 
Mindhárom kategóriában három-négyfős csapatok jelentkezését várjuk. A csapat tagjainak lehetőleg (de nem feltétlenül)  egy iskolába  kell járniuk, ebben az esetben kérjük az iskola nevének feltüntetését. A versenyre  – a feladatok jellegéből adódóan  – felső tagozatos és középiskolás diákok nevezését várjuk, alsó tagozatos (10 évesnél fiatalabb) jelentkezők csak 
idősebb csapattársakhoz csatlakozhatnak. Mindhárom kategóriában külön értékeljük az általános iskolás (5-8. osztályos) és a középiskolás (9-13. osztályos) indulókat.
 
Új kategória 15-25 éves egyéni versenyzők számára:
 
IV. (Glaurung) kategória
Ebbe a kategóriába elsősorban azok nevezését várjuk, akiknek a fentiek már nem jelentenek kihívást, esetleg kinőttek a középiskolás korcsoportból, és szeretnének komolyabban megismerkedni Tolkien munkásságával. Minden feladatsor angol nyelven lesz, és a megoldásokat is ezen a nyelven várjuk. (Tökéletes angoltudás nem feltétel, de eredeti nyelvű 
Tolkien-szövegek olvasása elvárás.) Az angol nyelv mellett szükséges  A Gyűrűk Ura, A hobbit, A szilmarilok alapos ismerete, és minden angol nyelven kiadott és jelenleg is hozzáférhető Tolkien-szöveg, valamint internetes források használata.
 
MTT címer
 

Általános tudnivalók 

A verseny összesen hat fordulóból áll. Az első öt forduló (november elejétől március végéig) levelező,  a hatodik  – a döntő  – pedig  élő rendezvény lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Az egyes fordulók feladatainak megoldására  jellemzően 4 hét áll majd rendelkezésre, a beküldési határidő általában az adott hónap  első hétfője lesz (ez az iskolai szünetekhez és az áprilisi döntő időpontjához alkalmazkodva még változhat).
Fontos: Ha egy csapat két egymás utáni forduló feladatait nem küldi be, azt 
automatikusan a versenytől való visszalépésnek tekintjük, és nekik nem küldjük ki a
további feladatsorokat!
Az egyes fordulókban elért pontszámról két fordulóval később (illetve a  www.tolkien.hu honlapon folyamatosan) tájékoztatjuk a versenyzőket. 

Kapcsolattartás

A csapat jelentkezéskor választhat a hagyományos postai és az e-mailes kapcsolattartás között. Ez utóbbi esetén egyes feladatmegoldások beküldéséhez szükség lehet szkenner vagy digitális fényképezőgép használatára.  (Az egyéni versenyzők számára meghirdetett Glaurung kategóriában csak e-mailes kapcsolattartásra van lehetőség!)
Az elmúlt években a postai küldemények néha elvesztek vagy jelentős késéssel érkeztek meg, ezért mindenkinek, aki meg tudja oldani, javasoljuk az e-mailes versenyzést. A verseny során nem lesz lehetőség a két forma közötti váltásra, a postai levelezők a megadott postacímre kapják a feladatsorokat, és a megoldásaikat is csak postán beküldve tudjuk elfogadni, az emailben levelezőkkel pedig kizárólag e-mailben tartjuk a kapcsolatot.
A feladatsorokat az előző forduló határidejét követő napokban küldjük ki.  Az érvényes nevezéshez a postai levelezőknek is meg kell adniuk egy működő e-mail címet. A postai úton levelezőknek vagy az iskola címét kell megadniuk, és a jelentkezési lapon feltüntetni egy kapcsolattartó tanár – vagy más iskolai dolgozó, például könyvtáros – nevét is; vagy – főleg különböző iskolák diákjaiból álló vegyes csapatok esetén  –, meg lehet adni  az egyik versenyző címét is. (Fontos, hogy az illető akkor is továbbítsa a leveleket a többi csapattagnak, ha személyesen esetleg már nem vesz részt a feladatok megoldásában!)
 
FSZEK logo 

A díjazás 

A döntőre az azt megelőző öt fordulóban kellően magas pontszámot elérő csapatokat hívjuk meg.  A Glaurung kategóriába nevező egyéni versenyzőknek a tervek szerint a többi kategóriával egy helyen és időben, de eltérő programmal szervezzük meg a döntő fordulót. A döntő időpontjáról és programjáról levélben értesítjük a bejutókat. Az egész éves verseny eredményét a döntő végén hirdetjük ki, a legjobban teljesítő csapatokat egyedi oklevéllel és értékes tárgynyereményekkel jutalmazzuk.
A versenyzők a nevezési lap kitöltésével hozzájárulnak, hogy beküldött szellemi alkotásaikat (a szerző feltüntetésével) újabb megkérdezés és térítés nélkül publikáljuk.

A nevezésről 

A nevezés a cikk végén többféle formátumban is letölthető jelentkezési lap és a hozzá tartozó kérdőív kitöltésével, és a lenti postai címre történő visszaküldésével történik.

A nevezési díj összege:

  • e-mailes versenyzőknek 1800 Ft/csapat,
  • postai levelezőknek 2700 Ft/csapat,
  • a IV. kategóriába nevező egyéni versenyzőknek 900 Ft/fő.
Ezt az összeget teljes egészében postaköltségre és egyéb, a verseny lebonyolításával kapcsolatban felmerülő költségekre fordítjuk. Amennyiben egy iskolából többen is indultok, vagy sikerül meggyőzni ismerőseiteket is, hogy nevezzenek a versenyre,  tüntessétek fel az „ismerős” csapatok (vagy egyéni versenyzők) nevét a jelentkezési lapon! A kölcsönösen „egymásra hivatkozó” nevezők  kedvezményes nevezési díjat fizethetnek, ennek összege
  • e-mailes versenyzőknek 1500 Ft/csapat,
  • postai levelezőknek 2400 Ft/csapat,
  • egyéni versenyzőknek 600 Ft/fő.
A kedvezmény igénybevételének  feltétele, hogy mind a két (vagy több) jelentkezési lapon kölcsönösen feltüntessétek a másik induló nevét, ÉS hogy minden érintett jelentkezési lap IDŐBEN megérkezzen (a legjobb, ha közösen, egy levélben külditek el őket).
Mindenki csak egy kategóriában nevezhet! Tehát a IV. (Glaurung) kategóriában nem indulhat olyan versenyző, aki tagja valamelyik nevező csapatnak is.
A nevezési díjat ÁTUTALÁSSAL vagy CSEKKEN (melyet az első forduló feladatsoraihoz mellékelünk, illetve kérésre az e-mailes versenyzőknek is kiküldünk) kell befizetni a Magyar Tolkien Társaság számlaszámára, a levél kézhezvételétől (illetve az első forduló megérkezésétől) számított  egy héten belül.  Az átutalással kapcsolatos információkat (számlaszám, közlemény tartalma) is az első fordulóval együtt küldjük ki. Amennyiben a befizetés nem történik meg időben, az érintett csapat nevezését automatikusan töröljük!
A mellékelt jelentkezési lapot kitöltve 2012. október 28-ig legkésőbb november 9-ig kell beküldeni a következő címre: 
 
Magyar Tolkien Társaság, 1203 Budapest, Török Flóris u. 19.
 
Postai úton levelező és/vagy csekken fizető versenyzőktől csak postai úton fogadunk el nevezést, de e-mailben versenyzők, amennyiben átutalással fizetik  majd  a nevezési díjat, a jelentkezési lapot is küldhetik e-mailben, a tlv@tolkien.hu címre (tárgy: „Nevezés”).
 
A borítékra, kérjük, írjátok rá: Tolkien Levelező Verseny
 
A versennyel és a nevezéssel kapcsolatos kérdéseket a tlv@tolkien.hu címen várjuk.
 
Szeretettel várjuk mihamarabbi jelentkezéseteket!
 
 
 
 
FRISSÍTVE: meghosszabbított jelentkezési határidő!
 
A nevezési határidőt meghosszabbítottuk november 9-ig!  Ugyanakkor kérünk mindenkit, hogy nevezzen, amint lehet. Az első fordulós feladatlapokat (és a befizetéssel kapcsolatos információkat) november 5-étől kezdve küldjük ki, aki ennél később nevez, az vállalja, hogy kevesebb ideje lesz a megoldások elkészítésére! Az adminisztráció gyorsítása érdekében arra biztatjuk a később nevezőket,  hogy éljenek az e-mailes nevezés lehetőségével (ami csak abban az esetben áll fenn, ha e-mailes versenyzést és átutalással fizetést választanak).
 
 

Letöltések

 

 

 
Egy tavalyi csapat a döntőn 
 

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére